Svi programeri pogledajte ovo obavezno

WarCraft je pisan u C-u, i ako mnogi misle da je C++ srecnija solucija (zbog OOP-a). EA Sports koristi striktno C++ za svoje igre, tacnije koriste sopstven engine napisan u istom, a onda se dodaju stvari koje cine igrom kakva jeste. Ti dodaci se prave u raznim jezicima, tako da se ne moze specificirati u cemu je cela igra pravljena.

U svakom slucaju, C/C++ se najvise koristi za programiranje igara.

A razlike:

C - tata C++-a. Od njega je C++ nasledio celu filosofiju, dobar deo sintakse, i jedina razlika u odnosu na C++ je sto je C striktno proceduralni jezik, dok C++ ima OOP elemente i vise je okrenut objektnom nego proceduralnom programiranju.
C++ - Objasnjeno je u prethodnom.
C# - Microsoft-ov mutant. Na prvi pogled izgleda kao C++ pomesan sa Java-om. Inace, to je C++ u ECMAScript standardu. Postoji samo kao deo .NET okruzenja, sto ga automatski cini sporijim i beskorisnijim, ponajvise zbog platformskog ogranicenja.
Visual C++ - Microsoft-ov IDE i kompajler za C++ jezik.

toliko...

Dobro, ima tu varijacija na temu.
Npr. ceo gameplay u igri "IL2 Sturmovik" je napisan u Javi. Core komponente su u C++ - u.
U FarCry-u je kompletan AI i gameplay uradjen u Lui, shaderi u Cg-u.
Unreal je kompletno uradjen u C++ - u, sa njihovim skript jezikom i kompajlerom za isti.
Itd, itd.

Uglavnom, low-level stvari se rade u C/C++-u (plus uglavnom assembler, ako je igra za PS2), a sama igra (game-play) u nekom skript-jeziku ili specijalizovanom editoru.

znaci jedina razlika izmedju c i Visual c++ je u tome sto u vc++ mogu da stavljam dugmice i druge stvari - recimo to je neka razlika kao i izmedju dephia i pascala - a a sa druge strane sta god da odaberm i c i Vc++ necu zeznuti duge godine ucenja koje mi slede

Znaci kako god isplati mi se da krenem da ucim
Visual c++ 6.0 :wink:

sedi i citaj malo... DAMN

tebi jos nije jasna ni razlika izmedju c-a i c++a a vec bi da pravis warcraft...

uzmi nesto da citas o objektnom programiranju, a naredbe i ostalo ces lako posle da savladas... damn.

jezik uopste nije bitan, obzirom da gotovo svi rade na istom principu akko pripadaju istoj grupi

yebote uzmi knjigu o objektnom programiranju... u suprotnom ti NISTA nece biti jasno... u knjigama o c++ se uglavnom objasnjava nacin na koji se nesto pravi, ali ne i zasto to treba tu da bude... ti NE ZNAS sta je objekat, ti NE ZNAS koje sve mogu relacije izmedju objekata da budu a to ti NI JEDNA knjiga koja se striktno bavi c++om nece objasniti... a kamoli neki razvojni paket...

im out of here

Stani, bas nikad nisi video igru radjenu u vb-u?! Ja sam prosle godine iz nemacke doneo dva cd-a dobrih igara u vb-u. Necu da preteram, vb JE losiji od mnogih. OK, to IPAK, ne znaci da ne moze da uradi neke stvari koje npr. Delphi moze. A kako je vecina API funkcija potrebnih za game development u vbu uzeta iz c-a, ne moze se reci, ej losiji je, ako se to isto u c-u ceni. Moze se reci sporiji je (za trunku al ajde, nekima to smeta). Ne mogu da se setim u momentu adrese za vb igre, ali ako se setim, oma javljam! :)

Miak:
Stani, bas nikad nisi video igru radjenu u vb-u?! Ja sam prosle godine iz nemacke doneo dva cd-a dobrih igara u vb-u. Necu da preteram, vb JE losiji od mnogih. OK, to IPAK, ne znaci da ne moze da uradi neke stvari koje npr. Delphi moze. A kako je vecina API funkcija potrebnih za game development u vbu uzeta iz c-a, ne moze se reci, ej losiji je, ako se to isto u c-u ceni. Moze se reci sporiji je (za trunku al ajde, nekima to smeta). Ne mogu da se setim u momentu adrese za vb igre, ali ako se setim, oma javljam! :)

Pa jesam li ti rekao da i ja pravim igre u VBu? Mada inace imam obicaj da branim VB, mora se priznati da ipak nije samo "za trunku" sporiji. Ono sto sam ja tvrdio (i dalje tvrdim) to je da su danas procesori toliko brzi da je ta razlika u brzini nebitna. Osim, naravno, za najnovije FPSove koji crpu svaki megaherc iz procesora.

Evo bas sam krenuo da posle one diskusije sa Lord Britishom radim neke uporedne testove na mojoj masini - napravim program koji radi isto u VBu i VC++u. Onda uporedjujem koliko brzo se resava isti problem u oba jezika. Test je jos u pripremnoj fazi, ali kad ga zavrsim uploadovacu rezultate na net. Mislim da ce biti zanimljivo... :) Inace, uploadovacu i .cpp i .vbp/.bas/.frm fajlove.

Mozes li da mi nabrojis neke od tih igara sa tih diskova, da vidim ima li nesto o igrama pravljenim u VBu sto ja ne znam :)

Slusaj ti mene ovako, sam ti je mnogo tesko da krenes.
Nadji bilo koj kompajler ili koristi VisualStudio kad si zapeo ali prvo procitaj knjigu C++ za 21 dan.
Znam da ce posle ovoga svi da me napadnu ali ja ti govorim iz licnog iskustva. Dragan Milicev je izvanredan autor ali njega procitaj kasnije.
Nemoj da te C++ za 21 dan razocara obimnoscu (debljinom),samo je procitaj i sve ce ti biti jasno.Kad je procitas tada je to tek prvi korak.Nazalost prevod je u najmanju ruku nesrecan.
Ali ne mozes da programiras pre nego sto procitas knjigu.
Onda kad nesto priucis prosetaj se po sajtovima elektronskih fakulteta i skini zadatke za vezbe (toga ima svuda).Srecno

Back