TAJNE HRONIKE - kraj

alchemical-marriage.jpg

TAJNE HRONIKE - kraj

Na samom Vrhu Sveta, sferi između svih svetova, nalazio se naizgled jednostavni oltar. Na njemu su stajali mač, štap, pehar i pentakl. Ispred oltara su stajali Adeptus i Morgana, netremice se gledavši, i potpunosti zaronivši pogledom u dušu onog drugog...

"Šta radite to vas dvoje"? Morgana i Adeptus začuše glas. Osvrnuše se oko sebe, i na samoj ivici Vrha Sveta opaziše da se materijalizuje dobro poznata prilika.

"Loki, ti nisi normalan.. moraš li baš da budeš u svakoj čorbi mirođija?" prevrnu očima i zasikta Morgana.

"Hajde, hajde, Morgana", pomirljivo će Loki, "Dobro znaš da ja imam pristup svim svetovima.. pa i Vrhu Sveta. Osim toga, dosadilo mi je da te gnjavim u snovima, ovo je mnogo lakši način komunikacije, moram priznati. A i ... radoznao sam. Vidim ovde dvoje zaljubljenih polubogova, očito spremnih da se venčaju.. a ko će vas venčati?" dodade.

"Da nisi možda došao da nam držiš sveću, Loki?" sarkastično će Adeptus. No Morgana se osmehnula, uobičajeno mirna spram svog temperamenta.. i naslonila se na oltar, izgovorivši:

"Pa dobro, možda i nije loše da Lokiju objasnimo neke stvari... On je i onako glavna tračara bogova, ne sumnjam da će se svima rastrčati da ispriča najnovija saznanja...a i sa nama da podeli svoje novosti, zar ne, Loki?"

Loki pogleda upitno Morganu.

"Hajde, ne pravi se blesav Loki.. ako hoćeš pojašnjenje, mi ćemo ti ispričati šta znamo, a zauzvrat ćeš i ti nama ispričati šta znaš. Poznato mi je da si jedva utekao Hekati. Ne progovoriš li," zastade Morgana da izvuče plameni bič, "Poslaću te natrag k njoj".

"Dobro dobro," nervozno će Loki i malo tiše promrmlja, "Ko je me tukao po ušima da dolazim i da im se mešam ovde?"

"Za početak," reče Morgana, "Primetila sam da u kosmosu ne postoje više Gospodarica Zemlje i Gospodar Vode. U čemu je stvar, Loki? Imamo samo deliće informacija, a za naš poduhvat - dobro bi bilo da znamo sve. I dobro se čuvaj, samo ako primetim da lažeš"... bljesnu Morganin bič.

"Pa ovako", poče Loki, "Vaša sestra Amaunet je postala prezasićena životom polubogova. Poželela je da bude iluzarka i znate da je ostvarila svoju nameru. Ono što ne znate jeste da se uljuljkala... Nikakvim čarolijama ne može se vratiti Gospodarica Zemlje. Element Zemlje je sad slobodan i neukroćen. Amaunet povremeno sanja snežno bele sove i budi se sa osećanjem teskobe i nostalgije... Čitav njen magijski život je potisnut.. ali, ona je srećna. Potpuno se snašla u svetu iluzara, i ne sumnjam da će imati još sijaset uspešnih inkarnacija kao čovek.. dok jednom ne poželi da osvesti svoju božansku prirodu. Što se tiče Ars Vicistija... on i Ognjen više nisu jedno te isto. Odvojili su se. Samo, to baš i nije bila najsretnija kombinacija za Ognjena. Nije prestajao da se opija, i na kraju je okončao prilično bedno, ispod točkova brzog automobila. Tužan kraj. Pamtili bi ga po boljem da si ga dokrajčila, Morgana, pojevši mu srce", ne izdrža da se ne zakikota Loki. "A Ars Vicisti? Ni sam nisam siguran šta se dešava sa njim. Relativno skoro sam ga pratio.. pre njegovog susreta sa samom Hekatom. I pre toga je bio u magnovenju, ali sada više nisam ni siguran kom svetu on pripada... znam da našem svakako ne. Element Vode je ostao nekontrolisan, u svakom slučaju."

"Da, da.. dobro, to se uklapa u ono što sam ja načuo", reče Adeptus.

