Tadicevi "experti" na celu JP prosle godine napravili gubitak od 53 milijardi dinara

Тихи

Starosedelac
Poruka
162.360
Gubici javnih preduzeća
Minus četiri puta veći od dobiti
Autor: J. Aleksić | 07.08.2009. - 05:00

Domaća javna preduzeća po tradiciji su i lani ostvarila gubitak od 52,9 milijardi dinara, što je preko četiri puta veće od skromne dobiti od 11,4 milijarde dinara, pokazalo je istraživanje Republičkog fonda za razvoj. Pozitivni saldo u poslovanju čini svega 3,8 odsto ukupne dobiti srpske privrede.

Nedomaćinsko poslovanje države u Elektroprivredi Srbije koštalo je celokupnu privredu čak 7,3 odsto gubitka, a ova firma vuče nešto manje od polovine svih manjkova javnih preduzeća. Trećinu je napravilo opet loše gazdovanje države u “Železnicama Srbije”, a lošu poslovnu praksu još jednom su demonstrirali “Jat” i NIS.
“Telekom Srbije” koji standardno važi za najprofitabilniju kompaniju pod državnim upravom gura dobit javnih preduzeća sa 49,9 odsto, što je skoro dva odsto celokupne dobiti privrede. Slede ga “Pošta Srbije” i Aerodrom “Nikola Tesla”.
Na problem rentabilnosti javnih preduzeća ukazuje i kumulirani gubitak od 371,8 milijardi dinara, što je 38 odsto ukupnog prihoda javnih preduzeća, navodi Republički fond za razvoj. Najveći kumulirani gubitak opet ima EPS od 200 milijardi dinara i “Železnice Srbije” od 110,4 milijardi dinara, što je 83,5 odsto kumuliranog gubitka javnih preduzeća.
Kako je pokazalo istraživanje, javna preduzeća posluju u uslovima nelikvidnosti, pa čak i pored trenda pada u strukturi ukupnih obaveza od 2001. godine, javna preduzeća su konstantno izložena kreditnom riziku - većina otplaćuje samo visoke kamate na ime odobrenih kredita.
Najveću zaduženost - 86,6 odsto ukupnih obaveza javnih preduzeća imali su EPS, “Telekom”, “Putevi Srbije”, NIS i “Železnice Srbije”. Dužnička kriza i odsustvo dugoročne finansijske ravnoteže posebno je izražena kod Podzemne eksploatacije uglja Resavica i nesolventnih javnih preduzeća “Srbijagasa” i “Jata”.

http://www.blic.rs/ekonomija.php?id=105118

--------------------------------

Tadicevi lopovi kradu li kradu . Otimaju li otimaju.

Sva javna preduzeca u Srbiji su maltene monopolisti sto znaci da bi bukvalno svako od njih trebalo da posluje sa debelim profitom jer nema nikakve konkurencije.

Ali ono sto je skoro neverovatno, u Srbiji se desava - skoro sva ta preduzeca posluju sa GUBITKOM , i to ogromnim, i mesto da se radom tih preduzeca puni budzet - on se prazni.

I posle tadiceva vlast ispravlja ove lopovluke tako sto gradjanima tj nama digne poreze na ovo ili ono, poskupi nam benzin, registraciju vozila ili udari porez na plate , i onda oni koji su posteni i casni gradjani ove zemlje placaju lopovluke TADICEVIH EKSPERATA.

I mesto da tih 600 miliona evra koje su pokrali Tadicevi "experti" se utrose na decije dodatke, nadoknade trudnicama, bolnice, skole, u nedostatku tog novca Tadiceva vlast je smanjila trudnicama doprinose sa 100% na 65% licnog dohodka i uvela dodatne rekete i harace.

Nema u Srbiji srece dok ovakvi ne budu zavrsavali na robiji u roku od 48 sati posle obelodanjivanja finansijskih rezultata.
 
