Svetsko prvenstvo za košarkašice

Svetske prvakinje košarka 22.Septembar_1.Oktombar

  • SAD

    glasova: 0 0,0%
  • Srbija

    glasova: 0 0,0%
  • Japan

    glasova: 0 0,0%
  • Belgija

    glasova: 0 0,0%
  • Portoriko

    glasova: 0 0,0%
  • Francuska

    glasova: 0 0,0%
  • Kanada

    glasova: 0 0,0%
  • Australija

    glasova: 0 0,0%
  • neka druga reprezentacija

    glasova: 0 0,0%

  • Ukupno glasova
    1
  • Anketa je zatvorena .

Neno

Elita
Poruka
20.408
Košarkašice Srbije izgubile su prvi meč od Kanade 60:67 (16:15, 12:23, 13:16, 19:13) u prvoj utakmici u grupi B.

Izabranice Marine Maljković sada imaju po pobedu i poraz.

Košarkašice Srbije slomile olimpijske vicešampionke za prvi trijumf na Svetskom prvenstvu​

20220609npnogic3.jpg
Košarkašice Srbije savladale su Japan 69:64 (24:9, 14:25, 16:12, 15:18) u drugom kolu B grupe Svetskog prvenstva u Australiji i stigle do prve pobede na šampionatu.
Izabranice Marine Maljković odlično su započele utakmicu sa podmlađenom prvom petorkom i posle 10 minuta imale ubedljivu prednost, 24:9. Međutim, kao i dan ranije u meču sa Kanadom, Srpkinje su pale u drugoj deonici. Japanke su smanjile minus, a sa dve trojke u finišu poluvremena primakle se na 33:30.

Srbija je uspela da stabilizuje igru u nastavku meča i da se vrati na dvocifrenu prednost. Uporne olimpijske vicešampionke su pretile do kraja, ali nisu uspele da ugroze trijumf prvakinja Evrope.

Jovana Nogić je bila najbolja u selekciji Srbije sa 13 poena i devet skokova. Kristina Topuzović i Ivon Anderson su ubacile po 12 poena. Ivana Raca je zabeležila 11 poena uz sedam skokova, a Tina Krajišnik 10 poena plus šest uhvaćenih lopti. Kod Japanki je najefikasnija bila Maki Takada sa 15 poena.

Srpkinje će u trećem kolu odmeriti snage sa domaćinom Australijom u nedelju u 10 časova.

Grupa B

Srbija – Japan 69:64
Francuska – Kanada (10)
Mali – Australija (12.30)

SD
 

Anderson: Mlađe igračice su sjajne, osećam se dobro sa njima​


Reprezentativka Srbije Ivon Anderson govorila je o doprinosu mladih igračica u pobedi nad Japanom na Svetskom prvenstvu. Ona je istakla koliko je bilo važno oporaviti se od poraza od Kanade u prvom kolu. Sledeći meč Srbija igra u nedelju, od 10 sati, uz direktan prenos na Sport Klubu 1.
 

Iz stručnog ugla – Nataša Anđelić: Čelična rampa Japankama​


1663907613-image-8-750x500.jpg


Stručni konsultant „Mundobasket specijala“ Sport kluba je Nataša Anđelić, višestruka reprezentativka, između ostalog i učesnica Svetskog prvenstva u Kini 2002. godine, nekadašnji tim lider ženske reprezentacije Srbije, bivši košarkaški menadžer, a trenutno predsednica Košarkaškog saveza Novog Sada.

Na njenom skeneru se našla utakmica drugog kola šampionata u Australiji, Srbija – Japan.

„Izuzetno važna pobeda, koja je ulila još snage, energije, motiva, za duele u grupi, ali i plasman u drugu, eliminacionu fazu. Onako kako su naše najbolje košarkašice odigrale, posebno u prvoj četvrtini, model je i za sva ostala, preostala iskušenja. A neće ih biti malo pred jednim podmlađenim sastavom, koji je demonstrirao veliki potencijal.

Selektorka Marina Maljković je iznenadila skauting tim rivalki, to niko od njih nije očekivao. Bili su zatečeni, da ne kažem u šoku. Bio je to ključ kako da se igra protiv aktuelnih olimpijskih vicešampionki, a one, praktično do poslednjeg sudijskog zvižduka, nisu mogle da nađu rešenje.

Najvažniji zadatak, zaustaviti japanski šut za tri poena, odrađen je besprekorno, a to je, inače, njihovo najjače oružje. Pa, sredinom drugog perioda, imale su samo jedan uspešan šut sa distance od čak deset pokušaja, a do kraja utakmice, mislim da nisu ubacile više od pet trojki. A to je njihovo glavno oružje, jer i kada imaju slabiji dan u tom segmentu, pogode barem pet šuteva, a brojka ide i do 15.

