Zasto se pravoslavna crkva slaze sa upotrebom svinjetine kad u Svetom pismu pise da je svinja necista zivotinja tj. da ju je Bog svrstao u grupu necistih zivotinja?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
alex987:Zasto se pravoslavna crkva slaze sa upotrebom svinjetine kad u Svetom pismu pise da je svinja necista zivotinja tj. da ju je Bog svrstao u grupu necistih zivotinja?
Ne, nego je Petar - Kifa onaj kamen na kome Gospod zida svoju Crkvu (Matej 16,18 ).Džonja:Postanje bi trebalo da je veći autoritet od Petrovih priviđenja.
A MI LJUDI NISMO NI ZVERINJE NI PTICE NI BILO KOJE DRUGE ZIVOTINJE KOJE BRSTE TRAVU, ZBUNJE, ILI KAO SLONOVI STO OBRSTE CELO DRVO.Džonja:'A svjemu zverinju zemaljskom i svjema pticama nebeskim i svjemu što se miče po zemlji i u čem ima duša živa, dao sam svu travu da jedu. I bi tako' (Post. I. 29-30).
maleni:alex987:
Procitaj Dela apostolska 10
Tačno je da se u Delima Apostolskim u 10 poglavlju pominje vizija koju je Petar imao i sud sa “svim četvoronoznim životinjama na zemlji i zverima i bubama i pticama nebeskim” koje je Petar odbio da pojede jer “nikad ne jedoh što pogano ili nečisto”. U sledećem stihu piše “što je Bog očistio ti ne pogani“. Petru nije bilo jasno o čemu se tu radi . Ali ako se poglavlje pročita do kraja jasno je da se tu radi o SIMBOLICI. Kakvoj? Pa, ovom simbolikom Petru je pokazano da jevandjelje treba da propoveda ne samo Jevrejima nego i ostalim narodima jer kasnije kada je shvatio simboliku (odmah posle ove vizije Petru je došao rimski kapetan) Petar (u 28. stihu) istog poglavlja kaze: “…ali Bog meni pokaza da nijednoga ČOVEKA ne zovem pogana ili nečista”. Dakle sud sa nečistim životinjama predstavlja sve narode na zemlji kojima je trebalo propovedati Jevandjelje.
To nikako ne znači da su nečiste životinje postale čiste sa Hristovim dolaskom i Novim Zavetom. Zakoni koji su doživeli svoje ispunjenje su obredni zakoni tj. oni koji su upućivali na dolazak pravog Žrtvenog Jagnjeta i sa čijim su dolaskom postali ispunjeni.
S poštovanjem
Aleksandar
MaranAta:Говорити о "чистим" и "нечистим" животињама у хришћанству може само онај ко има слеективан приступ Библији, или се усуђује рангирати поједине књиге "по важности". У сваком случају, реч је о тешким јеретицима.
[1 KOR 10]
25 SVE ŠTO SE PRODAJE NA MESARNICI, JEDITE, I NIŠTA NE ISPITUJETE SAVJESTI RADI;
26 JER JE GOSPODNJA ZEMLJA I ŠTO JE NA NJOJ.
![]()
MaranAta:(Kol 2)
16 Da vas dakle niko ne osuđuje za jelo ili za piće, ili za kakav praznik, ili za mladine, ili za subote
17 KOJE JE SVE BILO SJEN OD ONOGA ŠTO ŠĆAŠE DA DOĐE, I TIJELO JE HRISTOVO.![]()
MaranAta:Дакле, подела јела је нашла свој крај у - Телу Христовом. О чему је ту заправо реч ? О томе да је подела јела била само сенка ПРЕЧИСТОГ ЈЕЛА - ТЕЛА ХРИСТОВОГ - ЕВХАРИСТИЈЕ - ХЛЕБА СА НЕБА, и осталих овоземаљских јела...
