Svi smo mi pomalo fašisti

Poruka
4.285
Na ultradesničarskim sajtovima objavljene su fotografije Igora Marinkovića, jednog od vođa Udruženja 1389 Naši, u društvu Mlađana Dinkića, Vojislava Koštunice i Tomislava Nikolića. Ko je čovek kojem se dive predsednici ovdašnjih srpskih partija?
thumbnail.php

files.php
files.php

files.php

Igor Marinković, rođen 1981. godine u Beogradu, već dugo vremena je osoba poznata javnosti po svom ekstremnom nacionalnom delovanju. Svoju novinarsku karijeru započinje kao urednik studenskog časopisa pravnog fakulteta „Pravnik”, u periodu u kome je bio jedan od lidera studenata našeg najvećeg fakulteta. U tom periodu sa grupom istomišljenika sa studija skreće pažnju javnosti sa više predloga koje upućuje aktuelnoj vlasti. Svakako najznačajniji predlozi su bili da se general Ratko Mladić proglasi mrtvim i da se prekinu sve dalje aktivnosti oko njegovog hapšenja, što je po tadašnjem zakonu bilo moguće.

Posebnu pažnju javnosti skrenula je inicijativa koju Marinković sprovodi, a koja se ticala Kosova i Metohije: Marinković ispred svoje studentske organizacije Nezavisne asocijacije studenata iznosi predlog da Srbija južnu pokrajnu, nad kojom u tom trenutku nema ingerencija, ustupi Ruskoj federaciji na 99 godina. Zauzvrat, Rusija bi se obavezala da stvori bezbednosne uslove za povratak nasilno raseljenih Srba i ostalih nealbanaca. Kao član Srpskog narodnog pokreta 1389, Marinković brani ono što je zacrtano u ideji ovog klerofašističkog udruženja. Prema kazivanju osnivača pokreta, „naziv ukazuje na požrtvovanost i hrabrost, na teške posledice srpske nesloge, podseća na državotvornu tradiciju, opominje na okupirano Kosovo i Metohiju i zahteva jedinstvo radi stvaranja snažne nacionalne države“. Ciljevi udruženja zvanično su: očuvanje tradicije i afirmacija duhovnih vrednosti srpskog naroda. Pokret se suprotstavlja sektaštvu i unijaćenju, narkomaniji, homoseksualacima, kriminalu i korupciji, ali i legitimnoj vlasti. Nezvanični ciljevi su mu borba za vlast, nasilno ometanje demokratizacije Srbije i njenih evropskih integracija. Desetog aprila 2009. Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su pripadnici MUP-a uhapsili Igora Marinkovića (1981) iz Beograda, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

U saopštenju se navodi da je osumnjičeni 8. aprila, povodom raseljavanja nehigijenskog romskog naselja "Belvil" na Novom Beogradu, sa svoje elektronske adrese uputio proglas "Za rasno čist arijevski Beograd" na preko 50 adresa novinskih redakcija i radio i TV stanica.

TAKO JE GOVORIO IGOR MARINKOVIĆ:

