Tadiceva administracija godisnje pojede, popije, potrosi 15 milijardi evra

Тихи

Zaslužan član
Poruka
135.986
Kresanje, hitno!
Ekonomisti upozoravaju da bi država najefikasnije mogla da uštedi ukoliko bi pristupila otpuštanju birokratskog aparata i smanjenju broja ministarstava. Ušteda i do dve milijarde evra!

BEOGRAD - Broj zaposlenih u državnoj upravi učetvorostručio se u poslednjih osam godina, pa tako, prema zvaničnim podacima, sada u Vladi, ministarstvima, lokalnoj samoupravi i ostalim državnim službama radi oko 28.000 ljudi! Samo na njihove plate odlazi desetina bruto društvenog proizvoda ili oko tri i po milijarde evra! Po svemu ovome, Srbija je apsolutni rekorder u regionu.
Sagovornici Kurira smatraju da bi država najbolje mogla da uštedi ukoliko krene sa otpuštanjima i drastičnim kresanjem administracije, pa čak i umanjenjem broja ministarstava. Uprkos oceni predsednika Borisa Tadića da je smanjenje Vlade u ovom trenutku nemoguće, jer je ona nastala kao posledica dogovora koalicionih partnera, ekonomista Jovan Ranković smatra da bi upravo odatle trebalo da se krene.

- Za zemlju veličine Srbije 25 ministarstva je nepotrebno, dovoljno je 16 resora. Pitanje je gde s tim ljudima koji će ostati bez posla. Veliki problem je i gde uposliti ljude koji su otišli iz mrtvih preduzeća, a od 924 preduzeća u Srbiji oko 80 odsto je mrtvo. Gubitak u privredi je 1.360 milijardi dinara, što znači da je ona u bankrotu. Sada se gubici finansiraju kreditima u iznosu od 1.500 milijardi. Naš primarni cilj mora da bude oporavak privrede, a za to je potreban kapital - zaključuje Ranković.

Ideju o smanjenju broja ministarstva podržava i direktor Instituta za tržišna istraživanja Miloje Kanjevac, koji procenjuje da Vlada može da funkcioniše i sa deset resora.

- Imamo administraciju za tri Srbije! Kao što treba umanjiti broj ministarstava, tako mora da se smanji i broj zaposlenih u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi. Kad god se menjala vlast, u opštine su dovodili svoje kadrove, a sada ispada da nemamo zakon po kome oni mogu da se otpuste. Ako su tako dobri stručnjaci, neka sami sebi nađu posao - poručuje Kanjevac.
Ekonomista Branko Dragaš kaže da 28.000 birokrata treba svesti na cifru od 5.000, a od 22.000 zaposlenih u lokalnoj samoupravi treba zadržati najviše 3.000 radnika.

- Potrebno nam je da kompjuterizujemo ceo sistem, da ne mora poslovan čovek iz Zemuna da stoji u redu u zemunskoj opštini zbog izvoda iz matične knjige rođenih, već da to može odmah da skine s kompjutera. S tako radikalnim rezom uštedelo bi se najmanje dve milijarde evra! Ako se zna da je 5.000 evra potrebno za otvaranje radnog mesta, s tim parama dobili bismo 400.000 novih radnih mesta u Srbiji! Otpuštene ljude bi trebalo slati na obuke, nakon čega bi bili osposobljeni da rade u privredi i pune budžet, umesto što ga troše - ističe Dragaš. On dodaje da je prošle godine čuo skandalozan podatak - da je među Vladinim referentima masovna pojava da uzimaju dnevnice kad iz Nemanjine idu u Novi Beograd?!

Vlada Srbije, na pregovorima s Misijom MMF, koji su trenutno u toku, predložila je strategiju smanjenja administracije. Prema mišljenju premijera Mirka Cvetkovića, to je najbolji način da se zakrpi manjak u budžetu.

--------------

ZA PLATE, PENZIJE I TROŠKOVE - 15 MILIJARDI EVRA!

Prema podacima Službe za upravljanje kadrovima Vlade iz maja prošle godine, državna administracija brojala je 27.891 zaposlenog. MUP i BIA sa oko 40.000 zaposlenih i dalje su izvan sistema SUK. U ukupan broj zaposlenih u državnoj administraciji ulaze i Poreska uprava, Uprava carine, Uprava za izvršenje zavodskih sankcija, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo spoljnih poslova. Izdvajanja iz državne kase tokom ove godine za plate, penzije i tekuće troškove administracije iznose neverovatnih 15 milijardi evra!


http://www.kurir-info.rs/clanak/vesti/kurir-26-08-2009/kresanje-hitno

------------------------------

Crno na belo demokrate su od dolaska na vlast ucetvorostrucili drzavnu administraciju

Da dobro ste procitali - administracija danas je veca 4 puta nego 2000te godine

Drzava nikad manja - a administracija nikad veca.
 

Тихи

Zaslužan član
Poruka
135.986
Veliki problem je i gde uposliti ljude koji su otišli iz mrtvih preduzeća, a od 924 preduzeća u Srbiji oko 80 odsto je mrtvo. Gubitak u privredi je 1.360 milijardi dinara, što znači da je ona u bankrotu. Sada se gubici finansiraju kreditima u iznosu od 1.500 milijardi. Naš primarni cilj mora da bude oporavak privrede, a za to je potreban kapital - zaključuje Ranković.

ovo je pravo lice tadiceve vlasti - 80% srpske prirede je KLINICKI MRTVO
 

Тихи

Zaslužan član
Poruka
135.986
Nego vidim da je BoraT bio u Kini jedno desetak dana hahahhaha!!!! Zamisli samo koliko je kostalo to gradjane Srbije i koja je to svita isla sa njim sve tamo.

i jos nismo saznali sta smo mi dobili od tadicevog letovanja u kini

kakav je posao sklopljen sa kinezima , koja se fabrika otvara?


sve nesto , bice , moze bit a i ne mora, ocemo, uradicemo , napravicemo

presipanje iz supljeg u prazno

Srbija Gori - A Tadic se svrcka po svetu....
 

jomini

Buduća legenda
Banovan
Poruka
33.089
Kresanje, hitno!
To ti i ja preporučujem, definitivno ti fali. :hahaha1:

------------------------------
Crno na belo demokrate su od dolaska na vlast ucetvorostrucili drzavnu administraciju

Da dobro ste procitali - administracija danas je veca 4 puta nego 2000te godine

Drzava nikad manja - a administracija nikad veca.
Od 2000. se nije smanjivala, a pre toga jeste. :per:

I stavi u potpis da si dopisnik Kurira za Krstaricu, krajnje je vreme. :lol:
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.