![]()
To su još i apostoli uvideli pa otuda takvi njihovi citati...
trebalo bi malo nauku vise konsultovati po ovom pitanju a i za mnoge druge teme
...:Pa ako se Bog ne menja zasto onda ne slusas sta govori u knjizi Postanja 9,3, posle potopa, da je sve sto se mice i zivi za jelo? Poznato je da se i Hristos poziva na pocetak, kada kaze da je Mojsije dozvolio otpustanje zene npr. zbog okorelosti srca, ali da tako nije bilo na pocetku.
Dakle, Bog je rekao da sve sto se mice i zivi bude za jelo, i to je receno da dade kao travu, nadovezujuci se. To je najtvrdji kontekst. Neciste zivotinje su uvedene iz ko zna kog razloga necistoce, ali ako ih je Bog ocistio, kako i kaze, onda to nije Bozija promena kako ti imputiras, nego Bozija milost ljudima da mogu da se hrane svom hranom kako je i rekao na pocetku.
MaranAta:Babine lazi su prosto neverovatne. Kao sto je imala i laznih doktrina tipa “zatvorena vrata”, tako je i svoje misljenje o podeli hrane menjala tokom vremena. Vidimo da su ideju o “necistoj hrani” zapravo sproveli u delo nekolicina njih koji su izgleda zanemarili povelik broj navoda Novog Zaveta u kome se jasno i glasno kaze DA NE POGANI COVEKA ONO STO ULAZI NA USTA, ili DA NE POGANIMO ONO STO JE BOG OCISTIO, itd…
MaranAta:И на крају, да те подсетим да си заборавио да коментаришеш ове наводе - а тако си говорио да "Библију треба сагледавати у целини"...![]()
![]()
MaranAta:[1 TIM 4]
3 Koji zabranjuju ženiti se, i zapovijedaju UZDRŽAVATI SE OD JELA KOJA BOG STVORI ZA JELO sa zahvalnošcu vjernima i onima koji poznaše istinu.
4
MaranAta:JER JE SVAKO STVORENJE BOŽIJE DOBRO I NIŠTA NIJE NA ODMET KAD SE PRIMA SA ZAHVALNOŠCU
MaranAta:
MaranAta:[MATEJ 15]
11 NE POGANI COVJEKA ŠTO ULAZI U USTA (HRANA I PICE); nego što izlazi iz usta ono pogani covjeka.
MaranAta:[RIM 14]
20 NE RASKOPAVAJ DJELA BOŽIJEGA JELA RADI; JER JE SVE CISTO; nego je pogano za covjeka koji jede sa spoticanjem.
21 Dobro je ne jesti mesa, i vina ne piti, I ONO NE CINITI NA ŠTO SE TVOJ BRAT SPOTICE, ILI ODA ŠTA GORI POSTAJE ILI SLABI.
22 Ti imaš vjeru? Imaj je sam u sebi pred Bogom. BLAGO ONOME KOJI NE OSUDUJE SEBE ZA ONO ŠTA NADE ZA DOBRO.
23 A KOJI SE SUMNJA OSUDEN JE AKO JEDE, JER NE CINI PO VJERI: a šta god nije po vjeri grijeh je.
MaranAta:ПОСЕБАН КОМЕНТАР ЗА ЧЛАНА СУБОТАРСКЕ СЕКТЕ
MaranAta:[MATEJ 15]
11 NE POGANI COVJEKA ŠTO ULAZI U USTA (HRANA I PICE); nego što izlazi iz usta ono pogani covjeka.
Džonja:U zdravlje MaranAto, i tebi i tvom prasetu.
Svi mi dobro znamo da bi Crkva izgubila više od pola svojih sadašnjih vernika kada bi zabranila meso.
I to je GLAVNI RAZLOG zašto ga dopušta. Mora da ugodi narodu. To su još i apostoli uvideli pa otuda takvi njihovi citati. I ti to dobro znaš. Preispitaj sebe zašto govoriš jedno kad znaš da je drugo. I kako se to zove...?
