Svetost dolazi od crkve

Gedeon

Veoma poznat
Poruka
13.074
Pouke grčkog starca (geronde) Neofita Skarkalasa (Νεόφυτος Σκαρκάλας, 1917-2005) prodiru u dušu i pokazuju koliko je važno ići redovni u crkvu i ispovijedati se:

- Nemojte prestati da idete u crkvu i da se ispovijedate. Svetost dolazi od Crkve. Kroz Crkvu i njene tajne jača naša vjera. Moje kretanje, dijete moje, je od kelije do hram i od hrama do kelije.

Idimo noću u hram. Kada se završi čitanje Šestopsalmija, izvršimo tri djela pokajanja i zamolimo (umno, misleno) Carstvo Božije. Za vrijeme „Blagosloveno Carstvo Oca i Sina i Svetoga Duha...“ trebamo reći (umno): „Veliko je ime Svete Trojice“.

Ne napuštajmo Božanstvenu Liturgiju poslije riječi otpusta „Molitvama...“ osim iz ozbiljnih razloga, jer u suprotnom postajemo kao Juda.

Govorimo češće: „Živ je Gospod Svedržitelj“ i „Neka me prati, Gospode, milost Tvoja u sve dane života moga“.

Molitva je kiseonik hrišćanina.

Molitva je razgovor sa Bogom.

Kao što govoriš, recimo, igumanu i kažeš to i to, tako moraš i Bogu da govoriš.

Razgovaraj sa Njim. Od 12 ponoći do 5 ujutru nebo je otvoreno.

Tada, kada se anđeo čuvar uzdiže ka Bogu, moramo biti kod kuće, a ne napolju, jer je to vreme kada lukavi najviše djeluje. U ovo vrijeme treba da se molimo, uznosimo molitve i činimo sve što je u našoj moći, posebno kada imamo ozbiljan problem i želimo da dobijemo pomoć od Boga.

Razgovarajmo sa Njim kao što razgovaramo sa svojim ocem.

Naše molitve nisu uvijek uslišane jer Bog ima svrhu za svaku osobu.

Znaš li zašto se i Bog umori od Gospode pomiluj? Jer je prazno. Jer to kažemo bez ikakvog smisla.

Ustanite rano ujutru da biste obavili svoje duhovne dužnosti. Budite primjer u porodici. Budite čisti, ali nemojte se zanositi materijalnim stvarima i izgledom.

Uložite svoj trud na učenje i molitvu.

Pročitajte Akatist Presvetoj Bogorodici i Njen umiliteljni kanon.

U nedelju Kanon Isusa Hrista.

Ponedjeljak je dan Svetog Anđela.

Srijeda i petak – Časni krst.

Subota je Svi sveti.

Pet vrlina spasava čoveka: molitva, uzdržanje, dobročinstvo, siromaštvo, trpljenje. Molitva, skrušenost, smirenje, ispovijest.

Moraćemo da prođemo kroz teške dane jer svijet se ne ispovijeda, a oni koji se ispovijedaju ne prinose iskreno pokajanje.

Vjera će se izgubiti među ljudima.

Ljudi dolaze i govore: Pročitaj mi razrešnu molitvu (iz obreda tajne ispovesti). O čemu ti pričaš? Bez ispovijesti, molitve? Šta je to? Kažu: Neofit govori takve stvari. Ne, Neofit to ne kaže. Tako kaže Hristos.

Pridržavajte se posta, molite se, dajte milostinju i ne zanemarujte svoje pravilo. Post je svetost. To je tačnost naše vjere. Zamolite sve za oproštaj i dajte oproštaj. Budite skromni.

Naša jedina briga je kako da se spasemo. Sredstvo našeg spasenja je smirenje. Zadobij smirenje da ne govoriš, da se ne ljutiš, da se ne nerviraš, da se ne osvetiš.

Svetost dolazi od Crkve. Kroz Crkvu i njene tajne jača naša vjera. Moje kretanje, dijete moje, je od kelije do hram i od hrama do kelije.
Zapravo svetlost dolazi od Boga pa tako vernici postaju videlo ljudima sto ce reci da oni nisu izvor te sv etlosti vec je sam Bog ili jos preciznije - od Hrista,evo dokaza:

Isa.60,-3:
" Ustani, svijetli se, jer dođe svjetlost tvoja, i slava Gospodnja obasja te.
Jer, gle, mrak će pokriti zemlju i tama narode; a tebe će obasjati Gospod i slava njegova pokazaće se nad tobom.
I narodi će doći k vidjelu tvojemu i ka svjetlosti koja će te obasjati..."

