Sveto Trojstvo

Reci da je Trojstvo u Bibliji izmisljeno jeste cista laz.

A zasto da ne lazu kada vecina nije ni upoznata sa Biblijom i ne mogu ni da znaju da li ih neko laze ili ne.

Ovde sam sakupio mnostvo materijala o Biblijskom trojstvu.
Materijal potice iz mnogo diskusija koje sam vodio na toj temi koje nikada niko nije mogao da obori.

http://biblija.serbianforum.info/t25-biblijsko-trojstvo

"dokazi u vezi trojstva" :

Katolicizam:
Edikt Teodorika X,Teodorikov Prvi edikt:
Ovaj edikt je bio IZDAN,odmah posto je on bio krsten od PRVE rimske crkve:"Nas TRI imperatora zelimo da nasi clanovi cvrsto prionu uz religiju koja je bila NAUCAVANA od Svetoga Petra rimljanima,koja je VERNO sacuvana TRADICIJOIM i koja se sada ispoveda od pontifa Damasika Rimskog,i Petra biskupa Aleksandriskog,coveka apostolske svetosti prema Apostolskoj instituciji i doktrini evandjelja;VERUJEMO u jedno Bozanstvo,Oca,Sina,i Svetoga Duha,sa jednakim velicanstvom u svetom TROJSTVU;

Pravoslavlje;
Ignjatije Bogonosac,antihijski-TRECI Patrijarh antiohiske crkve i odlukom apostola postavljen za Episkopa u Antiohiji,pise da je Gospod poslao apostole da uce i krstavaju narode u Ime trojice koji imaju istu SLAVU.To se PRETVORILO u pravovernu istinu,a u Rimu je pocelo da se upotrebljava oko 200te godine.
Izraz TROJICA je nastao kao POSLEDICA teoloskog POMERANJA sa Oca kao UZROKA jedinstva trojice na Boziju sustinu kao Uzroka tog Jedinstva.

Latinski teolog Tertulijan je pocetkom 3-eg veka upotrebljavao rec trojstvo za Oca,Sina i Duha i smatrao da Bozanske licnosti su na razlicitim NIVOIMA;

Origen je zastupao HIJERARHIJU po kojoj je Sin u polozaju DRUGOGA Boga i ogranicava uticaj Duha u crkvama;

Arije je smatrao da je Sin stvorenje srodno Ocu po Volji,a ne po Prirodi i da su licnosti Svete trojice po sustini RAZLICITI.

Zato su na I-om Vaseljenskom saboru u Nikeji 325 PROGLASILI pravoverno ucenje o Svetoj trojici,tj.Sin je rodjen,a ne stvoren i da je KEDNOSUSTAN sa Ocem.

Evo Glasnik i par stihova pa ti ovo DOBRO procitaj i razjasni samom sebi;

Jovan17,1 Ovo govori Isus, pa podiže oči svoje na nebo i reče: Oče! Dođe čas, proslavi Sina svog, da i Sin Tvoj proslavi Tebe;
3 A ovo je život večni da poznaju Tebe jedinog istinitog Boga, i koga si poslao Isusa Hrista.

I Korincanima 8,6 Ali mi imamo samo jednog Boga Oca, od kog je sve, i mi u Njemu, i jednog Gospoda Isusa Hrista, kroz kog je sve, i mi kroza Nj.

Galatima 3 16 A Avraamu i semenu njegovom rečena biše obećanja. A ne veli: i semenima, kao za mnoga, nego kao za jedno: i semenu tvom, koje je Hristos.
20 Ali posrednik nije jednog; a Bog je jedan.

I Timotiju 2 5 Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, čovek Hristos Isus,

Luka 23, 34 A Isus govoraše: Oče! Oprosti im; jer ne znadu šta čine.

Matej 27 46 A oko devetog sata povika Isus glasno govoreći: Ili! Ili! Lama savahtani? To jest: Bože moj! Bože moj! Zašto si me ostavio?

