Svetkovanje subote ili nedelje?

Jedanput zauvek.
Vama nije dosta pa da ga ubijate najmanje 4 puta mesrcno?
Halo ljudi.
Ko je zo od vas juda 4 puta mesecno?

Jednom zauvek ne milion puta do sada.
Ko vas to prevario?
To je usmejavanje zrtve Gospodnje.
Euharistija je simbolicki cin na pravu zrtvu koja je prinesena jednom zauvek i ima vecno trajanje.

Hebrejima 10,10U ovoj smo volji posvećenu prinosom tijela Isusa Krista jedanput zauvijek.

Ni subotari ni nedjeljari nisu krscani.
Krscanstvo je vlastita savjest i po njoj mozes i svetkovati te dane ili ne ovisi o tebi.
VI koji to tretirate ko zakon te dane vi cete po zakonu biti sudjeni koji idu u paketu s tim pravilima.Suditi ce vam drugi.
Dok ovim drugim sudac ce im biti vlastita savjest.

Ni subotari ni nedjeljari nisu krscani.
Krscanstvo je vlastita savjest i po njoj mozes i svetkovati te dane ili ne ovisi o tebi.
VI koji to tretirate ko zakon te dane vi cete po zakonu biti sudjeni koji idu u paketu s tim pravilima.Suditi ce vam drugi.
Dok ovim drugim sudac ce im biti vlastita savjest.
Subota je Bozja svetinja.

Ne svetkuje se subota kao zakon niti to moze.

To ti daje Bog.

Isaija 58,13Ako odvratiš nogu svoju od subote da ne činiš što je tebi drago na moj sveti dan, i ako prozoveš subotu milinom, sveti dan Gospodnji slavnijem, i budeš ga slavio ne idući svojim putovima i ne čineći što je tebi drago, ni govoreći riječi,

To ne moze sam od sebe...to samo moze novorodjena osoba...

Pavao taj iz prva stoljeća ili teoloski lik svejedno kako god, shvacao problematiku subotara Jevreja.
Oni su ljude svezivali mentalno strahom odredbama tko to ne stuje ima da bude kamenovan.To je zlocin protiv savjesti pojedinca njegove slobode da shvati sto je dobro i loše.
To i danas ovde subotari rade na jedan jos gori suptilniji način po meni.
S uhodanim propagandnim ispiranjem mozga..
No i nedjeljari isto rade jer nedjelja je isto utjerana silom u ljudsku savjest.
Krist bi bio oslobodjenje od vanjske sile i oslanjanje na vlastitu savjest slobodno nesputano.

Zasto taj vas Isus nije ni zucnio o tim Jevrejskim kamenovanjima ako ne svetkujes subotu ili ako nisi obrezan pa jos desetke kamenovanja u tim zakonima vec izjavio lola da ih dosao da ispuni?
Jedino je reagirao na onu zenu koju su htjeli kamenovati no nije kritizirao zakon vec je rekao da ne griješi više.Dakle ako pogrijesi ponovno kamen u glavu kazna bozija zasluzena.

Dao sam ti konkretno sve sustinske elemente koje moja vera sadrzi ili da budem precizniji - ono sto je navedeno u Bibliji.
E sad ako mozda trazis da ti imenujem denoiminacisku pripadnost onda izvini,hriscanske denoiminacije nema u NZ-tu stoga je tvoje pitanje po tom osnovu irelevantnu za tekucu temu.
Али то су све општи и универзални елементи то ти рецимо било која хришћанска група (били права или лажна) која је постојала кроз историју цркве може декларисати као део хришћанске вере и били би у праву иако су многи од њих лажни хришћани.

Мислим да има у НЗ елемената исповедања вере, мислим да је основна поставка овде..... Неће сваки који ми говори: Господе! Господе! Ући у царство небеско; но који чини по вољи Оца мог који је на небесима..... па онда имам разраду тога на разним местима код апостола рецимо.....А сваки дух који не признаје да је Исус Христос у телу дошао, није од Бога: и овај је антихристов, за ког чусте да ће доћи, и сад је већ на свету.......