Ko sto se jasno vidi,Bog je izvor svetlosti s kojom ih On obsjava i tek onda su oni videlo z ostale ljude a vredna je paznje cinjenica da ovde nije rec o kolektivnoj refleksiji svetlosti vec individualnoj,svaki pojedinac treba ustati i svetliti A NE CRKVA .
...e sad ukoliko su svi clanovi te zajednice zaista verni Bogu onda,dakale SAMO ONDA, to moze biti kolektivna svetlost .

Ili drugim recima,ovaj tekst jeste klasican demant za tvoju tvrdnju da svetlost navodno dolzi od crkve .

Ili drugim recima,ovaj tekst jeste klasican demant za tvoju tvrdnju da svetlost navodno dolzi od crkve .

Pa može on reći "Bit ću precizniji-Svetost dolazi kroz crkvu"...pa je opet on u pravu.

Ali Robivek, stihove koje si citirao nije neka univerzalna ideja o načinu dolaska svetosti pojedinačnom čovjeku već baš suprotno, ti sihovi su proročki opis dolaska svetosti od Boga Izraelskom kolektivitetu početkom Milenija, nakon harmagedona, kad će Izrael (ostatak koji preživi) biti duhovno probuđen u kolektivitetu a sam Jeruzalem će postati "gora nad svim gorama svijeta". To je u skladu sa Pavlovom ukazu "u spasenje prvo ulazi Židov pa onda Grk".

Dolazi dakle kroz Crkvu ali ne neku današnju crkvu, ne kroz današnju katoličku, ne kroz pravoslavnu, ne kroz subotare ili jehovine svjedoke....današnje... već kroz Crkvu Kristovu koja će se buditi tek u prvim danima Milenijuma. I sam novi zavjet sa Bogom bit će izgrađen sa takvom crkvom početkom Milenijuma jer Bog baš to i kaže:

"Bit će to moj zavjet sa njima kad ih očistim od grijeha njihovih"

Ovo je dakako duboka i bolna istina za one koji danas zamišljaju da su blagoslovljeni u nekoj crkvi koja je svjetlosna i posebna pred Bogom. Takvima ja nudim teološki izazov: Bacite kamenje na mene ako mislite da ste u Crkvi i da ste bez grijeha

Ne pokušavajte, gubite, jer sam ja najpametniji teolog na svijetu. Unatoć tome što nisam svet i moćno svjetlostan...jer ovo malo svjetla što imam je toliko moćno pošto ga vi crkvenjaci nemate nikako.

Poslednja izmena:
Pa može on reći "Bit ću precizniji-Svetost dolazi kroz crkvu"...pa je opet on u pravu.
Naravno da NECES BITI u pravu jer bi u tom slucaju crkvi trebali dati status nekog filtra ili prizme kroz koju svetlost dokazi na ljude i to bi bilo drasticno pogresno a iz prostog razloga sto Bogu nisu potrebni alati a jos manje neka pomagala da bi omogucio svoje uobicajeno funkcionisanje...
...ili drugim recim,ovu si teolosku tvrdnju okaci macki o rep.
Ali Robivek, stihove koje si citirao nije neka univerzalna ideja o načinu dolaska svetosti pojedinačnom čovjeku već baš suprotno, ti sihovi su proročki opis dolaska svetosti od Boga Izraelskom kolektivitetu početkom Milenija, nakon harmagedona, kad će Izrael (ostatak koji preživi) biti duhovno probuđen u kolektivitetu a sam Jeruzalem će postati "gora nad svim gorama svijeta". To je u skladu sa Pavlovom ukazu "u spasenje prvo ulazi Židov pa onda Grk".
...a d si opet procitas ovaj svoj kiomentr /
...cini se da su ti prsti rutinski iskuckali nepoveznu misao koja je u tehnickom smislu pravi apsurd,non-sense...
Dolazi dakle kroz Crkvu ali ne neku današnju crkvu, ne kroz današnju katoličku, ne kroz pravoslavnu, ne kroz subotare ili jehovine svjedoke....današnje... već kroz Crkvu Kristovu koja će se buditi tek u prvim danima Milenijuma. I sam novi zavjet sa Bogom bit će izgrađen sa takvom crkvom početkom Milenijuma jer Bog baš to i kaže:
Hajde da vidimo gde Bog kaze to sto si reko :
"Bit će to moj zavjet sa njima kad ih očistim od grijeha njihovih"
A kakve veze ima ovaj citat s danasnjom cenom nafte na svetskoj berzi ?
Ovo je dakako duboka i bolna istina za one koji danas zamišljaju da su blagoslovljeni u nekoj crkvi koja je svjetlosna i posebna pred Bogom. Takvima ja nudim teološki izazov: Bacite kamenje na mene ako mislite da ste u Crkvi i da ste bez grijeha
:roll:
Ne pokušavajte, gubite,
...U redu,da se ne mucim badava...
jer sam ja najpametniji teolog na svijetu.

