Svetla i tamna strana

Demijurg

Poznat
Banovan
Poruka
7.211
Svi mi kao pojedinci, kao porodica, zajednica, nacija... i kao čovečanstvo... imamo svoju tamnu stranu, svoju senku. Neke civilizacije, religije, države i druge strukture nas već vekovima uveravaju da je to loš, negativan, zli deo nas, i da treba da ga nadvladamo, potisnemo, zauzdamo... Mnoga duhovna učenja takođe nas inspirišu da zanemarimo taj deo, da negujemo samo svetlo, pozitivno i dobro. Od pozitivnog razmišljanja do New Age duhovnosti - važno je samo ono što je lepo. Ali senka je kako psihološki tako i biološki deo nas. Bez nje ne možemo biti celovita bića. To se jasno odražava u simbolu Yin Yang, koji predstavlja celinu, a ona se sastoji od svetla i tame, dok svaki deo nosi i seme onog drugog. Zbog toga je bitno da obratimo pažnju i na taj deo koji nije privlačan, koji preti da uništi sliku „idealnog ja“ koju nastojimo da prikažemo svetu. Inače ćemo postati našminkane lutke koje u sebi nose bombu i stalno moraju paziti da ona slučajno ne eksplodira.

I, šta je poenta tvoje teme, da pokažeš kako si čitao Junga?

Senka je aspekt ličnosti kojeg se pojedinac stidi, a postoji mala razlika između prihvatanja i potpunog prepuštanja njoj. Eto kao primer imamo čak i kolektivnu Senku u nemačkom narodu tokom ww2;
Potiskivanje i prihvatanje su mač sa dve oštrice. Samo treba prihvatiti činjenicu da je Senka postojana, i da utiče, a smanjiti njen uticaj na ego.

Uvek postoji druga strana medalje kod ljudi, uvek i niko nije savrsen, i prvo se treba poci od sebe, pa od drugih, mada zavisi i sta je mracna strana. Primera radi, ja mogu da budem fin sa komsijama i na poslu, "dusa od coveka" sto se kaze, a da sa svojom suprugom budem neki koji je maltetira ili sta znam, kockar, alkoholicar, neveran, sebican, sta vec. Pitanje je vredi li potpiskivati mracnu stranu i moze li se ta "tama" kanalisati? Primera radi, oduvek sam smatrao svoju mracnu stranu sto imam "idiotski" smisao za humor, koji je skoro pa neotesan, vulgaran, i sta znam i uvek sam ga potiskivao i osudjivao kao nesto lose, primitivno, glupo, gledajuci sebe kao prostu i priglupu osobu zbog toga. Vremenom sam tu stranu poceo da prihvatam, jer me kada sam u bedaku ili lose raspolozen takav humor oraspolozi i nasmeje, tako da ne vidim razlog, zasto sebi ne mogu da dozvolim takav izlet, tj. igru, posebno ako mi popravlja raspolozenje.

Ne mogu uvek da nadjem drustvo koje ce pricati o tajnama svemira, postojanju, psihologiji, i drugim intelektualnim temama, a iskreno i mene suvoparni intelektualni razgovor smori posle nekog vremena, tako da malo (nekada i malo vise) odmora mozgu ne skodi. I nekada se zapitam koja strana prevladjuje, jesam li priprost ili kvazi intelektualac, svetlost ili tama, ali valjda postoji neki srednji sivi put. :) tako da se trudim da ne osudjujem sebe zbog toga.

Ima sigurno jos tame, ali ova me je najvise mucila.

Najgore je kod ljudi kada ih upoznamo i idealizujemo, a jos ako se oni predstavljaju kao dobri, fini, nepogresivi, tu nesto uvek mora da smrdi, samo je pitanje kada ce izaci, i uvek treba biti spreman na to.