Tihi pa ovu temu si vec postavio pre dve nedelje:mrgreen::hahaha:


http://forum.krstarica.com/threads/301288

Daj uskladi gubitke i ne nerviraj se:mrgreen:

:hahaha1::hahaha1::hahaha1::dash::dash::dash:

Znači, Прле još uvek nije smorio sam sebe, al' je na dobrom putu.



Тихи, u pravu si ti za neke stvari, al daj o'ladi malo, stvarno... :roll:
Sve više podsećaš na nekog programiranog robota.
Niko ovde ne gotivi Tadića i kompaniju; nije mi jasno kako to ne shvataš još uvek...

Inače, javna preduzeća tako posluju po prirodi stvari. Šta tu nije jasno? :dontunderstand:
Tako bi bilo u bilo kom režimu.

Ponekad zaboravim da ti ne vredi pričati ovo... Sad očekujem ili da kažeš ponovo "Pa tvoj Tadić je... itd.:roll:" ili da nestaneš sa teme, što je verovatnije. Pozdravljam te i, još jednom, o'ladi malo. Iz teme u temu vređaš sopstvenu inteligenciju. :confused::mrgreen:
 
jes vala po prirodi stvari je da preduzece namerno posluje sa gubitcima lol
umotvorine zute srbije ne prestaju da me odushevljabvaju iz dana u dan

Javno... državno... ne bilo koje...
I, naravno, to nije nužno, ima i drugačijih primera, ali preduzeća koja mogu da posluju sa gubitkom toliko dugo ne mogu biti privatna.

I jeste to po prirodi stvari, odn. po prirodi državnog vlasništva, a to što ti mene kapiraš plitko, to je već tvoje potcenjivanje mene, al' nema veze.
 
Poslednja izmena:
U Ns imamo monopolistu GSP koji dere gradjane sa astronomskim cenama ,nikakav kvalitet usluga nemaju i pritom ogromne pare uzimaju iz gradskog budzeta,tako imamo neke 'bisere' npr.cena karte do Futoga je duplo skuplja nego cena karte turistickog busa u Barseloni ,cena do Veternika je 80 din koji je udaljen 5 km od centra pa je daleko jeftinije ici kolima jer se ustedi najmanje 60 dinara racunajuci povratak,verovatno je to jedinstven primer u svetu necije samovolje i monopolskog polozaja,privatni prevoznici nemaju nikakvu sansu da dobiju dozvole za organizovanje prevoza jer je pljackanje gradjana veoma isplativo za pohlepne i gramzive politicare
 
Tihi pa ovu temu si vec postavio pre dve nedelje:mrgreen::hahaha:


http://forum.krstarica.com/threads/301288

Daj uskladi gubitke i ne nerviraj se:mrgreen:

nije mi jasno da li ti znas da citas?

u tom tekstu pise da su svi ukupni gubici do sada od 2000te do dnas presli 300 i kusur milijardi dinara a u ovom drugom tekstu iz blica koji sam ja postavio danas pise da su samo gubici za 2008 godinu bili 53 milijarde dinara

kada pomnozis 53 milijarde sa 8 godina koju cifru dobijes? :think:
 
:hahaha1::hahaha1::hahaha1::dash::dash::dash:

Znači, Прле još uvek nije smorio sam sebe, al' je na dobrom putu.



Тихи, u pravu si ti za neke stvari, al daj o'ladi malo, stvarno... :roll:
Sve više podsećaš na nekog programiranog robota.
Niko ovde ne gotivi Tadića i kompaniju; nije mi jasno kako to ne shvataš još uvek...

Inače, javna preduzeća tako posluju po prirodi stvari. Šta tu nije jasno? :dontunderstand:
Tako bi bilo u bilo kom režimu.

Ponekad zaboravim da ti ne vredi pričati ovo... Sad očekujem ili da kažeš ponovo "Pa tvoj Tadić je... itd.:roll:" ili da nestaneš sa teme, što je verovatnije. Pozdravljam te i, još jednom, o'ladi malo. Iz teme u temu vređaš sopstvenu inteligenciju. :confused::mrgreen:

i ti kazes za sebe da si ekonomista? :hahaha:

pa ti imas veze sa ekonomijom koliko ja sa kvantnom mehanikom!

burazeru da si ekonomista 1% znao bi da javno preduzece koje ima monopol ne moze da posluje negativno. Jednostavno ne moze, jer kao takvo , preduzece koje ima monopolski polozaj na trzistu ono ima mogucnost da odredi cenu usluge/proizvoda koliku zeli i zato sto nema konkurenciju ima kompletan profit na trzistu.

