Tahikardija - kako je smiriti

Neno

Veoma poznat
Moderator
Poruka
14.510
Svako se bar jednom desilo da mu srce toliko jako lupa, kao da će da iskoči iz grudi. Ta pojava se naziva tahikardija

OIP.jpg

Postoje dva jednostavna, a efikasna načina koja će vam pomoći da rešite ovaj problem.

Potapanje
Kod naglog pada temperature, otkucaji srca se usporavaju. Na taj način nervni sistem prilagođava telo novim uslovima. Srce će najblaže reagovati kod hlađenja lica, jer je lice bliže srcu.
Trik se sastoji u sledećem:
Sipajte hladnu vodu u duboku posudu. Stavite u vodu led, što je voda hladnija to je efikasnija metoda. Potopite lice u hladnu vodu i zadržite ga potopljenog manje od jednog minuta. Možete kožu lica masirati kockom leda ako nemate odgovarajuću posudu.

Valsalvin manevar
Ovaj manevar se izvodi srednje jakim izduvavanjem vazduha na nos, pri čemu su nos i usta zatvoreni. Ovaj način utiče na vagusni nerv koji kontroliše srčane efekte.
Manevar se izvodi na sledeći način:
Duboko udahnite i zategnite abdominalne mišiće. Izbacujte vazduh kroz nos, koji ste zatvorili palcem i kažiprstom. Usta su takođe zatvorena.
Ono što je važno je da nijednu od pomenutih metoda ne treba da koristite kada je tahikardija praćena teškim bolom u grudima ili osećajem nedostatka vazduha. Za ovakve situacije bi trebalo pozvati hitnu pomoć.

Pojačani otkucaji srca prilikom vežbanja ili jakog uzbuđenja su normalna pojava. Ako se tahikardija javi bez spoljašnjeg uticaja, može buti znak ozbiljne bolesti,tako da bi trebalo da posetite lekara.

NajŽena.rs
***********************************

Stanje poznato kao tahikardija nastaje što zbog bolesti srca, što zbog drugih bolest i karakteriše se pojavom od 100 i više otkucaja u minuti, ali u potpuno regularnim ritmu, bez preskakanja. Među kardiološkim bolestima, uzročnicima tahikardije posebno se ističu loša ishranjenost srčanog mišića i nagli pad krvnog pritiska. Ipak, tahikardija se mnogo češće javlja kao posledica nekardioloških uzoraka, najviše zbog emocionalne uzbuđenosti i napetosti, stresa, umora… Uzrok tahikardije može biti i povišena telesna temperatura, dehidratacija, poremećaj u radu štitaste žlezde, bilo hipertireoza ili hipotireoza, nagli pad šećera u krvi (hipoglikemija)…

Kofein i cigarete izazivaju tahikardiju

Ubrzan rad srca
je jedan od prvih znakova malokrvnosti. Hijatus hernija ili želudačna kila može da se ispolji tahikardijom nakon obilnog obroka i konzumiranja veće količine gaziranih napitaka. Tahikardija se u ovom slučaju naročito ispoljava u ležećem položaju. Prekomeran fižički rad i mišićna aktivnost, naročito kod osoba koje nemaju dobru fizičku kondiciju, premor, korišćenje psihoaktivnih supstanci, preterani unos kofeina, veliki unos nikotina mogu biti izazivači tahikardije. Ono što osećaju pacijenti sa tahikardijom su osećaj ubrzanog i snažnijeg lupanja srca, pulsiranje u predelu vrata ili u predelu slepoočnica u glavi. Osobe sa tahikardijom imaju često osećaj da im ponestaje vazduha, a kao prateći simptom javlja se i zamor koji nastaje kao posledica nemogućnosti srca da se adaptira na dodatno opterećenje usled inicijalno ubrzanog rada. Tahikardija koja nastane naglo, u napadu, dovodi do obaranja krvnog pritiska sa pojavom vrtoglavice, nesvestice, omaglice i nestabilnosti u nogama.

Primarna medicina
 

Neprilagođena

Leptirica
Poruka
92.393
Tahikardija predstavlja povećanje broja otkucaja srca(srčana frekvencija) iznad fiziološke granice.
Kod čoveka fiziološka granica zavisi od životnog doba.

Povećanje srčane frekvencije može biti deo fizioloških pojava u telu čoveka
. Primeri toga su tahikardija kao posledica pojačanih metaboličkih potreba (npr fizički napor),
posledica pada krvnog pritiska ili tahikardija kao posledica stimulacije (npr. kod psihičke napetosti ili straha)


Kofein i cigarete izazivaju tahikardiju

Ubrzan rad srca
je jedan od prvih znakova malokrvnosti.
Netačno.
 

Neno

Veoma poznat
Moderator
Poruka
14.510
Propranolol (inderal) je dobar za tahikardije uzrokovane fizičkim zamorom, strahom i sl uzrocima. Medjutim za ozbiljna lupanja srca ne pomaže.
Ciljani lijekovi za smirenje tahikardije su Lexilium i Propafen.
Lexilium je lijek koji adrenalin "drži" pod kontrolom i smanjuje indikatore reakcija ali ne omamljuje i ne uspavljuje.
Propafen se pije takodje po receptu i preporuci kardiologa i njegova efikasnost u sprečavanju teških tahikardija je oko90%.

Da li kofein i cigarete izazivaju tahikardiju, nije mi poznato ali to je navedeno pa je moguće da ima i takvih slučajeva.
Što se tiče malokrvnosti i vezu sa ubrzanim radom srca to je tačno i lično znam za jedan takav slučaj.
 

crossing over

Aktivan član
Moderator
Poruka
1.036
Ne bih nikome napamet preporučio bilo koji lek, a posebno ne propranolol i posebno ne osobama koje imaju bilo kakav poremećaj respiratornog sistema, poput: bronhijalne astme, hroničnog opstruktivnog bronhitisa, HOBP i dr, s obzirom na to da, usled svoje neselektivnosti, propranolol može dovesti do otežanog disanja jer sužava disajne puteve, koji su kod gore pomenutih oboljenja svakako preosetljivi i suženi.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.