Pa salju i na Svetska prvenstva vrlo ozbiljna imena, pogledajmo recimo sastave i da ranijih Svetskih prvenstava, pa maltene sve sami Ol'Star igraci i Hall of Fame-eri.
Pa recimo i 2019. u Kini su bili u timu Donovan Micel, Kemba Voker, Dzejson Tejtum, Dzejlen Braun, Kris Midlton, Bruk Lopez, Majls Tarner, Harison Barns (osvajac olimpijskog zlata iz Rija)........znaci jedan vrlo jak i respektabilan sastav i ono kada bi sve te igrace stavio u jednu ekipu bili bi glavni kandidat za titulu.
Mislim i ovaj sad podmladjeni tim, ono isto igraci lideri u svojim ekipama, imaju sjajne sezobe iza sebe (pogotovo startera), eto tu je i Halibarton prosle sezone najbolji asistent lige, pa Paolo Bankero ruki godine kao i Dzeren Dzekson Junior najbolji bloker i defanzivac u ligi.
Mislim te njihove kao glavne zvezde tipa Lebron, Stef Kari, Durent, Harden, Irving, Kris Pol i sta ja znam su skoro sve vec igraci 35+ i sad mozda se neko i jos koji put pojavi ali tesko da je bas realno da ce oni jos igrati za reprezentaciju (pogotovo ne zajedno jer ono u tom slucaju prosek ekipe bi bio maltene skoro 40 godina).
Tako da kad uzmemo u obzir godine tih njihovih glavnih zvezda i malu verovatnocu da ce opet zaigrati za reprezentaciju kao i cinjenicu da su sad najvece zvezde lige uglavnom strani igraci (Jokic, Doncic, Janis, Embid, Glidzis-Akeksander, Sabonis Jr, Marej, KA Tauns, itd) onda dolazimo do zakljucka da i ovaj tim koji su sada poslali i nije bas tako daleko od najboljeg sto imaju.
Inace danas Dominikana predvodjena KA Taunsom pobedila Kanadu.
Dominikanci potencijalno zanimljiva ekipa, podsecaju mozda malo na Portoriko nekad, isto karipska i latino ekipa, slicne boje i dresovi, onako imaju potencijala, bilo je price i da ce im igrati i Al Horford i Kris Duerte ali eto nije se desilo nazalost ali i ovako imaju zanimljiv tim i mislim da bi mec protiv Italije pa i protiv nas mogao da bude potencijalno zanimljiv.
Mislim da kao i Portoriko nekada mozda ne mogu da odu do samog kraja ili uzmu neku od medalja ali mogu da iznenade nekog od favorita i naprave neku senzaciju kao recimo i kada su nas pobedili 1990 i 2002 kada smo bili najjaci i kada smo osvajali ili recimo Amere na OI 2004 sa Ajversonom, Dankanom, Marberijem, Amare Stodemajetom u prajmu, Sonom Merionom, Vejdom, Lebronom, Melom Entonihem i ekipom i to jos sa 20 razlike, tako da Dominikana je mozda potencijalno "Portoriko 21. veka".
Sa druge strane Kanadjani, iako deluju veoma jako i ovo im je sigurno najjaci tim ikada koji su poslali na neko medjunarodno takmicenje, ono kad pogledas Glidzis-Aleksander, Er Dzej Beret, Dort Luguenc, Dilon Bruks, Keli Olinik, Dvajt Pauel, Akeksander-Voker (inace i rodjak Glidzisa Aleksandera) , itd ono maltene su bara-bara sa Amerima a opet i oni su dosta oslabljeni i fale im Dzamal Marej koji nazalost nije uspeo na vreme da se oporavi od povrede, pa jedan Endru Vigins, Kris Buse iz Toronta (koji bi im itekako u fazi odbrane bio koristan sa njegovom skocnosti i dugim rukama), pa Benedikt Maturin koji je imao sjajnu ruku sezonu u Indijani, pa Sidon Sarp iz Portlanda isto veoma dobra ruki sezona i jedan vrlo atraktivan i eksplizivan igrac, pa Kori Dzozef, O'Se Briset, Pangos, pa i Deson Pjer jedan vrlo ozbiljan igrac, sto verovatno samo govori kakav trenutno kvalitet i sirinu imaju Kanadjani, mada opet i dalje su nekako misterija i ostaje tek da se vidi kako ce se snaci u ovoj reprezentativnoj kosarci i koliko zapravo mogu.
Inace Ameri danas dobili Grke lako sa 20-ak razlike, mada po meni i nisu delovali tako mocno koliko su Grci delovali mlako i pogubljeno, kako su igrali cak i nisu rezultatski tako lose prosli (na poluvremenu su imali skoro pa egal), pritom igraju bez Janisa, Nika Kalatesa i Sloukasa verovatno 3 njihova glavna igraca.
Grci definitivno ni bleda senka one ekipe iz 2005/06 ili one sa kraja 80-ih sa Galisom, Janakisom, itd , izgleda da su slavni dani odavno iza njih, jedna ozbiljno limitirana ekipa, maltene skolski primer jedne limitirane ekipe, iskreno za vecinu njihovih igraca nisam maltene ni cuo ili sa jedva cuo (ono mozda neki ABA-ligaski nivo) i kad ih pogledas zaista nije ni cudo sto vec skoro 15 godina nemaju medalju sa nekog velikog takmicenja, a mislim da svakako ne treba od njih ocekuvati ni sad nesto ozbiljnije da urade.