Svi Vi koji sledite put srca...javite se

Hekate:
Bobana mila...citala sam i ja dosta toga sto si ti napisala..mene odusevljava kod tebe to sto umes da se dajes na pravi nacin...bas si se potrudila da pomognes jednoj od dusica sa foruma, a to samo govori da ti je srce cisto...fino ga negujes..:).pozdravljam te...

:D
hvala....osecam se pocastvovano .....
bojim se da ne znam da opisem taj lep osecaj....a da pri tom ne pokvarim vec receno....

bobana. :-)

"Najzad se pojavila jedna devojka, koja nije bila obucena u crno. Nosila je vrc na ramenu, a na glavi je imala veo, mada joj je lice bilo otkriveno. Mladic joj se priblizi da bi se raspitao o Alhemicaru.
A onda, kao da se vreme zaustavilo, i kao da se Dusa Sveta svom svojom snagom pojavila pred mladicem. Kada je pogledao u njene crne oci, njene usne koje su se dvoumile izmedju osmeha i cutanja, shvatio je najznacajniji i najmudriji deo Jezika kojim svet govori, i koji svi ljudi na svetu mogu da razumeju u svojim srcima. A to se zvalo Ljubav, nesto starije i od ljudi i od same pustinje, a sto je ipak svaki put sa istom snagom izbijalo bilo gde kada se sretnu dva pogleda, kao sto se to ovog puta desilo pored jednog bunara. Usne su se konacno odlucile na osmeh, a to je bio znak, znak koji je on, ne znajuci, ocekivao toliko vremena u svom zivotu, znak koji je trazio i medju ovcama i u knjigama, medju kristalima i u tisini pustinje.
Tako je izgledao susti jezik sveta, bez objasnjenja, jer Vaseljeni nisu bila potrebna objasnjenja da bi nastavila svoj put u prostoru bez kraja. Mladic je u tom trenutku jedino shvatao da se nalazi pred zenom svog zivota, a ni njoj nisu bile potrebne nikakve reci da bi isto to znala. U to je bio sigurniji nego u bilo sta na svetu, iako su njegovi roditelji i roditelji njegovih roditelja govorili da je potrebno zabavljati se, veriti se, upoznati osobu i imati para pre zenidbe. Taj koji je to govorio nikad nije upoznao univerzalni jezik, jer kad se covek u njega zagnjuri, onda mu je lako da shvati da na svetu uvek postoji jedna osoba koja ceka onu drugu, bilo to nasred neke pustinje ili usred nekog velikog grada. I kada se te osobe sretnu i njihovi pogledi ukrste, sva proslost i sva buducnost gube svaki znacaj i samo postoji taj trenutak i ta neverovatna sigurnost da je sve stvari pod suncem ispisala jedna ista Ruka. Ruka koja budi Ljubav i koja je stvorila jednu dusu bliznakinju za svaku osobu koja radi, odmara se i trazi blago pod suncem. Jer bez toga nijedan san ljudske rase ne bi imao bilo kakvog smisla. "Maktub", pomisli mladic."
Mladic je svakog dana odlazio na bunar da saceka devojku. Ispricao joj je kako je ziveo kao pastir, zatim o kralju i prodavnici kristala. Postali su prijatelji i osim onih petnaest minuta koje je sa njom provodio, ostatak dana mu se cinio beskrajnim."

....nastavice se..:)

