Светозар Милетић

Khal Drogo

Veoma poznat
Poruka
11.495
На моје изненађење теме о Светозару Милетићу на птф историја још нема, постоји тема (овдје) која је отворена једним (могуће и провокативним) питањем, без одговарајућег уводног поста аутора теме. Овај значајни Србин свакако заслужује тему на птф историја и да се која напише, што се за неке друге личности, разне Дубравке, Бешлине и ине, који имају "своју тему" на Крсти не може рећи, па да покушамо то исправити.

Светозар Милетић рођен је у Мошорину 22. фебруар 1826.,године (ср.википедија овдје)
Светозар Милетић
.
Светозар Милетић
Svetozar Miletić.jpg
Биографија
Датум рођења22. фебруар 1826.
Место рођењаМошорин
23px-Flag_of_the_Habsburg_Monarchy.svg.png
Аустријско царство
Датум смрти4. фебруар 1901. (74 год.)
Место смртиВршац
23px-Flag_of_Austria-Hungary_%281869-1918%29.svg.png
Аустроугарска
ДржављанствоАустроугарска
РелигијаПравославни хришћанин
Политичка
партија
Српска народна слободоумна странка

Споменик Светозару Милетићу у Вршцу

Светозар Милетић (Мошорин, 22. фебруар 1826Вршац, 4. фебруар 1901) је био адвокат, градоначелник Новог Сада и један од најзначајнијих и најутицајнијих српских политичара у Аустро - Угарској друге половине XIX века. Био је председник Дружине за уједињење и ослобођење Србије са седиштем на Цетињу, а тада му је најближи сарадник на Цетињу Александар Сандић .

Биографија
Светозар Милетић је рођен у Мошорину, Шајкашка (Бачка) 22. фебруара 1826. године, као најстарији од седморо деце, у сиромашној породици. Отац Симеон - Сима, чизмар, порекло води од Милете Завишића из Костајнице, а мајка Теодосија Тода Тодора, рођена Рајић, потиче из Баваништа. Бивши српски четовођа на турској граници, Милета Завишић се много замерио Турцима. Годинама је његова чета упадала на турску територију, где је нападала и пљачкала Турке. Зато се под старе дане са породицом склонио далеко од границе, у Бачку. Населио се у место Милетић (Рац-Милетић), да заметне траг пред Турцима, који су му главу тражили. Узели су касније Завишићи по свом домаћину "Милети", ново презиме Милетић. Милетин син Сима и унук Аврам су се бавили трговином; први у Каћу а други у Мошорину. Аврам се јавља и као виловачки учитељ 1785. године.[1] Аврамов син Сима бавио се занатом чизмарским који је изучио у Новом Саду, код Бошњаковића. После вандровања скрасио се у Мошорину где је засновао породицу. У браку са Тодом Банаћанком изродили су седморо деце, од које је најстарије дете добило име Аврам, али је оно одмах промењено у Светозар.[2]

Школовање
Основну школу похађао је у родном месту и био "први ђак". Образовање је наставио у батаљонском средишту у Тителу, у немачкој школи. Отац га је одвео у Нови Сад да га упише на неки занат, али када су свратили код познаника земљака, десио се преокрет. Адвокат Арон Малетин када је видео школско сведочанство са одличним успехом из 17 предмета, убедио је Симу да одустане од плана. Уместо на занат, сина уписује у Српску православну велику гимназију у Новом Саду. У споменици њеној је остало забележено да је Светозар „најбољи ђак кога је гимназија икада имала“ (Јован Хаџић). Материјално су га током школовања помагали богати, угледни и племенити Срби. На молбу Милоша Светића, примао је 100 ф. годишње припомоћи од тадашњег вршачког владике Јосифа Рајачића.[3]

По положеној матури, уписује се, 1844. године на Евангелистички лицеј у Пожуну (Братислава) где се укључује у рад српске ђачке дружине, која броји 40 чланова и која делује под утицајем свесловенских идеја. Они издају часопис Српски соко, у коме Милетић објављује своје прве књижевне и политичке текстове. Занесен панславизмом под утицајем Људевита Штура, свом имену додаје име Свеслав.

Револуције
По окончању школовања, прелази на студије у Пешту, 1848. године, где га затиче почетак бурних догађаја – грађанских револуција које су те и наредне године потресле Европу. Његове колеге га оптужују да је велеиздајник који жели да доведе Русе у Угарску, а како се тих дана Србима не гарантује безбедност у Пешти и Будиму, Милетић се враћа у Шајкашку. Уз пут у сваком месту удара у сва црквена звона, и шири револуционарно расположење међу Србима.

Одмах по доласку одлази у Чуруг и Надаљ, где агитује против одласка Срба-Шајкаша на фронт у Италију. Народ га штити од хапшења, а он преко Сремских Карловаца одлази у Београд, где покушава да утиче на српску владу да крене у рат против Турака, те да тако, започне опште српски устанак на Балкану. Српска влада, међутим, на ово није могла да пристане.

Мајска скупштина

Светозар Милетић

Милетић се враћа у Карловце где присуствује Мајској скупштини на којој је проглашена Српска Војводина, изабран српски војвода Стеван Шупљикац и извикан патријарх. Постаје члан Главног одбора, али га патријарх Рајачић шаље у Загреб, да заједно са Јованом Суботићем агитује код Хрвата за ствар Српске Војводине, желећи да га склони из центра збивања, због његовог радикалног националног става. Двомесечни боравак није наишао на разумевање и подршку Хрвата, а Милетић се враћа у Војводину. Потпуно разочаран, одлази у Мошорин и више се не укључује активно у политичка збивања.