Poslednja izmena:
PLP OPET SI ODBACIO 2 TRECINE BIBILIJE:

Kol 2:6 Kako dakle primiste Hrista Isusa Gospoda onako živite u Njemu,
Kol 2:7 Ukorenjeni i nazidani u Njemu i utvrdjeni verom kao što naučiste, izobilujući u njoj zahvalnošću.
Kol 2:8 Braćo! Čuvajte se da vas ko ne zarobi filozofijom i praznom prevarom, po kazivanju čovečijem, po nauci sveta, a ne po Hristu.
Kol 2:9 Jer u Njemu živi svaka punina Božanstva telesno.

TAJ VIDEO STO SI POSTAVIO JESTE SAMO OBICNA LJUDSKA FILOZOFIJA I LJUDSKA NAUKA KOJA NEMA VEZE SA BIBLIJOM.

Kako si poceo ocekujemo da u buducnosti izjavis kako ne verujes ni u Boga...

To se desava zbog ovoga:

2.Thes 2:10 I sa svakom prevarom nepravde medju onima koji ginu: jer ljubavi istine ne primiše, da bi se spasli.
2.Thes 2:11 I zato će im Bog poslati silu prevare, da veruju laži;
2.Thes 2:12 Da prime sud svi koji ne verovaše istini, nego voleše nepravdu.

Poslednja izmena:
Cuj, ti si zaista zablesavio citiranjem kojekakvih stihova dokazujuci trojstvo koje je ustanovljeno na Prvom nikejskom koncilu 325. godine. To trojstvo je konstruisao niko drugi nego okrutni paganski imperatoir Konstantin Veliki. Tada je i Isus proglasen sinom bozjim, sto ce reci bogom. Sve ostalo je lupetanje po kanti za otpad.

Cuj ti.

Ja za tebe nisam cuj ti jer mi nismo ovce cuvali.

Mene ne zanima nikakv koncil niti bilo kakav Konstanitn.

Biblija jasno govori o Trojstvu i to je ono sto za mene vazi.

A ti ako si slep i ne vidis jasno i ne zelis da naucis nesto o tome, , ja sta das ti radim?

Kol 2:7 Ukorenjeni i nazidani u Njemu i utvrdjeni verom kao što naučiste, izobilujući u njoj zahvalnošću.
Kol 2:8 Braćo! Čuvajte se da vas ko ne zarobi filozofijom i praznom prevarom, po kazivanju čovečijem, po nauci sveta, a ne po Hristu.
Kol 2:9 Jer u Njemu živi svaka punina Božanstva telesno
.

Cuj ti.

A ti ako si slep i ne vidis jasno i ne zelis da naucis nesto o tome, , ja sta das ti radim?

.
O svetom paganskom imperatoru Konstantinu Velikom zna svaki hriscanin, jer je on na silu uveo hirscanstvo u svoju imperiju. On je, cuj ti, glasnice, uveo sveto trojstvo 325. godine na saboru u Nikeji. Zalosno je da kao hriscanin ne znas istoriju svoje religije. Inace, moram da naglasim da ti citiras nekakve nazovi stihove iz svoje "svete knjige", a ni sam ne razumes njihov sadrzaj. Oj, Glasnice, Glasnice, svasta se moze procitati.

Da li postupanje rimskog imperatora može da promeni istinu?
Pitanje je nesuvislo. Da si ga postavio u proslom vremenu jos bi i nekako imalo smisla. Pored toga moralo bi da se naglasi da su samo dokazane cinjenice istine u datom vremenu i prostoru.

Da li se istina menja ako je svet prihvata ili ne prihvata?
Pitanje je evazivno. Za tebe je istina ono sto pise u Bibliji, a za mene ono sto pise u naucnim delima. Pa, tako znamo da je voda hemijsko jedinjenje dva adoma vodinika i jednog atoma kiseonika, a ti u to ne verujes vec da je to materija koju je bog stvorio cudotvornim recima "hokus-pokus-preparandus", pre nekih sest,sedam hiljada godina kada je "stvarao" Kosmos

Generalno vidjeno, istine se menjaju u zavisnosti od mnogih faktora..

A sta ti verujes, ko je stvorio to hemisjko jedinjenje od milione slicnih na zemlji?

Muc, muc muc milijardma godina, pa truc?

I ti sve to vidio i poverovao?

Ili?