Poslednja izmena:
Slaba je sila s tobom :hahaha:

Važno da je s tobom sve "jako".
farting_smiley.gif

Svi mi kao pojedinci, kao porodica, zajednica, nacija... i kao čovečanstvo... imamo svoju tamnu stranu, svoju senku. Neke civilizacije, religije, države i druge strukture nas već vekovima uveravaju da je to loš, negativan, zli deo nas, i da treba da ga nadvladamo, potisnemo, zauzdamo... Mnoga duhovna učenja takođe nas inspirišu da zanemarimo taj deo, da negujemo samo svetlo, pozitivno i dobro. Od pozitivnog razmišljanja do New Age duhovnosti - važno je samo ono što je lepo. Ali senka je kako psihološki tako i biološki deo nas. Bez nje ne možemo biti celovita bića. To se jasno odražava u simbolu Yin Yang, koji predstavlja celinu, a ona se sastoji od svetla i tame, dok svaki deo nosi i seme onog drugog. Zbog toga je bitno da obratimo pažnju i na taj deo koji nije privlačan, koji preti da uništi sliku „idealnog ja“ koju nastojimo da prikažemo svetu. Inače ćemo postati našminkane lutke koje u sebi nose bombu i stalno moraju paziti da ona slučajno ne eksplodira.

da i ?

Danas je jedna polupismena gološijanka, tetovirana ženska svinja, sa alkama u nozdrvama, svim muškarcima vikala kako su dosadni, kako nisu zanimljivi, kako „smaraju“, šta god joj to značilo... i pored ostalog reče im da imaju projekciju...

I meni dođe da doživim projekciju. Da li je u pitanju astralna projekcija? Nije vala. Može biti kurčeva projekcija. Mada mi više liči na prdljivu projekciju.

Naime, projektovao sam se ovako: iz tačke A -
farting_smiley.gif
- u tačku B -
smiley_fart.gif
. Uh, je6ote, a kako da se vratim iz tačke B -
smiley_fart.gif
- u tačku A -
farting_smiley.gif
? Ne znam. Znači li to da nisam savladao geometriju? Ne bih rekao. Uvek sam je voleo više od aritmetike. Naročito nacrtnu geometriju. Ko je učio statiku i mehaniku (a ja sam učio nekoliko statika i nekoliko mehanika, kroz jednooku zmiju su mi izašle u vidu majoneza), zna šta znači uraditi zadatak grafičkom a kako analitičkom metodom; jedna dokazuje drugu... analitička... grafička... analitička... grafička... analitička... grafička... ojha...

Ovo bi projektovanje moglo da zameni neke aksiome... sve one koje počinju sa „ako i samo ako“...

Izgleda da je izblajhana tetovirana gološijanka mislila na projekciju u psihologiji? Može biti. Koga zabole makar i pola pevca za to šta je ona mislila? Još joj samo fali neki obrezani krmak da joj dokazuje projekciju. Ha ha ha.

Pop ga krsti, a on prdi -
Smiley-fart.gif
. Hodža ga obrezuje, a on podriguje -
h040.gif
. Religion is poison.

Svi imamo svoje tamne strane. Ali, razlika u ljudima je ogromna. Jer svaki čovek, ma kako svetle duše bio ima primesu tame u sebi, isto kao što i tamne duše imaju neki tračak svetlosti (valjda) . Barem, se ja nadam...da imaju. Ali, želim reći, da si ono, šta u tebi kao čoveku prevagne. Da nisi sposoban da iskontrlišeš sebe kao čovek, i najsvetlije duše bi bili teški destruktivci. Znači, poJenta je u kontroli. Uma i duše. U kontroli sebe. Da zauzdaš sebe u nečemu. Da znaš kada je dosta i da je držiš uvek na nekom finom nevidljivom lagamom kanapčiću, kao kakvo kučence. Ne suviše jako, da se ona batrga ali ne ni suviše lako...da divlja. Znači, treba naučiti kanalisati ono šta nosiš u sebi.

Kada shvatiš šta u sebi nosiš, koliko to iam moć u tebi nad tobom, tada si jak kao čovek. Ali, zapravo jak. Ne naizgled i umišljeno jak. Ne jak bez pokrića. Nego vaistinu jak.

Jer samo takav jak čovek je svestan belaja i šta iz njega može da se izrodi, iez te opasno svoje tamne strane, ako je na vreme ne zaulari.

Samo je takav čovek, hrabar čovek.

:hvala:

Back