Тајна историја Монгола

Poruka
6.926
Занима ме та књига о којој ништа не знам, сем да описује Џингис Канов живот и то каксв је он заправо био насупрот тиранину?
Дуго се књига скривала од монголског народа мсда не знам и зашто?
Да ли у њој стоји локација места гроба Џингис Кана са свим тим драгоценим стварима што је опљалкао?
Зна се да су убили ваљда тих дванаесторо људи што су га сахрањивали да се не би сазнало на којем месту почива?
Да ли постоје преци Темуђина, да ли је био обдарен натприродним силама као што се веровало? Нешто сам читао као да је одмс по рођењу на челу му се неки знск указао за великог војсковођу.
Ујединио је монголска племена која су међусобно ратовала.
Сем тога ништа не знам.
 

Schrodinger

Domaćin
Poruka
4.453

Khal Drogo

Poznat
Poruka
7.046
Занима ме та књига о којој ништа не знам, сем да описује Џингис Канов живот и то каксв је он заправо био насупрот тиранину?
Књига "Тајна историја Монгола" настала је 1228. или 1240. за времена владавине његовог сина кана Огатаја, аутинтични спис није сачуван, неки од каснијих преписа, вјероватно непотпуних, у кинеској транскрипцији јесу.
Имамо доступну скраћену дигитализовану верзију (на енглеском) овдје и овдје. Да ли постоји дигитализованова верзија читаве књиге не знам, морао бих пробунарати.
Дуго се књига скривала од монголског народа мсда не знам и зашто?
Препис у кинеској транскрипцији се дуго времена нија радо давао на увид јавности. Из разлога што су у књизи Монголи приказани афирмативније него ли то кинеска званична историографија приказује.
Из истог разлога Кинези оспоравају списе Марка Пола тврдећи да су лагарије јер династију Јуан приказује афирмативније него ли то званична кинеска историографија приказује.
Да ли у њој стоји локација места гроба Џингис Кана са свим тим драгоценим стварима што је опљалкао?
Не, не стоји. Нити је то могуће, гробно мјесто је тајно, побијени су сви који су на било који начин учествовали у преносу тијела до гробног мјеста.
Да ли постоје преци Темуђина, ....
О Темуџиновом поријеклу и животу се зна из поменуте књиге. Сасвим коректан сажетак његове биографије имаш у енглеској википедији (овдје). Иначе, његово име (Темуџин) је татарско, добио је ие по татарском лидеру којег је његов отац побиједио.
......да ли је био обдарен натприродним силама као што се веровало? Нешто сам читао као да је одмс по рођењу на челу му се неки знск указао за великог војсковођу....
По обичају, када неко оствари велике ствари, велика дјела, крену будаласте приче о натприродним моћима, предсказањима, знацима, наравно, голима измишљотина.
Једноставно речено, изванредна личност којем се доста тога посложило, имао је и генијалне војсковође који су га слиједили, Џебе, Мугали, Субутај и бројни други, и помогли да уради оно што нико никад није у историји.
Већ сам отворио тему о једном његовом војсковођи (овдје), ако тема саживи и ако се буде више бавила Темуџиновим животом што би требало, написаће се још која.
 
Poslednja izmena:
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.