Године 1849, одлази да настави студије, али у Беч, где успева да остане захваљујући више него издашној стипендији Михаила Обреновића. Студије окончава 1854. године када постаје доктор права. Потом једно време ради као судски пристав у Лугошу. Враћа се 1856. у Бачку, где је положио 24. јануара 1856. године[4] адвокатски испит у Новом Саду и ту 1856-1857.[5] године отворио адвокатску канцеларију у Дунавској улици. Ускоро заснива и породицу, а са адвокатуром завршава 1866. године.

Политички живот
У политички живот враћа се серијом текстова у Србском дневнику у којима разматра ситуацију у тадашњој Европи, нарочито на Балкану, а највише пише о стању и перспективама српске нације, нарочито у Војводству Србији и Тамишком Банату, у шта је царском одлуком претворена Српска Војводина (и такво Војводство убрзо је укинуто и инкорпорирано у Угарску). Најзначајнији текст који се у том периоду појавио и који је унео преокрет у српску политику је објављен уочи Божића 1861. године, под једноставним називом На Туцин-дан 1860. Како је тада већ дошло до укидања Војводства, Милетић констатује да је „Војводство умрло, али да такво какво је било ником није требало“. Но, много важније је да је за Србе умрло нешто друго. Иако не наводи децидно шта, јасно је да је мислио на српску оданост Бечу и аустријском цару од кога су Срби очекивали потврде својих права и привилегија. Милетић се залаже за остварење Српске Војводине, али у много мањим границама (етнички примеренијим и сврсисходнијим) од Војводства. До Српске Војводине, по његовом мишљењу, не треба доћи „преко цара“, већ кроз сарадњу и договор са Мађарима. Овај текст је у прво време унео пометњу међу младе Србе, али га је потом, млада либерална српска грађанска интелигенција прихватила и у наредних десетак година, Срби настоје да ту сарадњу остваре. Међутим, када се Угарска нагодила са Аустријом, 1867. године, Мађари окрећу леђа Србима и започињу борбу против српских циљева. Од тада је Угарска за њега још већи противник од Аустрије. И бечки двор и угарска влада настојаће више пута да га политички, али и физички ликвидирају.

Милетић и на Црквено-народним саборима заступа идеје либералног грађанства. Често је говорио: „Ми смо Срби, али и грађани“.


Светозар Милетић, споменик у Новом Саду
Градоначелник
Дана 20. марта 1861. године постаје градоначелник Новог Сада, најмлађи у историји града. Први сарадници у Магистрату били су му Александар Сандић, Јован Јовановић Змај и Јаша Игњатовић. Као градоначелник, Милетић проглашава српски језик званичним, укида немачку реалку, а залаже се за подизање здања Градске куће у српском делу Новог Сада. Иако је имао апсолутну подршку Магистрата, угарска влада га суспендује са овог места. Исте године приређује прославу 100. годишњице Саве Текелије, са изразито антиаустријским карактером. Те године он је и председник Српске читаонице, када се под њеним окриљем оснива Српско народно позориште. По други пут је биран за градоначелника 1867. године, али као и првог пута то је трајало кратко, (до смењивања) тек годину дана.

Матица српска
Светозар Милетић је од 1861. године почасни члан Матице српске. Године 1864, Милетић је веома ангажован и код пресељења Матице српске из Пеште у Нови Сад. Постаје те 1864. године Светозар члан матичиног Књижевног одељења, па убрзо и њен потпредседник.[6]

Новине
Године 1866, покреће као власник и издавач, политичке новине Заставу – најзначајнији и најутицајнији лист код Срба у Аустро-угарској, он је са кратким прекидима, њен дугогодишњи уредник, али и аутор огромног броја непроцењиво вредних текстова.[7]

Странка
Године 1869, настаје, под његовим руководством и Српска народна слободоумна странка – први организовани национални покрет код Срба у Хабзбуршкој монархији. Иако је делокруг рада ове странке, односно националног покрета био превасходно усмерен ка Србима у Монархији, она се, у добром делу свог програма (донетог тек 1869.) бави и опште националном проблематиком, те је на известан начин и национални програм.

Посланик
Милетић је посланик и на угарском и на хрватском сабору, један је од организатора прве скупштине Уједињене омладине српске – прве свесрпске политичке организације, а касније ће се ангажовати и на оснивању Дружине за ослобођење и уједињење српско. Од маја 1867. поново је на челу новосадског Магистрата, а тада су му најближи сарадници Лаза Костић и Коста Трифковић. Милетић је поново у борби са угарским властима. У време овог мандата, његовом заслугом, боје српске тробојке постају званичне боје града Новог Сада, а како је наставио са напорима да Градску кућу подигне у српском крају и постао озбиљна сметња властима, суспендован је после годину дана, а убрзо и ухапшен и на једном монтираном процесу осуђен на годину дана затвора. Биран је неколико пута за народног посланика у Угарском сабору: 1865 (заступао Бечејски срез), 1869, 1872, 1875. (трипут Башаидски срез) и 1881. године (заступао Шајкашку). Активан је дуго у сазивима Српског црквено-народног сабора у Карловцима: 1864. (заступао Кулпин), 1868. (Нови Сад), 1869. (Бечеј и Оточац), 1872. (Нови Сад), 1875. (Шајкашка) и 1881. године (Нови Сад).

Затвор
Први пут је Милетић био затворен 1870/1871. године, пуних годину дана; од октобра до октобра. По повратку из вацке тамнице дочекан је врло свечано у свим српским срединама. Али док је био у затвору, српска политичка сцена почиње да се раслојава. Говорено му је да ће остати сам, ако не направи неки компромис, а он је одговарао: „Сам сам и почео“. Популарност му је на врхунцу у време када је изашао из затвора и где год се појави приређују му се велике манифестације, што доводи до очаја угарску владу. Сви српски погледи били су уперени ка њему, а Змај је говорио: „Диж`те децу из колевке да запамте његов лик!“

Своју активност проширује и на друге крајеве где живе Срби, нарочито у време устанка у Херцеговини. Овај пут, угарска влада је решила да му трајно стане на пут.