Cmoki:svinjetina nije zdrava za ishranu i pospesuje rak. to je dokazano iznova i iznova i treba je smanjiti u ishrani sto je vise moguce a najbolje bi bilo potpuno je izbaciti.
Zaista, i Hristos je jeo nešto od mesa, ali to mene ne sprečava da nezavisno od religije ne jedem nikakvo meso (to je moj izbor) ...
alex987:...:Pa ako se Bog ne menja zasto onda ne slusas sta govori u knjizi Postanja 9,3, posle potopa, da je sve sto se mice i zivi za jelo? Poznato je da se i Hristos poziva na pocetak, kada kaze da je Mojsije dozvolio otpustanje zene npr. zbog okorelosti srca, ali da tako nije bilo na pocetku.
Dakle, Bog je rekao da sve sto se mice i zivi bude za jelo, i to je receno da dade kao travu, nadovezujuci se. To je najtvrdji kontekst. Neciste zivotinje su uvedene iz ko zna kog razloga necistoce, ali ako ih je Bog ocistio, kako i kaze, onda to nije Bozija promena kako ti imputiras, nego Bozija milost ljudima da mogu da se hrane svom hranom kako je i rekao na pocetku.
Moje mišljenje je da se ne može na osnovu jednog stiha (u ovom slučaju Postanje 9,3) donositi zaključak o nekoj temi a da se ne vidi šta o tome kaže cela Biblija. Kao što sam ranije naveo, postoji mnogo stihova koji kažu da je svinjetina nečista. Što se tiče stiha Postanje 9,3 koji kaže da je sve što se miče i živi za jelo, po mom mišljenju (pošto ja sam čitam Sveto Pismo), to se mora posmatrati u kontekstu vremena i dogadjaja koji su se desili u to vreme. Naime, kada je potop prošao i voda posle mnogo meseci opala tako da su Noje i ostali koji su bili u barci izašli na tlo, ono je bilo takvo da ništa nisu mogli da nađu da jedu osim onoga što su imali u barci. Moje mišljenje je da je Bog ukoliko je to dozvolio, to učinio samo tada i to zbog nedostatka hrane. Ako pogledaš u Bibliju, na istoj stranici malo ranije u 8. poglavlju 20 stih, piše da je Noje prineo Gospodu žrtvu od čiste stoke i od ptica čistih.
Mislim da ako na jednom mestu piše jedno a na mnogo drugih mesta drugo onda je jasno šta treba poslušati, ako se slažeš.
pozdrav
maleni:svinjetina je i dalje necista za one koji su pod Zakonom. Ali mi nismo vise pod zakonom nego pod miloscu. Citaj Galate.
A takvi koji su pod miloscu ne zive pod osudom, odnosno Zakon nema vise nikakav efekat na njih. Dakle ni koser hrana. Citaj Rimljane.
Jedin msisli da moze sve da jede, drugi jede samo povrce ... Sta mislis otkud im sloboda da to rade. Od Hrista.
Razmisljaj u kontekstu milosti a ne u kontekstu zakona.
Razmisljaj u kontekstvu ispunjenja a ne postavljanja i u konkstu ociscenja.
MaranAta:... а при томе игноришу тону цитата из Новог Завета где је "БОГ СВЕ ОЧИСТИО", то постаје - ЈЕРЕС !!![/b]
А на јерес се мора одговорити истином.![]()
Slučajno sam naleteo na Maranatinu poruku na forumu B92:
MaranAta:Zar nisi rekao da je Bog sve očisto? Odkad veruješ da je žena nečista kad ima menstruaciju?Posted: 5 Jan 2004, 21:23
Колико је мени познато, није грех, јер је реч о природној појави. То што се у то време мушкарац сматра нечистим, има исте корене као и разлози због којих је жена нечиста за време њеног течења.
--------------------
"Bog je ljubav" (1 Jov. 4,8)
MaranAta
Zar nisi rekao da je sve sen... ili imaš selektivan pristup?
pozdrav