Sa takvim predispozicijama mora samo da si tezak lopov budala ili idiot pa da poslujes negativno.

To je kao da u tvojem gradu budes jedini recimo frizer, ili pekar, i poslujes negativno. U praksi jednostavno nemoguce osim ako ko sto rekoh nisi tezak idiot ili lopov.
 
A evo kako je recimo pljackan EPS I zasto EPS ima gubitak. Zato sto su ga opljackali lopovi iz DS-a i DSS-a.....

--------------

Troškovi „Kolubare“ utrostručeni
Vlast krije ko je oštetio EPS
Autor: V. Spasić | 09.08.2009. - 00:02


U poslednjih nekoliko godina Elektroprivreda Srbije izgubila je milijarde zbog neopravdanog povećanja troškova u Rudarskom basenu „Kolubara“. Rashodi su od 2003. utrostručeni, a razlozi su nepotrebno angažovanje privatne mehanizacije i nekontrolisano zapošljavanje. Uz to EPS je prošle godine imao manjak od 9,5 milijardi. Novac poreskih obveznika završio je u džepovima privatnika, ali nadležni kriju ko su oni i ko je za to odgovoran.

Troškovi proizvodnje „Kolubare“ u 2003. bili su 12,5 milijardi dinara, a prošle čak 34,3 milijarde. Realno je, prema procenama stručnjaka, da rashodi budu oko 25 milijardi. Veliki rast zabeležio je zakup mašina od privatnih preduzeća, plate i otpremnine, usluge održavanja, sponzorstva. Samo iznajmljivanje mehanizacije povećano je sa 100 miliona 2003. godine na 4,2 milijarde u 2008. U međuvremenu je promenjeno rukovodstvo, pa je u ovoj godini za zakupnine potrošeno milijardu dinara, dvostruko manje nego u istom periodu prošle godine.
Da li je zakup bio potreban? „Kolubara“ ima deo preduzeća koji se zove „Pomoćna mehanizacija“ i koja, kako se navodi na sajtu, „obavlja poslove svih pomoćnih operacija koji omogućavaju rad osnovne mehanizacije“. Inače, to su bili i poslovi na kojima su prethodnih godina angažovani privatnici. Tendera za njihov izbor, takođe, nije bilo. Zanimljivo je i da se s godinama povećavao trošak za zakup mašina, ali se smanjivao broj „odabranih“ preduzeća. U 2000. su zakup vredan 32 miliona podelile 82 firme, a prošle „kolač“ od 4,2 milijarde samo sedam. „Kolubara“ nije htela da saopšti imena ovih preduzeća.
Upitani da li „Pomoćna mehanizacija“ ima opremu i mašine koja je iznajmljivana od privatnika i zašto nije bilo tendera, u „Kolubari“ nisu imali odgovor. Ali kao glavne razloge većih troškova naveli su: povećanje proizvodnje uglja sa 26 na 30 miliona tona, inflaciju od 292 odsto i rast troškova održavanja, amortizacije (za 6,6 milijardi), zaposlenih, eksproprijacije.
Da li su troškovi za zaposlene morali da budu povećani? Na otpremnine je 2005. potrošeno oko 600 miliona dinara, a sledeće još 960 miliona dinara. Međutim, broj zaposlenih na kraju 2005. i na kraju 2007. bio je isti. Istina 2006. je taj broj smanjen za oko 400, ali se vratio na isto krajem 2007, na 10.552. U 2008. je čak zaposleno 300 novih radnika. Osim toga, „Kolubara“ na povremenim poslovima angažuje oko hiljadu radnika. Elem, utrošena je milijarda i po ili 15 miliona evra za otpremnine, a broj zaposlenih nije smanjen, pa ni troškovi po tom osnovu. Dodatni novac morao je da se izdvaja za nove zaposlene i povremeno angažovane.
Ko je upravljao „Kolubarom“? Maja 2004. DSS je za direktora postavio Milana Tomića. On je na važnim pozicijama u „Kolubari“ bio i ranije, tačnije do kraja 2001. godine, kada je DS doveo svoje kadrove. Od 2008. Tomić je zamenik direktora EPS-a, a direktor „Kolubare“ postaje njegov dotadašnji zamenik Vladan Jovičić. Direktor EPS-a od sredine 2004. bio je član DSS-a Vladimir Đorđević, koji je sada izvršni direktor. Prvi čovek EPS-a od marta je Dragomir Marković, ispred DS-a.
Početkom jula ove godine na čelo „Kolubare“ dolazi Nebojša Ćeran, član DS-a. On je izjavio da je dat nalog da se od 1. avgusta uradi revizija svih ugovora. „Troškove iznajmljivanja pomoćne mehanizacije smanjujemo pet puta u odnosu na prošlu godinu, a priprema se dokumentacija za tender“, rekao je Ćeran, i najavio smanjivanje troškova za tri milijarde godišnje. On nije odgovorio na pitanja ko je odgovoran što su troškovi iznajmljivanja dosad bili veliki.