И зашто онда апостоли упозоравају још прве хришћане да ће доћи лажни учитељи и лажно јеванђеље и ти неки лажни ће доћи ће и појавиће се чак и у оквиру самих хришћана, зато је и то питање врло битно јер ето ап.Јован пише да су то све лажни духови антихристови и упозорава хришћане да се пазе јер то нису обични и добри и поштени људи него су лажни учитељи вере који нас могу одвојити од цркве и Исуса.
Sustina vezana za tehnicku primenu vere koju deklarisem sastoji se u sledecem:
1. Vera u Isusa Hrista sto podrazumeva prihvacanje Njegove zrtve za otkup palog coveka na globalnom ali i na individualnom nivou,sto ce reci da je On bio na krstu i za mene licno
2. Drzanje sve Bozje zapovesti koje nisu ispunjene Njegovom zrtvom pocevsi od one 10 koje je Sam Bog zapisao na kamenim plocama s tim sto napominjem da je rec bukvalno o svim 10 bez ikakvih novotarskih izmena i preadaptacija
3. Vera u vaskrsenje koje je jedcan od fundamenata hriscanske vere
4. Prihvacanje Biblijskog stava o stanju mrtvih ili jos preciznije da kad ljudu umru zivotni duh ide kod Boga,koji ga je i dao dok se telo tokom vremena dezintegrise u prahu zemaljskome
6. Prihvacanje Biblijske preporuke o svesnosti da su nasa tela hram Svetog Duha stoga trebamo raditi sve sto stoji do nas da ih odrzavamo u dobrom zdravlju
7. Vera u drugi Hristov dolazak kada ce ovaj zemajski zivot jedostavno prestati ovakvog kakvog ga znamo i vidimo i da ce tada On dati platu svim ljudima po delima njihovim

Evo,po meni ovo su kljucni elementi moje vere u Boga,ako imas jos neko dodatno pitanje - izvoli.
Могу да се сложим да већином што си навео осим са рецимо, 10 заповести се доласком НЗ сада се не гледају по спољашњости и обредно него суштински и смислено тј. рецимо морално и духовно шта значе и како су повезане са новим заповестима НЗ, и рецимо ово око смрти тела и човека јер душа и дух и личност човека и даље постоје у загробном и духовном животу док распадљиво и трулежно тело чека васкрсење мртвих.

Имам додатно, питање божанства Исуса и св.Духа, питање св.Тројице, питање како можемо препознати праву и истиниту Исусову цркву, итд...
Ne znam od kada pratis moje pisanje na ovom forumu ali ja po pravilu uvek dajem Biblijske dokaze kada navodim svoje verovanje ali i kad ukazujem da su neka tudja verovanja van Svetog Pisma.
Ne bih da se ponavljam stoga ako imas neko konkretno pitanje u vezi nekog doktrinalnog aspekta onih,deklarativnih hriscana ( a takvih kao sto znas ima ih zaista puuuuuuuuuuuuuno ) onda slobodno pitaj...
...u medjuvremenu,mozes prelistati teme na koje sam do sada pisao i nacices tamo dovoljno materijala da se informises oko moje vere i nacina na koji je dokazujem u okvirima Svetog Pisma.
Не нисам пратио, дошао сам овде на тему рат у Украјини, па сам свратио и на религијски део и ето мало почео да пискарам, тако да нисам упознат шта си све писао, немам баш времена и пуно воље да прелиставам али видим шта пишеш сада на теми и другим темама.