"A sada vas dvoje", ozari se Loki... "Kako ste uspeli da se ponovo nađete, šta se tu dešavalo?"

"Hm, meni nije bilo lako u Začaranoj Šumi", poče da priča Adeptus, "Bez Morgane sam bio.. ko bez duše. No, samoća zna biti jako dobra stvar. Malo po malo, odbacivao sam stare navike.. Imao sam susret čak i sa Baukom, posle čega više ništa nije bilo isto. Nema nekih drugih većih novosti iz Začarane Šume. Vila Fejt se zaljubila u Boboa, i sad je Šuma prepuna malih trolića sa vilinskim krilima.. eto, to je nešto od zanimljivosti. A što se Morgane tiče, u početku je imala problema da kontroliše stare navike. Nekoliko klijenata je spalila plamenim bičem, ali nakon što se navikla, postala je temeljno-uspešna iluzarka. Ipak, spoznala je zanimljiv ključ za snalaženje u materijalnom svetu - spojila je iluzarske veštine sa magijom, i postala jedan od najuspešnijih stručnjaka u svojoj struci."

"I pretpostavljam da ste onda dobili blagoslove od Velike Majke da konačno budete zajedno, i da zajedno stvarate nov svet. I sad ste rešili da sprovodite kojekakve romantične kerefeke u to ime", nestrpljivo će Loki.

"A ne," krvavo se osmehnula Morgana, "Bojim se da se Velika Majka više ništa ne pita. Zapravo, jako nam je dobro došlo to što smo imali priliku da izbrusimo oštricu sopstvene besprekornosti, Loki. Stekli smo sveobuhvatnost svih osobina koje su i neophodne stvaraocima novog sveta. Sada je naša snaga vitalna i oživljena.. naspram snage Velike Majke koja učmala sedi na prestolu i smišlja peripetije. Nakon što sad izvedemo alhemijsko venčanje, doći će do spajanja Vatre i Vazduha. Nastaće Orkan koji će oduvati čitav pređašnji svet..Orkan nastao iz Strpljenja.. Ja ću potom istovremeno upravljati i Zemljom, a Adeptus Vodom - i time će se stvoriti Celina. A ako Velika Majka bude dobra, možda joj dodelimo položaj poluboginje. Na primer, mogla bi biti zaštitnica udatih žena, ili tako nešto. I tako... ne treba nam niko da nas venča. Dovoljni smo sami sebi."

Loki zaneme...
"A zato ste pitali šta je sa Arsom i Amaunet"..promuca na kraju.

"Naravno", tek će Morgana.. "Kad su Elementi neukroćeni, mora ih preuzeti onaj ko može. Ubuduće, ja ću u jednoj ruci nositi Štap, u drugoj Pentakl, a Adeptus će u jednoj ruci nositi Mač, a u drugoj Pehar"... i nežno pogleda svoju srodnu dušu, Adeptusa..."A svet koji ćemo stvoriti možda neće biti pravedan, ali će biti veoma veoma tačan", dodade.

Loki se ućuta u potpunosti, i povuče se na samu ivicu Vrha Sveta.

"A ne brini," dobaci mu Adeptus, "Nakon što sprovedemo Alhemijsko Venčanje i stvorimo Orkan, ti ćeš biti isti onaj stari.. jer taj novi svet bi bez Lokija bio dosadan", i razgaljeno se nasmeja.

Zatim se Adeptus i Morgana okrenuše jedno ka drugome, i krenuše da ispredaju melodiju bez zvuka, da se osećaju bez dodira... Na oltaru se štap pretvori u plamen, a mač u vetar, i spojiše se burno istog momenta kada su se spojili i sam Adeptus i Morgana. Kosmos krenu da drhti, i nebesa se za momenat pocepaše, da bi sve prekrila neobična, iskričava supstanca....Kada se odvojiše Adeptus i Morgana, oči su im blještale takvim neobičnim sjajem da se Loki nije usuđivao da ih pogleda. Ali je nazirao da su im sad u rukama i pehar i pentakl.

"Dobrodošao u novi svet, Loki", izgovoriše Adeptus i Morgana istovremeno, tihim glasom, od koga Loki zadrhta.

***KRAJ***

Back