Zamajavanje javnosti
Da li će javnost na brojna pitanja dobiti odgovore, ostaje da se vidi, ali ono što se dešava ne uliva optimizam. Prvi je mahinacije u Lazarevcu i „Kolubari“ spomenuo Dragan Đilas. Zatim je saopšteno da je Poreska policija podnela krivičnu prijavu protiv Dragana Tomića zbog poreske utaje od 53,3 miliona dinara. Tomić nije platio porez na isplaćeni topli obrok, a isplatio je i humanitarnu pomoć fizičkom licu koje nije u radnom odnosu u „Kolubari“, bez uplate poreza. Protiv Tomića je podneta krivična prijava još 2002. jer je kao jedan od direktora „Kolubare“ unajmio privatne firme za poslove koje je mogla da uradi Kolubara - Građevinar. Umesto konkretnim ciframa, javnost je zatrpana pričom o sukobu DS-a i DSS-a.
 
Rashodi*
Godina ukupni rashodi zakup
2001. 9,0 0,03
2002. 12,5 0,09
2003. 12,5 0,1
2004. 16,9 0,2
2005. 20,6 0,3
2006. 24,4 1,5
2007. 31,4 2,4
2008. 34,3 4,2
2009. (šest meseci) / 0,9
*u milijardama dinara

------------------

ceo sistem lopovluka je jasan. Preko stetnih ugovora se isisava novac iz kompanije koji posle medju sobom dele vlasnici firmi koji su pobedili na namestenim tenderima ili dobili posao bez tendera, zajedno sa rukovodstvom EPS-a u ovom slucaju Kolubare....

Inace razmere ovog lopovluka su tolike da prosto ne verujem da ovde nisu imali svoj procenat glavni direktori EPS-a ukljucujuci i ministre energetike.

I sto je najsmesnije ovde je zakonski sve cisto ,jer sve ove ugovore sklapa tzv tenderska komisija u preduzecu

Secam se kako sam mrzeo Milosevica i njegove lopove, al sad vidim da su oni bili male mace za ove Tadiceve i Kostunicine....

Pogledajte samo ovu tabelu

u 2001 za mehanizaciju je potroseno 30 miliona dinara, dok u 2008 godini, u godini kada je Kolubaru preuzeo kadar DS-a , potroseno 4.3 milijarde

I zato je EPS gubitas
 
Javno... državno... ne bilo koje...
I, naravno, to nije nužno, ima i drugačijih primera, ali preduzeća koja mogu da posluju sa gubitkom toliko dugo ne mogu biti privatna.

