Svi ljudi su braca

mile kuronjic

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
342
O ljudi, Mi vas od jednog covjeka i jedne µene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali. Najugledniji kod Allaha je onaj koji ga se najvi±e boji, Allah, uistinu, sve zna i nije Mu skriveno ni±ta.
Kur'an 49/13

O vjernici, neka se mu±karci jedni rugima ne rugaju, mozda su oni bolji od njih, a ni zene drugim zenama, moµda su one bolje od njih. I ne kudite jedni druge i ne zovite jedni druge ruµnim nadimcima! O, kako je ruzno da se vjernici spominju podrugljivim nadimcima! A oni koji se ne pokaju - sami sebi cine nepravdu.

Kur'an 49/11

O vjernici, klonite se mnogih sumnjicenja, neka sumnjicenja su, zaista, grijeh. I ne uhodite jedni druge i ne ogovarajte jedni druge! Zar bi nekome od vas bilo drago da jede meso umrloga brata svoga - a vama je to odvratno - zato se bojte Allaha, Allah, zaista, prima pokajanje i samilostan je.

Kur'an 49/12

b]20. Jedan od dokaza njegovih je to sto vas od zemlje stvara, i odjednom vas, ljudi, svuda ima razasutih;
21. i jedan od dokaza njegovih je to sto za vas, od vrste vase, stvara zene da se uz njih smirite, i sto izmedu vas uspostavlja ljubav i samilost; to su, zaista, pouke za ljude koji razmisljaju;
22. i jedan od dokaza Njegovih je stvaranje nebesa i Zemlje, i raznovrsnost jezika vasih i boja vasih; to su, zaista, pouke za one koji znaju;
23. i jedan od dokaza Njegovih je san va± nocu i po danu, i nastojanje vase da steknete nesto iz obilja Njegova; to su, zaista, pouke za ljude koji cuju;
Kur'an 30/20, 21, 22, 23
[/b]

Prema tome nemojmo se svadjati.Sve tri monoteisticke religije propagiraju mir i blagostanje... i cemu onda prepirka ili strah?

Iskoristio bih da cestitam mojoj braci muslimanima Kurban Bajram sa
Bajram Sherif Mubarek Olsun.

U ime Boga, Milostivog, Samilosnog

Tekabbel Allahu mina ve minkum
Bajram Mubarek Olsun.

Neka i od tebe i od mene Allah primi pokajanje i dobra djela.

zelim ti brate sretan Bajram, da ga provedes u zdravlju i veselju, da ti Uzviseni Bog, oprosti grijehe i da nas sastavi u Dzennetu firdevsu, Amin

Zelim svim muslimanima i muslimankama, kao i Bosnjacima i Bosnjakinjama sretan Islamski praznik Bajram sa rijecima Bajram Serig Mubarek Olsun

Neka je hvaljen Onaj koji svojim robovima istinu iznosi na vidjelo

Abdurrahman:

Bajram Mubarek Olsun.

zelim ti brate sretan Bajram, da ga provedes u zdravlju i veselju, da ti Uzviseni Bog, oprosti grijehe i da nas sastavi u Dzennetu firdevsu, Amin

Zelim svim muslimanima i muslimankama, kao i Bosnjacima i Bosnjakinjama sretan Islamski praznik Bajram sa rijecima Bajram Serig Mubarek Olsun

Abdurrrahmane, pa ko su ti robovi? :? 8) Zar ne znas da je ropstvo ukinuto? Zasto bas tvoji robovi? Znaci, ti si robovlasnik? :P I jos jedno mi nije jasno- posto cestitas Kurban bajram "Bosnjacima i Bosnjakinjama", dakle bez razlike svim pripadnicima ove nacije, da li u BiH postoje verske slobode? ili su svi pripadnici ove nacije duzni da slave Kurban bajram? Sta ako je neko Bosnjak, a nije musliman, ili je ateista?
Kod nas, u Srbiji, nije obaveznoslaviti verske praznike.
Izvinjavam se unapred, ako sam nekoga uznemirio ovakvim pitanjima.
Jos jednom, svim islamskim vernicima cestitam Kurban bajram!

Abdurrahman:

Bajram Mubarek Olsun.

Abdurrrahmane, pa ko su ti robovi? :? 8) Zar ne znas da je ropstvo ukinuto? Zasto bas tvoji robovi? Znaci, ti si robovlasnik? :P I jos jedno mi nije jasno- posto cestitas Kurban bajram "Bosnjacima i Bosnjakinjama", dakle bez razlike svim pripadnicima ove nacije, da li u BiH postoje verske slobode? ili su svi pripadnici ove nacije duzni da slave Kurban bajram? Sta ako je neko Bosnjak, a nije musliman, ili je ateista?

Svi ljudi su robovi Boziji, a ko je Bosnjak, to je ime prvenstveno za muslimane, svi slave, medjutim kod Bosnjaka haman da i ne postoji ateista.

Vidio sam i na ovom forumu da u Srbiji i kod krscana uopce ima mnogo i mnogo ateista, ne znam zasto to? !

Trazeci ljubav:
greyjaguar:
Abdurrahman:

Bajram Mubarek Olsun.

Pa znaš onu muslimansku demokratiju...svi MORAJU misliti isto!!!! :roll:

Nije tacno.Mi imamo slobodu misliti onako kako mi smatramo da jeste.Niko nikome ne preti u veri da mora uraditi nesto sto on ne smatra da je dobro.

Abdurrahman:
Svi ljudi su robovi Boziji, a ko je Bosnjak, to je ime prvenstveno za muslimane, svi slave, medjutim kod Bosnjaka haman da i ne postoji ateista.
Vidio sam i na ovom forumu da u Srbiji i kod krscana uopce ima mnogo i mnogo ateista, ne znam zasto to? !

Ovo "haman da i ne postoji ateista" meni cudno zvuci, s obzirom da u svim modernim nacijama postoje ateisti, naravno, pod uslovom da smeju da se izjasne kao takvi. Sto se tvrdnje da kod Bosnjaka ateista nema- ona jednostavno NIJE TACNA- evo ja cu da nabrojim vise poznatih Bosnjaka- komunista i samim tim, ateista: Dzemaludin Bijedic, Hakija Pozderac, Hamdija Pozderac, Hasan Brkic, Rifat Burdzevic-Trso, Alija Alijagic... Takodje, kako sam pre raspada nase nekad zajednicke domovine imao priliku da proputujem BiH u vise navrata, upoznao sam njene zitelje dobro, s mnogima prijateljevao, a mogu ti reci da su se mnogi, medju njima i brojni Bosnjaci u vreme SFRJ izjasnjavali upravo kao ateisti, pa je odrednica "M(m)usliman" bila prvenstveno etnicko, a ne versko obelezje. Necu nabrajati imena mojih poznanika i prijatelja iz BiH koji su se smatrali ateistima, jer bi oni ocigledno zbog toga mogli imati problema. No to je vec stvar VERSKE TOLERANCIJE , kakve ocito u BiH nema previse...
Sto se ateista -Bosnjaka tice, navescu jos nekoliko primera poznatih umetnika i javnih licnosti koji su se svojevremeno izjasnjavali kao ateisti: Seid Memic-Vajta, Ismeta Krvavac, Zijah Sokolovic, Merima Njegomir (devojacko Kurtes),Mustafa Nadarevic, kao i mnogi drugi.
:?

Back