Али већ од другог пострадања 1876. године, било је другачије. Осуђен је 1878. године на пет година робије. Чамио је неколико година у тамници, док није пуштен на слободу 15. новембра 1879. Српски црквено-народни сабор тражио је да буде Милетић ослобођен. Овог пута српски вођ је по изласку био сломљен.[8]

Болест

Фотографија спровода на гробље Светозара Милетића

Дана 5. јула 1876. године ухапшен је у свом стану у Новом Саду, а потом, у још једном монтираном процесу, осуђен на 6 година робије. У затвору је малтретиран и физички и психички, сарадници су га напустили, а уз друге проблеме које је имао, почиње и психички да побољева. Изашао је из Вацке тамнице "осамљен и болестан". Боловао је од 1879. године па до повратка из Будимпеште 1890. године - као опорављен. Први пут је то било 1882. па опет 1884. године, са све озбиљнијим поремећајима. По изласку из затвора, неко време је изгледало да му се стање поправило, али болест се затим вратила 1892. године у још жешћем облику. До краја живота се није опоравио и више се није укључивао у политички живот. Лазар Томановић је записао да је Милетић био мученик српског народа, да је због тамновања нарушио своје телесно (ишијас) и духовно здравље и да свакодневно пропада. При изласку из затвора, са 54 године, изгледао је као старац од 70 година. Томановић је жалио што није могао да га посети у Бечком предграђу, где се лечио 1883. године, приликом ископавања костију Бранка Радичевића.[9]

Преселио се 1896. године код сина, Славка Милетића „практичног” лекара у Вршцу, где је мирно провео последње године живота.[3] Умро је у Вршцу, 4. фебруара 1901. године у 75. години живота, а сахрањен на Успенском гробљу у Новом Саду.

Светозар је био ожењен Анком рођеном Милутиновић, а имали су у браку двоје деце: сина др Славка Милетића лекара у Вршцу, и кћерку Милицу Томић, удату за политичара и новинара Јашу Томића, у Новом Саду.[3]
Адвокат, градоначелник Новог Сада и један од најзначајнијих и најутицајнијих српских политичара у Аустро-Угарској друге половине XIX века. Непоколебљиви и истрајни борац за српске националне интересе, бјеше и предсједник Друштва за ослобођење и уједињење Срба са сједиштем на Цетињу.
1615014048860.png

Године 1861.постаје градоначелником Новог Сада, најмлађи у историји. Први сарадници у Магистрату били су му Александар Сандић, Јован Јовановић Змај и Јаша Игњатовић. Као градоначелник, Милетић проглашава српски језик званичним, укида немачку реалку, а залаже се за подизање здања Градске куће у српском дијелу Новог Сада. Иако је имао подршку Магистрата, угарска влада га суспендује са овог места. Исте године приређује прославу 100. годишњице Саве Текелије, са изразито антиаустријским карактером. Те године он је и предсједник Српске читаонице, када се под њеним окриљем оснива Српско народно позориште. По други пут је биран за градоначелника 1867. године, али као и првог пута то је трајало кратко, тек годину дана.

Од 1861. године бјеше почасним чланом Матице српске. Године 1864. је веома ангажован код пресељења Матице српске из Пеште у Нови Сад.
Године 1866, покреће као власник и издавач, политичке новине "Заставу", најзначајнији и најутицајнији лист међу Србљем у Аустро-угарској, са кратким прекидима, је и дугогодишњи уредник овог листа и аутор огромног броја изваредних и непроцјењиво вриједних текстова.
Године 1869, под његовим руководством настаје Српска народна слободоумна странка, први организовани национални покрет Срба у Хабзбуршкој монархији. Иако је фокус рада странке, националног покрета био превасходно усмјерен ка Србима у Монархији, она се, у добром дијелу свог програма бави и опште националном проблематиком..
Посланик је на угарском сабору, један је од организатора прве скупштине Уједињене омладине српске, прве свесрпске политичке организације, а временом ће се ангажовати и на оснивању Друштва за ослобођење и уједињење Срба.
Биран је неколико пута за народног посланика у Угарском сабору: због политичких ставова и борбе за српске националне интересе, хапшен је и робијао у два наврата. Први пута робија годину дана од 1870. до 1871.године, нису га сломили, бескомпромисан, учинио је себи политичку штету али и стекао велику популарност међу Србима.
Други пута бјеше ухапшен 1876. године, у монтираном процесу бива осуђен на пет година робије. У тамници пролази кроз физичку и психичку тортуру, након изласка из затвора бјеше физички и ментално сломљен, нарушеног здравља, окопнио у сваком погледу, остатак живота је провео у лијечењу и тиховању.
Упокојио се у Вршцу, 4. фебруара 1901.године.

Прошле године је о животу Светозара Милетића, тог великог борца за српску ствар урађен филм "Име народа" који нисам још погледао и који је према ономе колико сам прочитао баш добро урађен.

Толико у уводном посту, ако тема саживи, написаће се још која.
 
На моје изненађење теме о Светозару Милетићу на птф историја још нема, постоји тема (овдје) која је отворена једним (могуће и провокативним) питањем, без одговарајућег уводног поста аутора теме. Овај значајни Србин свакако заслужује тему на птф историја и да се која напише, што се за неке друге личности, разне Дубравке, Бешлине и ине, који имају "своју тему" на Крсти не може рећи, па да покушамо то исправити.