I jeste to po prirodi stvari, odn. po prirodi državnog vlasništva, a to što ti mene kapiraš plitko, to je već tvoje potcenjivanje mene, al' nema veze.

Drzavna preduzeca posluju odlicno sirom sveta. Cak sta vise, mnoga najprofitabilnija preduzeca na svetu su upravo drzavna, od Japana i Singapura do Kine, Rusije, Finske, Brazila ili Britanije.

Bice da je "drzavno preduzece koje po prirodi stvari uvek pravi gubitke" ipak autohtoni srpski izum.
 
Drzavna preduzeca posluju odlicno sirom sveta. Cak sta vise, mnoga najprofitabilnija preduzeca na svetu su upravo drzavna, od Japana i Singapura do Kine, Rusije, Finske, Brazila ili Britanije.

Bice da je "drzavno preduzece koje po prirodi stvari uvek pravi gubitke" ipak autohtoni srpski izum.

pa ko sto rekoh mora da si tezak idiot ili lopov da sa preduzecem sa kojim nemas konkurencije na trzistu i na kojem kontrolises 100% trzista - poslujes negativno.
 
Ne moras cak ni da budes monopolista. Jedino je potrebno da te ne vode banditi iz vladajuce garniture ciji je zadatak cerupanje i pljacka, sa finesom zvanom "upropascavanje finansija ne bi li se firma prodala za .75% nominalne vrednosti finansijeru stranke na vlasti".

ta preduzeca posluju negativno iz 3 razloga

- vode ih najnesposobniji ljudi u Srbiji clanovi domacih "demokratskih" stranaka
- nekontrolisano zaposljavanje domacih stranackih kadrova i davanje istima dobrih plata koje oni ne zaradjuju za firmu na osnovu izmisljenih radnih mesta
- sklapanje gomile stetnih ugovora preko kojih zajednickim snagama vlasnici privatnih firmi koji su u semi sa direktorima javnih preduzeca isisavaju novac iz firme koji posle dele na ravne casti

sve te tri stvari generisu gubitak tamo gde ne bi smelo da ga bude a osnovni razlog je nesavesno nedomacinsko poslovanje

jer prvi ekonomista uzme lepo bilans uspeha i vidi koliki su mu prihodi a koliki rashodi i u slucaju da su rashodi veci on smanjuje plate i otpusta visak radne snage i eliminise stetne ugovore od kojih firma nema koristi

tako je to u normalnim firmama a u nenormalnim sve se to tolerise da bi moglo dalje da se pljacka
 
u svakom normalnom preduzecu koje vodi normalan menadzer/ekonomista , plate radnika firme su u direktnoj korelaciji sa prihodima tj profitom i gubitkom same firme

U slucaju da firma ostvaruje profit , plate radnika ostaju iste ili rastu a u slucaju da beleze gubitke, krecu odpustanja i smanjenja plate

Samo u Srbiji, u javnim preduzecima ti je isto kao radio i ne radio - svira ti radio tj primas istu platu....

Zatoto i mora da propadne
 
i ti kazes za sebe da si ekonomista? :hahaha:

pa ti imas veze sa ekonomijom koliko ja sa kvantnom mehanikom!

burazeru da si ekonomista 1% znao bi da javno preduzece koje ima monopol ne moze da posluje negativno. Jednostavno ne moze, jer kao takvo , preduzece koje ima monopolski polozaj na trzistu ono ima mogucnost da odredi cenu usluge/proizvoda koliku zeli i zato sto nema konkurenciju ima kompletan profit na trzistu.

Sa takvim predispozicijama mora samo da si tezak lopov budala ili idiot pa da poslujes negativno.

To je kao da u tvojem gradu budes jedini recimo frizer, ili pekar, i poslujes negativno. U praksi jednostavno nemoguce osim ako ko sto rekoh nisi tezak idiot ili lopov.

