Tajna dugovečnosti: Evo zašto žene žive duže od muškaraca

acabg

Elita
Poruka
20.530
Ako pažljivo posmatrate svoju okolinu, verovatno ćete primetiti mnoge bake koje su nadživele svoje supruge. Prosečan životni vek žena iznosi 79 godina, dok je kod muškaraca nešto kraći i iznosi 73 godine.

175770327565522708eb9ee575772154_v4%20big.jpg


Stručnjaci su sproveli istraživanje kako bi otkrili zašto je životni vek žena gotovo deset godina duži u poređenju s muškarcima, a došli su do nekoliko ključnih razloga

Estrogen
Estrogen igra ključnu ulogu održavanja zdravih krvnih sudova, proširujući ih i poboljšavajući funkciju endotelnih ćelija. Ovo smanjuje rizik od ateroskleroze, glavnog uzroka srčanih bolesti. Estrogen takođe povoljno deluje na nivoe holesterola, smanjujući loš LDL holesterol, a povećavajući dobar HDL holesterol. Osim toga, antiinflamatorna svojstva estrogena smanjuju upalu u krvnim sudovima, što smanjuje rizik od hroničnih kardiovaskularnih bolesti.

Manje rizični poslovi i ekstremni sportovi

Muškarci često gaje loše navike kao što su pušenje, konzumiranje alkohola, upotreba droga i brza hrana. Takođe, učestvuju u rizičnijim poslovima i praktikuju ekstremne sportove, što povećava rizik od hroničnih bolesti. Ova ponašanja, zajedno s većim rizikom od nesreća i povreda, mogu značajno skratiti životni vek muškaraca.

Zdravija ishrana i vežbanje


Žene često imaju ključnu ulogu u pripremi hrane, te se trude obezbediti raznovrsnu i zdravu ishranu. Takođe, obraćaju više pažnje na vežbanje, što doprinosi održavanju mišića i kostiju, jača srce, kontrolu težine i opšte zdravlje.

Redovni lekarski pregledi

Žene pokazuju veću sklonost redovnim posetama lekaru u poređenju s muškarcima, koji često zanemaruju simptome ili odlažu traženje medicinske pomoći. Kada se konačno obrate lekaru, muškarci često manje poštuju lekarske preporuke u poređenju s ženama.

Ove ključne razlike između polova ukazuju na kompleksan skup faktora koji utiču na dugovečnost, kombinujući biološke, društvene i stilove života.

https://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2023&mm=11&dd=13&nav_id=2432707

Ако тема није за овај пдф слободно је пребаците где јој припада хвала на разумевању
 

Back
Top