Svetski dan zmije

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
83.909

Svetski dan zmije, jedne od najneomiljenijih i najstarijih životinja na našoj planeti​

Loša reputacija i predrasude od postanka sveta prate ovo neobično biće koje ima svoj "praznik", a on se obeležava u svetu svake godine 16. Jula​

Ako ste vlasnik kućnog ljubimca zmije, pružite joj danas dodatnu količinu ljubavi i maženja,

Pokušajte da ublažite predrasude o zmijama i na neki način pomozite ugroženim vrstama.
Loša reputacija zmije seže u pradavno doba, još od dana kad je jedna zmija prevarila Prvu Damu da pojede jabuku.
Razumljivo je da se ljudi plaše životinje koja ih može lako usmrtititi. Ipak, ova fascinantna bića dugačkog tela i prelepih boja, prijateljskih ali i agresivnih karaktera, zaslužuju da ljudi saznaju više o njima.

Svetski dan zmija je važan zbog povećanja svesti o različitim vrstama ovih životinja širom sveta i njihovom značaju u ekosistemima.

Da li znate da postoji više od 3.500 vrsta zmija i da je među njima samo oko 600 otrovnih? Ovaj podatak potvrđuje da zmije nisu baš toliko strašne kakvim ih inače prikazuju, što naravno ne znači i da treba pomaziti svaku zmiju na koju naiđete!
One žive u predelima od hladnih severnokanadskih tundri do sparnih džungli na ekvatoru, a ima i mnogo vodenih vrsta.

Svetski dan zmija​

Foto: Pixabay/Trevor205​

Zmije su veoma efikasni predatori i imaju vitalnu ulogu u održavanju ravnoteže prirode u svakom životnom prebivalištu.
Zmije su fascinantne i po tome što imaju preistorijsku lozu, što nam daje uvid u pradavno vreme kada su zemljom vladali gmizavci.
Najfascinantnije zmije su kraljevska kobra, najveća zmija otrovnica na svetu koju je većina ljudi videla u filmovima, i mrežasti piton, najduža zmija koja ubija plen davljenjem.
izvor Telegraf.rs

Ali zmija bješe lukava mimo sve zvijeri poljske, koje stvori Gospod Bog; pa reče ženi: je li istina da je Bog kazao da ne jedete sa svakoga drveta u vrtu? A žena reče zmiji: mi jedemo roda sa svakoga drveta u vrtu;Samo roda s onoga drveta usred vrta, kazao je Bog, ne jedite i ne dirajte u nj, da ne umrete. A zmija reče ženi: nećete vi umrijeti; Nego zna Bog da će vam se u onaj dan kad okusite s njega otvoriti oči, pa ćete postati kao bogovi i znati što je dobro što li zlo. I žena videći da je rod na drvetu dobar za jelo i da ga je milina gledati i da je drvo vrlo drago radi znanja, uzabra roda s njega i okusi, pa dade i mužu svojemu, te i on okusi.
  • Tada im se otvoriše oči, i vidješe da su goli; pa spletoše lišća smokova i načiniše sebi pregače.
  • I začuše glas Gospoda Boga, koji iđaše po vrtu kad zahladi; i sakri se Adam i žena mu ispred Gospoda Boga među drveta u vrtu.
A Gospod Bog viknu Adama i reče mu: gdje si?A on reče: čuh glas tvoj u vrtu, pa se poplaših, jer sam go, te se sakrih.
  • A Bog reče: ko ti kaza da si go? da nijesi jeo s onoga drveta što sam ti zabranio da ne jedeš s njega?
  • A Adam reče: žena koju si udružio sa mnom, ona mi dade s drveta, te jedoh.
A Gospod Bog reče ženi: zašto si to učinila? A žena odgovori: zmija me prevari, te jedoh.Tada reče Gospod Bog zmiji: kad si to učinila, da si prokleta mimo svako živinče i mimo sve zvijeri poljske; na trbuhu da se vučeš i prah da jedeš do svojega vijeka. I još mećem neprijateljstvo između tebe i žene i između sjemena tvojega i sjemena njezina; ono će ti na glavu stajati a ti ćeš ga u petu ujedati. A ženi reče: tebi ću mnoge muke zadati kad zatrudniš, s mukama ćeš djecu rađati, i volja će tvoja stajati pod vlašću muža tvojega, i on će ti biti gospodar. Pa onda reče Adamu: što si poslušao ženu i okusio s drveta s kojega sam ti zabranio rekavši da ne jedeš s njega, zemlja da je prokleta s tebe; s mukom ćeš se od nje hraniti do svojega vijeka;
  • Trnje i korov će ti rađati, a ti ćeš jesti zelje poljsko;
  • Sa znojem lica svojega ješćeš hljeb, dokle se ne vratiš u zemlju od koje si uzet; jer si prah, i u prah ćeš se vratiti.
  • I Adam nadjede ženi svojoj ime Jeva, zato što je ona mati svjema živima.
  • I načini Gospod Bog Adamu i ženi njegovoj haljine od kože, i obuče ih u njih.
  • I reče Gospod Bog: eto, čovjek posta kao jedan od nas znajući što je dobro što li zlo; ali sada da ne pruži ruke svoje i uzbere i s drveta od života, i okusi, te dovijeka živi.
  • I Gospod Bog izagna ga iz vrta Edemskoga da radi zemlju, od koje bi uzet;
  • I izagnav čovjeka postavi pred vrtom Edemskim heruvima s plamenijem mačem, koji se vijaše i tamo i amo, da čuva put ka drvetu od života.

ne plasim ih se ali su gadne
Loop Snake GIF by Digital Pratik

ujeda samo kada oseti opasnost , inače je veoma korisna , uništava štakore i ostale zarazne transportere

Sve to stoji

Ipak je pronalazimo na njivama tokom ljetnih radova

Kad ubacujemo sjeno u štalu protresemo pre ubacivanja

Nadjemo je i u travi , na kamenu a pored toga i u drvetu , zna se smotati oko grane jabuke

U hercegovini zna da uleti i u kuću (dešavalo se)

Zmijskih košulja pronalazimo dosta

Sve to stoji

Ipak je pronalazimo na njivama tokom ljetnih radova

Kad ubacujemo sjeno u štalu protresemo pre ubacivanja

Nadjemo je i u travi , na kamenu a pored toga i u drvetu , zna se smotati oko grane jabuke

U hercegovini zna da uleti i u kuću (dešavalo se)

Zmijskih košulja pronalazimo dosta
Ruki pa gde da živi to stvorenje, sve što si nabrojala su staništa oni pacova, a i u suštini je lovac

Ruki pa gde da živi to stvorenje, sve što si nabrojala su staništa oni pacova, a i u suštini je lovac

nisam primetila pacove kod mojih dole i za vrijeme mog odrastanja

Puna je šuma životinja valjda još nešto tamani pacove ?

Prije su bili torovi na sred njive tu su ovce i janjci nocili, pored je bila previjaca to je krevet na sankama sa krovom i vratima! Stoka se morala čuvati i noći od vukova i medveđa Vrata su danju bila zatvorena, jedne godine i tu se uvukla zmija

Neka se povuku u planine :lol: daleko od ljudi

Kažem ti ja ih ne volim vidjeti niti sretati

Back