Sad vam je jasno, šta su im uradile izabranice Maljkovićeve, na prvom mestu, čvrstom, ma čeličnom odbranom. A takav pristup, poremeti totalno, kako na terenu, tako i na psihološkom planu, donese nervozu protivnicama, što se lepo moglo videti kod Japanki.

Još nešto su me oduševile pojedine reprezentativke. Kada su, recimo, Kristina Topuzović, ali i Ivana Raca, posle utrčavanja, u naletu poentirale. To je tek davalo samopouzdanje i ostalima. Ova pobeda, da se ne vraćamo na ono što je moglo da se uradi na debiju, u sudaru sa Kanadom, daje krila. Nadam se da će devojke to umeti da iskoriste.

U našoj grupi, posle trijumfa nad nezgodnim Japankama, svašta nam se otvara, samo pametno i borbeno. Gledala sam Francusku, nije to nekadašnja reprezentacija. Niti toliko jaka, niti toliko ubedljiva. I domaćin je pokazao da je ranjiv. U prevodu, Srbija nema pola razloga da zazire i od jednih, i od drugih. Naravno da ne potcenjujem Mali, govoreći o mečevima koji nam preostaju. Ne mogu da kažem da očekujem pobedu samo protiv afričkih predstavnica, kada sam videla da možemo ravnopravno da se nosimo i sa favorizovanim „trikolorkama“, ali i Australijom. Ne volim da prognoziram unapred, ali druga ili treća pozicija u grupi, sasvim su realne. Važno je da izbegnemo četvrto mesto, koje bi verovatno vodilo na Amerikanke u četvrtfinalu, a ove devojke vrede da se gledaju što duže na prvenstvu.

Ova generacija je budućnost srpske košarke, na koju je Marina prenela toliko puno borbenosti, karaktera, htenja da se iz poslednjeg atoma izvuče maksimum snage. Čak i kada se čini da je sve rešeno, selektorka ništa ne prepušta slučaju, pa ni tajm aut na nekoliko sekundi pre kraja. Svaki detalj ima smisao, ne samo da se ima posed lopte na našoj polovini, već i izgrađena akcija poput one u finišu, za Sašu Čađo na manje od tri sekunde do kraja. I, poentirala je… Ma, Maljkovićeva je fantastično vodila utakmicu, a devojke sprovodile u delo.

Pogledala sam i neke duele grupe gde selekcija SAD, očekivano, kolo vodi, pa ni plus 44 protiv Portorika nije iznenađenje. Ali, neprijatno jeste reprezentacija BiH, koja ni blizu ne pokazuje kvalitet, koji im je obezbedio plasman na SP u Australiji, što je za njih istorijski uspeh. Očigledno im mnogo nedostaje povređenja Marica Gajić, četvorka, koja je bila stub odbrane, ali i sjajni asistent, poenter…Opet, ni njeno odsustvo nije razlog da se onako brukaju protiv Kine. Bez obzira što su Amerikande „viđene“ za prvo mesto u toj grupi, mislim da će kod njih biti zanimljiv rasplet, naročito zbog „kandidature“ Portorika za prolaz u sledeću fazu.

SK
 

Slab start koban: Srbija drugi put pala na Mundobasketu​

1664098785-Tina-Krajisnik-750x500.jpg


Košarkaška reprezentacija Srbije zabeležila je u nedelju i drugi poraz na Svetskom prvenstvu u Sidneju – od izabranica Marine Maljković rezultatom 69:54 bolja je bila favorizovana ekipa domaćina Australije u trećem kolu grupne faze.

Srpkinje sada imaju skor 1-2 i predstoji im velika bitka za što bolje mesto pred start nokaut faze. Australija se posle neočekivanog poraza od Francuske vratila pobedama i sada ima 2-1.

Australija je do ključne prednosti stigla u prvom periodu, a u drugoj četvrtini je razlika domaćih igračica postala dvocifrena – u finišu drugog perioda imala je Australija +11. U trećoj čevrtini razlika raste i do 16 poena, ali tada Srbija ima poslednji nalet, u kojem dolazi do zaostatka od tek osam poena. Međutim, to je bilo sve što je mlada selekcije Srbije uspela da učini na ovom meču. Australijanke su ubrzo vratile razliku i uvele utakmicu u mirne vode.

Najefikasnija u srpskom timu bila je Ivon Anderson sa 16 poena (6/13 iz igre), 7 skokova i 6 asistencija, ali uz 6 izgubljenih lopti. Saša Čađo dodala je 12 poena (4/15 iz igre), a 7 je upisala Jovana Nogić. Kapiten Tina Krajišnik zabeležila je 6 poena (2/6 iz igre, 2/8 penali) i 3 skoka.