Па, види, требаш да представиш како је вера тих неких првих хришћана била исправна (коју веру ти баштиниш) за разлику од вере неких других секта хришћана чија вера је била лажна (коју веру ми баштинимо), значи основне фундаменталне разлике по којима се разликују ови хришћани и наравно потврда на основу Светог Писма и других релевантних извора да је та вера тих као правих хришћана заиста исправна и ових других хришћана да је заиста лажна, мислим да схваташ шта те питам, ако децидно тврдиш да су "твоји" предходници исправни и "моји" предходници лажни онда треба да даш исто тако децидне и јасне одговоре, не типа нешто уопштено и генерализовано што сви хришћани могу да прихвате, него основне фундаменталне догмате вере као на пример ово горе што сам невео, има сигурно још додатних питања.
Vec sam puuuno puta do sada dokazao stoga ako zelis da ponovimo to jos jednom izvoli,daj neko teolosko pitanje pa cemo zajedno istraziti kako stvari stoje.
Па ниси овде на теми можда си писао негде другде, али, види, прво што треба да урадиш је ово горе што сам навео и да поставиш јасне верске разлике између тих добрих и лоших хришћана и тек кад то размотримо онда требаш додатно да презентујеш да је вера тих као добрих хришћана постојала у каснијим вековима тј. кроз све векове 1 ― 21 век, значи буквално за сваки век посебно, и још нешто што ће ти мало више закомпликовати посао, МОРАШ да покажеш да је та вера тих као правих хришћана апостолског доба, да је та вера у основним поставкама остала иста кроз ових 21.век, пластично да ти објасним, ако неки хришћани 6 века имају нешто што је фундаментално различито у вери од тих као правих хришћана апостолског доба онда то не може да важи :ne: то онда није прејемство и континуитет вере које се у ствари све то заснива на оном од Исуса да ни врата паклена неће надвладати и поразити Његову цркву, е то ми имамо кроз овај 21. век то обећање Исусово.
Jeli bato ,a jel ce biti nekog dokaza ili ces mi pricati price za malu decu koju si negde cuo...?
Kakvo preobrazenje sluzbe, jel imas negde svestenika u NZ-u ili nemas ?
Ako imas daj nam citat ako nemas priznaj da je sve to danas simbolika i da idemo dalje.
Isus jeste nas prvosvestenik ali u kom Hramu,je na zemlji ili na nebu ?
Koliko je meni poznato to je simbolicki prikaz za nebeske prilike i toga nema u zemaljskom hramu jer takvog vise nema i ne sme imati !!!
E sad posto na zemlji ne postoji hram,ne prinose se vise krvne zrtve onda nema ni zemlajskog,realnog svestenstva dok smo u simbolickom smislu - svi mi carsko svestenstvo !!!
U NZ nigde,ama bukvalno se nigde ne pominje realna svestenicka sluzba u prvoj crkvi dok ujedno tamo vidimo rtazlicite sluzbe ukljucucjuci i staresine.
Napominjem da je staresina drasticno drugacija sluzbena kategorija koja nema i ne sme imati nikakve dodirne tacke sa svestenstvom !
Има бре како нема просто боде очи,..... то је оно да смо ми царско свештенство.... мало сам наравно саркастичан али наравно да ту има одређени контекст, који, .... па већ ако постоји свештенство и служба које је названо чак и царско и ако је то довољно по теби зашто онда НЗ додатно помиње и неку другу службу и свештенство које има неке друге дужности за разлику од службе и дужности овог царског свештенства.

Једно стварно најлогичније питање, ако је Исус наш Првосвештеник чему онда Њему та титула и функција ако нема конкретно значење и ако ми хришћани немам корист од тога ? Разумеш, мислим да разумеш јер то измешташ на небеску сферу, али зашто и чему би тамо требало да Исус буде Првосвештеник, за кога тамо на небу, зар није корисније да Он буде Првосвештеник овде нама људима на земљи и то да буде Првосвештеник где тачно, па једино смислени и очекивани одговор јесте у Својој цркви, па зашто би Исус оснивао своју Цркву и да не буде Глава и источник свега у тој истој Цркви и да буде и Првосвештеник, па то је Његова црква дарована нама људима на спасење.

Све су то нормална и природна питања и одговори.

Једно можда кључно питање, да ли су Апостоли били такође и старешине ? :kafa:
Molim te procitaj ovo svoje pitanje najmanje jos pet purta i onda pokusaj jednom recenicom objasniti sta si hteo reci kad si to pisao... :D
Ако треба да поједноставим.... ако постоји једно не треба да постоји друго,....иако постоји ово друго постоји и ово прво..... а јел сам поједноставио...;)

Ако постоји царско свештенство и служба онда не би требало да постоји ова друга служба и свештенство и старешинство јер је по протестантском све испуњено кроз ову прву службу и свештенство.... али постоји ипак ова друга служба и свештенство и упоредо постоји и ова прва служба и царско свештенство јер ипак свака служба има своју улогу и функцију у цркви и зато могу да сапостоје у исто време.
Te reci su upuceni hriscanima iz nekih crkvi onog vremena s tim sto je ta poruka univerzalnog , bezvremenskog znacaja.
Dakle jos se u ono vreme javili lazni ucitelji koji su propovodali neko drugo,razlicito jevandjelje koje je mozda imalo malo ili nije imalo nikakve dodirne tacke sa Hristovim jevandjeljem kojeg su iznosili apostoli a koje jeste zapisano u stranicama NZ-ta !!
Nazalost,takve ucitelje su se veoma brzo osnazili i uvelu su na svoju ruku razlicite paganske elemente koje imamo do dana danasnjeg pre svega u onim t.z. velikim zajednicama.
Слажем универзално упозорење, али, који су то лажни хришћани и које је то тачно њихово лажно учење и вера, где су разлике у односу на праве хришћане, мораш то тачно да дефинишеш иначе овако правиш неку збрку и конфузију ко су у ствари на крају крајева били прави хришћани и шта су тачно веровали и где је онда била права црква Исусова.

И онда шта радиш, те неке фамозне лажне хришћане повезујеш са нама, док те неке друге као праве фамозне хришћане повезујеш са собом. Да ли си свестан колико је историјски и црквено то велика тврдња и да та тако дефинисана тврдња захтева исто тако јаке и јасне и недвосмислене доказе и аргументе и изворе и то у сваком сегменту и црквеном и историском и политичком и слично.

