Svetkovanje subote ili nedelje?

A ko uopste spori da je vera bez dela mrtva ?
Citat kojeg sam dao definitivno ne nego je to zapravo poenta !
Naime kontekst teksta je da su dela zapravo drzanje Bozjih zapovesti ili jos preciznije - da je tvoja vera mrtva ako li ne drzis Bozji zakon !!!
Samo vera u hrista spasava
:8 I kad On dođe pokaraće svet za greh, i za pravdu, i za sud;
16:9 Za greh, dakle, što ne veruju mene

Ti mozes da trubis i da verujes al.on zna sta ti je u srcu njega zeznut ne mozes
Zakon postovati ne moze promeniti zlo ljudsko srce samo vera u zivoga boga

Samo vera u hrista spasava
:8 I kad On dođe pokaraće svet za greh, i za pravdu, i za sud;
16:9 Za greh, dakle, što ne veruju mene

Ti mozes da trubis i da verujes al.on zna sta ti je u srcu njega zeznut ne mozes
Zakon postovati ne moze promeniti zlo ljudsko srce samo vera u zivoga boga
Tako je,zakon je samo rezultat vere i to je sustina hriscanstva !
Dakle u onom trenutku kad odlucis verovati Bogu,ili jos preciznije - verovati Hristu onda automatski preduzimas obavezu da drzis Njegove zapovesti...u suprotnom ti si nista vise od jednog obicnog licemera ili lazljivca.
Evo Biblijskog dokaza u prilog ovome:

1 Jov.2,1-6:
" Dječice moja! ovo vam pišem da ne griješite; i ako ko sagriješi, imamo zastupnika kod oca, Isusa Hrista pravednika,
I on očišća grijehe naše, i ne samo naše nego i svega svijeta.
I po tom razumijemo da ga poznasmo, ako zapovijesti njegove držimo.
Koji govori: poznajem ga, a zapovijesti njegovijeh ne drži, laža je, i u njemu istine nema;

A koji drži riječ njegovu, u njemu je zaista ljubav Božija savršena; po tom poznajemo da smo u njemu.
Koji govori da u njemu stoji, i taj treba tako da hodi kao što je on hodio...."

Onda pročitaj citat koji sam doslovno preneo gde bukvalno piše da je vera mrtva bez dobrih dela. A ne da tumaciš i pozivaš se samo na delić izvučen iz konteksta i poruke apostola, koja je tek sa tim završnim rečima sasvim jasna.
Bice da nisi razumio tekst u citatu koji si postavio.

Ako imas stvarno veru, vera ce automatski proizvesti dela.
A ako nemas dela, znaci sa verom nije nesto uredu.
Dela s.

Ne funckionise zo tako da kszes, verujem, axsada cu gledati da ucinim neka d3la.

To nije to.

Dela ppkrece vera.
Ako nemas taj pokretac, nesto nije u redu sa tvojom verom.
A vera nas spaja sa izvorom.
To bi znacilo da nema spoja ako nema dela.
Ako dela cinis sam od sebe, to nisu dela od vere.
I uzalud su.

A ko uopste spori da je vera bez dela mrtva ?
Citat kojeg sam dao definitivno ne nego je to zapravo poenta !
Naime kontekst teksta je da su dela zapravo drzanje Bozjih zapovesti ili jos preciznije - da je tvoja vera mrtva ako li ne drzis Bozji zakon !!!
Pa ti bato to osporavaš I to sad opet i ponovo svojom nerazumrvanjem, samo si izvrnuo naopako spostolove reči.

Kontekst teksta je da bez dobrote i dobrih dela koji iz nje proizilaze nema vere.

Držanje zakona nije dobro delo, kako ti kažeš, samo po sebi, jer zakoni mogu da se drže iz sebičnih razloga, odnosno straha od kazne a ne iz dobrote. Po svemu što si o temi napisao, kod tebe je to slučaj.

Dakle, drziš zakon kao Jevreji koji su držali subotu da ne otpadnu pa da ih Bog kazni pa hteli da ubiju Hrista jer je izlečio bolesnog, baš u taj dan. To nije dobrota pa nije ni živa vera koja deluje, osim naopako i formalno.