Naime, od 19. oktobra prošle godine, kada je tužilac Slobodan Radovanović podneo inicijativu da nas zabrani, do danas sud ništa nije preduzeo. Još nije izabrano ni Veće sudija. A ipak, svakih nedelju dana, kada god se u državi događa nešto sedmo, na primer kada poskupi mleko ili struja, izađe Homen ili neko drugi iz vlasti i priča o toj zabrani. I onda smo mi poručili: „Hajde, onda, zabranite nas“. Drugi razlog je što verujemo da će ta zabrana, koje se uopšte ne bojimo, čak i da nam pomogne. Posle svakog pritiska koji je vršen na nas, da li je bilo u pitanju neko hapšenje, privođenje ili zaplena materijala, to ne da nije odbijalo ljude od nas, nego ih je još više privlačilo. Samo su još više želeli da nam pomažu. Verujte, posle svakog takvog incidenta, donacije koje su nam ljudi uplaćivali bile su veće nego inače. Nisu to neke velike donacije, oko 100 evra, ali veće nego inače.
Pretpostavljam da će oni u nekom trenutku ipak doneti tu odluku da nas zabranjuju, jer je i sam Boris Tadić nedavno to zatražio, a šta on poželi obično se i ostvari. Uostalom, on je i birao sastav Ustavnog suda. Ali, ne zna se šta će podrazumevati ta zabrana. Da li će njome biti zabranjeno, recimo, nošenje naših majica, ili mahanje našim zastavama, ili da li ćete vi smeti da objavite ovakav razgovor sa nekim od nas? I Slobodan Homen je rekao da oni tek sada izučavaju nemačke propise. Dakle, prvo su pokrenuli, barem tvrde tako, postupak protiv nas, a onda će usput da prouče nemačke propise, pa će, ne znam kako da ih primene u našem slučaju. Prema informacijama koje imamo, oni će nas zabraniti do kraja godine, ali ima tu još jedna stvar. Pitanje je koga oni uopšte zabranjuju. Jer, u međuvremenu je promenjen zakon o udruženjima građana i mi smo registrovali novu organizaciju. Faktički, formalno smo zavedeni u agenciji za privredne registre kao “SNP 1389“ u junu ove godine. Tako da ne znam kako će postupak, koji su oni pokrenuli oktobra prošle godine da se odnosi na organizaciju koja je registrovana juna ove godine. A pogotovo što ćemo, posle ovog ujedinjenja sa udruženjem “Naši“, biti preregistrovani u organizaciju „Naši 1389“. Posle svega, zaista bih voleo da čujem nekoga iz vlasti, pogotovo Homena koji je jedan vrstan pravnik i koji najviše priča o nama, da nam objasni kako će to izgledati.

Mi se protivimo rasizmu i nasilju i svemu onome za šta nas režim i njegovi mediji optužuju. Ali, pošto ne mogu na drugi način da nas diskredituju, najlakše im je da nam nalepe neku etiketu i da je onda kao Gebels ponavljaju neprestano: fašisti, fašisti, fašisti… Da ljudima onda to postane sinonim, da čim čuju za 1389 pomisle na fašiste. Nismo nikada pozivali na bilo kakvo nasilje, a u našoj organizaciji ima ljudi različitih nacionalnosti. Na našim protestima okuplja se veliki broj Roma, koji su takođe, kao i Srbi, proterani sa Kosova i Metohije od strane Šiptara. Uostalom, mi sarađujemo sa ruskim udruženjem “Naši“, koje je najveća antifašistička organizacija na svetu. To je udruženje sa stotinama hiljada članova, koje se odlučno i vrlo konkretno protivi svim oblicima nacizma i fašizma. Ima nekih nacista u Rusiji koji su se okupljali u Moskvi na Putinov rođendan, ali onda su ovi iz „Naših“ napravili svoje ekipe koje su dežurale po Moskvi i sprečile bilo kakvo okupljanje nacista. Zašto bi onda takvo jedno udruženje sarađivalo sa nama, ako smo mi takvi kako nas predstavljaju na B92? Mi nismo ni agresivni. Znate li koliko su puta naši aktivisti uhapšeni ili osuđeni zbog nekog nasilja? Nijednom! Predstavljaju nas kao organizaciju koja je nasilna i fašistička, a nikada nijedan naš pripadnik nije uhapšen ili osuđen zbog nasilja, govora mržnje, rasizma i svega onoga što nam pripisuju vladini mediji.
S vremenom je samo rastao naš negativan stav prema političkim partijama. Eto, to je jedini naš „odnos“ sa strankama. Pokret 1389 je delimično i nastao zbog toga što su se neki ljudi razočarali u ovdašnje partije. Mi i dalje imamo u svojim redovima pripadnike raznih stranaka. Normalno, reč je isključivo o patriotskim strankama, što je možda i suvišno reći, jer zaista ne znam šta bi u 1389 radio neko ko je pripadnik neke evroreformske stranke. Ali, mi kao organizacija nismo bliski ni sa jednom političkom strankom, i po tom pitanju držimo se krajnje neutralno. Dakle, 1389 ne podržava ni ove ni one, a samim članovima ostavljamo da sami odluče za koga će i da li će uopšte da glasaju, jer mi nemamo nikakav stav po tom pitanju.

