Svinjska mast

dunavko

Primećen član
Poruka
526
nesto smo caskali u vezi riba i neko je napisao da oseca svinjsku mast kada komsija kuva.ja cesto koristim svinjsku mast za przenje ribe i nisam osetio neki poseban miris.mozda zbog toga sto sam se navikao.mast hoce da uzegne i tada se oseca ali ako je svinja zdravo hranjena i mast dobro pretopljena ne bi trebala da ima neke jake mirise.s.mast se vratila na velika vrata u kulinarstvo posto su najnovija otkrica pokazala da s.mast moze da bude i lekovita.kakva su vasa iskustva sa primenom s.masti u ishrani?

evo da dopunim a na sajtu dole link ima vise i o losim stranama s.masti

Предности масти​

У поткожној масти свиња налазе се биолошки активне супстанце и ћелије, што одређује његову корисност. Масти садрже много витамина А, Д, Е, каротена и тако даље. Састав масти садржи најважнију супстанцу - то је арахидонска киселина, припада полинезасићеним масним киселинама. Арахидонска киселина се налази и у срчаном ткиву, а у бубрезима и мозгу веома је неопходна за њихов рад. Свињска маст има антиканцерогена својства, уклања токсине из организма и чисти крвне судове од „лошег” холестерола, посебно у комбинацији са белим луком. Постоји још много корисних својстава масти: помаже код плућних болести, лечи јетру, чисти тело од тешких метала, не садржи паразите хелминта. Али биће корисније ако га користите умерено, односно не више од 100 грама дневно. А што се тиче опасности од гојазности као последица употребе масти, таква опасност не постоји. Упоредите Американце који не једу праву маст са Украјинцима, где се маст једе свакодневно. Овај пример показује да су се Американци угојили вишеструко више од Украјинаца.

Треба напоменути да се арахидонска киселина, која је неопходна за људски организам, налази само у свињској масти и да се не налази ни у једном другом биљном уљу. Судећи по саставу супстанци које су благотворне за човека, свињска маст је незаобилазан производ за јачање имунитета и одржавање укупне виталности, посебно у хладним годишњим добима. Са свињском машћу се може упоредити само маст фока, иначе је прилично слична по саставу.
uzvor: https://www.salo-sila.club/salo-generator-zdorovya/

Tri razloga zašto je svinjska mast dobra​

Međutim, ukoliko je konzumirate na odgovarajući način i s njom ne preterujete svinjska mast može biti saveznik vašeg dobrog zdravlja. Svinjska mast je masnoća dobijena topljenjem svežeg, čistog masnog tkiva zdravih svinja, sa svinjskim stearinom ili bez njega.

Najbolja mast se smatra ona koja je minimalno obrađena, iz područja svinjskog stomaka i bubrega ili leđa. Uz ovu kvalitetniju svinjsku mast, mast se dobija i topljenjem sala koje je skinuto s raznih unutrašnjih organa svinja.
1. Ne sadrži vrlo opasne transmasne kiseline
Brojne studije su pokazale da prekomerni unos masti, ponajpre onih s većim sadržajem zasićenih masnih kiselina, povećava nivoe holesterola u krvi i da je činilac rizika za razvoj ateroskleroze kao i nekih hroničnih degenerativnih bolesti.
Kao “zdrava” zamena puteru i svinjskoj masti stvoren je margarin, koga neupućeni smatraju zdravom namirnicom na bazi biljnih ulja. Međutim, on sadrži transmasne kiseline štetne za zdravlje.
Danas možemo reći da je tvrdi margarin opasniji za nastanak srčanog udara nego svinjska mast, koju smo praktično izbacili iz ishrane. Da, svinjska mast sadrži zasićene masnoće i holesterol, ali ne sadrži vrlo opasne transmasne kiseline. One podižu nivoe “lošeg” LDL holesterola i snižavaju nivo “dobrog” HDL holesterola. Dokazano je da su transmasne kiseline štetne za ljudsko zdravlje i doprinose opadanju imuniteta, gojaznosti, šećernoj bolesti, povišenom nivou holesterola i razvoju bolesti krvnih sudova.
2. Holesterol se pod uticajem UV zraka pretvara u vitamin D
Ovaj vitamin učestvuje u apsorpciji kalcijuma, koji je potreban za rast i održavanje zdravih kostiju. Međutim ne treba preterivati jer zdravija opcija je mleko, iz kog možete obezbediti dovoljno vitamina D.

