Tadić smenjuje ministre iz DS!

Halix

Elita
Poruka
16.206
BEOGRAD 01. 02. 2011

PRESS

NEMA REKONSTRUKCIJE VLADE, ALI...

Tadić smenjuje ministre iz DS!

Predsednik Boris Tadić planira da smeni nekoliko ministara iz DS, jer ne može da sprovede svoju ideju o rekonstrukciji Vlade kojoj se protivi Ivica Dačić

0201-fonet.jpg


Rekonstrukcije Vlade Srbije definitivno neće biti, ali umesto toga predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić posle konsultacija sa premijerom Mirkom Cvetkovićem planira da smeni nekoliko ministara iz DS, saznaje Press u vrhu vladajuće koalicije.

Rekonstrukcije neće biti jer nema dogovora u vladajućoj koaliciji, odnosno jer SPS ne želi da smeni nekog od svojih ministara. Kako nema dogovora nema ni najavljenog januarskog sastanka vladajuće koalicije na ovu temu.

Pravo vreme za smene

Prema ovim informacijama predsednik Tadić, koji se iskreno zalaže da Srbija dobije drastično manju vladu, nema drugog izbora nego da smeni nekoliko ministara iz svoje stranke, kako dugo najavljivana priča o rekonsturkciji Vlade ne bi doživela fijasko. Kao glavni kandidati čija je smena moguća navode se ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, ministar poljoprivrede Saša Dragin, a lako je moguće i da otkaz u Vladi dobije i neko od „jačih" ministara iz DS.

- Predsednik Tadić, koji je prvi najavio rekonstrukciju Vlade, suočen je sa poražavajućom činjenicom da svoju ideju ne može da sprovede zbog protivljenja lidera SPS Ivice Dačića, koji nije spreman da se odrekne nijednog od svojih ministara. Za razliku od Dačića, lider G17 Plus podržava Tadićevu ideju o manjoj vladi, a ne primeru ostavke Tomice Milosavljevića pokazao je da nema probleme sa svojim ministrima. Zato Tadić i nema drugog rešenja nego da umesto rekonstrukcije smeni nekoliko svojih ministara. A posle ostavke Milosavljevića ovo je idealno vreme - navodi izvor Pressa.

Prema njegovim rečima, u DS smatraju da će mnogo više izgubiti ukoliko se ništa ne dogodi posle najava rekonstrukcije Vlade nego ako smene nekoliko svojih ministara.


- Bilo je planirano da predsednik Tadić i premijer Cvetković tokom prošlog vikenda razrade ideju o smeni ministara, ali je sastanak odložen zbog puta premijera u Brisel, gde je predao odgovore na Upitnik Evropske komisije. Finalizacija ovog predloga očekuje se po povratku Cvetkovića iz Belgije. Dalje, smena ministara u javnosti može da se prikaže kao jasna poruka DS da želi manju vladu, ali da druge stranke vladajuće koalicije to ne žele - navodi naš izvor.

Čiplić, Dragin...

Kao „najozbiljniji kandidati" za smenu u DS se navode Svetozar Čiplić i Saša Dragin, ali su moguća i neka iznenađenja.

- Postoji nekoliko stvari zbog kojih bi Čiplić i Dragin bez većih problema mogli da budu smenjeni, ali postoji i bojazan da njihova smena ne bi bila adekvatna zamena za odustajanje od rekonstrukcije Vlade. Zato je moguće i da neko od zvučnijih imena ministara iz DS bude smenjeno u ovoj akciji. Lično ne verujem da bi to mogao da bude ministar trgovine Slobodan Milosavljević, jer DS i nema neku dobru zamenu za njega, dok se ostali lakše mogu zameniti - kaže na kraju sagovornik Pressa.

Ko je pravi vođa koalicije

Sagovornik Pressa napominje da predsednik Boris Tadić u vladajućoj koaliciji do sada nije uspeo da progura nekoliko svojih inicijativa, što može da ugrozi njegov rejting u javnosti.

- Boris Tadić je tražio rekonstrukciju, koju je blokirao SPS. Tražio je promenu izbornog zakona u Srbiji, odnosno da se umesto proporcijalnog uvede jedan model većinskog načina izbora, ali Dačić je ponovo bio protiv toga. Znate, ako javnost smatra da je predsednik Tadić najodgovorniji za sve što se dešava u zemlji, a s druge strane on ne može da sprovede svoje ideje u okviru koalicije, onda će se u javnosti postaviti pitanje ko je zapravo lider vladajuće koalicije - navodi sagovornik Pressa.

http://pressonline.rs/upload/boxImageData/2011/0/31/129705/0201-fonet.jpg

Ajmo...
 

Back
Top