Tači: Izveštaj Dika Martija pripremljen u Srbiji

Halix

Elita
Poruka
16.206
Kosovski premijer o optužbama

Tači: Izveštaj Dika Martija pripremljen u Srbiji

24. 12. 2010. - 11:21h

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da je izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu, "politički pamflet, pripremljen u Srbiji uz blagoslov Rusije".

100829_taci-beta_f.jpg


U intervjuu za današnji prištinski list "Koha ditore" Tači je ocenio da navodi u tom izveštaju neće podriti njegovu poziciju u razgovorima sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.
Ti razgovori će se, izjavio je Tači, održati ubrzo i za njih Zapad vrši intrenzivne pripreme.
Kosovski premijer u ostavci je naglasio da ima "argumente, činjenice i svedoke oko inkriminisanih motiva i načina na koji je izveštaj Dika Martija rađen".
- Izveštaj je uperen protiv Kosova i te ću dokaze predočiti pravdi. Dik Marti to zna. Znam da pokušava da se brani imunitetom, ali imunitet ne traje čitavog života - rekao je Tači.
- Ja sam 40-godišnjak. Čekaću dok izgubi imunitet, ali će se on suočiti sa pravdom. Kako sam imao strpljenja da svih ovih 15 godina istrpim sve psovke, imam strpljenja i sačekaću da gospodin Marti izgubi imunitet - dodao je Tači.

Upitan o najavljenom susretu sa Tadićem, pre rasvetljavanja optužbi koje je na njegov račun izrekao izvestilac Saveta Evrope Dik Marti,Tači je rekao da se slaže da se sastanu "da bi se okončalo poglavlje mraka i kako bi počeli razgovori o medjudržavanim i međususedskim odnosima u budućnosti".
- U interesu je Kosova da ima dobre odnose sa Srbijom i svim zemljama regiona, kao što je u interesu Srbije da ima dobre odnose sa državom Kosovo, kako bismo se što pre integrisali u NATO i EU kao dve države - rekao je Tači.

Prema njegovim rečima, zamrznuti odnosi izmedju Kosova i Srbije nisu u interesu ni jedne strane ali ni u interesu SAD ni EU.
- Poboljšanje odnosa Beograda i Prištine deo je evroatlanske agende i u interesu naših država i naroda - zaključio je Tači.

Ademi: Martijev izveštaj neprihvatljiv za Vladu Makedonije

izvještaj specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji krajnje je neprincipijelan i neodrživ, izjavio je Zamenik makedonskog premijera Abdilaćim Ademi. "Izveštaj je za Vladu Makedonije neprihvatljiv i ona se ograđuje od njega", izjavio je Ademi, a prenosi dnevni list na albanskom jeziku "Kosovo pres". On je ocenio da je Marti izveštajem nanio veliku štetu i ocrnio borbu "OVK" i ugled svih Albanaca.

Krasnići: Naše institucije na raspolaganju lokalnoj i međunarodnoj istrazi

Vršilac dužnosti predsjednika Kosova Jakup Krasnići tvrdi da je izveštaj Dika Martija "apsurdan i zasnovan na nepostojećim činjenicama i neodgovornim izjavama bivšeg glavnog haškog tužioca Karle del Ponte". Optužbe imaju za cilj da se spreči međunarodno priznanje Kosova i oslabi njegova pozicija pred najavljeni početak dijaloga sa Beogradom, navodi Krasnići u pismu koje je uputio svim članicama Saveta Evrope, liderima Evropskog parlamenta i liderima ostalih država.

Krasnići u pismu ističe da "sa punom odgovornošću garantuje čistotu rata na Kosovu" i da u tom kontekstu sve institucije Kosova stoje na raspolaganju lokalnoj ili međunarodnoj istrazi s ciljem zatvaranja celog slučaja.

https://www.blic.rs/data/images/2010-12-16/100829_taci-beta_f.jpg?ver=1293185894

:zimag:
 
Naravno da se sve znalo još odavno...zar se ne zna da je od dolaska KFOR sa Kosovoa proterano 250.000 Srba?Zar se ne zna za ubistva i zlostavljanja Srba od strane pripadnika OVK posle povlačenja vojske i policije sa Kosova?I onda će neko da mi kaže da se nije znalo za trgovinu organima,e **** malo!
Sve se to znalo samo se ćutalo,jer je tako odgovaralo zapadnim silama,ali svemu dodje kraj.
 

Back
Top