У сваком случају да видимo..... i da,....and goog luck...:zelenko2:

Kako vam ne smeta nedelja kad je po adventističkoj teologiji svetkovanje nedelje žig zvijeri? Ne smeta nama svetkovanje subote ali ne na način da je uzdižemo iznad ostalih mnogo bitnijih stvari.

Opet govoris ne istinu iako sam ti vec objasnio?
Ta indoktrinacija....
Ne postoji jos zig zveri da bi nedelja bila zig zveri.

Nedelja moze u buducnosti da bude zig zveri ako bude silom nametnuta.

Banana moze da bude zig zveri na primer ako bi ju silom nametmuli da ljudi obozavaju bananu.

Evo ceo dan svetkujem nedelju kao dan vaskrsenja.

Poslednja izmena:
Zasto taj vas Isus nije ni zucnio o tim Jevrejskim kamenovanjima ako ne svetkujes subotu ili ako nisi obrezan pa jos desetke kamenovanja u tim zakonima vec izjavio lola da ih dosao da ispuni?
Jedino je reagirao na onu zenu koju su htjeli kamenovati no nije kritizirao zakon vec je rekao da ne griješi više.Dakle ako pogrijesi ponovno kamen u glavu kazna bozija zasluzena.

Kazes nije zucnuo a onda od negde kamen u glavu?

Opet lazes.
Ne postoji jos zig zveri da bi nedelja bila zig zveri.

Nedelja moze u buducnosti da bude zig zveri ako bude silom nametnuta.

Banana moze da bude zig zveri na primer ako bi ju silom nametmuli da ljudi obozavaju bananu.
Не постоји још али је Елена Вајт јасно рекла да ће баш недеља бити жиг звијери.

Ево један такође још један интересантан мисаони експеримент да видимо да ли је одрживо теза о недозвољености свештенства у Новом Завјету и у хришћанству. Хришћани се у Новом завјету називају царским свештенством:
"А ви сте род изабрани, царско свештенство, народ свети, народ задобијен, да објавите врлине Онога који вас дозва из таме на чудесну свјетлост своју;" (1 Петрова 2:9).

Међутим и старозавјетни Израиљ се такође називао царским свештенством:
"И бићете ми *царство свештеничко и народ свет. То су ријечи које ћеш казати синовима Израиљевим." (Излазак 19:6).
Ми знамо да је у старозавјетном Израиљу постојала посебна класа људи који су се називали свештеницима иако је читав народ био царско свештенство Богу. Па у чему је проблем да и код хришћана постоји посебна класа људи који се називају свештеницима иако су сви хришћани заједно царско свештенство уз кључну промјену да код хришћана више не постоји левитско свештенство које је приносило крвне жртве.

Mi imamo zajednicub u krvi Gospodnjoj koja se prolila za sve nas na
Krstu na Golgote.
Nije potrebno da uvek iznova ubijjate Gospoda niste tadasnji jevreji.

Godpodnja sveta krv ima vecno dejstbo.
Nije valjda da ne verujete u njegovu mocnu svetu krv pa morate uvek iznova da ubijate Gospoda?

Takav koncept stalnog ubihanja Gospoda ne postoji u bibliji.
Osim da ste jude?

Simbolicki koncept secanja kroz beskvasni hleb i casu da.
Secanja na vecnu spasonosnu krv koja se ptolila za nad.
Isus nas je jednom zauvek spasio.
Niko ne trazi od nas da stalno ubijamo Godpoda.
Vec da verom i simbolikom to pokazemo.

Jevrejima 9,12Ni s krvlju jarčijom, niti telećom, nego kroz svoju krv uđe jednom u svetinju, i nađe vječni otkup.
Чаша благослова коју благосиљамо није ли заједница крви Христове? Хлеб који ломимо није ли заједница тела Христовог?

Заиста, заиста вам кажем;ако не једете тело Сина Човечјег и не пијете крви његове, немате живота у себи. Који једе моје тело и пије моју крв има живот вечни, и ја ћу га васкрснути у последњи дан;Јер тело моје истинско је јело, а крв моја истинско пиће.Који једе моје тело и пије моју крв у мени пребива и ја у њему.

Ово ако је само симболично онда смо бре начисто угасили.... :pljus:

Не постоји још али је Елена Вајт јасно рекла да ће баш недеља бити жиг звијери.

