Svi ozbiljniji se naoružavaju teškim modernim naoružanjem samo Srbija se zadovoljava u Vučićevim bajkama

Ima i gora ideja. Kao na primer u 2024. kupiti 12 aviona Rafale F4 za 3 milijarde dolara, a da pritom nemaju Meteor rakete već će biti naoružani samo raketama Mica i sposobnosti na nivou F-16 Block 15 iz 1981.
Vrlo lako sw integriše bilo koja druga sa aktivnim radarskim samonavođenjem, npr R-77M, R-37R i slično.

Ionako je predviđen da u VS služi za napad na ciljeve ne zemlji.
 
C30547B2-30C0-470B-B280-D20F278A9938.jpeg

Kako je danas saopštila kompanija EDePro, njihov besposadni helikopter „Stršljen“ X-o1 uspešno je obavio svoj prvi let na aerodromu Vojka kod Nove Pazove. Prvi let „Stršljena“ takođe predstavlja i prvi let nekog helikoptera projektovanog i proizvedenog u Srbiji. Pogonska grupa letelice je takođe domaća, razvijena u Srbiji – turbo-vratilni motor TSE-200.

Kako je iz EDeProa rečeno za Tango Six, prvi let „Stršljena“ obavljen u subotu 18. maja u 15 časova.

– Tokom prvog leta na letelici su obavljene pretpoletne provere, zapušten je motor, rotori su uspešno aktivirani i letelica je uspešno autonomno poletela, bez ljudske posade. „Stršljen“ je potom obavio svoj opitni let u režimu lebdenja, dokazujući autonomnu upravljivost i sposobnosti vertikalnog poletanja i sletanja. – saopštili su iz EDeProa.

Turbovratilni TSE-200 je takođe razvijen u EDeProu / Foto: EDePro

Projekat „Stršljen“ predstavljen je prvi put kao koncept 2017. godine na sajmu IDEX u Abu Dabiju o čemu je Tango Six detaljnije izveštavao. EDePro se tada, nakon razvoja nekoliko koncepata helikoptera sa „tip-jet“ transmisijom odlučio za ozbiljniju razradu koncepta svog prvog besposadnog helikoptera sa klasičnom transmisijom koji je zamišljen kao platforma za osmatranje i dejstva po zemaljskim ciljevima.

„Stršljen“ je zatim 2018. godine neznatno redizajniran i predstavljen na sajmu Eurosatory.

„Stršljenovih“ 350 kilograma korisnog tereta je 2017. godine, između ostalog, bilo planirano i za četiri TV vođene rakete vazduh-zemlja Spyder, koja se tada nalazila u fazi prototipa kao derivat EDePro rakete ALAS-a, o čemu je Tango Six takođe izveštavao.
– Uspešan let „Stršljena“ prestavlja ključnu tačku u ciljevima kompanije EDePro za ponudom tehnologije besposadnih letelica koje mogu da odgovore izazovima kako za vojne, tako i za civilne klijente. Letelica je prevashodno projektovana kao vojni VTOL za misije izviđanja, nadzora, elektronskog ratovanja i jurišne primene. – poručuju iz EDeProa.
 
Слажем се – нема смисла имати тактичку балистику – Србија више нема са ким да ратује. Времена "sabre-rattling" су дошли и прошли. Такви шарани као што је @Casual Observer су све ређи.
:kafa:
 
Киностудии «Мосфильм» представляет....

Рекао сам ти - могу да ти нацртам ракету бржу од 28 маха, са разним опцијама и трајекторијом кроз термосферу.
У блиској будућности, једино оружје које Србија може да купи од Русије биће нова врста балистичке праћке са интерконтиненталним дометом.
 

Back
Top