Lovers in the red sky
Marc Chagall
Tejbele i njen demon
U gradu Lašniku nedaleko od Lublina živeli su muž i žena.Njegovo ime beše Hajm Nosen, njeno Tejbele.Nisu imali dece.Ne baš da im je brak bio jalov; Tejbele je mužu rodila sina i dve kćeri, ali su sve troje umrli u ranom detinjstvu, jedno od hripavice, drugo od crvenog vetra, a treće od difterije. Posle toga Tejbelina se utroba zatvorila a da tu nije bilo pomoći ni molitvama, ni bajanjima, ni napicima. Žalost je naterala Hajma Nosena da se izopšti od sveta.Odvojio se i od svoje žene, prestao je da jede meso i umesto u kući, spavao je na klupi molitvenog doma. Tejbele je posedovala radnju sa pozamanterijom nasleđenu od roditelja pa je tamo sedela po vasceli dan sa štapom zdesna, makazama na levoj strani i molitvenikom za žene na jidišu ispred. Hajm Nosen, visok, štrkljast, crnih očiju i špicaste brade uvek je bio mrzovoljan, tih čovek čak i u najboljim vremenima. Tejbele je bila mala i plava, plavih očiju i ovalnog lica.Iako kažnjena od Svevišnjeg, još uvek se rado smešila,jamice su poigravale na njenim obrazima.Sad nije imala za koga da kuva, ali je ipak potpaljivala peć nameštajući tronožac, kuvala je za sebe kačamak ili supu. I štrikala je – ponekad čarape, onda prsluk ili bi nešto vezla na platnu.Nije joj bilo u prirodi da se prepusti sudbini i da utone u tugu.
Jednog dana Hajm Nosen je u torbu stavio molitveni šal i svitke, presvlaku i veknu hleba i napustio je kuću. Susedi su pitali kuda ide; odgovorio je: Kuda me moje oči vode.
Kada su ljudi obelodanili Tejbele da ju je muž napustio, uveliko je bilo kasno pronaći ga. Već je bio prešao reku. Otkrili su da je bio iznajmio zaprežna kola da ga odvezu u Lublin. Tajbele je poslala glasnika da ga potraži, ali ni muža ni glasnika nisu videli nikad više. U trideset trećoj Tajbele se obrela kao napuštena žena.
Posle vremena potrage, shvatila je da nema čemu da se nada. Bog joj je uzeo i decu i muža. Više neće moći ni da se uda; od sada pa nadalje moraće da živi sama. Sve što joj je preostalo bila je njena kuća, radnja i njene stvari. Varošani su je sažaljevali, jer je bila tiha žena, dobrog srca i poštena u svom poslu. Svako se pitao: Čime je zaslužila svu tu nesreću? Ali putevi su Božji skriveni od ljudi.
Tajbele je imala među varoškim gospođama nekoliko prijateljica koje su je znale od detinjstva. Po danu kućanice su bile zauzete svojim šerpama i loncima, ali su uveče tejbeline drugarice navraćale da ćaskaju. Leti bi sedela na klupi ispred kuce i pričale jedna drugoj priče.
Jedne letnje večeri bez mesečine kada je grad bio taman poput Egipta, Tajbele je sedela sa prijateljicama na klupi, pričajući im priču koju je pročitala u knjizi kupljenoj od uličnog prodavca.Govorilo se u njoj o mladoj Jevrejki i demonu koji ju je obljubio i živeo sa njom kao muž sa ženom. Tebele ju je potanko ispredala sa svim detaljima. Žene se još više žbiše sklopivši ruke, pljuckajući radi uroka i smejući se onim smehom koji dolazi iz straha.
Jedna od njih upita: “Zašto ga nije isterala nekom svetinjom?”
“Ne boji se svaki demon svetinje”, odgovorila je Tejbele.
“Zašto nije hodočastila do svetog rabina?”
“Demon ju je upozorio da će je udaviti samo ako oda tajnu.”
“Teško meni, neka nas Bog sačuva sličnih stvari”, uzviknula je jedna žena.
“Plašim se da sad idem kući”, rekla je druga.
“Ja ću te ispratiti”, obećala je treća.
Dok su one tako razgovaralezadesio se tuda Alhonon, pomoćnik učitelja, koji se nadao da će jednog dana postati ceremonijal majstor na vjenčanjima. Alhonona, već pet godina udovca, pratio je glas spadala i šaljivdžije, čovjeka pomalo udarenog mokrom čarapom. Nečujno je koračao zato što su mu pendžeta na cipelama bila potpuno izlizana pa je hodao bosim stopalima. Kada je čuo Tejbele kako priča, zaustavio se da je posluša. Pomrčina je bila tako gusta, a žene zaokupljene sablasnom skaskom da ga nisu primetile. Taj Alhonon baš beše badavadžija, pun prepredenih škakljivih štosova.Smesta je skovao obestan plan.
Pošto su žene otišle, Alhonon je preskočio u Tejbelino dvorište. Sakrio se iza drveta i virnuo kroz prozor. Kada je video kako Tejbele odlazi u krevet i gasi sveću, uvukao se u kuću. Tajbele nije zamandalila vrata; u gradu se nije znalo za lopove. Skinuo je u predsoblju otrcani mantil, pohabanu košulju, pantalone i ostao kao od majke rođen. Zatim se ušunjao u Tejbelin krevet. Već je skoro bila zaspala kada je iznenada ugledala nejasnu priliku u mraku. Toliko se prepala da nije od sebe pustila ni glasa.
“Ko je to?”, prošaputala je drhteći. Alhonon je odgovorio muklim glasom: “Nemoj da vrištiš Tejbele. Ako vikneš, upropastiću te. Ja sam demon Hurmiza, gospodar tame, kiše, grada, munje i svih beštija. Ja sam onaj zao duh koji se sljubio sa mladom ženom o kojoj si večeras pričala.