Ево један такође још један интересантан мисаони експеримент да видимо да ли је одрживо теза о недозвољености свештенства у Новом Завјету и у хришћанству. Хришћани се у Новом завјету називају царским свештенством:
"А ви сте род изабрани, царско свештенство, народ свети, народ задобијен, да објавите врлине Онога који вас дозва из таме на чудесну свјетлост своју;" (1 Петрова 2:9).

Међутим и старозавјетни Израиљ се такође називао царским свештенством:
"И бићете ми *царство свештеничко и народ свет. То су ријечи које ћеш казати синовима Израиљевим." (Излазак 19:6).
Ми знамо да је у старозавјетном Израиљу постојала посебна класа људи који су се називали свештеницима иако је читав народ био царско свештенство Богу. Па у чему је проблем да и код хришћана постоји посебна класа људи који се називају свештеницима иако су сви хришћани заједно царско свештенство уз кључну промјену да код хришћана више не постоји левитско свештенство које је приносило крвне жртве.
Само једна дигресија, ап.Павле тамо негде на почетку своје посланице обраћа се свим верницима неке цркве са..... светима.... иако се зна да нису били сви свети и да су били међу њима и неки грешници, тако слично аналогно и царско свештенство, то што постоји царско свештенство верних не значи да не постоји и неко друго свештенство и служба, ето слично као овај пример са старим Јеврејима.

Није лак језик Светог Писма, рецимо један баш еклатантан пример када ап.Павле пише да ми постајемо причасници Божанске природе иако је познато да не можемо да будемо богови по природи него само и једино по благодати и милости Божијој, али ето ап.Павле је сигурно то знао али је имао дебели разлог зашто је то пренагласио у тим својим стиховима, баш није лак језик и израз Светог Писма у неким случајевима и зато и сви светитељи пишу да иза литераног језика и израза морамо да тражимо прави смисао реченог и сврху зашто је нешто речено баш тако да делује помало неразумљиво.

Чаша благослова коју благосиљамо није ли заједница крви Христове? Хлеб који ломимо није ли заједница тела Христовог?

Заиста, заиста вам кажем;ако не једете тело Сина Човечјег и не пијете крви његове, немате живота у себи. Који једе моје тело и пије моју крв има живот вечни, и ја ћу га васкрснути у последњи дан;Јер тело моје истинско је јело, а крв моја истинско пиће.Који једе моје тело и пије моју крв у мени пребива и ја у њему.

Ово ако је само симболично онда смо бре начисто угасили.... :pljus:
One koja je prolivena na krstu Golgote JEDNOM ZAUVEK.
A ne stalno ubijanje Hrista.
Necete valjda da budete jude?

Замисли који би каос настао да је тим животињама укинуо каменовање? Али није нигде ни рекао да за нешто неког треба затегнути камењем. Дапаче, има стихова где се јасно говори о укидању свих дотадашњих закона, али само за оне чији је квоцијент интелигенције > 30.

Исаија 58:13 се тешко може користити као оправдање светковања суботе. И док св. Кирило Александријски има јако лијепо духовно тумачење овог стиха нећу ићи тим путем. Задржаћу се на библијском тексту да покажем да се може оповргнути ова тврдња и без позивања на Св. Оце.

Гласник је цитирао овај стих:
"Ако *одвратиш ногу своју од суботе да не чиниш што је теби драго на мој свети дан, и ако прозовеш суботу милином, сваки дан Господњи славнијем, и будеш га славио не идући својим путовима и не чинећи што је теби драго, ни говорећи ријечи,"
Међутим кључни стих је први стих овог поглавља:
"Вичи из грла, не устежи се, подигни глас свој као труба, и објави народу мојему безакоња његова и дому Јаковљеву гријехе њихове,"

Исаија 58 се обраћа јеврејском народу и говори о њиховим гријесима а један од гријеха је заиста и било одбацивање правилног светковања суботе. Но да је субота била дата јеврејском народу и да су они били дужни поштовати никада није ни било спорно. Спорна је тврдња да је субота обавезна за нејеврејске народе а Исаија 58:13, као стих упућен управо јеврејском народу, се не може увјерљиво користити као доказ да је обавезна за друге народе којима стих није непосредно упућен.

Ko ovo ne razume oako jednostavnu stvar a misli da ima IQ?
On ga i nema.

Hebrejima 10,10U ovoj smo volji posvećenu prinosom tijela Isusa Krista jedanput zauvijek.

Videli smo na forumu tvoje poznavanje biblije i hriscanstva da na zalost niti moze da se nazove poznavanje.
Da si na primer rodjen kao musliman cisto navijacki bi to branio slepo...u tome je sva tvoja tajna i duhovni sklop.

Back