Unatoć tome što nisam svet i moćno svjetlostan...jer ovo malo svjetla što imam je toliko moćno pošto ga vi crkvenjaci nemate nikako.
:roll:

Fabrika kazes,prosto shtancate svece ?
...znam da ste fabrika za ikone / slike mrtvaka ali za nesto vise.nikad cuo...
Naravno da nisi čuo kad čitaš samo adventističku literaturu. Sam si napisao da su ti dela Elen Vajt odmah do Svetog pisma. Treba čitati enciklopedije i leksikone i objektivnu, naučnu literaturu. Ne samo svoje verske zajednice.
Bibliju čitaš kroz naočare EGW.
Verovatno nisi nikada pročitao nikakvu istoriju religija, uvod u religije, uporedno bogoslovlje. Samo baba, baba, baba. I došlo se dotle da je Novi zavet suvišan i sad čekate antihrista da vas usreći na hiljadu godina na ovaj zagađenoj Zemlji.

Naravno da nisi čuo kad čitaš samo adventističku literaturu.
Kakvu bre adventisticku literaturu,citam pre svega Sveto Pismo i to mi sasvim dovoljno...naravno,ne skodi ako se nadje vreme da pogledas i neke dobre zapise ali iskljucivo ONE koje su u skladui s Pismom..
Sam si napisao da su ti dela Elen Vajt odmah do Svetog pisma.
To su tvoje reci jer sam ja koristio drugaciju formulaciju mada ti razumem poentu stoga ti necu osporavati smisao...
...pitao sam tada a evo ponavljm poitanje - jel znas neku drugu literaturu koja je u tolikom obemu u skladu sa Pismom i koja iznosi takav profil poruk za duhovnu i zdravstvenu reformu hriscana ?

Treba čitati enciklopedije i leksikone
I kakave sad ovo veze ima sa mojim hriscanstvom ???????

i objektivnu, naučnu literaturu.
Ovo moram citati kako bih pratio sva tehnoloska dostignuca u zoni elektronike na profesionlnom planu a kako bih drzao korak sa svim novitetima stoga ti ovo zista suvisno...
Ne samo svoje verske zajednice.
Bibliju čitaš kroz naočare EGW.
Verovatno nisi nikada pročitao nikakvu istoriju religija, uvod u religije, uporedno bogoslovlje.
Bio sam bre pravoslavac,sta je tebi Izrastao u pravoslavnoj porodici i opkruzenju,sta ce mi vise od toga ?
Samo baba, baba, baba. I došlo se dotle da je Novi zavet suvišan i sad čekate antihrista da vas usreći na hiljadu godina na ovaj zagađenoj Zemlji.
:roll: :roll: :roll:
...cini se da tu jadnu babu iz usta ne vadite,sta je vama ljudi ?
...jes da je ostavila snazne otiske u hriscnskom svetu ali sam na utisku da je ona vama zapravo nesto mnooooooogo vise....
...cekaj,cekaj, nije valjda da je sanjate svake noci pa se na mene istresate zbog vasih nocnih mora ...? :kafa:

Poslednja izmena:
Kakvu bre adventisticku literaturu,citam pre svega Sveto Pismo i to mi sasvim dovoljno...naravno,ne skodi ako se nadje vreme da pogledas i neke dobre zapise ali iskljucivo ONE koje su u skladui s Pismom..

To su tvoje reci jer sam ja koristio drugaciju formulaciju mada ti razumem poentu stoga ti necu osporavati smisao...
...pitao sam tada a evo ponavljm poitanje - jel znas neku drugu literaturu koja je u tolikom obemu u skladu sa Pismom i koja iznosi takav profil poruk za duhovnu i zdravstvenu reformu hriscana ?

I kakave sad ovo veze ima sa mojim hriscanstvom ???????

Ovo moram citati kako bih pratio sva tehnoloska dostignuca u zoni elektronike na profesionlnom planu a kako bih drzao korak sa svim novitetima stoga ti ovo zista suvisno...

Bio sam bre pravoslavac,sta je tebi Izrastao u pravoslavnoj porodici i opkruzenju,sta ce mi vise od toga ?

:roll: :roll: :roll:
...cini se da tu jadnu babu iz usta ne vadite,sta je vama ljudi ?
...jes da je ostavila snazne otiske u hriscnskom svetu ali sam na utisku da je ona vama zapravo nesto mnooooooogo vise....
...cekaj,cekaj, nije valjda da je sanjate svake noci pa se na mene istresate zbog vasih nocnih mora ...? :kafa:
Skroz si se isprovaljivao.

Back