Маки
Buduća legenda
- Poruka
- 27.896
Ne, ovo je apsolutna neistina. Šta kaže sv. Justin:Ovde si svesno izvrnuo cinjenice i nehotice potvrdio mene.
Potvrdio si da su svetkovali 8 dan.
A on je bio pokretan jer je to bio rimski kalendar.
I padao na svaki dan u sedmici.
"PRVI DAN POSLIJE SUBOTE, ostajući prvi od svih dana, SE NAZIVA OSMIM" (Dijalog sa Trifonom 41.4).
μία γὰρ τῶν σαββάτων, πρώτη μὲν οὖσα τῶν πασῶν ἡμερῶν, κατὰ τὸν ἀριθμὸν πάλιν τῶν πασῶν ἡμερῶν τῆς κυκλοφορίας ὀγδόη καλεῖται
Koji je prvi dan poslije subote? Nema govora o pokretnom danu.
"8. На крају, пак, вели им (Бог): „He подносим више младине и суботе (њихове)“. Гледајте како каже: Нису ми угодне садашње суботе, него она коју сам створио, у којој, починувши од свега, учинићу почетак осмога дана, то јест почетак другога света. 9. Зато ми и проводимо осми дан (= недељу) у радости, у који је и Исус васкрсао из мртвих, и јавивши се (ученицима) узнео се на небеса." (Varnavina Poslanica, tekst sa početka 2. vijeka).
Na koji dan je Hristos vaskrsao?
Jer sam ti iznio jasne dokaze koji pobijaju tvoju tvrdnju?Na zalost pokazao si svoj pravi karakter.
Gde nema Duha dvetoga nema ni svetog karaktera.
Žali se apostolu Varnavi koji je to napisao, ne meni.U Vezi subota Bog kaze da mi nusu mile subote Jer Izrail cini druga zla dela.
Krade laze, vara, otima..Cini idolopoklonstvo.
U takvoj situaciji Bog ne prihvata njihove subote.
Ne mogu da verujem da si spreman na tklvu prevaru da izvuces tekst izvan konteksta?
Bio je i obrezan pa jel se obrezujete?Sam Isus posle toga svetkuje subotu.
A ko je od pravoslavnih tvrdio da je Bog promjenio subotu? Evo ti jasan dokaz. U grčkom jeziku se izraz sabbaton koristi za subotu a kyriaki za nedelju. Zašto ako su pravoslavni zamijenili subotu nedeljom?Cak u svom grobu.
Zasto ako mu nije mila?
Luka 4,16 Tako dođe i u Nazaret, gdje je bio odrastao. Po običaju svojemu otide u subotu u sinagogu. Ustade da čita.
Zar se Bog koji je stvorio subotu menja?
Jer ga vi stalno nama nabijate na nos kako smo mi nešto izmijenili i kako hulimo jer ne slavimo subotu.Pa zasto uopste pominjes svetkovanje nedelje u kontekst nedelnog praznovanja ?
Fulate značaj i neznajući osuđujete sami sebe. Šta je kontekst te izjave? Farisejsko preuveličavanje subote i zabrana svakog rada. I onda ih Hristos stavlja na pravo mjesto kad govori navedenu rečenicu. Dakle ta rečenica je upućena farisejima koji su bili JEVREJSKI zakonici. Suštinski značaj te rečenice je "pretjerali ste sa subotom i napravili je teškom". Pronalazite li se barem malo s obzirom da ste subotu uzdigli iznad svih ostalih zapovijesti i napravili je težom nego ikad prije.Hajde da vidim sta mi zelis objasniti:
Maki,Isus nam kaze da je subota stvorena za coveka a ne obrnuto ,evo dokaza:
Mar.2,27:
"...I govoraše im: subota je načinjena čovjeka radi, a nije čovjek subote radi..."
Ima li igdje u Pismu zapovijest o suboti prije Sinaja? Igdje? Adam, Noje, Avram, Isak, Jakov, Josif? Ima li igdje zapovijest da drže subotu?I sad pitam tebe i sve tvoje verske istomisljenike:
Kada je subota bila nacinjena,kada je stvorena,jel tada bilo jevreja ...!??
Kakve ceremonije?Ne ne nikako.
Imate 1 i 2 deo svetinje.
Imate ceremonije
Sličan ne isti.nacin oblacenja,
https://catalog.obitel-minsk.com/blog/2015/08/from-history-of-vestments
Da, kadimo.kadjenja.
BESKRVNU žrtvu. Ne KRVNE žrtve. OGROMNA razlika. Ne može biti veća.Zrtvenik, zrtvujete, itd..
Jesi svjestan da su tri sveštenička čina episkop, prezviter i đakon i da se sva tri ta čina pominju u Novom zavjetu?Pokazi mi u Novom zavetu jednog apostola da se oslovljava svestenikom?
Pokazi?