Poslednja izmena:
Da li postupanje rimskog imperatora može da promeni istinu?

Pitanje je nesuvislo.

Pitanje i te kako ima smisla! Samo pošten odgovor bi osporio Vašu postavku, zato i izbegavate da na pitanje odgovorite.

Da li se istina menja ako je svet prihvata ili ne prihvata?

Pitanje je evazivno.

evasion [ imenica ]

ETYM Latin evasio: cf. French évasion. Related to Evade.
A statement that is not literally false but that cleverly avoids an unpleasant truth; SYN. equivocation.
Nonperformance of something distasteful (as by deceit or trickery) that one is supposed to do; SYN. escape, dodging.
The act of physically escaping from something (an opponent or a pursuer or an unpleasant situation) by some adroit maneuver.

izbegavanje [ imenica ]
izgovor [ muški rod ]
Opravdanje, izgovaranje.
evazija [ ženski rod ]
Bežanje, bekstvo, izbeglištvo; izbegavanje; vađenje, dvosmislica, izmigoljavanje; pr. evazivan, izmigoljan, pobegljiv, koji se teško hvata, koji se teško uhvati, koji se teško shvata; uvijen, vrdav (odgovor). (lat.)
izvrdavanje [ imenica ]
odstupanje [ imenica ]
skretanje [ imenica ]

Pasted from http://onlinerecnik.com/recnik/engleski/srpski/evasion

Za tebe je istina ono sto pise u Bibliji, a za mene ono sto pise u naucnim delima.

Da li možemo obojica biti u pravu???

Upravo Vi koristite metod izbegavanja odgovora kojeg meni pripisujete!

Pa, tako znamo da je voda hemijsko jedinjenje dva adoma vodinika i jednog atoma kiseonika, a ti u to ne verujes vec da je to materija koju je bog stvorio cudotvornim recima "hokus-pokus-preparandus", pre nekih sest,sedam hiljada godina kada je "stvarao" Kosmos

Naravno da logički operatori i naučni dokazi potvrđuju stvaranje neba i zemlje...

da li svi koji odbacuju postojanje STVORITELJA mogu da objasne poreklo sile koja drži protone na okupu? Da li možete da nam objasnite poreklo sile koja drži jezgra svakog atoma u svemiru? (da nema te sile atomi bi prosto eksplodirali)

Da li imate neko objašnjenje? Bilo kakvu ideju a da to nije Bog?

Zar je teško razumeti da Bog koji je stvorio ovaj svemir mora i da ga održava? Nije teško razumeti (um može da shvati da nema drugog rešenja), ali srce neće da se pokori autoritetu svoga Tvorca (jer ljubav prema grehu je jača od ljubavi prema istini i pravdi).

Generalno vidjeno, istine se menjaju u zavisnosti od mnogih faktora..

Evasion (evazija)

Isus Hrist nam je pokazao srce našeg dobrog Oca nebeskog...

Joh 14:9 Isus mu reče: Toliko sam vreme s vama i nisi me poznao, Filipe? Koji vide mene, vide Oca; pa kako ti govoriš: Pokaži nam Oca?

Bog nam je kroz Hrista otkrio svoj karakter! Bog nam se pokazao kao Onaj koji se ponizio, kao Onaj koji služi, kao Onaj koji voli do smrti...

(i Otac i Sin su bili spremni da se zauvek rastanu, ljubav prema nama stvorenjima je podstakla Boga da pokaže ljubav koja je jača od smrti, jača od muka, jača od prestanka postojanja...

i ako ljudi odbacuju ovu ljubav, zarad sebičnih interesa i radi zadovoljavanja svojih požuda, zar to može da umanji Božju ljubav prema nama? Zar Hrist nije pokazao ljubav prema svojim neprijateljima? Zar i danas Otac i Sin ne pokazuju ljubav prema svima? Zašto onda ljudi ne odlučuju masovno da se vrate Bogu kada nam je večni život darovan zabadava? Zato što svi znaju da ljubav košta!

Ljudi nisu spremni da plate cenu...

Poslednja izmena:
Da li je Hristov primer poniznosti suprotan svetskom poimanju časti?

