Svetski Dan Multiple skleroze

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
73.690

Svetski dan multiple skleroze – na svakih pet minuta u svetu neko dobije dijagnozu MS​

ZDRAVLJE Autor: N1 Beograd
1716984187-shutterstock_2287157003-750x479.jpg
Shutterstock/luchschenF
Posledice multiple skleroze su oštećenja koja dovode do simptoma koji mogu varirati od osobe do osobe.

Svetski dan multiple skleroze (MS) obeležava se 30. maja kako bi se okupila globalna MS zajednica radi širenja svesti o ovom oboljenju i pružanja podrške obolelima.

dijagnoza lekovi multipla skleroza

Ovogodišnja tema je #MyMSDiagnosis i ima za cilj skretanje pažnje javnosti i institucija na važnost pravovremenog uspostavljanja dijagnoze.

Povodom obeležavanja Svetskog dana multiple skleroze MS platforma Srbije organizuje virtuelnu izložbu na kojoj će biti predstavljenje fotografije nastale u toku rada udruženja prethodnih godina. Kao glavni ogranak, MS platforma Smederevo, 30. maja u 15 i 30 časova u dvorištu Centra za Kulturu Smederevo, obeležiće ovaj dan izložbom ručnih radova i fotografija.

Šta je multipla skleroza (MS)?

Multipla skleroza je imunski posredovana, progresivna bolest centralnog nervnog sistema, kod koje imuni sistem napada mijelinski omotač koji se nalazi oko nervnih vlakana.
Posledice su oštećenja koja dovode do simptoma koji mogu varirati od osobe do osobe. U najčešće simptome se ubrajaju zamagljen vid, duple slike, utrnulost pojedinih delova tela, slabost pri hodu, nestabilnost, ali su prisutni i drugi manje vidljivi simptomi kao što su zamor i kognitivne smetnje.
Pored akutnih napada ili relapsa, prisutne su i degenerativne promene koje se odvijaju i kada bolest miruje. Zato je veoma bitno rano otkriti bolest i otpočeti sa odgovarajućom terapijom koja može da utiče na dalji tok bolesti.

Trenutno u svetu živi više od 2.8 miliona ljudi koji boluju od ove bolesti, dok na svakih pet minuta neko, negde u svetu dobije dijagnozu MS-a.

MS platforma Srbije

MS platforma Srbije osnovana je 2018. godine sa ciljem omogućavanja adekvatnog lečenja, jer se u Srbiji tada lečilo svega 1.200 obolelih i to jedino umereno efikasnim lekovima.
„Kroz niz aktivnosti, medijsku prisutnost i saradnju sa državnim institucijama, proteklih godina smo uspeli da utičemo na vidljivost ovog problema, pa je danas dostupno 15 lekova za oko 5.000 obolelih. Zalažemo se i za forimaranje centralnog registra obolelih i redovne preglede magnetnom rezonancom što je od važnosti kako bi se obezbedila pravovremena dijagnostika i adekvatno praćenje bolesti i potreba MS pacijenata“, navode iz MS platforme.
 

Back
Top