Svi atentati i ubistva srpskih vladara i političara

Добро дошли

Buduća legenda
Poruka
27.207
ub.jpg

https://www.pvinformer.me/svi-atentati-na-balkanske-lidere-kako-su-ubijeni-vladari-i-politicari/
Rugajući se, opozicioni političari kao da poručuju – „pa to se kod nas nikada nije dogodilo, Srbi nikada nijesu izvršili nijedan atentat na nekog premijera ili predsjednika.“
No, atentati su u naročito srpskim, ali i ponekad u balkanskim političkim zbivanjima česta pojava, sljedeći podaci su dobro poznati, samo da se podśetimo.

Kralj Stefan Dečanski ubijen: U XIV vijeku kralj i car Dušan Nemanjić na vlast je došao tako što je ubio svog oca Stefana Dečanskog. Dušan je od svog oca dobio na upravu Zetu i Zetom je vladao iz Skadra. U avgustu 1331. Dušan je iz Skadra sa nevelikom vojskom, uglavnom zetskim plemstvom, krenuo na Kosovo da svrgne oca sa vlasti. Uspio je da ga iznenadi i živog uhvati u tvrđavi Petrič. Zatim ga je zatočio, a u septembru 1331. se krunisao za kralja. Ne znajući što da radi sa ocem Stefanom Dečanskim, vjerovatno plašeći se da dio vlastele ili crkve ne poželi da ga vrati na vlast, Dušan je naložio da se njegov otac ubije. Tako je i urađeno, u novembru 1331. godine.

Karađorđe ubijen: Što se novijeg doba tiče, da se prvo podśetimo kako je skončao Karađorđe, vođa I srpskog ustanka.
Zbor Srba je početkom februara 1804. izabrao Đorđa Petrovića Karađorđa za vođu ustanka. Prvi srpski ustanak pod njegovom komandom trajao je do 1813. godine, kada su Turci nadjačali i Karađorđe je pobjegao iz Srbije, prvo u Austriju, pa u Rusiju. Vratio se u Srbiju 1817. godine sa namjerom da zajedno sa kumom Milošem Obrenovićem nastavi akciju protiv Turaka u Srbiji. Međutim, kad je došao u Srbiju, budući knjaz Miloš Obrenović je organizovao atentat na njega, pa je tako Karađorđe ubijen u Radovanjskom lugu, u noći između 25. i 26. jula 1817. godine. Miloš Obrenović je njegovu glavu poslao sultanu u Stambol.

Ubijen je i knez Mihailo Obrenović: Knez Mihailo Obrenović (1823—1868), sin Miloša Obrenovića, vladao je Srbijom u dva navrata, od 1839. do 1842. i od 1860. do 1868. godine. Njegova prva vladavina se završila zbacivanjem 1842, a druga atentatom.

Milan Obrenović preživio nekoliko atentata, ali je ubijen njegov sin, kralj Aleksandar: U noći 29. maja 1903. godine, grupa zaverenika, pod rukovodstvom kapetana Dragutina Dimitrijevića Apisa, izvršila je prevrat. Kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga su ubijeni u spavaćoj sobi, a tela su im bačena preko prozora.

Kralj Aleksandar Karađorđević je takođe ubijen u atentatu: Iako kralja Aleksandra Karađorđevića nije ubio Srbin, već Bugarin, ipak se u ovoj priči ne može izbjeći da je i on ubijen u atentatu.

Ivan Stambolić je takođe ubijen: Ivan Stambolić je bio predśednik Predśedništva Srbije u vrijeme vladavine komunista, ali ga je njegov pulen Slobodan Milošević zbacio sa vlasti. Iako je 12 godina bio potpuno van vlasti Ivan Stambolić je otet 25. avgusta 2000. godine.

Premijer Zoran Đinđić je ubijen: Zvezdan Jovanović, policajac iz JSO, pod komandom Milorada Ulemeka Legije, 12. marta 2003. godine u 12:25 ispred ulaza broj 5 zgrade Vlade Srbije usmrtio je premijera Zorana Đinđića. Metak ispaljen sa prozora obližnje kuće potpuno je razneo srce, jetru i slezinu, predsednika Vlade Republike Srbije.
************************************

Браћо Срби, доста је било!
Али Срби и не хају на то ,,доста'' јер се у последње време поново чују претње Председнику државе а и политичарима. Као да су сеСрби ужелели нових крвавих догађаја.

 

Back
Top