Svinjske snicle od buta al da se tope u ustima

Umri_muski

Legenda
Poruka
66.273
Nekako sam to dobio, e sad jel bio but ili ruza, ne znam, ali nemoguce da je sve bila ruza...

Nisam koristio nista samo malo soka od crnog luka, i malo dinstanje, tj malo vise vode u tiganju sa uljem taman do vrha snicli, ne da predju...

Kako dobiti svaki put takve snicle....nisam svaku ni tanko sekao , ali ne deblje od 1cm..
Nisu imale ni uzduznu ni paralelnu zilicastu strukturu, kao da nije svinjetina...
Bukvalno se tope kad stavis komadic u usta...
Samo ne znam kako to da ostvarim svaki put....
Ako znate savet, sta moze da bude, sta moze da se upotrebi , pricajte, ne interesuje me vise ni rostilj ni uzujkano, mada je i ovo bilo uzujkano...

Nije do zacina, nisam pravio ni zacine ni marinadu, ali ako je to putanja da se svaki put dobije ovakva tekstura i ukus, bez zacina, ili neki prihvatljiv ukus, pristajem i to...
Samo da otkrijem kako da se meso topi u ustima a da nije ono zbog pljuvacke jer je neko pregladneo..nego zato sto je dobro skuvano ali da nema vlakana da se osecaju...

Kad su u pitanju svinjske snicle (podrazumevano da je but) nasi mesari po prirodi lokalne kulture seku meso niz 'vlakno'. Snicle se tesko zvacu (pa cak i kad je dovoljno dugo 'dinstano'. Navikli smo (zbog teksture) da snicle izlupamo cekicem za meso na tanko i da se onda tek peku (dinstaju).

U drugim nekim zemljama, praksa je da se meso sece popreko (vlakna su uspravna ne horizontalna), nema lupanja, lakse se kuva, lakse se sece i lakse se zvace.

Probaj.

Ja ponekad kad bih mekanu svinjetinu, uzmem ceo file pa ga sam narazem poprecke i ispecem (a njemu treba takoreci nista vremena da bude gotov)

To i ja radim, mada pravci vlakana nekad ne daju prostor za vece komade, meso ide u slojevima pa oni skrecu ...
E sad, nekad i kad ti iseces da duzina tih vlakana bude 1cm, tj poprecno , meso ostane kao tepih , sa kratkim vlaknima i ne da se topi, obicno kad ga sasusis przenjem ili pecenjem...

Ovde se dobilo nekako da nema uopste vlakana da se osete, sve je komad, socno , nema osecaja vlakna niti se prilikom zvakanja oseti igde , ali cak se i ne zvace...stvarno se topi...skoro bukvalno receno....e sad kako to stalno ponavljati a ne pola pola...
Tako da su ovakvi postovi pozeljni , mic po mic, na kraju cemo imati celu sliku kako uvek imati meso koje se topi u ustima...svinjetinu , i sta obavezno izbeci, npr da ostane meso bez vode dok se przi u smesi voda ulje...kao sto kad se prave resh krompirici przenjem sto se uvek drzi malo vode u ulju koje je neophodno da bi bili kao iz friteze a da ne upiju onoliko ulja...niti da se menja temperatura obrade, to je kod krompirica jako bitno , jer od toga zavisi upijanje, postace pekarski , masni...upice ulje..

I meni se desi da meso bude kao đon ali najčešće kada žurim. Očigledno mu treba malo pažnje :D
Posoliš, izlupaš, biber... i ostaviš da malo odstoji. Tj. što duže u pacu to bolje.
E sada, tu je i pitanje temperature, naročito početne - da li na visoku temperaturu pa posle sniziš i ostaviš da se krčka dok lepo ne omekša ili krčkanje od samog početka - to je već pitanje. Ja najčešće stavim na visoku, da se meso zalepi za dno posude i kada može da se odvoji viljuškom okrenem na drugu stranu. Poklopim i onda svi sokovi iz mesa lepo izađu i krčka se svojoj masnoći. Tečnost kako kada - nekad dodajem nekad ne.

E da nisam rekao , but ili ruza je bila bezmasna, znaci namerno ja odvojim kad kupim deo koji je sve tragovi masnoce pa ide za jednu upotrebu , a delovi gde nema niceg masnog idu za drugu upotrebu , snicle....
Znam da je sladje mesano , ali ne radim to , tako da ta mekoca je postignuta ne masnocom nego temperaturom i kuvanjem...
Da i ja zapecem pa kuvam...pa zapecem brzo na kraju...ali to je samo korica...cesto bez toga..

Ali izgleda da je to bitno..
Kod piletine znam sta kad ide...ako hocu bolju supu onda hladno ili mlako pa stoji u vodi 15 min pola sata...i onda je sok u supi , ali to ne cini dobru supu iako tako misle domacice, ali cini bolji buke ukusa...
To se oseti u mesu koje ostane...

A ako neces supu , onda odmah na vrelo ...pa posle kod piletine ne mnogo vode, samo za naparavanje...posto je meka ne treba mu voda nego je dovoljna vodena para..
Inace sam probao samo para , bukvalno samo para i celo pile , i bilo je uspesno , 45 min ...kozica je negde izmedju przene i kuvane...kad je tako , ali je meso, pa i meso je izmedju kuvanog i pecenog...

Ali to je druga tema, lako je sa piletinom, nego svinjetina je cak teza i od junetine...