"Kada je proslo skoro mesec dana kako su stigli u oazu....mladic je jednog popodneva opet otisao da se sretne sa devojkom. - Drugog dana posto smo se sreli - rece devojka - pricao si mi o svojoj ljubavi. Zatim si me naucio lepim stvarima kao sto su Jezik i Dusa Sveta. Sve to je doprinelo da ubrzo postanem deo tebe.
Mladic je slusao njen glas koji mu se ucinio lepsim od sapata vetra u palmovom liscu.
- Veoma dugo sam stajala ovde, kod ovog bunara, cekajuci te. Ne uspevam da se setim svoje proslosti, tradicije, nacina na koji ljudi ocekuju da se zene pustinje ponasaju. Jos kao dete sam sanjala kako ce mi pustinja doneti najlepsi poklon u zivotu. Taj poklon je najzad stigao, i to si ti.
Mladic pomisli da joj dodirne ruku. Ali devojka je drzala rucke vrca.
- Pricao si mi o svojim snovima, o starom kralju i blagu. Pricao si mi o znakovima. Zato se nicega ne bojim, jer su mi upravo ti znaci doveli tebe. I ja sam deo tvog sna, tvoje Licne Legende, kako ti imas obicaj da kazes.
Zato zelim da nastavis putem kojim si krenuo. Ukoliko budes morao da sacekas kraj rata, sasvim je u redu. Ali ako budes morao ranije da nastavis put, idi prema svojoj Legendi. Dine se menjaju prema vetru, ali pustinja ostaje ista. Takva ce biti i nasa ljubav. "Maktub" - rece. - Ako sam ja deo tvoje Legende, ti ces je jednog dana vratiti.-
Mladic je sa sastanka sa devojkom otisao tuzan. Prisecao se mnogih ljudi koje je upoznao. Ozenjeni pastiri imali su mnogo muke da ubede svoje zene da trebaju da hodaju poljima. Ljubav je zahtevala da se ostane pored voljene osobe.
Narednog dana je sve to ispricao devojci.
- Pustinja odnosi nase muskarce i ne vraca ih uvek natrag. - rece ona. - Prema tome, na to smo se navikle. I oni pocinju da postoje u oblacima bez kise, u zivotinjama koje se kriju medju stenjem, u vodi koja darezljivo izvire iz zemlje. Oni postaju deo svega, postaju Dusa Sveta.
Neki se vracaju. I onda su sve ostale zene srecne, jer i muskarci koje one cekaju takodje mogu da se vrate jednog dana. Ranije sam gledala te zene i zavidela sam njihovoj sreci. Sada cu i ja imati koga da ocekujem.
Ja sam zena pustinje i time se ponosim. Hocu da moj covek takodje hoda slobodno kao vetar koji premesta dine. Takodje zelim da mogu da vidim mog coveka u oblacima, u zivotinjama i u vodi.
Pustinja je pocela da postaje ruzicasta od svetlosti zalazeceg sunca i mladic je osetio ogromnu zelju da ode tamo i vidi da li ce tisina moci da odgovori na njegova pitanja. Neko vreme je hodao bez cilja, ne gubivsi iz vida urmine palme oaze. Slusao je vetar i osecao kamenje ispod svojih nogu. Ponekad bi potrazio neku skoljku, jer je znao da je ova pustinja, u neka davna vremena, bila jedno veliko more. Zatim je seo na jedan kamen i pustio da ga opcini horizont koji se prostirao pred njim. Nije uspevao da shvati ljubav lisenu posesivnosti; ali devojka je bila zena pustinje, i ako je neko tome naucio, to je bila pustinja."

"Alhemicar" Paulo Koeljo

bobanap:
neke knjige navode nas da sanjamo---druge nas vracaju u stvarnost....
kao npr. njegova sledeca knjiga.....

Hekate,
znas li da dok te citam.....cujem ti glas............:-)

Eto, vidis Bobanice! Ne citas moje, vec Koeljove reci, a slusas glas mog srca. Komuniciramo jezikom bez reci. :wink: Sve njegove knjige zapravo govore o istom, samo na razlicit nacin. Svi smo mi jedno veeeliko Srce. Samo su nas zatrpali svakojakim smecem pa cesto nismo u stanju da cujemo otkucaje cak ni svog sopstvenog...A snovi mogu postati stvarnost, tome nas Koeljo i uci. Treba samo rascistiti smece.:). Za taj posao su nam i dati nasi zivoti...

Jesi li citala poslednju Koeljovi knjigu "Zahir"? Ako nisi, preporucujem ti je od srca...
i naravno knjigu "Alhemicar" procitaj pod obavezno. Ja sam prijemciva za ovaj deo jer podseca na moju Licnu Legendu...

Covek poznaje samo one stvari koje pripitomi,rece lisica. Ljudi nemaju vise vremena da bilo koga upoznaju.Oni kupuju gotove stvari od trgovaca. A kako nema trgovaca koji prodaju prijatelje, ljudi vise nemaju prijatelja. Ako hoces prijatelja pripitomi me !

Malo Egziperija od mene.
p.s.ne mogu da pronadjem Alhemicara, neko mi ga je odneo iz kuce!

alzo:
Covek poznaje samo one stvari koje pripitomi,rece lisica. Ljudi nemaju vise vremena da bilo koga upoznaju.Oni kupuju gotove stvari od trgovaca. A kako nema trgovaca koji prodaju prijatelje, ljudi vise nemaju prijatelja. Ako hoces prijatelja pripitomi me !

Malo Egziperija od mene.
p.s.ne mogu da pronadjem Alhemicara, neko mi ga je odneo iz kuce!