Светозар Милетић рођен је у Мошорину 22. фебруар 1826.,године (ср.википедија овдје)
Светозар Милетић
.
Светозар Милетић
Svetozar Miletić.jpg
Биографија
Датум рођења22. фебруар 1826.
Место рођењаМошорин
23px-Flag_of_the_Habsburg_Monarchy.svg.png
Аустријско царство
Датум смрти4. фебруар 1901. (74 год.)
Место смртиВршац
23px-Flag_of_Austria-Hungary_%281869-1918%29.svg.png
Аустроугарска
ДржављанствоАустроугарска
РелигијаПравославни хришћанин
Политичка
партија
Српска народна слободоумна странка

Споменик Светозару Милетићу у Вршцу

Светозар Милетић (Мошорин, 22. фебруар 1826Вршац, 4. фебруар 1901) је био адвокат, градоначелник Новог Сада и један од најзначајнијих и најутицајнијих српских политичара у Аустро - Угарској друге половине XIX века. Био је председник Дружине за уједињење и ослобођење Србије са седиштем на Цетињу, а тада му је најближи сарадник на Цетињу Александар Сандић .

Биографија
Светозар Милетић је рођен у Мошорину, Шајкашка (Бачка) 22. фебруара 1826. године, као најстарији од седморо деце, у сиромашној породици. Отац Симеон - Сима, чизмар, порекло води од Милете Завишића из Костајнице, а мајка Теодосија Тода Тодора, рођена Рајић, потиче из Баваништа. Бивши српски четовођа на турској граници, Милета Завишић се много замерио Турцима. Годинама је његова чета упадала на турску територију, где је нападала и пљачкала Турке. Зато се под старе дане са породицом склонио далеко од границе, у Бачку. Населио се у место Милетић (Рац-Милетић), да заметне траг пред Турцима, који су му главу тражили. Узели су касније Завишићи по свом домаћину "Милети", ново презиме Милетић. Милетин син Сима и унук Аврам су се бавили трговином; први у Каћу а други у Мошорину. Аврам се јавља и као виловачки учитељ 1785. године.[1] Аврамов син Сима бавио се занатом чизмарским који је изучио у Новом Саду, код Бошњаковића. После вандровања скрасио се у Мошорину где је засновао породицу. У браку са Тодом Банаћанком изродили су седморо деце, од које је најстарије дете добило име Аврам, али је оно одмах промењено у Светозар.[2]

Школовање
Основну школу похађао је у родном месту и био "први ђак". Образовање је наставио у батаљонском средишту у Тителу, у немачкој школи. Отац га је одвео у Нови Сад да га упише на неки занат, али када су свратили код познаника земљака, десио се преокрет. Адвокат Арон Малетин када је видео школско сведочанство са одличним успехом из 17 предмета, убедио је Симу да одустане од плана. Уместо на занат, сина уписује у Српску православну велику гимназију у Новом Саду. У споменици њеној је остало забележено да је Светозар „најбољи ђак кога је гимназија икада имала“ (Јован Хаџић). Материјално су га током школовања помагали богати, угледни и племенити Срби. На молбу Милоша Светића, примао је 100 ф. годишње припомоћи од тадашњег вршачког владике Јосифа Рајачића.[3]

По положеној матури, уписује се, 1844. године на Евангелистички лицеј у Пожуну (Братислава) где се укључује у рад српске ђачке дружине, која броји 40 чланова и која делује под утицајем свесловенских идеја. Они издају часопис Српски соко, у коме Милетић објављује своје прве књижевне и политичке текстове. Занесен панславизмом под утицајем Људевита Штура, свом имену додаје име Свеслав.

Револуције
По окончању школовања, прелази на студије у Пешту, 1848. године, где га затиче почетак бурних догађаја – грађанских револуција које су те и наредне године потресле Европу. Његове колеге га оптужују да је велеиздајник који жели да доведе Русе у Угарску, а како се тих дана Србима не гарантује безбедност у Пешти и Будиму, Милетић се враћа у Шајкашку. Уз пут у сваком месту удара у сва црквена звона, и шири револуционарно расположење међу Србима.

Одмах по доласку одлази у Чуруг и Надаљ, где агитује против одласка Срба-Шајкаша на фронт у Италију. Народ га штити од хапшења, а он преко Сремских Карловаца одлази у Београд, где покушава да утиче на српску владу да крене у рат против Турака, те да тако, започне опште српски устанак на Балкану. Српска влада, међутим, на ово није могла да пристане.

Мајска скупштина

Светозар Милетић

Милетић се враћа у Карловце где присуствује Мајској скупштини на којој је проглашена Српска Војводина, изабран српски војвода Стеван Шупљикац и извикан патријарх. Постаје члан Главног одбора, али га патријарх Рајачић шаље у Загреб, да заједно са Јованом Суботићем агитује код Хрвата за ствар Српске Војводине, желећи да га склони из центра збивања, због његовог радикалног националног става. Двомесечни боравак није наишао на разумевање и подршку Хрвата, а Милетић се враћа у Војводину. Потпуно разочаран, одлази у Мошорин и више се не укључује активно у политичка збивања.

Године 1849, одлази да настави студије, али у Беч, где успева да остане захваљујући више него издашној стипендији Михаила Обреновића. Студије окончава 1854. године када постаје доктор права. Потом једно време ради као судски пристав у Лугошу. Враћа се 1856. у Бачку, где је положио 24. јануара 1856. године[4] адвокатски испит у Новом Саду и ту 1856-1857.[5] године отворио адвокатску канцеларију у Дунавској улици. Ускоро заснива и породицу, а са адвокатуром завршава 1866. године.