Sami se finansiramo. Izdržavamo se od članarine, svaki naš pripadnik daje 200 dinara mesečno. Mislim, često mi dajemo i više, koliko ko ima, ali to je jedini naš prihod. Mali su nam i troškovi, jer kod nas ništa nije besplatno. Ima klinaca koji se učlane u 1389 i onda traže majicu, misle da će je dobiti za džabe, ali svako mora da je plati. Kada organizujemo tribine, oni koji učestvuju kao govornici sami plaćaju troškove puta. Svake godine organizujemo Vidovdanski marš, pešačenje od Beograda do Gračanice, a svaki učesnik sam plaća putovanje. Mi samo štampamo letke i pravimo neke propratne materijale, jer za druge stvari nemamo novca. Upravo zato što nas niko ne finansira. Da mi raspolažemo sredstvima kojima raspolaže bilo koja opoziciona stranka, verujem da bi Boris Tadić odavno bio opozicija!

http://www.e-novine.com/entertainment/entertainment-licnosti/42641-Svi-smo-pomalo-faisti.html

:rotf::rotf::rotf:

to bi bilo kao da kazes da medju Jevrejima ima fasista :roll:..
mi ipak spadamo u "trecerazredne " nacije...tako da cela stvar zvuci smesno...
nema nas dovoljno ni za neke ozbiljne razgovore a kamoli za osvajacke aspiracije...ciste gluposti...

U Srbiji nema nikakvog fasizma . Moze biti medju nekim nacionalnim manjinama , al medju \Srbima jednostavno nema . Sta god ustase , siptari i ostali smradvi pricali

Ne bih rekao da nema.
Meni sistem vladanja žutog preduzeća strašno liči na fašizam.
Kontrola medija, progon i hapšenje neistomišljenika, upravljanje crkvom...............
U srbiji je žuto da ne može biti crnje.

A cime to majke ti . Koji je ovde u tom mom postu elelment fasitsticki . de kazi nam otvoreno ? Nece ti se mnogo smejati . Navikli su ovde na tebe . El znas u opste st je to fasizam ?

ne, ovde niko ne poznaje značenja pojmova koje upotrebljava, to se naročito odnosi na fašizam i klerofašizam... kad ne znaju kako da kvalifikuju neistomišljenika oni opletu po fašizmu, klerofašizmu i sličnim izmima...

Znaci, u pitanju je mantra kao i obicno.

Puna usta tzv. antifasizma, a ne zna se odakle sve supljine izlaze.

nedavno sam postavio temu sa pitanjem šta je to klerofašizam, niko od dežurnih koji njime ispiraju usta nije dao iole smislen i makar približan odgovor, a postavljač ove teme ga je izjednačio sa svetosavljem!

Toliko o tome sa kakvim ljudima se ovde vodi diskusija....

nedavno sam postavio temu sa pitanjem šta je to klerofašizam, niko od dežurnih koji njime ispiraju usta nije dao iole smislen i makar približan odgovor, a postavljač ove teme ga je izjednačio sa svetosavljem!

Toliko o tome sa kakvim ljudima se ovde vodi diskusija....
Pa ako ova tema nema nikakvu vrednost osim da sluzi za sprdnju sa moralnim jadnicima koji misle da je 'klerofasizam' nesto sto POSTOJI, zasto je onda ne zakljucate?

Back