1. Шести је дан, за оне који практикују подвижништво, потпуно остварење природних активности које воде врлини. Седми је, за оне који живе созерцатељно, употпуњење умног (сазнања) и напуштање природног сазнавања неизрецивог. Осми је, за обожења достојне, преуређење и премештање. И нигде Господ, откривајући тајне седмог и осмог дана, не именује дан и час мистерије свршетка који одређује унутарње логосе свег (бивствујућег). Нема силе ни на небу ни на земљи, осим блаженог божанског Творитеља, која може знати за (неку) појаву пре но што ју је (сама) искусила.
  2. Шести дан очитује (унутрашње) логосе бића бивствујућег; седми наговештава начине доброг (врлинског) бића; а осми неизрециву мистерију вечног бића.
  3. Пошто знамо да је седми дан символ практичке активности, одужимо у потпуности, добрим делањем, сва дуговања наша, тако да се за нас може рећи: „И погледа Бог све што је створио, и гле, добро беше веома“ (1. Мој. 1; 31).
https://svetosavlje.org/gnosticki-stoslovi-prvi/

:amen:
Iz ovoga se vidi, zasto sam Telemit Pravoslavac.

Pa ti bato to osporavaš I to sad opet i ponovo svojom nerazumrvanjem, samo si izvrnuo naopako spostolove reči.
Daj molim te pojasni kako mi se ovo desilo...
Kontekst teksta je da bez dobrote i dobrih dela koji iz nje proizilaze nema vere.
Tako je, i ...???
Držanje zakona nije dobro delo, kako ti kažeš, samo po sebi, jer zakoni mogu da se drže iz sebičnih razloga, odnosno straha od kazne a ne iz dobrote. Po svemu što si o temi napisao, kod tebe je to slučaj.
Slazem se, i...???
Dakle, drziš zakon kao Jevreji koji su držali subotu
A ko ti je rekao da ja tako drzim subotu ,pa zar nisi do sada uspeo skontati kako to realno ide u praksi...!/.
...mada ne sporim da je to siroka zona gde se uvek i uvek mozemo popravljati stoga je kljucno donegti odluku da svetkujemosubotu i da to tokom vremena usavrsavamo to nase svetkovanje ( primera radi,zapovest nalaze aktivan i produktivan rad tokom 6 radnih dana u formatu gde cemo svrsavati sve svoje poslove pa se u tom smislu veoma cesto desi da nekako i ne uspemo svrsiti sve nase poskove ili da ih mozda ne obavimo kako treba i onda i to je svojevrsno krsenje pomenute odredbe...a o temi kako trebamo funkcionisati u sedmom danu mozemo zaista puno pricati i uvek nalaziti prostora za usavrsavanje ).
da ne otpadnu pa da ih Bog kazni pa hteli da ubiju Hrista jer je izlečio bolesnog, baš u taj dan. To nije dobrota pa nije ni živa vera koja deluje, osim naopako i formalno.
Jel imas nekog dokaza s kojim bi dokazao ovu tvoju ...konstataciju i optuzbu na moj racun ili ti je ovo samo jos jedna utrinska doza pljuvanja,kondicije radi ?!:kafa:

stoga je kljucno donegti odluku da svetkujemosubotu i da to tokom vremena usavrsavamo to nase svetkovanje ( primera radi,zapovest nalaze aktivan i produktivan rad tokom 6 radnih dana u formatu gde cemo svrsavati sve svoje poslove pa se u tom smislu veoma cesto desi da nekako i ne uspemo svrsiti sve nase poskove ili da ih mozda ne obavimo kako treba i onda i to je svojevrsno krsenje pomenute odredbe...a o temi kako trebamo funkcionisati u sedmom danu mozemo zaista puno pricati i uvek nalaziti prostora za usavrsavanje ).
Ama ne kršiš ništa. Kad ćeš da shvatiš da "svršavanje svih svojih poslova" da taj dan ne radiš ništa nije nikakva obaveza? Tako su i sadukeji mislili. Možeš celu subotu da radiš, pogotovu za nečije tuđe dobro i to bi te čak i iskupilo za neke druge grehe. Naravno ako je iskreno i izraz tvoje dobrote a ne da je samo odglumiš.

Ti ovo ko babe koje proturaju da za crveno slovo "ne valja ništa da se radi".:mrgreen:

Jel imas nekog dokaza s kojim bi dokazao ovu tvoju ...konstataciju i optuzbu na moj racun ili ti je ovo samo jos jedna utrinska doza pljuvanja,kondicije radi ?!:kafa:
Bato, ajde me mani tih vaših srktaških forica sa pljuvanjem ako nemaš bolji argument.

