Тајна земаља са високим наталитетом: контролисане бракове.

У овом посту рећ конкретно иде о корпорацији – жеском патријархалном кастинском друштву. На пример, у Дагестану и Чечениjи.

из руских новина:

"... дагестанско село из кога су девојке живи по строгим традицијама - тамо жена нема право да изађе из куће без мушкарца. Поред тога, батине се сматрају типичним методом васпитања. Рођаци су тукли девојке јер су сумњали да су пропустиле исламску молитву. Девојке су изјавиле да су систематски биле подвргнуте насиљу у породици, а такође су прошле кроз средњовековну процедуру обрезивања жена - такве операције по руском закону могу се класификовати као лака штета по здравље. Ова процедура је обавезна за све девојчице у селу од 4-5 година, признала је једна од одбеглих девојчица.

Аминат Газимагомедова је рекла да ју је мајка мучила. На пример, жена је ставила напуњен пиштољ уз главу. Све четири девојчице су добиле забрану учења после 7. разреда и од тада су биле у заточеништву. А Хазижат Хизриеву рођаци присилно су покушали да се удаjу за њеног брата од тетке . На свадбени поклон добила је 50 хиљада рубаља, којима су девојке купиле карте за Москву, где су отишле у центар за жртве породичног насиља."Односно, жена (само млада и лепа) у таквим друштвима је роба, коју богати родитељи могу купити за свог сина... Али ако си из сиромашног клана, онда можеш да се ожениш или сестром од тетке, осим ако клан нема план да прода њу у други клан... или можда купиш неку јефтину (ружну) девојку из истог сиромашног клана...
Ti si meni cudan, jer pises o svemu tome kao da podrzavas a veoma odvratne stvari su u pitanju.
 
Ti si meni cudan, jer pises o svemu tome kao da podrzavas a veoma odvratne stvari su u pitanju.
Не тражите једноставан одговор. Ово су тешки питања. Матријархат има своје мане, патријархат има своје.

Не верујте никоме, размишљајте својом главом.

Могу само да преводим текстове из руских извора у складу са својим нивоом српског језика.

Имамо много истих речи, али Ви имате другачију логику за састављање фраза и израза. Руси нисмо навикли на такву логику, понекад је тешко схватити смисао...
 
Poslednja izmena:
Не тражите једноставан одговор. Ово су тешки питања. Матријархат има своје мане, патријархат има своје.
Bajo, znam samo da ako bih morao da seckam neciji klit da bi ta zena bila sa mnom, biram da budem sam. Ne treba zena, jbga eto porodica, sta ces, ima ljudi bez ruku/nogu, nije zivot savrsen.
 
Систем и традиција контролисаних бракова постоје и практикују се само у оним земљама у којима је очувана патријархална структура друштва. Односно, контралисане бракове може постојати само тамо где постоји нормална институција брака, на којој се заснива јединица друштва у облику патријархалне породице, на којој почивају друштво, етничка група и држава. У савременом свету, такве земље и етничке групе и даље имају високе стопе репродукције становништва.

Основа чији је део контролисане бракове, поред патријархата, је континуитет генерација, клански систем и подела друштва на друштвене слојеве (касте, класе итд.). У таквом друштвеном систему породица је део заједнице – клана, клан је део његовог друштвеног слоја.

У патријархалном моделу друштва кључна пажња се поклања континуитету генерација – наслеђивању имовине и културном наслеђу са генерације на генерацију – избор будућих супружника врше како њихови родитељи, тако и сви чланови сродног клана. При томе, формирање потенцијалног брачног пара врши се на најпажљивији начин, јер распад породице због злонамерности или безвредности једног од супружника не само да прети да прекине природни след нормалног „ штафета” и континуитет генерација, али и озбиљно угрожава добробит сродних кланова у целини.

Истовремено, пошто брак утиче на стратешке и имовинске интересе како самих супружника, тако и породица њихових родитеља, рођака и кланова, крајње је мало вероватно да ће избор пасти на представника сиромашније друштвене класе или неку особу са нејасном прошлошћу, понашањем и пореклом.

Сходно томе, у земљама са системом контралисаних бракова, невесте и младожења за своју децу бирају њихови родитељи, рођаци и чланови клана. Они бирају међу својим људима, од људи познатог здравља, репутације, просперитета, образовања - вештачки стварају потенцијално просперитетне брачне парове.

Слика: "Смотрины невесты" 1860 год
Автор: Г. Мясоедов

Ритуал пажљивог одабира невесте показује нам привилеговане становнике древног руског насеља, а ово је невероватно занимљиво са историјске тачке гледишта.
FB-IMG-1710532071376.jpg
 

Back
Top