Novija istraživanja pokazuju da svinjska mast nije samo bogata zasićenim masnim kiselinama i holesterolom. Svinjska mast ima oko 40 posto zasićenih masti, oko 50 posto mononezasićene masti (najviše oleinske i palmitoleinske) i oko 10 posto polinezasićenih masti (linolna, linolenska, arahidonska i DHA). Za razliku od zasićenih, nezasićene masne kiseline deluju povoljno na organizam, smanjuju nivoe holesterola u krvi i rizik za kardiovaskularne komplikacije.
3. Hrana pržena u svinjskoj masti apsorbuje manje masnoće
Sve više konzumiranje svinjske masti je pod uticajem poznatih kuvara koji je koriste u svojim restoranima, ali i nastojanjima da se očuva tradicija.
Oduvek je bila cenjena kao kulinarska namirnica jer ima višu tačku ključanja od drugih masti. Iz tog razloga, hrana pržena u svinjskoj masti apsorbuje manje masnoće i često je ukusnija.
Naše telo masnoće pretvara u energiju, a one pomažu u apsorpciji hranljivih materija posebno vitamina koji su rastvorljivi u njoj (A, D, E i K).

izvor lekarinfo

ja sam prakticar - iz mog iskustva da mast kod svinja hranjenih pomijama ne moze da se cvrsto stegne kad se ohladi i ima smek. najbolja mast je od bioloski zrelih jedinki. a ova foliranja sa moravkama i mangulicama da je kao to najbolja mast ne prolaze jer ako su svinje hranjene koncetratima i nisu mnogo setale ta mast je loseg kvaliteta kao i meso.bolje kupiti obicnu belu svinju hranjenu kukuruzom nego te pomodarske svinje hranjene koncetratima.evo kako ja jedem tu mast.onaj crni rezani hleb tip1100 brasno .turim u toster,pa onda istrljam sa b.lukom i sa jedne strane tanko mast a sa druge soja sos i paradajz tanko secen.

Svinjaku mast ne volim

Jedino krompir ispečen u rerni na masti inače slabo koristim

Za ribu je nikako ne koristim niti mi je palo na um da ribu pecem u svinjskoj masti !

Inače šta mogu reći, treba znati oko masti da ne dobije žestok ukus i miris , isto tako treba je znati sačuvati! Narod to u svačemu drži pa zna da povuče i miris i ukus

Moj svekar u ovim čudima drži

IMG_9897.jpeg

nije zadjaba ona uzrecica: ode mast u propast !! to je utkano u zivot naseg naroda.univerzalna stvar ta mast.samo sad podigli cene masti ko da je kitova mast.ja sam pravio kremu od svinjske masti sedam puta ispirane u sedam voda iz sedam reka i to da rade device a ne da gube vreme na ona raznorazna fensi ulja i reklamiraju tudju obalu i drva.znaci kantarion u alkohol pa u flasu i na sunce.kada pocrveni rastvor pustis da alkohol ispari i onaj crveni ekstrat u teglu sa mast i dobro izmesas.ko tezi perfekciji mikser pa udri.od vode na reci koza mi na sakama ispuca,ogrubi pa namazem sa time.ima one kupovne pomade i kreme al su skupe i brzo se trose.zivela mast!!!

У последње време купујем хладно цеђено сунцокретово уље које је добро и за кување и за салате. Цена му је 360 динара на земунској пијаци. У радњама је одавно преко 400.

У последње време купујем хладно цеђено сунцокретово уље које је добро и за кување и за салате. Цена му је 360 динара на земунској пијаци. У радњама је одавно преко 400.
Pre nekoliko godina sam kupovala hladno ceđeno suncokretevo ulje od privatnika koji je radio male količine.
Sada mi je dostava problem, prešla sam na mast. (još uvek sam zadržala deo navika iz Hrono ishrane)

Imaš rafinisanu i onu dobro napravljenu bez mirisa i ukusa koje su savršene i za kolače. Ja danas pravim i kolače i torte niko ne primećuje tek kada kažem iskrevelje se.

E imaš i onu malo uprženu sa talogom ona je odlična za prženje i mazanje i miriše dok se prži 🤗

Jedino sv mast može da se prži i puter naravno. Sve ostalo tj biljnog porekla postaje kancerogeno tokom termičke obrade.

znate da se mast pere - ispira vodom da bi bila cistija i onda se koristila za fine stvari.u nasoj usmenoj epici postoje mitski brojevi.3.7 9 21 itd.mast se ispira sa devet voda.dobro je da nije potrebno 21 put ispirati . sve dok se neko pametan ne nadje a takih ima svuda a pogotovo na forumima da i to napise. resio sam da patentiram mesavinu svinjske masti i devicanskog maslinovog ulja.to bi unelo revoluciju u ishrani.zamislite sve prednosti jer bi u srbiji mi konzumenti slanincine i cvaraka,masti i ribe przene na masti ziveli ko oni mediteranci.svako po 100godina.samo moram da se odlucim za naziv te mesavine.taj buduci brend.recimo masmas.

Svinjaku mast ne volim

Jedino krompir ispečen u rerni na masti inače slabo koristim

Za ribu je nikako ne koristim niti mi je palo na um da ribu pecem u svinjskoj masti !

Inače šta mogu reći, treba znati oko masti da ne dobije žestok ukus i miris , isto tako treba je znati sačuvati! Narod to u svačemu drži pa zna da povuče i miris i ukus

Moj svekar u ovim čudima drži

Pogledajte prilog 1353038
И ми у томе држимо.

sa mast mozes da se namazes i kada se ojedes a nije bas prikladno da sve sa onim pridevom devicanski turas na to mesto pogotovo ono IN jer postoji mogucnost da je zaostala kostica.obicno te pokondirene tikve daju prednost kostici a ne bundevi kojom se svinja rani.

Back