Политички живот
У политички живот враћа се серијом текстова у Србском дневнику у којима разматра ситуацију у тадашњој Европи, нарочито на Балкану, а највише пише о стању и перспективама српске нације, нарочито у Војводству Србији и Тамишком Банату, у шта је царском одлуком претворена Српска Војводина (и такво Војводство убрзо је укинуто и инкорпорирано у Угарску). Најзначајнији текст који се у том периоду појавио и који је унео преокрет у српску политику је објављен уочи Божића 1861. године, под једноставним називом На Туцин-дан 1860. Како је тада већ дошло до укидања Војводства, Милетић констатује да је „Војводство умрло, али да такво какво је било ником није требало“. Но, много важније је да је за Србе умрло нешто друго. Иако не наводи децидно шта, јасно је да је мислио на српску оданост Бечу и аустријском цару од кога су Срби очекивали потврде својих права и привилегија. Милетић се залаже за остварење Српске Војводине, али у много мањим границама (етнички примеренијим и сврсисходнијим) од Војводства. До Српске Војводине, по његовом мишљењу, не треба доћи „преко цара“, већ кроз сарадњу и договор са Мађарима. Овај текст је у прво време унео пометњу међу младе Србе, али га је потом, млада либерална српска грађанска интелигенција прихватила и у наредних десетак година, Срби настоје да ту сарадњу остваре. Међутим, када се Угарска нагодила са Аустријом, 1867. године, Мађари окрећу леђа Србима и започињу борбу против српских циљева. Од тада је Угарска за њега још већи противник од Аустрије. И бечки двор и угарска влада настојаће више пута да га политички, али и физички ликвидирају.

Милетић и на Црквено-народним саборима заступа идеје либералног грађанства. Често је говорио: „Ми смо Срби, али и грађани“.


Светозар Милетић, споменик у Новом Саду
Градоначелник
Дана 20. марта 1861. године постаје градоначелник Новог Сада, најмлађи у историји града. Први сарадници у Магистрату били су му Александар Сандић, Јован Јовановић Змај и Јаша Игњатовић. Као градоначелник, Милетић проглашава српски језик званичним, укида немачку реалку, а залаже се за подизање здања Градске куће у српском делу Новог Сада. Иако је имао апсолутну подршку Магистрата, угарска влада га суспендује са овог места. Исте године приређује прославу 100. годишњице Саве Текелије, са изразито антиаустријским карактером. Те године он је и председник Српске читаонице, када се под њеним окриљем оснива Српско народно позориште. По други пут је биран за градоначелника 1867. године, али као и првог пута то је трајало кратко, (до смењивања) тек годину дана.

Матица српска
Светозар Милетић је од 1861. године почасни члан Матице српске. Године 1864, Милетић је веома ангажован и код пресељења Матице српске из Пеште у Нови Сад. Постаје те 1864. године Светозар члан матичиног Књижевног одељења, па убрзо и њен потпредседник.[6]

Новине
Године 1866, покреће као власник и издавач, политичке новине Заставу – најзначајнији и најутицајнији лист код Срба у Аустро-угарској, он је са кратким прекидима, њен дугогодишњи уредник, али и аутор огромног броја непроцењиво вредних текстова.[7]

Странка
Године 1869, настаје, под његовим руководством и Српска народна слободоумна странка – први организовани национални покрет код Срба у Хабзбуршкој монархији. Иако је делокруг рада ове странке, односно националног покрета био превасходно усмерен ка Србима у Монархији, она се, у добром делу свог програма (донетог тек 1869.) бави и опште националном проблематиком, те је на известан начин и национални програм.

Посланик
Милетић је посланик и на угарском и на хрватском сабору, један је од организатора прве скупштине Уједињене омладине српске – прве свесрпске политичке организације, а касније ће се ангажовати и на оснивању Дружине за ослобођење и уједињење српско. Од маја 1867. поново је на челу новосадског Магистрата, а тада су му најближи сарадници Лаза Костић и Коста Трифковић. Милетић је поново у борби са угарским властима. У време овог мандата, његовом заслугом, боје српске тробојке постају званичне боје града Новог Сада, а како је наставио са напорима да Градску кућу подигне у српском крају и постао озбиљна сметња властима, суспендован је после годину дана, а убрзо и ухапшен и на једном монтираном процесу осуђен на годину дана затвора. Биран је неколико пута за народног посланика у Угарском сабору: 1865 (заступао Бечејски срез), 1869, 1872, 1875. (трипут Башаидски срез) и 1881. године (заступао Шајкашку). Активан је дуго у сазивима Српског црквено-народног сабора у Карловцима: 1864. (заступао Кулпин), 1868. (Нови Сад), 1869. (Бечеј и Оточац), 1872. (Нови Сад), 1875. (Шајкашка) и 1881. године (Нови Сад).

Затвор
Први пут је Милетић био затворен 1870/1871. године, пуних годину дана; од октобра до октобра. По повратку из вацке тамнице дочекан је врло свечано у свим српским срединама. Али док је био у затвору, српска политичка сцена почиње да се раслојава. Говорено му је да ће остати сам, ако не направи неки компромис, а он је одговарао: „Сам сам и почео“. Популарност му је на врхунцу у време када је изашао из затвора и где год се појави приређују му се велике манифестације, што доводи до очаја угарску владу. Сви српски погледи били су уперени ка њему, а Змај је говорио: „Диж`те децу из колевке да запамте његов лик!“

Своју активност проширује и на друге крајеве где живе Срби, нарочито у време устанка у Херцеговини. Овај пут, угарска влада је решила да му трајно стане на пут.

