Тачи: Некоме је сметао вашингтонски споразум у јуну

комшија

Stara legenda
Poruka
96.548
1601118088409.png

Тачи: Некоме је сметао вашингтонски споразум у јуну

1601118113023.png

четвртак, 24.09.2020.

ПРИШТИНА - Председник привремених институција из Приштине Хашим Тачи изјавио је да је некоме сметала могућност постизања споразума у јуну у Вашингтону и да је због тога објављена оптужница Специјалног суда против њега.
„Једна ствар је тачна, некоме је сметало да се постигне споразум у јуну у Вашингтону”, рекао је Тачи у емисији „Пресинг” на приштинској телевизији Т7, преноси Косово онлајн.

Према његовим речима, он није знао да ће га позвати Специјални суд у Хагу, и додао да је спречавање његовог пута у Вашингтон било изненађење.
Такође је рекао да је о оптужници сазнао из медија када је изашао из авиона.
„У тим околностима не бих себи дозволио да наставим, јер су порука и сусрет изгубили смисао и значење. Чуо сам из медија када сам изашао из авиона”, тврди Тачи, преноси Танјуг.

Тачи је рекао да га тужиоци Специјализованих већа нису питали за трговину органима, Жутој кућу и било каквом убиству, иако су прве две оптужбе основа Специјалног суда.

„Нису ме питали ни за једно убиство”, додао је Тачи.

Он је прокоментарисао споразум који су у Белој кући потписали Београд и Приштина и оценио да ће врхунац споразума бити узајамно признавање. Тачи каже и да је „признање Израела историјско”.

Он је рекао и да никада није разговарао о размени територија, већ само о припајању Прешева Косову.
„Желим да се Прешево припоји Косову, али било је много приче о томе на Косову о Белој кући”, казао је и упитао где су ножеви над мапама о којима је лидер Самоопредељења Аљбин Курти говорио.

Како је навео, они који су говорили о ножевима и подели треба да се извине људима.

Тачи је рекао да је Вашингтон постигао оно што други годинама нису могли, јер нису имали идеје и моћ.

Додао је да је споразум готово исти као што је раније договорен, али да ипак постоје неке разлике.

„Догодила се једна измена. У приликама у којима смо тада били, увели смо тачку да обе стране раде на узајамном признавању. Боли ме што ове тачке више нема. Пропустили смо сјајну прилику. Остале тачке су оне које долазе из Берлинског процеса попут Мини Шенгена. Тачка споразума о Газиводама је контроверзна, али добро је што је неко одлучио да је пошаље Уставном суду, јер ће ово разјаснити ствари”, рекао је Тачи.

link

Интелигентно запажање косовског лидера. Некоме је сметало да се још у јуну потпише историјски споразум у Вашингтону, али коме? Берлину? Москви? Или можда и једном и другом? Њима свакако није у интересу стварање 'Мини Шенгена' под покровитељством највеће демократије света.

Back