.............neznam zasto me po malo podsecas na njegovu Tvrdjavu..............

:-)

elendil:
Go placidly amid the noice&haste,&remember what peace there may be in silence.As far as possible without surrender be on good terms with all persons.Speak your trouthquitly&and listen to the others,even the dull&they too have their story.Avoid loud & aggressive persons,they are vexations to the spirit.If you compare yourself with others,you may become vain&for always there will be greater&lesser persons than yourself.Enjoy your achievements as well as your plans.Keep interested in own career,however humble;it is a real possession in the changing fortunes of time.Exercise caution in your business affairs;for the world is full of trickery.But let this not blind you to what virtue there is;many persons strive for high ideals;and everywhere life is full of heroism.Be yourself.Especially,do not feign affection.Neither be cynical about love;for in the face of all aridity&disenchantment it is perennial as the grass.Take kindly the counsel of the years,gracefully surrendering the things of youth.Nurture strength of spirit to shield you in sudden misfortune.But do not distress yourself with imaginings.Many fears are born of fatigue&loneliness.Beoynd a wholesome discipline,be gentle with yourself.You are a child of Universe,no lessthan the trees&the stars;you have a right to be here.And whether or not it is clear to you,no doubt the Universe is unfolding as it should.Therefore be at peace with God,whatever you conceive Him to be,and whatever your labors&aspirations,in the noisy confusion of life keep with yoursoul.With all its sham,drudgery&broken dreams,it is still a beautiful world.Be careful.Strive to be happy.
Ne smem da vam preporucuje knjige...mogu vam reci moje drage...Sidarta...Rob...Galeb Dzonatan Livingston...opus Kastanede...

"Davljenik je u sivoj kisnoj pomrcini nocnog jezera video igru sveta u ogledalu i predstavljeno: sunce i zvezde su izlazili valjajuci se, valjali su se nanize, horovi ljudi i zivotinja, duhovi i andjeli jedan protiv drugih, pevali su, cutali, vikali, povorke bica kretale su se jedne protiv drugih, niko ne poznajuci samog sebe, mrzeci samog sebe, i sebe u svakom drugom bicu mrzeci i proganjajuci. Svi su ceznuli za smrcu, za mirom, cilj im je bio Bog, povratak Bogu i ostajanje u Bogu. Cilj je stvorio strah, on je bio zabluda. Nije bilo ostajanja u Bogu! Nije bilo mira! Postojalo je samo vecito, vecito, divno, sveto biti izdahnut i biti udahnut, stvaranje i raspadanje, rodjenje i smrt, izlazak i povratak, bez prestanka, bez kraja. I za to je postojala samo jedna umetnost, samo jedno ucenje, samo jedna tajna: prepustiti se padu, ne opirati se bozijoj volji, ne hvatati se nizasta, ni za zlo ni za dobro. Tada je covek bio izbavljen, tada je bio oslobodjen patnje i straha, samo tada. Njegov zivot je pred njim lezao kao zemlja sa sumama, dolinama i selima koja se cela vidi sa grebena visoke planine. Sve je bilo dobro, jednostavno i dobro, a sve je usled njegovog straha, usled njegovog opiranja postalo muka i zapetljanost, strahovita zamrsenost i grcevi jada i bede! Nije bilo zene bez koje se nije moglo ziveti - a takodje nije bilo ni zene sa kojom se nije moglo ziveti. Nije bilo stvari na svetu koja nije bila isto tako lepa, isto tako vredna zelje, koja ga je usrecavala isto toliko koliko i njena suprotnost! Moglo se blazeno ziveti, moglo se blazeno umreti cim je covek sam visio u vasioni. Mira spolja nije bilo, nema mira na groblju, nema mira u Bogu, nikada nikakva carolija nije prekidala veciti lanac radjanja, beskrajno bozje disanje. Ali je bio jedan drugi mir koji se mogao naci u sopstvenoj unutrasnjosti. On se zvao prepustiti se padu! Ne braniti se! Rado umreti! Rado ziveti!"

Nije me bilo jedno vreme, pa veceras htedoh samo da vam se javim. Umorna sam k`o pas, nisam spavala 24 h.
Ali, posto vidim da svi ovde rado citamo Hesea, pozeleh opet da vam poklonim jedan citat. Nasumice sam otvorila knjigu i evo sta nam Hese porucuje...
Sve vas puno pozdravljam...bas ste mi prirasli srcu...:)

Back