Али већ од другог пострадања 1876. године, било је другачије. Осуђен је 1878. године на пет година робије. Чамио је неколико година у тамници, док није пуштен на слободу 15. новембра 1879. Српски црквено-народни сабор тражио је да буде Милетић ослобођен. Овог пута српски вођ је по изласку био сломљен.[8]

Болест

Фотографија спровода на гробље Светозара Милетића

Дана 5. јула 1876. године ухапшен је у свом стану у Новом Саду, а потом, у још једном монтираном процесу, осуђен на 6 година робије. У затвору је малтретиран и физички и психички, сарадници су га напустили, а уз друге проблеме које је имао, почиње и психички да побољева. Изашао је из Вацке тамнице "осамљен и болестан". Боловао је од 1879. године па до повратка из Будимпеште 1890. године - као опорављен. Први пут је то било 1882. па опет 1884. године, са све озбиљнијим поремећајима. По изласку из затвора, неко време је изгледало да му се стање поправило, али болест се затим вратила 1892. године у још жешћем облику. До краја живота се није опоравио и више се није укључивао у политички живот. Лазар Томановић је записао да је Милетић био мученик српског народа, да је због тамновања нарушио своје телесно (ишијас) и духовно здравље и да свакодневно пропада. При изласку из затвора, са 54 године, изгледао је као старац од 70 година. Томановић је жалио што није могао да га посети у Бечком предграђу, где се лечио 1883. године, приликом ископавања костију Бранка Радичевића.[9]

Преселио се 1896. године код сина, Славка Милетића „практичног” лекара у Вршцу, где је мирно провео последње године живота.[3] Умро је у Вршцу, 4. фебруара 1901. године у 75. години живота, а сахрањен на Успенском гробљу у Новом Саду.

Светозар је био ожењен Анком рођеном Милутиновић, а имали су у браку двоје деце: сина др Славка Милетића лекара у Вршцу, и кћерку Милицу Томић, удату за политичара и новинара Јашу Томића, у Новом Саду.[3]
Адвокат, градоначелник Новог Сада и један од најзначајнијих и најутицајнијих српских политичара у Аустро-Угарској друге половине XIX века. Непоколебљиви и истрајни борац за српске националне интересе, бјеше и предсједник Друштва за ослобођење и уједињење Срба са сједиштем на Цетињу.
Pogledajte prilog 875649
Године 1861.постаје градоначелником Новог Сада, најмлађи у историји. Први сарадници у Магистрату били су му Александар Сандић, Јован Јовановић Змај и Јаша Игњатовић. Као градоначелник, Милетић проглашава српски језик званичним, укида немачку реалку, а залаже се за подизање здања Градске куће у српском дијелу Новог Сада. Иако је имао подршку Магистрата, угарска влада га суспендује са овог места. Исте године приређује прославу 100. годишњице Саве Текелије, са изразито антиаустријским карактером. Те године он је и предсједник Српске читаонице, када се под њеним окриљем оснива Српско народно позориште. По други пут је биран за градоначелника 1867. године, али као и првог пута то је трајало кратко, тек годину дана.

Од 1861. године бјеше почасним чланом Матице српске. Године 1864. је веома ангажован код пресељења Матице српске из Пеште у Нови Сад.
Године 1866, покреће као власник и издавач, политичке новине "Заставу", најзначајнији и најутицајнији лист међу Србљем у Аустро-угарској, са кратким прекидима, је и дугогодишњи уредник овог листа и аутор огромног броја изваредних и непроцјењиво вриједних текстова.
Године 1869, под његовим руководством настаје Српска народна слободоумна странка, први организовани национални покрет Срба у Хабзбуршкој монархији. Иако је фокус рада странке, националног покрета био превасходно усмјерен ка Србима у Монархији, она се, у добром дијелу свог програма бави и опште националном проблематиком..
Посланик је на угарском сабору, један је од организатора прве скупштине Уједињене омладине српске, прве свесрпске политичке организације, а временом ће се ангажовати и на оснивању Друштва за ослобођење и уједињење Срба.
Биран је неколико пута за народног посланика у Угарском сабору: због политичких ставова и борбе за српске националне интересе, хапшен је и робијао у два наврата. Први пута робија годину дана од 1870. до 1871.године, нису га сломили, бескомпромисан, учинио је себи политичку штету али и стекао велику популарност међу Србима.
Други пута бјеше ухапшен 1876. године, у монтираном процесу бива осуђен на пет година робије. У тамници пролази кроз физичку и психичку тортуру, након изласка из затвора бјеше физички и ментално сломљен, нарушеног здравља, окопнио у сваком погледу, остатак живота је провео у лијечењу и тиховању.
Упокојио се у Вршцу, 4. фебруара 1901.године.

Прошле године је о животу Светозара Милетића, тог великог борца за српску ствар урађен филм "Име народа" који нисам још погледао и који је према ономе колико сам прочитао баш добро урађен.

Толико у уводном посту, ако тема саживи, написаће се још која.
Sin njegovog brata -Ljubomir Miletic je postao bugarski naucnik i patriota.

https://sr.wikipedia.org/wiki/Љубомир_Милетић
 
Rođeni brat Svetozara Miletića Đorđe Miletić je bio bugarski učitelj i borac za veća prava Bugara i bugarske pravoslavne crkve u predelima koji su bili pod Turskom. Njegov sin Ljubomir Miletić je jedan od uglednijih bugarskih intelektualaca. Po njegovom kazivanju oni vode poreklo od bugarskog vojvode iz Jedrena Mileta. Po njemu Mile vojvoda je odande pobegao od Turaka u Austrougarsku. Drugi sin Đorđa Miletića je bio Svetozar Miletić. Dobio je ime po stricu. Bio je bugarski oficir, major i poginuo je 1913.godine u borbi sa Turcima.
 
Poslednja izmena:
Може ли неко да постави његов Туциндански чланак из 1860. године, у коме изложио програм Српске народне слободоумне странке? Чланак је објављен у Србском дневнику, али ти бројеви нису достуони на интернету. Требало би да је чланак штампан и у Милетићевим "Изабраним чланцима" (Нови Сад, 1939).
 