Potpuno se slazem sa tvojom konstatacijom sto se tice dela monopola prosto je nemoguce biti u gubitku a navescu jedan primer e sada koliko je tacan a ja ne sumnjam jer je tako reci iz prve ruke a imalo ako se stavi na olovku vidi se da lopuze rade li rade.Naime jedan moj poznanik ,inace na nekom rukovodecem mestu u jednoj od posta,pre pa ima jedno 2-e god.,bio na nekakvom seminaru posta,nista manje nego na Kopaoniku,icovek verujmi ni sam nije mogao da veruje kada je cuo,(interni podatak od visokokotiranog funkcionera poste koji je to izneo celokupnom seminaru )da "POSTA U PRVOM MINUTU RADA,U TOKU POCETKA SVAKOG MESECA, OSTVARI ZARADU ZA SVE ZAPOSLENE U POSTAMA".I o cemu dalje mi da pricamo i razbijamo glavu?:dash::dash::dash:
 
Gubici javnih preduzeća
Minus četiri puta veći od dobiti
Autor: J. Aleksić | 07.08.2009. - 05:00

Domaća javna preduzeća po tradiciji su i lani ostvarila gubitak od 52,9 milijardi dinara, što je preko četiri puta veće od skromne dobiti od 11,4 milijarde dinara, pokazalo je istraživanje Republičkog fonda za razvoj. Pozitivni saldo u poslovanju čini svega 3,8 odsto ukupne dobiti srpske privrede.

Nedomaćinsko poslovanje države u Elektroprivredi Srbije koštalo je celokupnu privredu čak 7,3 odsto gubitka, a ova firma vuče nešto manje od polovine svih manjkova javnih preduzeća. Trećinu je napravilo opet loše gazdovanje države u “Železnicama Srbije”, a lošu poslovnu praksu još jednom su demonstrirali “Jat” i NIS.
“Telekom Srbije” koji standardno važi za najprofitabilniju kompaniju pod državnim upravom gura dobit javnih preduzeća sa 49,9 odsto, što je skoro dva odsto celokupne dobiti privrede. Slede ga “Pošta Srbije” i Aerodrom “Nikola Tesla”.
Na problem rentabilnosti javnih preduzeća ukazuje i kumulirani gubitak od 371,8 milijardi dinara, što je 38 odsto ukupnog prihoda javnih preduzeća, navodi Republički fond za razvoj. Najveći kumulirani gubitak opet ima EPS od 200 milijardi dinara i “Železnice Srbije” od 110,4 milijardi dinara, što je 83,5 odsto kumuliranog gubitka javnih preduzeća.
Kako je pokazalo istraživanje, javna preduzeća posluju u uslovima nelikvidnosti, pa čak i pored trenda pada u strukturi ukupnih obaveza od 2001. godine, javna preduzeća su konstantno izložena kreditnom riziku - većina otplaćuje samo visoke kamate na ime odobrenih kredita.
Najveću zaduženost - 86,6 odsto ukupnih obaveza javnih preduzeća imali su EPS, “Telekom”, “Putevi Srbije”, NIS i “Železnice Srbije”. Dužnička kriza i odsustvo dugoročne finansijske ravnoteže posebno je izražena kod Podzemne eksploatacije uglja Resavica i nesolventnih javnih preduzeća “Srbijagasa” i “Jata”.

http://www.blic.rs/ekonomija.php?id=105118

--------------------------------

Tadicevi lopovi kradu li kradu . Otimaju li otimaju.

Sva javna preduzeca u Srbiji su maltene monopolisti sto znaci da bi bukvalno svako od njih trebalo da posluje sa debelim profitom jer nema nikakve konkurencije.

Ali ono sto je skoro neverovatno, u Srbiji se desava - skoro sva ta preduzeca posluju sa GUBITKOM , i to ogromnim, i mesto da se radom tih preduzeca puni budzet - on se prazni.

I posle tadiceva vlast ispravlja ove lopovluke tako sto gradjanima tj nama digne poreze na ovo ili ono, poskupi nam benzin, registraciju vozila ili udari porez na plate , i onda oni koji su posteni i casni gradjani ove zemlje placaju lopovluke TADICEVIH EKSPERATA.