U australijskom sastavu Bek Alen imala je 16 poena, Marijana Tolo je ubacila 12, a Samanta Vitkom i Stef Talbot po 10 za ekipu aktuelnih svetskih vicešampionki koju vodi Sendi Brondelo.

Veliku prednost za Australiju predstavljala je publika – u sidnejskom „Superdomu“ meč su posmatrala 9.223 gledaoca.

Podmlađenu selekciju Srbije u ponedeljak od 6.30 ujutru po srednjoevropskom vremenu očekuje utakmica sa selekcijom Malija, koja dosad ima sva tri poraza. Pobeda u ovom duelu biće apsolutni imperativ za Srbiju u pogledu plasmana u narednu fazu.

SK
 

Košarkašice sa SAD u četvrtfinalu!​

1664280246-Srbija-750x500.jpg


Ženska košarkaška reprezentacija Srbije igraće sa SAD u četvrtfinalu Svetskog prvenstva, odlučeno je žrebom.

Izabranice Marine Maljković nisu imale sreće. Mogle su da dobiju ili Kinu ili SAD, a izbor je pao na trostruke uzastopne svetske šampionke, koje su u grupnoj fazi zabeležile svih pet pobeda.

Utakmica je na programu u četvrtak od 4.00 po srednjoevropskom vremenu, uz direktni prenos na Sport klubu 1.

Od 6.30 se sastaju Portoriko i Kanada, zatim od 10.00 Kina i Francuska, i za kraj Belgija i domaćin Australija od 14.30.

Četvrtfinala:

Belgija – Australija
Kina – Francuska
Portoriko – Kanada

SAD – Srbija
 

Dominantne Amerikanke zaustavile Srbiju u četvrtfinalu​

1664420547-image-3-750x500.jpg


Ženska košarkaška reprezentacija Srbije poražena je u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Sidneju od selekcije Sjedinjenih Američkih Država. Aktuelne svetske šampionke slavile su rezultatom 88:55.

Dobro je Srbija otvorila utakmicu protiv dominantnih Amerikanki, u nekoliko navrata i preuzimala vođstvo tokom prve četvrtine, a posle uvodnih 10 minuta Sjedinjene Države imale su samo +2 – 25:23.

Držale su se Srpkinje i dobrim delom drugog perioda, ali su na kraju ubacile samo 10 poena u tom delu igre. Kažnjavale su neprikosnovene Amerikanke sve greške srpskog tima i na odmor otišle sa furioznih 17 poena prednosti, stečenih u završnici prvog poluvremena.

Prednjačila je Tomas među Amerikankama, koja je u prvom poluvremenu dala 13 poena, dok je Vilson imala 10. Kod Srbije je Jovana Nogić postigla devet poena, dok su Anderson i Mina Đorđević imale po osam.

Skoro punih pet minuta igre u drugom poluvremenu Srbije nije mogla do poena, a led je probila Ivon Anderson trojkom za 58:36.


Treća četvrtfina završena je rezultatom 66:40, a pad u igri Srbije vidljiv je i u tome što je Srbija u toj deonici postigla samo sedam poena.


Do kraja utakmice Srbija nije mogla da pruži veći otpor selekciji Sjedinjenih Američkih Država, a o njihovoj dominaciji u ženskoj košarci govorilo se i ovoga puta tokom čitavog turnira, kao što je to slučaj i na drugim velikim takmičenjima.


Najbolja u pobedi Amerike bila je Kelsi Plam sa 17 poena, Vilson je ubacila 15, a Ališa Tomas 13.


Kod Srbije se istakla Ivon Anderson sa 14 poena, dok je Jovana Nogić dodala 11. Ivana Raca imala je devet poena, uz sedam skokova.


Amerikanke su poslednji poraz na velikim takmičenjima pretrpele 2006. godine, od Rusije. Pre toga još davne 1984. godine.

Sjedinjene Države nikada nisu poražene u četvrtfinalu Svetskog prvenstva, od njihovog prvog nastupa 1998. godine. Njihov prosečan broj poena koji ubacuju po utakmici na ovom šampionatu je pre početka utakmice sa Srbijom bio 102.7, a niko do sada nije uspeo da završi turnir sa prosekom većim od 100.

Još mnogo takvih podataka ukazuju na dominaciju košarkašica Amerike, kakva skoro da nije viđena ni u jednom drugom sportu.

Njihove rivalke u polufinalu biće Kanađanke, koji su deklasirale Portorikanke sa 79:60. Najefikasnija je bila Kia Nurs sa 17 poena, a Bridžeton Karlton dodala je 15. Na drugoj strani je najbolja bila Arelja Girantes sa 19 poena.

Četvrtfinalni duel između Kine i Francuske pratite od 10 sati, dok će Belgija i Australija na teren od 12.30.

Sve mečeve Svetskog prvenstva za košarkašice pratite ekskluzivno na kanalima Sport Kluba.
 

Back
Top