Zar Onaj koji je Tvorac svemira može da bude siromašni radnik, koji trpi uvrede i vređanja i primerom pokazuje pravu veličinu Boga... Tvorac koji se ponizio kao sluga i pere noge grešnicima?

Zar je to slika Boga? Da to je karakter našeg Tvorca!

Ko ne može da vidi ljubav u postupanju Isusa Hrista?

Poslednja izmena:
Php 2:1 Ako ima dakle koje poučenje u Hristu, ili ako ima koja uteha ljubavi, ako ima koja zajednica duha, ako ima koje srce žalostivo i milost,
Php 2:2 Ispunite moju radost, da jedno mislite, jednu ljubav imate, jednodušni i jednomisleni:
Php 2:3 Ništa ne činite usprkos ili za praznu slavu; nego poniznošću činite jedan drugog većeg od sebe.
Php 2:4 Ne gledajte svaki za svoje, nego i za drugih.
Php 2:5 Jer ovo da se misli među vama šta je i u Hristu Isusu,
Php 2:6 Koji, ako je i bio u obličju Božijem, nije se otimao da se uporedi s Bogom;
Php 2:7 Nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi i na oči nađe se kao čovek.
Php 2:8 Ponizio sam sebe postavši poslušan do same smrti, a smrti krstove.
Php 2:9 Zato i Bog Njega povisi, i darova Mu ime koje je veće od svakog imena.
Php 2:10 Da se u ime Isusovo pokloni svako koleno onih koji su na nebu i na zemlji i pod zemljom;
Php 2:11 I svaki jezik da prizna da je Gospod Isus Hristos na slavu Boga Oca.

LJUBAV

Svi darovi...

1Co 13:1 Ako jezike čovečije i anđeoske govorim a ljubavi nemam, onda sam kao zvono koje zvoni, ili praporac koji zveči.
1Co 13:2 I ako imam proroštvo i znam sve tajne i sva znanja, i ako imam svu veru da i gore premeštam, a ljubavi nemam, ništa sam.

i sva dela, ma kako da su velika, ne vrede ništa bez ljubavi

1Co 13:3 I ako razdam sve imanje svoje, i ako predam telo svoje da se sažeže, a ljubavi nemam, ništa mi ne pomaže.

Himna ljubavi - šta ljubav jeste, a šta nije

1Co 13:4 Ljubav dugo trpi, milokrvna je; ljubav ne zavidi; ljubav se ne veliča, ne nadima se,
1Co 13:5 Ne čini šta ne valja, ne traži svoje, ne srdi se, ne misli o zlu,
1Co 13:6 Ne raduje se nepravdi, a raduje se istini,
1Co 13:7 Sve snosi, sve veruje, svemu se nada, sve trpi.
1Co 13:8 Ljubav nikad ne prestaje, a proroštvo ako će i prestati, jezici ako će umuknuti, razuma ako će nestati.

1Co 13:9 Jer nešto znamo i nešto prorokujemo;
1Co 13:10 A kad dođe savršeno, onda će prestati šta je nešto.
1Co 13:11 Kad ja bejah malo dete kao dete govorah, kao dete mišljah, kao dete razmišljah; a kad postadoh čovek, odbacih detinjstvo.
1Co 13:12 Tako sad vidimo kao kroz staklo, u zagonetki, a onda ćemo licem k licu; sad poznajem nešto, a onda ću poznati kao što sam poznat.

iznad vere i nade

1Co 13:13 A sad ostaje vera, nada, ljubav, ovo troje; ali je ljubav najveća među njima.

Poslednja izmena:
Cuj ti.

Ja za tebe nisam cuj ti jer mi nismo ovce cuvali.

.

Kolosanima 2 9 : Jer je u Hristu utelovljena sva punina Bozanske N-A-R-A-V-I
Ovako pise u Originalu Pavlove poslanice Kolosanima.
Znaci nije nikakvo telesno vec Bozija narav je u Isusu,a to je zato sto su Bog i Isus u jedinstvu,a tu dolazi do izrazaja rec H-E-N.Razmisli malo o ovome.
Trojstvo je katolicko crkveno verovanje koje je preslo u dogmu i nalazilo se u latinskim rukopisima, pa su oni napisali nove grcke rukopise u kojima su naznacili stihove iz I Jovanove 5 7-8 i to dali Erazmu Roterdamskom koji je je inace prvi stampao originalne grcke rukopise u kojima ne postoje doticni stihovi. Onda je stampao nove gr. rukopise kjoje su mu latini dali.Sve se to desavalo u 16-om veku.

