Tadić-Medvedev: Rusko-Srpsko strateško partnerstvo

dragosh

Veoma poznat
Poruka
11.827
Medvedev dolazi u Beograd

6. avgust 2009. | 00:31 -> 09:18 | Izvor: B92
Beograd -- Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev u oktobru stiže u posetu Beogradu, saopšteno je u Moskvi nakon telefonskog razgovora predsednika Srbije i Rusije.

11255906934a7a085f97de2292657580_extreme.jpg

Boris Tadić i Dmitrij Medvedev (FoNet, arhiva)

Kako navodi Kremlj, Medvedev u Beograd dolazi na poziv predsednika Srbije Borisa Tadića da bi prisustvovao obeležavanju 65. godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, ali i učestvovao na samitu o rusko-srpskom strateškom partnerstvu..

Poseta Dmitrija Medvedeva predstavlja prvu posetu jednog ruskog predsednika u poslednjih nekoliko godina.

U junu 2001. godine u Beogradu je bio Vladimir Putin, a njegova druga poseta je bila planirana i u 2007. ali je u međuvremenu otkazana.

Medvedev je prošlog februara bio u Beogradu kao prvi zamenik premijera Rusije, a sa srpskim zvaničnicima je tada razgovarao o gasno naftnom sporazumu kojim je "Gaspromu" prodat NIS i ugovoren prolazak gasovoda Južni tok kroz Srbiju.

O predstojećem rusko–srpskom samitu, zvanični sajt Kremlja saopštio je da se Medvedev zahvalio Tadiću na pozivu da zajedno obeleže 65 godina od oslobađanja Beograda, oktobra meseca.

Oni navode da će ta svečanost biti iskorišćena za detaljan razgovor o svim aspektima bilateralne saradnje koja u zvaničnoj Moskvi ima karakter strateškog partnerstva.

Poseta ruskog predsednika Srbiji je kao poseta državnika velike svetske sile značajan politički čin, kaže potpredsednik Foruma za međunarodne odnose Simeon Publić.

On napominje da je treba gledati ne samo u svetlu odnosa Beograda i Moskve, nego i u širem planu odnosa Rusije i EU.

U maju je u poseti Beogradu bio podpredsednik SAD Džozef Bajden, a najavljeno je da bi početkom 2010. u Srbiju mogao da dođe i predsednik Francuske Nikola Sarkozi.

Tako Beograd u periodu od godinu da postaje značjna stanica svetskih državnika, ali Simeon Pobulić kaže da se zbog toga ne treba uobraziti.

Srpsko-ruski odnosi su u već nekoliko godina u usponu, posebno od kada je zvanična Moskva otovreno na strani Srbije u borbi protiv nezavisnosti Kosova.

Krajem prošle godine u okviru strateškog partnerstva dve zemlje realizovan je i prvi deo energetskog sporazuma, prodaja NIS-a Gaspromu.

Drugi deo podrazumeva da deo gasovoda Južni tok od Rusije ka zapadnoj evropi prođe kroz Srbiju.http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=08&dd=06&nav_category=11&nav_id=375064
 

Back
Top