Tajne uspeha japanskog obrazovanja

to sto pokusavas da omalovazis redmonda govori dovoljno
ne bih te ja vise zadrzavao
Ako mislite na moju poruku da je ponasanje adekvatno obrazovanju i pozivu, kao sto sam kasnije i objasnila mislim ba japanske profesore. Isto pise u mojoj poruci ispod... Otuda japanske mudrosti da ni car ne moze bezucitelja

Dakle, ako bi sr nasi profesori ponasali kao japanski, ne bismo bili daleko.

slazem se sa svim osim sa domarskim aktivnostima i uniformama
Pa to je glavna stvar.
Prva, onaj ko cisti taj ce obratiti paznju da ne prlja i unistava; zato je Japan Japan a Srbija divlja deponija.
Roditelji u Srbiji vecinom vaspitavaju decu u degene bez ikakvih obaveza.
Uniforme isto deluju u svrhu kolektiva i timskog duha; a ne dele se na imucne i sirotinju.
Japanci su svetlosnu godinu ispred Srbije i slicnih svetskih vukoyebina; za njih je i Kanada u ovim segmentima jedan obican qurton.

Pacijent da bi se izlecio prvo mora da prihvati ideju da sa njim nesto nije u redu pa tek onda da krene napred.

@tema

Dovoljno je samo reci JAPAN; a ovo sto je autorka teksta izdvojila je #1 sto bi Srbija trebala da usvoji mimo svih oni EU njesra od poglavlja. Deca su buducnost; ali sta ocekivati od drzave koja decenijama ucestvuje u kradji i svercu beba. FUJ

Uniforme - moze se reci da ubijaju individualizam, nisu udobne, ne stoje svima lepo pa bi se i po osnovu toga javila diskriminacija...
Domarske aktivnosti - ponizavajuce i deluje kao neka vrsta prisilnog, neplacenog rada, za to postoje domari i tetkice, zapravo sam ovde i za ukidanje redarske duznosti
Individualizam nije tako krhka kategorija da bi je jedna kecelja savladala, naprotiv. To je izazov da upravo kad izgledaš isto kao svi, iskažeš svoju ličnost. Domarske aktivnosti, kako kažeš, nisu prisilne i ponižavajuće, nego su učenje radu i higijeni, neće im kruna pasti s glave ako počiste za sobom. Na našem primeru vidimo da neosvrtanje za sopstvenim đubretom ničenu ne vodi, tj. vodi samoživosti

Mislim da su Japanci veoma disciplinovani.
Disciplina i odgovornost se uce od malih nogu.

Znam pouzdano da njihova deca jako dugo ostaju uz majke, retko idu u jaslice, dugo spavaju sa roditeljima, dele sva porodicna iskustva i veruju roditeljima.

Kod njih nastavnici nemaju neki uticaj, deca su formirana u porodici do polaska u skolu.
Imaju poslovicu "do pete godine dete radi sta zeli, od pete do petnaeste slusa u svemu roditelje, od petnaeste se pita ravnopravno za misljenje".
Sjajan narod.

Akcenat je na tome da su učitelji zaslužni jer postoje i doktori i inženjeri i vojnici...
Da li se ovde uopšte raspravlja o nečemu stvarnom ili ipak možda o viđenju stvarnosti autora jednog teksta?

Japan nema nikakav ekonomski rast već više od 30 godina, a standard je jedva koliki i u Italiji ili u Sloveniji. Svet se isuviše izmenio od osamdesetih kad su nastale predstave na osnovu kojih se ovde diskutuje.

Poređenje podataka svetske banke, Japan vs Kina:

4E734518-EA03-41B7-B8F5-FAA328F3CB8E.jpeg

Da li se ovde uopšte raspravlja o nečemu stvarnom ili ipak možda o viđenju stvarnosti autora jednog teksta?

Japan nema nikakav ekonomski rast već više od 30 godina, a standard je jedva koliki i u Italiji ili u Sloveniji. Svet se isuviše izmenio od osamdesetih kad su nastale predstave na osnovu kojih se ovde diskutuje.

Poređenje podataka svetske banke, Japan vs Kina:

Pogledajte prilog 1576418
Ponoviću još jednom, reč o načinu obrazovanja u japanskim školama, a ne o njihovom BDP ili finansijama.

Samo da podsetim da je tema obrazovanje u Japanu i mišljenje o tome, a ne istorija te zemlje, politika i sl. Zato će se postovi sa takvim sadržajima brisati. Hvala na razumevanju.
Na osnovu čega bi uopšte moglo da se diskutuje o obrazovnom sistemu u Japanu? Jedino što sam primetio je da Jaoanci u proseku govore engleski daleko lošije od Kineza i Koreanaca, a lično sam čuo više pritužbi na krajnje neprijatan odnos prema učenicima, kao i na neočekivano konzervativne društvene odnose: od toga koji je socijalni položaj tvoje porodice zavisi cela tvoja sudbina.

Tretman žena I stranaca u japanskom društvu bi definitivno zavređivao posebnu diskusiju.

Na osnovu čega bi uopšte moglo da se diskutuje o obrazovnom sistemu u Japanu? Jedino što sam primetio je da Jaoanci u proseku govore engleski daleko lošije od Kineza i Koreanaca, a lično sam čuo više pritužbi na krajnje neprijatan odnos prema učenicima, kao i na neočekivano konzervativne društvene odnose: od toga koji je socijalni položaj tvoje porodice zavisi cela tvoja sudbina.

Tretman žena I stranaca u japanskom društvu bi definitivno zavređivao posebnu diskusiju.
Na osnovu ovoga u uvodnom postu. Nije tema ni tretman stranaca ni socijalni položaj već obrazovanje.

Back