Kraće rečeno, hrišćanin nije onaj koji drži zakone nego onaj koji je dobar. Takvima zakoni ne trebaju. Zakoni postoje za i zbog ološa.
A kako si dobar bez Boga i Njegovog zakona ?
Interesantno je kako ignorises jasne poruke Isusa Hrista dok ujedno nameces svoje filozofiranje.
...sto mi nisi argumentovano osporio citate ??
Ako ne znas,to se radi tako sto navedes citata i kazes da sam ga dao u pogresnom kontekstu jer,sta ja znam,eto mozda Isus nije mislio da ce dati platu po ljudskim delima ili da se mozda poziv za drzanje Bozjih zapovesti ne odnosi doslovno na zapovesti nego na...sta ja znam,budi kreativan,smisli nesto...
I tek onda prava diskusija pocinje ...ovako samo lupis nesto bez veze,onako pausalno s cime se primetno snizava nivo diskusije
Reci mi,sta ce biti Jel ces doci "na popravni"...?

A kako si dobar bez Boga i Njegovog zakona ?
Bato, ako ti trebaju zakoni da bi bio dobar, onda to znači da nisi dobar. A ako nisi dobar to znači da i nisi ni hrišćanin. Prosto kako je apostol objasnio.
sto mi nisi argumentovano osporio citate ??
Ako ne znas,to se radi tako sto navedes citata i kazes da sam ga dao u pogresnom kontekstu

Pa naveo sam ti prethodno nedvosmisleno celu Jak.02 na ponovno čitanje i kao argument ono što je apostol u rezimeu rekao o povezanosti dobrote i vere. Ali očigledno nisi ni pročitao post jer ti ne odgovara sadržina onoga što je apostol poručio.

A gde tu piše da je bez Boga? Odakle ti znaš ko je bez Boga?
Ako neko ne cini Bozju volju taj nije sa Bogom,to je bar opstoprihvacena realnost.
...i ne treba da znam,dovoljno je da vidim njegova dela i da cujem njegov govor jer usta govore od suviska srca.
Proizilazi da, kada neko ima punu glavu ideja o Bogu, taj je sa Bogom.
Ne, taj je samo sa idejama o Bogu.
Nazalost i ovo je moguce...upravo zbog toga je Bog sve to stavio u paketu - vera u Boga podrazumeva postovanje/drzanje Bozjih zapovesti i to se realno efektuise u njegova dela.
Koji deo od ovg ti nije jasan ?

Bato, ako ti trebaju zakoni da bi bio dobar, onda to znači da nisi dobar. A ako nisi dobar to znači da i nisi ni hrišćanin. Prosto kako je apostol objasnio.
Biti dobar ne znaci da ti to sam o sebi kazes nego da te drugi pepoznaju kao takvog a pre svega sam Bog.
E sad ljudi nece primetiti da si dobar zbog tvojih plavih ociju ili zbog sarmantnog osmeha nego upravo zbog tvojih dela.
...a ne znam dali si informisan da su ta dela zapravo direktno i nedvosmisljeno definisana i regulisana Bozjim zapovestima...koliko to tebi smetalo ili mozda bilo tesko razumeti i prihvatiti.
...znam da je ovo shokantno za tebe ali je to realnost.
Pa naveo sam ti prethodno nedvosmisleno celu Jak.02 na ponovno čitanje i kao argument ono što je apostol u rezimeu rekao o povezanosti dobrote i vere. Ali očigledno nisi ni pročitao post jer ti ne odgovara sadržina onoga što je apostol poručio.
Ne samo da sam ti procitao taj tvoj...hajde da ga i ja nazovem post nego sam ti direktno ukazao na teolosku gresku i pokusao ti argumentovano pojasniti.
...ne znam sta bi vise od ovog mogao uciniti ?
...kako god,ako li smatras da sam ipak nesto propustio daj molim te ponovi pa cu ja pokusati da tiu pojasnim ( ili da ti citiram moj odgovor jos jednom).

Dakle ?

Da,svako krsenje Bozjih zapobvesti jeste greh !!!
...Jeli a ko ga primorao da radi subotom - zelja da radi upravo taj posao jer mu mozda odgovara zbog nekih razloga ( siguran posao ,dobro placen i t.d.) ???
...ili zbog nedostatka vere u Boga sumljajuci da bi On mogao da mu obezbedi drugaciji nacin egzistencije...!?
Кад овако нешто напишеш, џаба си ми писао онолико у једној од претходних порука, јер ти ништа не вјерујем. Очигледно је да немаш емпатије према другима.