I mesto da tih 600 miliona evra koje su pokrali Tadicevi "experti" se utrose na decije dodatke, nadoknade trudnicama, bolnice, skole, u nedostatku tog novca Tadiceva vlast je smanjila trudnicama doprinose sa 100% na 65% licnog dohodka i uvela dodatne rekete i harace.

Nema u Srbiji srece dok ovakvi ne budu zavrsavali na robiji u roku od 48 sati posle obelodanjivanja finansijskih rezultata.

Човече, па упропастише све, треба их у америку послати као тајно оружије.
 
Човече, па упропастише све, треба их у америку послати као тајно оружије.

pa u americi za ovakve poslovne rezultate dobiju bukagije i robiju u roku od 48 casova od objavljivanja kvartalnog finansijskog izvestaja

ne postoji drzava sem Srbije u evropi koja tolerise ovakav kriminal i lopovluk
 
Rashodi*
Godina ukupni rashodi zakup
2001. 9,0 0,03
2002. 12,5 0,09
2003. 12,5 0,1
2004. 16,9 0,2
2005. 20,6 0,3
2006. 24,4 1,5
2007. 31,4 2,4
2008. 34,3 4,2
2009. (šest meseci) / 0,9
*u milijardama dinara

------------------

ceo sistem lopovluka je jasan. Preko stetnih ugovora se isisava novac iz kompanije koji posle medju sobom dele vlasnici firmi koji su pobedili na namestenim tenderima ili dobili posao bez tendera, zajedno sa rukovodstvom EPS-a u ovom slucaju Kolubare....

Inace razmere ovog lopovluka su tolike da prosto ne verujem da ovde nisu imali svoj procenat glavni direktori EPS-a ukljucujuci i ministre energetike.

I sto je najsmesnije ovde je zakonski sve cisto ,jer sve ove ugovore sklapa tzv tenderska komisija u preduzecu

Secam se kako sam mrzeo Milosevica i njegove lopove, al sad vidim da su oni bili male mace za ove Tadiceve i Kostunicine....

Pogledajte samo ovu tabelu

u 2001 za mehanizaciju je potroseno 30 miliona dinara, dok u 2008 godini, u godini kada je Kolubaru preuzeo kadar DS-a , potroseno 4.3 milijarde

I zato je EPS gubitas
Већ сам те једном демантовао, али ти и даље мантраш и износиш неистине. У 2008 години још увек је на власти у Колубари ДСС, Ћеран из ДС-а је у Колубари ген. директор непуних месец дана, и закуп приватних машина је тренутно око 15% оног од пре пар месеци. А када је био 30 милиона динара, 2001. године тада је ДС држао Колубару, све до маја 2004. Зато, молим те, не ѕери више...
 
NE PRIMAJU POVRATNU POSTU,A JEDNOSTAVNO IZGLEDA DA SU JE BESPOVRATNO I POSLALI.:rtfm::rtfm::rtfm:

Изгледа, само да их препакујемо и пошаљемо.. можда неће сконтати.

pa u americi za ovakve poslovne rezultate dobiju bukagije i robiju u roku od 48 casova od objavljivanja kvartalnog finansijskog izvestaja

ne postoji drzava sem Srbije u evropi koja tolerise ovakav kriminal i lopovluk

Па томе се и надам, јер Дачић неће да их хапси
 
Drzavna preduzeca posluju odlicno sirom sveta. Cak sta vise, mnoga najprofitabilnija preduzeca na svetu su upravo drzavna, od Japana i Singapura do Kine, Rusije, Finske, Brazila ili Britanije.

Bice da je "drzavno preduzece koje po prirodi stvari uvek pravi gubitke" ipak autohtoni srpski izum.

Tačno.

E, sad, ta državna preduzeća u svetu koja su ipak profitabilna imaju odgovarajuće preduslove za to. A to su ili nasleđeni kapitalistički maniri pre početka intervencionizma uz veliko tržište ili samo veliko tržište (Rusija, Kina i sl).

U Srbiji ne postoje takvi preduslovi.

Inače, ta državna preduzeća bi bila znatno profitabilnija da su privatna.
 

Back
Top