Rođeni brat Svetozara Miletića Đorđe Miletić je bio bugarski učitelj i borac za veća prava Bugara i bugarske pravoslavne crkve u predelima koji su bili pod Turskom. Njegov sin Ljubomir Miletić je jedan od uglednijih bugarskih intelektualaca. Po njegovom kazivanju oni vode poreklo od bugarskog vojvode iz Jedrena Mileta. Po njemu Mile vojvoda je odande pobegao od Turaka u Austrougarsku. Drugi sin Đorđa Miletića je bio Svetozar Miletić. Dobio je ime po stricu. Bio je bugarski oficir, major i poginuo je 1913.godine u borbi sa Turcima.
Глупости.
Милетићи су у Мошорин дошли са Баније, а потичу од Милете Завишића https://sr.wikipedia.org/wiki/Светозар_Милетић#Биографија
 
Део филма "Име народа" кроз који је приказано хапшење, исљедни поступак и судски процес против Светозара Милетића, и кроз који је по мени вјеродстојно дочаран амбијент оног времена и кроз какву је голготу пролазио Светозар Милетић
 
Чланак (овдје) који говори о политичком програму. те каква је била мисаона баштина и национална идеологија Светозара Милетића

Чедомир Попов​

Српска политичка мисао Светозара Милетића​

Случајност је, разуме се, да су најзнаменитија српска национална институција – Матица српска, и најзначајнија политичка личност српског народа северно од Саве и Дунава – Светозар Милетић, угледали света истог месеца и исте године: фебруара 1826. Матица је основана 16, а Милетић је рођен на „трапаву среду“ 22. тога месеца. Није, међутим, случајност што су се они јавили баш у историјској епохи у којој је српски народ у Хабсбуршкој монархији осетио насушну потребу за једном јаком културном институцијом и једним снажним вођом око којих ће се окупљати и који ће га предводити у његовој борби за природна и легитимна национална и политичка права. Матица и Милетић били су одговор историје на ове изазове времена, дар већ национално конституисаним и пробуђеним Србима да би сигурније и с више поуздања изразили своје тежње и захтеве. А те тежње биле су усмерене, пре свега, ка превазилажењу трагичне и, на први поглед, безнадежне расцепканости и подељености овог народа широм балканских и панонских пространстава, у границама двеју империја и оквирима много различитих конфесионалних, економских, социјалних и правно-политичких система и заједница. Одговор историје на ове српске тежње био је доиста беспрекоран и далекосежан, а подударност циљева и задатака Матице српске и Светозара Милетића неће се завршити овом игром „случаја комедијанта“, већ ће се показати кроз деценије њихове плодоносне делатности од непроцењивог историјског значаја за српски народ.​

Живот под геслом: „Борити се, а не молити!“

Као једно од седморо деце скромног чизмара Симеона и жене му Тоде (девојачко Рајић из Баваништа, а у Банату), Светозар Милетић је рођен у шајкашком граничарском селу Мошорину. На крштењу је добио име по деди Авраму, учитељу у Локу и Вилову, састављачу рукописних песмарица и културном посленику. Дедино име никад неће понети, заменивши га модернијим Светозар, а потписујући се у ђачким и студентским данима и као Свеслав.

Сиромашан, а даровит, Светозар је у родном селу лако завршио часловац и псалтир, а у командном месту Шајкашког батаљона Тителу три разреда „немачке школе“. Потом је, добротом већ прослављеног Јована Хаџића (Милоша Светића), затим адвоката Арона Малетина, те тадашњег вршачког владике и потоњег српског патријарха Јосифа Рајачића, похађао, да би 1844. и завршио Велику српску парвославну гимназију у Новом Саду. Захваљујући својим добротворима упознао је новосадско грађанско друштво и ушао у дом Политових као подучавалац младог Михаила Полита-Десанчића, свог будућег најистакнутијег блиског пријатеља и сарадника. По завршетку шесторазредне гимназије у Новом Саду, школовање наставља у Пожуну, где у кругу слободоумне, панславистички (штуровски) усмерене „учеће се младежи“, стиче либерална политичка схватања и са Павлом Поповићем-Шапчанином покреће знаменити алманах Славјанку. У то време у њему се зачиње и набујава бунтовни и трибунски дух политичког вође и агитатора, па кад га у априлу 1848. у својој кући сусретне и чује часна новосадска госпођа Хаџићка, запрепашћено ће саопштити своме мужу: „Та он је бунтовник и разбојник“.

У револуцији 1848-49. Милетић је активно учествовао. Почетком априла 1848. с групом борбених српских омладинаца (Јованом Живковићем, Богобојем Атанацковићем, Ђорђем Радаком) приспео је у „доње крајеве“ да агитује у прилог револуције. Већ 12. априла у Чуругу читав сат говори окупљеним граничарима, позивајући их да не иду у Италију да гуше револуцију, већ да остану да бране свој народ и да се придруже српском покрету који је започињао. Слично је истог дана говорио и у Надаљу. Једва после тога умакавши мађарским и аустријским прогонима, почетком маја приспео је у Сремске Карловце да би учествовао на славној Мајској скупштини која је прогласила аутономну Војводину Српску. Са само 22 године живота укључен је у Главни одбор Војводине Српске. У том својству извршио је неколико значајних војних и политичких задатака у Земуну, Београду и у Банату, а борио се и у неким знатнијим ратним операцијама. Учешће у револуцији окончао је неуспелом политичко-дипломатском мисијом у Загребу, куда га је, заједно с Јованом Суботићем, марта 1848. упутио Главни одбор. Циљ им је био да задобију подршку Бановине Хрватске за признавање Војводини статуса крунске земље Хабсбуршке монархије. Без икаквог резултата мисија се после два месеца вратила у Војводину, а Милетић, разочаран тим исходом и укупним током српског покрета, повлачи се из догађаја и крај револуције дочекује у родитељској кући у Мошорину.