Него реци ми како протиче твој суботеи дан, идеш ли у пекару или продавницу по хљеб?

Превиђаш ово и сад ћеш се вадити на контекст по свом тумачењу како теби одговара:
7. Кад бисте пак знали шта је то: Милост хоћу а не жртвоприношење, не бисте осуђивали невине.
8. Јер је Син Човјечији господар и суботе.

Dakle, drziš zakon kao Jevreji koji su držali subotu da ne otpadnu pa da ih Bog kazni pa hteli da ubiju Hrista jer je izlečio bolesnog, baš u taj dan. To nije dobrota pa nije ni živa vera koja deluje, osim naopako i formalno.
Po cemu znas da ja tsako drzim zakon?
Ajde citiraj to moje sto sam navodno tako tvrdio kako kazes i objasni iz toga mojeg sto citiras kako ja to tvrdim?

Ti sto meni nameces je vasa javno ucenje...

Poslednja izmena:
Sistem mi pokazao crveno pa nisam provreavao.
Sistem te laze, ne veruj sta kaze.
Ako laže koza ne laže...
Screenshot_20230712-105402.png

Ako neko ne cini Bozju volju taj nije sa Bogom,to je bar opstoprihvacena realnost.
...i ne treba da znam,dovoljno je da vidim njegova dela i da cujem njegov govor jer usta govore od suviska srca.

Nazalost i ovo je moguce...upravo zbog toga je Bog sve to stavio u paketu - vera u Boga podrazumeva postovanje/drzanje Bozjih zapovesti i to se realno efektuise u njegova dela.
Koji deo od ovg ti nije jasan ?
A ti znaš šta je Božija volja tako što ti je neko protumačio Bibliju i ti si
u to poverovao? I sad, ako neko čini drugačije od toga, ti ćeš reći da
on nije sa Bogom. Ne, on samo nije sa tumačenjem koje si ti prihvatio.

Možda ni ti ne činiš po Božijoj volji.

Potpuno si upravu, kada bi čovek delovao iz dobra, zakoni mu ne bi bili ni potrebni.
Sam sedmi dan predstavlja krunu stvaranja, a to je dobro. Jer Bog se 6 dana bavio kreacijom (znanjem, istinom), a vrhunac znanja je dobro koje je iznad istine. Fariseji su se držali zakona (istine) jer su time pokušali sakriti nedostatak dobra.
Reč farisej odnosi se na unutrašnje stanje čoveka koji, da bi se pokazao, postupa samo u skladu sa spoljašnjim zakonima i zabranama i oseća se zaslužnim u očuvanju istih, a što je u suprotnosti sa situacijom kada čovek dela istinski iz onog što je dobro. Nažalost farisejstvo se održalo do danas, pogotovo među protestantima koji drže subotu.

Kraće rečeno, hrišćanin nije onaj koji drži zakone nego onaj koji je dobar. Takvima zakoni ne trebaju. Zakoni postoje za i zbog ološa.
A hrist stigo da se zahvali dobrima jer oni su postojali i bez hrista jel tako i reko im samo nastavite tako budite dobri a olosima zapretio ako se ne podobre na silu idu u pakao haha
Jos jedared
Tako nam je Zakon bio staratelj koji nas je vodio do Hrista, da bi se vjerom opravdali” (Galatima 3:24).

A hrist stigo da se zahvali dobrima jer oni su postojali i bez hrista jel tako i reko im samo nastavite tako budite dobri a olosima zapretio ako se ne podobre na silu idu u pakao haha
Jos jedared
Tako nam je Zakon bio staratelj koji nas je vodio do Hrista, da bi se vjerom opravdali” (Galatima 3:24).
Luka 06
6:43 Jer nema drveta dobrog da rađa zao rod; niti drveta zlog da rađa dobar rod.
6:44 Jer se svako drvo po rodu svom poznaje: jer se smokve ne beru s trnja, niti se grožđe bere s kupine,
6:45 Dobar čovek iz dobre kleti srca svog iznosi dobro, a zao čovek iz zle kleti srca svog iznosi zlo, jer usta njegova govore od suviška srca.

Back