Jos uvek mi se mota po glavi ono moje pitanje da li treba da se jelo odmara...
To sam video par puta kod kuvara, samo sto oni to kao umotaju u faze pripreme, polupriprema i slicno...
Ali nesto me kopka tu , da je mozda obrada hrane u vise faza tj pecenje pauza pecenje pauza, efikasna stvar i da se dobija nesto...
Kod mesa mi obicno vidimo da je uzas kad se meso ohladi , pa posle podgreva, tvrdo je i nikakvo...ali neke druge step obrade, da tako to nazovem...step kuvanje..
Sva prava i prevodi rezervisani...

Testo voli odmaranja, pica majstori bi umrli bez odmaranja testa...

Mislim da je sve u laganom kuvanju-pečenju, po mogućstvu što više u sopstvenim masnoćama.
Za sada smo na tome, ali ja sam negde cuo da nesto razlaze vezivna tkiva u mesu , i onda nema zilica i tetiva, samo da li je kod pripreme za susenje ili negde, i moram da naletim ponovo na to sta se koristi da razlozi te tetive...tacno je bilo napisano sta razlaze te zilice i tetive...ali sam samo snimio a nisam pazljivo iscitao jer ne koristim trenutno svoj sistem za pravljenje istrazivacke dokumentacije...

1730142097213.png

Jacard omeksivac , izbode se meso pa se stavi u marinadu , a pomaze i soljenje ako je neslano tako sto se skroz prekrije solju i onda ostavi 1h da deluje a onda sva so ispere, posle moze u marinadu...

Za spremanje neznog mesa, tako ga nazvase, je bitno strpljenje, i to na tri mesta, 2 dana pre pripreme, i tokom pripreme na nizim temperaturama ...i kad se pripremi pre nego sto pocne da se konzumira...da odmori...

Temperatura
1730142480819.png

Pretvoreno u txt

Beef​

Rare: 52°C (125°F)
Medium rare: 57°C (135°F)
Ground beef: 71°C (160°F)

Chicken​

Breast: 74°C (165°F)
Thighs: 77°C (170°F)
Ground chicken: 79°C (175°F)

Pork Svinja​

Medium rare: 63°C (145°F)
Medium: 66°C (150°F)
Ground pork: 71°C (160°F)

Veal Tele​

Ground veal: 71°C (160°F)

Duck Patka​

Breast: 60°C (140°F)
Leg: 74°C (165°F)

Lamb Jagnje​

Ground lamb: 71°C (160°F)

Za sada smo na tome, ali ja sam negde cuo da nesto razlaze vezivna tkiva u mesu , i onda nema zilica i tetiva, samo da li je kod pripreme za susenje ili negde, i moram da naletim ponovo na to sta se koristi da razlozi te tetive...tacno je bilo napisano sta razlaze te zilice i tetive...ali sam samo snimio a nisam pazljivo iscitao jer ne koristim trenutno svoj sistem za pravljenje istrazivacke dokumentacije...
kad kuvas svinjske papke za pihtije, papci su samo zile i tetive pa na kraju ispadnu pihtije koje se tope u ustima od miline.

Eh kazu 12h je optimalno za svinjsko meso ali moze kome se zuri i 4 do 8h...a za manje nece bas biti odradjeno do kraja...
Dakle spremanje mesa je na plemenski nacin, ubijes zivotinju pa je dovuces kuci pa ostavis da lezi 2 dana i malo se susi malo dozreva, malo se raspada i onda je ko dusha...

Marinada pristup je 12h...
fizicki je bockanje sa ovim cesljevima...
soljenje je izbodes ga ko blesav i onda uvaljas 1h i onda isperes...
To su nivoi...
I kad se pocne , onda se meso ne moze ukvariti, tj 2 dana ovako masno meso mozda moze i da dobije miris...narocito ako je van frizidera, preko 12C...a kad se stavi u marinadu , onda moze do 15C i nista joj nece smetati, nece da se ukvari naprotiv ima brze da radi....

Znaci ako vam se pokvari frizider odmah marinadu i rokaj 48h, samo povecaj malo usoljenje, a smanji kiselost...i moze na 15C bez problema..

sta je to ako nije strogo pov?
Software koji sluzi za pravljenje interne dokumentacije, a vecina ga koristi za pisanje knjiga....program za vodjenje diary, e sad se treba setiti , journalrm a malo sam i saucestvovao kad je autoru zapelo , svideo mi se program za ono sto meni treba, a on je gledao to suvise knjizevno ali je par ideja pomoglo da prosiri vidike..

Taman cu da pocnem da eksperimentisem, evo nisam veceras, a namerno cu samo nefizicke metode da probam....treba da mi stigne kartica da narucim ove cesljeve za ubadanje u meso...nema kod kineza nigde...prave se sumoglavi...

Koristice mi u svakom slucaju...vidis da sad znam da treba 12h pre da pocnem sa pripremom, to je taman kad kupim meso danas sutra da ga spremam, a obicno tako i budebar 8h a cesto i 12h pre nego sto pocistim ono pre sto je spremljeno...
Sto da ne , ako jos smanjujem mogucnost da se kvari...i povecavam hranljivu vrednost mesu...tri muve jednim udarcem...

Software koji sluzi za pravljenje interne dokumentacije, a vecina ga koristi za pisanje knjiga....program za vodjenje diary, e sad se treba setiti , journalrm a malo sam i saucestvovao kad je autoru zapelo , svideo mi se program za ono sto meni treba, a on je gledao to suvise knjizevno ali je par ideja pomoglo da prosiri vidike..
ima neko ime? open source?

Back