Tadiceva administracija godisnje pojede, popije, potrosi 15 milijardi evra

Тихи

Starosedelac
Poruka
154.150
Kresanje, hitno!
Ekonomisti upozoravaju da bi država najefikasnije mogla da uštedi ukoliko bi pristupila otpuštanju birokratskog aparata i smanjenju broja ministarstava. Ušteda i do dve milijarde evra!

BEOGRAD - Broj zaposlenih u državnoj upravi učetvorostručio se u poslednjih osam godina, pa tako, prema zvaničnim podacima, sada u Vladi, ministarstvima, lokalnoj samoupravi i ostalim državnim službama radi oko 28.000 ljudi! Samo na njihove plate odlazi desetina bruto društvenog proizvoda ili oko tri i po milijarde evra! Po svemu ovome, Srbija je apsolutni rekorder u regionu.
Sagovornici Kurira smatraju da bi država najbolje mogla da uštedi ukoliko krene sa otpuštanjima i drastičnim kresanjem administracije, pa čak i umanjenjem broja ministarstava. Uprkos oceni predsednika Borisa Tadića da je smanjenje Vlade u ovom trenutku nemoguće, jer je ona nastala kao posledica dogovora koalicionih partnera, ekonomista Jovan Ranković smatra da bi upravo odatle trebalo da se krene.

- Za zemlju veličine Srbije 25 ministarstva je nepotrebno, dovoljno je 16 resora. Pitanje je gde s tim ljudima koji će ostati bez posla. Veliki problem je i gde uposliti ljude koji su otišli iz mrtvih preduzeća, a od 924 preduzeća u Srbiji oko 80 odsto je mrtvo. Gubitak u privredi je 1.360 milijardi dinara, što znači da je ona u bankrotu. Sada se gubici finansiraju kreditima u iznosu od 1.500 milijardi. Naš primarni cilj mora da bude oporavak privrede, a za to je potreban kapital - zaključuje Ranković.

Ideju o smanjenju broja ministarstva podržava i direktor Instituta za tržišna istraživanja Miloje Kanjevac, koji procenjuje da Vlada može da funkcioniše i sa deset resora.

- Imamo administraciju za tri Srbije! Kao što treba umanjiti broj ministarstava, tako mora da se smanji i broj zaposlenih u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi. Kad god se menjala vlast, u opštine su dovodili svoje kadrove, a sada ispada da nemamo zakon po kome oni mogu da se otpuste. Ako su tako dobri stručnjaci, neka sami sebi nađu posao - poručuje Kanjevac.
Ekonomista Branko Dragaš kaže da 28.000 birokrata treba svesti na cifru od 5.000, a od 22.000 zaposlenih u lokalnoj samoupravi treba zadržati najviše 3.000 radnika.

- Potrebno nam je da kompjuterizujemo ceo sistem, da ne mora poslovan čovek iz Zemuna da stoji u redu u zemunskoj opštini zbog izvoda iz matične knjige rođenih, već da to može odmah da skine s kompjutera. S tako radikalnim rezom uštedelo bi se najmanje dve milijarde evra! Ako se zna da je 5.000 evra potrebno za otvaranje radnog mesta, s tim parama dobili bismo 400.000 novih radnih mesta u Srbiji! Otpuštene ljude bi trebalo slati na obuke, nakon čega bi bili osposobljeni da rade u privredi i pune budžet, umesto što ga troše - ističe Dragaš. On dodaje da je prošle godine čuo skandalozan podatak - da je među Vladinim referentima masovna pojava da uzimaju dnevnice kad iz Nemanjine idu u Novi Beograd?!

Vlada Srbije, na pregovorima s Misijom MMF, koji su trenutno u toku, predložila je strategiju smanjenja administracije. Prema mišljenju premijera Mirka Cvetkovića, to je najbolji način da se zakrpi manjak u budžetu.

--------------

ZA PLATE, PENZIJE I TROŠKOVE - 15 MILIJARDI EVRA!

Prema podacima Službe za upravljanje kadrovima Vlade iz maja prošle godine, državna administracija brojala je 27.891 zaposlenog. MUP i BIA sa oko 40.000 zaposlenih i dalje su izvan sistema SUK. U ukupan broj zaposlenih u državnoj administraciji ulaze i Poreska uprava, Uprava carine, Uprava za izvršenje zavodskih sankcija, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo spoljnih poslova. Izdvajanja iz državne kase tokom ove godine za plate, penzije i tekuće troškove administracije iznose neverovatnih 15 milijardi evra!


http://www.kurir-info.rs/clanak/vesti/kurir-26-08-2009/kresanje-hitno

------------------------------

Crno na belo demokrate su od dolaska na vlast ucetvorostrucili drzavnu administraciju

Da dobro ste procitali - administracija danas je veca 4 puta nego 2000te godine

Drzava nikad manja - a administracija nikad veca.
 
Veliki problem je i gde uposliti ljude koji su otišli iz mrtvih preduzeća, a od 924 preduzeća u Srbiji oko 80 odsto je mrtvo. Gubitak u privredi je 1.360 milijardi dinara, što znači da je ona u bankrotu. Sada se gubici finansiraju kreditima u iznosu od 1.500 milijardi. Naš primarni cilj mora da bude oporavak privrede, a za to je potreban kapital - zaključuje Ranković.

ovo je pravo lice tadiceve vlasti - 80% srpske prirede je KLINICKI MRTVO
 
Nego vidim da je BoraT bio u Kini jedno desetak dana hahahhaha!!!! Zamisli samo koliko je kostalo to gradjane Srbije i koja je to svita isla sa njim sve tamo.

i jos nismo saznali sta smo mi dobili od tadicevog letovanja u kini

kakav je posao sklopljen sa kinezima , koja se fabrika otvara?


sve nesto , bice , moze bit a i ne mora, ocemo, uradicemo , napravicemo

presipanje iz supljeg u prazno

Srbija Gori - A Tadic se svrcka po svetu....
 
Kresanje, hitno!
To ti i ja preporučujem, definitivno ti fali. :hahaha1:

------------------------------
Crno na belo demokrate su od dolaska na vlast ucetvorostrucili drzavnu administraciju

Da dobro ste procitali - administracija danas je veca 4 puta nego 2000te godine

Drzava nikad manja - a administracija nikad veca.
Od 2000. se nije smanjivala, a pre toga jeste. :per:

I stavi u potpis da si dopisnik Kurira za Krstaricu, krajnje je vreme. :lol:
 

Back
Top