Quantcast

СВЕТСКИ ФОНД ЗА ЗАШТИТУ ПРИРОДЕ: Изјава Брнабић у вези МХЕ погрешна и недопустива!

комшија

Legenda
Poruka
54.387
https://srbin.info/drustvo/svetski-...va-brnabic-u-vezi-mhe-pogresna-i-nedopustiva/

СВЕТСКИ ФОНД ЗА ЗАШТИТУ ПРИРОДЕ: Изјава Брнабић у вези МХЕ погрешна и недопустива!

Из ове организације су указали да Владе Србије није успела да заштити српске реке и биолошку разноврсност, притом у потпуности игноришући националне законе, али и директиву ЕУ о заштити вода и животне средине.

1575061144400.png


20:16 29.11.2019.

Светски фонд за заштиту природе ( WWF) саопштио је да је изјава председнице Владе Србије Ане Брнабић да је забрана изградње малих хидроелектрана „потпуно бесмислена“, резултат неинформисаности и у потпуности погрешна.

„Недопустиво је да премијерка Србије даје овакве паушалне изјаве, без узимања у обзир свих чињеница. Супротно њеној изјави, у Србији се путем малих хидроелектрана у просеку произведе свега 0,76 одсто укупно произведене електричне енергије на националном нивоу, док се корист коју приватни инвестори имају од подстицаја за изградњу малих хидроелектрана мери милионима евра“, наведено је у саопштењу WWF-а.

Како се додаје, најновије истраживање о хидроелектранама у Европи указује на то да на континенту већ постоји више од 21.000 хидроелектрана, те да се планира изградња још око 9.000, а највише у земљама Југоисточне Европе.

„У Србији се, поред 85 изграђених, планира и више од 800 нових малих хидроелектрана које би неповратно уништиле српско речно богатство, те угрозило опстанак бројних биљних и животињских врста, али и локалних заједница“, навели су из WWF-а.

Истовремено би, како је наглашено, „порески обвезници у Србији, путем система подстицаја, уплаћивали свој новац на рачуне приватних инвеститора, док би добит за земљу и локалне заједнице била никаква“.

Из WWF-а су указали да Владе Србије није успела да заштити српске реке и биолошку разноврсност, притом у потпуности игноришући националне законе, али и директиву ЕУ о заштити вода и животне средине.

Додаје се и да су грађани Србије сведоци системског уништавања српских река, непоштовања воље локалних заједница и системског занемаривања националних закона.

„Својом изјавом, премијерка се оглушила на бројне анализе и упозорења организација цивилног друштва, академске заједнице, али и свеопште јавности који позивају на уводјење реда у спроводјењу закона и међународних обавеза“, указали су из WWФ-а.

Из тог фонда сматрају да изјава премијерке води ка продужењу важења Уредбе о подстицајним мерама за производњу електричне енергије, као и Уредбе о условима и поступку стицања статуса повлашћеног производјача електричне енергије.

„То је супротно најавама које већ дуже од годину дана стижу од министра заштите животне средине Горана Тривана да ће забранити изградњу малих хидроелектрана у заштићеним подручјима“, наведено је у саопштењу.

У WWF-у сматрају да је потребно у потпуности забранити изградњу малих хидролектрана, а у заштићеним подручјима и онима која су у процесу заштите, као што је Долина Великог Рзава, треба забранити изградњу било каквих хидроенергетских постројења.

Због свега тога, група организација цивилног друштва, упутила је премијерки Брнабић писмо у којем је информишу о проблему малих хидроелектрана у Србији, те позивају Владу да хитно реагује и ограничи максимални капацитет за стицање статуса повлашћеног производјача, односно статуса привременог повлашћеног производјача за мале хидроелектране, на суму укупно инсталисане снаге која је актуелна на дан усвајања Уредбе о условима и поступку стицања статуса повлашћеног произвођача електричне енергије.

Осим тога, у писму предлажу и да се оформи радна група коју би чинили представници струке, инвеститора, ресорних министарстава и цивилног друштва.

Објашњено је да би улога те радне групе била да анализира расположива решења и идеје, која би била укључена у припрему измена Закона о енергетици и одговарајућих подзаконских аката којим се регулишу подстицаји за обновљиве изворе енергије.

У WWF се надају да ће премијерка Брнабић размотрити писмо које јој је послато и донети позитивну одлуку и стати на страну заштите животне средине, а не интереса појединаца. „Време је да се донесу храбре одлуке и предузму конкретне мере од којих би корист имали и људи и природа“, наводе.


ШЈОР БРНАБО МРШ` У ХРВАТСКУ!
 

Kerkyra

Buduća legenda
Poruka
38.411
Dobro ali ovo je sasvim opravdana primedba i ocena svetskog fonda za zastitu prirode.

To samo dokazuje jos jednom po ovom pitanju, koliko je Brnabicka neozbiljna i povrsna a predstavlja se kao neki "zapadnjak", postovalac tih vrednosti i sl.

Kako je nije sramota da dozvoli dalje urusavanje prirode i rezervata?
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.