Дубоко свестан стварног исхода револуције и истинске безначајности Војводства Србије и Тамишког Баната којим је Хабсбуршки двор 1849. Србима дао „за награду исто оно што Мађарима за каштигу“ (апсолутистички запт и крути централизам). Милетић се почетком 50-их година, и уз помоћ кнеза Михаила Обреновића, посвећује завршавању правничких студија у Бечу, не пропуштајући прилику да се пожали на незахвалност Аустрије према српском народу. Од 1854. успешно тече судско-чиновничку каријеру у банатским варошицама Лугошу и Оравици, где га, уз несносну политичку климу, гуши и провинцијска чамотиња. Вазда сумњив властима због свог либерализма и због „симпатија за Русију“, после доста мука и мољакања успева, ипак да, почетком 1857. испослује дозволу за отварање адвокатске канцеларије у Новом Саду. Ту се наредне године оженио Аном, ћерком имућног трговца Димитрија Милутиновића. У браку ће имати кћер Милицу и сина Славка. На политичку сцену Светозар Милетић се вратио на велика врата 1860. после царске Октобарске дипломе, укидања апсолутизма и увођења уставности у Аустрији. Било је то и време кад су у монархији сви политички и национални проблеми букнули елементарном снагом и кад је, као једна од првих жртава децембра 1860. пала и она убога српска „аутономија“ Војводство Србија и Тамишки Банат. У таквој атмосфери општег врења и узнемирености, гласом „чистокрвног либерала“ огласио се Светозар Милетић својим фамозним Туцинданским чланком у „Српском дневнику“ уочи Божића 1861. У њему је кратко и лапидарно, формулисан нови програм српске националне политике у Хабсбуршкој монархији: Срби су свој рачун са Бечом завршили. Они решење свог статуса и гаранцију свог националног положаја морају тражити на другој страни: у споразуму са мађарским либералним политичким снагама, које се такође боре против аустријског централизма и германизације.​

Мисаона баштина и национална идеологија Светозара Милетића

Најсажетије речено Милетићеву политичку мисао, а нарочито оне њене садржаје који се односе на историјску судбину српског народа, могуће је систематизовати у неколико кључних тачака. Овако систематизоване и, наравно, неизбежно поједностављене, није погрешно сматрати историјским завештањем Светозара Милетића како својој тако и будућим генерацијама, све до наших дана. За своје идеје сам Милетић је жртвовао све: своје материјално благостање, своје лично и породично спокојство, своју слободу и своје физичко и ментално здравље.​


Шта нам је то важно и непролазно поручио Милетић, што смо ми Срби тако често умели да заборављамо и да га се сећамо само у временима великих националних криза кроз које смо пролазили и кроз које пролазимо и данас?

Прва је порука: „Ми смо и Срби и грађани“. То значи да смо ми народ јаке националне и родољубиве, али и демократске свести. Знамо да нема националне слободе без грађанских права и демократије, али још пре и више, да нема грађанских права и демократије без националне слободе и равноправности. Не мерећи шта је важније, Милетић је ипак опомињао: изгубљена грађанска права могу се у повољном стицају политичких прилика и вратити; изгубљена национална индивидуалност и свест „никад, ни довека“.

Друга је прука: „И један Србин док постоји и он је народ“. Она изражава највишу самосвест Срба и спремност да јој остану одани и у најтежим околностима, упркос свим настојањима да буде угушена и затрвена.

Трећа је порука: Српски народ мора бити и духовно (културно) и политички јединствен. Ми не желимо јединство Срба само северно од Саве и Дунава. Јединство Срба – макар само духовно – мора обухватити све припаднике српског народа јер без тога није јединство. Оно мора припремити и њихово политичко уједињење. Јер: „Срби морају имати своју јединствену и независну државу“. Тек када је створе и учврсте могу размишљати о образовању ширих државних веза – федерација или конфедерација са другим балканским народима. Пре тога, није разумно.

Четврта порука: Срби северно од Саве и Дунава морају имати своје војводство, своју „Војводовину“ са најширом културном и политичком аутономијом. Али какву и с којим циљем? Аутономија у којој ће Срби бранити и унапређиваи своју националну свест, своја права и свој духовни живот, прирпремајући се за историјски тренутак у којем ће настати услови за остваривање сна о јединственој и слободној српској држави. У тој „Војводовини“, у тој Српској Војводини, биће места, права и равноправности за све њене грађане, ма који језик говорили, ма коју веру исповедали, ма којој нацији припадали.

Пета порука: Културна еманципација и афирмација предуслов је свега другог – политичког и друштвеног – напретка српског народа. „Народ један онолико важи колико на мерилу образованости људске претеже... Сва заведења народа нашег чине један организам народног живота“ - прокламовао је Милетић и у скалду с тим водио креативну и истрајну културну акцију на разним пољима српског живота.​

Светозар Милетић није био ни утописта, ни усијана глава која мисли да се све лепе жеље и намере у историји остварују. Он је добро знао са коликим отпорима и мржњама и у својој средини и у ближем и даљем окружењу Срби морају рачунати у напору да остваре своје најважније и најоправданије тежње и циљеве. Откуд толика мржња која се сручује на српски народ? Отуда – одговара – што „Српски народ уопште представља и заступа по историји својој, по духу своме, по тежњи и опредељењу своме оно начело међу народима, које је још неприпознато, а још мање у живот народа уведено... То је начело нераздвојне политичко народне слободе“. Срби су, дакле, слободарски народ. А мало ко, нарочито међу моћнима, воли слободаре.

Имају ли Срби у таквој ситуацији могућности и оправдања да се боре за тако велике историјске циљеве? Имају и у својој тешкој ситуацији не треба да очајавају. Наша снага и наша будућностт јесте у моралној чврстини и снази уверења, каже Милетић. „Ако морално у јавном животу јачали будемо, а то ће рећи, ако будемо јасни политички и народни начела имали“ - опстаћемо и као слободан народ се мерити са другим слободним народима.​
 

Back
Top