Da li je Hristov primer poniznosti suprotan svetskom poimanju časti?

Zar Onaj koji je Tvorac svemira može da bude siromašni radnik, koji trpi uvrede i vređanja i primerom pokazuje pravu veličinu Boga... Tvorac koji se ponizio kao sluga i pere noge grešnicima?

Zar je to slika Boga? Da to je karakter našeg Tvorca!

Ko ne može da vidi ljubav u postupanju Isusa Hrista?

Tvorac svemira se zove Jod-He-Vav-He, i on nikom ne polaze racuna za ono sto radi.Isusa je upotrebio kao slugu, i normalno je da je Isus trpeo uvrede i ponizenja ljudskoga roda.A Bogu se molio :Neka bude Volja tvoja,a ne moja.

Kako moderan i obrazovan covek 21. veka moze da razmislja na nivou znanja i rasudjivanja ljudi bronzanog doba i na sva pitanja jedino zna da citira nekakve stihove pisane u ona stara vremena kada ljudi nisu ni znali bilo sta sto predstavlja danasnju nauaku. Jednostavno, ne mogu da verujem da danas neka indiividue koja zna jedino ono sto pise u nekakvoj nazovi svetoj knjizi napisanoj pre 19 vekova, prepisivanoj i prepravljalnoj sledecih pet/sest vekova. Sta vise, kako moderan i obrazovan covek moze da veruje da postoji bice koje je od tri licnosti i da svaka licnost je poseban identitet, ali kada im se prohte postaju jedno. Tacno tako, to se odnosi na to cudotvorno sveto trojstvo. Mocnom bogu su potrebni i sin bog i sveti duh bog. Pa kakav je to sveznajkuci, svemoguci i svuda prisutan bog kad je tako nemocan da sam dela i stvara.

Poslednja izmena od moderatora:
Isusov oproštajni govor nakon pashalne večere

(jevanđelje po Jovanu od 14-17. glave)

Joh 14:1 Da se ne plaši srce vaše, verujte Boga, i mene verujte.
Joh 14:2 Mnogi su stanovi u kući Oca mog. A da nije tako, kazao bih vam; idem da vam pripravim mesto.
Joh 14:3 I kad otidem i pripravim vam mesto, opet ću doći, i uzeću vas k sebi da i vi budete gde sam ja.
Joh 14:4 I kuda ja idem znate, i put znate.
Joh 14:5 Reče Mu Toma: Gospode! Ne znamo kuda ideš; i kako možemo put znati?
Joh 14:6 Isus mu reče: Ja sam put i istina i život; niko neće doći k Ocu do kroza me.
Joh 14:7 Kad biste mene znali onda biste znali i Oca mog; i odsele poznajete Ga, i videste Ga.
Joh 14:8 Reče Mu Filip: Gospode! Pokaži nam Oca i biće nam dosta.
Joh 14:9 Isus mu reče: Toliko sam vreme s vama i nisi me poznao, Filipe? Koji vide mene, vide Oca; pa kako ti govoriš: Pokaži nam Oca?
Joh 14:10 Zar ne veruješ da sam ja u Ocu i Otac u meni? Reči koje vam ja govorim ne govorim od sebe; nego Otac koji stoji u meni On tvori dela.
Joh 14:11 Verujte meni da sam ja u Ocu i Otac u meni; ako li meni ne verujete, verujte mi po tim delima.

Zar ne možete da primetite žalosni odgovor Oca nebeskoga koji govori Filipu kroz svoga Sina?

Zašto ljudi odlučuju da ne veruju Hristovim rečima?

Joh 14:10 Zar ne veruješ da sam ja u Ocu i Otac u meni? Reči koje vam ja govorim ne govorim od sebe; nego Otac koji stoji u meni On tvori dela.

Poslednja izmena:

Back