Svetkovanje subote ili nedelje?

Кад овако нешто напишеш, џаба си ми писао онолико у једној од претходних порука, јер ти ништа не вјерујем. Очигледно је да немаш емпатије према другима.
Ja ti ne trazim da meni verujes vec Bogu...
Него реци ми како протиче твој суботеи дан, идеш ли у пекару или продавницу по хљеб?
Odlicno pitanje pa cu ti evo ukratko opisati jedan moj uobicajeni subotnji dan.
Dakle nakon svrsetka svih radnih obaveza u petak popodne ili jos preciznije kada sunce zadje onda pocinje sveti subotnji dan.
Tada je generalno moja porodica na okupu i imamo zajednicke trenutke kada ukratko delimo nasa iskustva u toku dana ili mozda i neka iz proteklih radnih dana a koja je po necemu specificna i vredna za pominjanje.
Zajednicka lagana vecera uz uobicajenu zajednicku molitvu s kojom se zahvaljujemo Bogu za sve sto nam je dao do tog trenutka ukljucujuci i jelo kojeg imamo na sto.
Nakon toga "mozda malo optegnemo noge" ili decaci idu malo napolje sa drugarima da se malo rastrcaju levo-desno a to isto radimo i zena i ja obavezno pre spavanja...i onda se ide u krevet.
Subotom ujutru mi dan pocinje doruckom i fizickom aktivnoscu ( ja sam licno fan mountbike voznje koju praktikujem brzim tempom nege oko 23 km ( ukupno) a ponekad to radim u drustvu sa suprugom pa onda dolazi tusiranje, pa onda idemo malo u prirodu da se tamo opustimo i malo prosetamo ( i obavezno nesto prezalogajimo i to obavezno voce).
Ukoliko bude prilika lepo je videti sa prijateljima s kojima delite istu veru a jos bolje bi bilo ako imate zajednicko bogosluzenje...
A nakon toga rucek,pa malo optezanje nogu ,pa nesto mozda pogledamo na netu levo desno,eto i ja se desava da otvaram forum i da nesto napisem i t.d.
Popodne nakon uzine obavezno druga tura fizicke aktivnosti i to vazi za citavu porodicu - nekad to ide zajeno nekad kako se ko snadje i organizuje...
..i polako,subotom kasno popodne,sunce pocinje da zalazi...polako ali sigurno dan prolazi...
...i kad se "ugasi"i zadnji suncev zran za horizonta subota je vec zavrsena i pocinje prvi radni dan.
Превиђаш ово и сад ћеш се вадити на контекст по свом тумачењу како теби одговара:
A sto bih se vadio,mislis da cu tako biti "verniji"pred Bogom ili cu si nekako olaksati neki moj status...
7. Кад бисте пак знали шта је то: Милост хоћу а не жртвоприношење, не бисте осуђивали невине.
8. Јер је Син Човјечији господар и суботе.
Tako je,briljijantan zakljucak i realnost koju nikada ne smemo zaboravljati.
Sin covecji je gospodar i od suboted i ujedno lepo je primetiti da je subota stvorena za coveka stoga treba uraditi sve sto stoji do svakog pojedinca da iskoristi maksimum od blagosleve tog dana...onako kako to Bog zaista trazi !!!

Poslednja izmena:
Pa i kuran to govori a i sve druge
religije
I sad koja je razlika izmedju hrista i alaha
Zasto da se veruje hristu a ne alahu

Оне који буду вјеровали и добра дјела чинили смјестићемо се у џенетске одаје, испред којих ће ријеке тећи, у њима ће вјечно боравити. Како ће дивна бити награда онима који су се трудили.“ ('Анкебут, 58)

Potpuno si upravu, kada bi čovek delovao iz dobra, zakoni mu ne bi bili ni potrebni.
Sam sedmi dan predstavlja krunu stvaranja, a to je dobro. Jer Bog se 6 dana bavio kreacijom (znanjem, istinom), a vrhunac znanja je dobro koje je iznad istine. Fariseji su se držali zakona (istine) jer su time pokušali sakriti nedostatak dobra.
Reč farisej odnosi se na unutrašnje stanje čoveka koji, da bi se pokazao, postupa samo u skladu sa spoljašnjim zakonima i zabranama i oseća se zaslužnim u očuvanju istih, a što je u suprotnosti sa situacijom kada čovek dela istinski iz onog što je dobro. Nažalost farisejstvo se održalo do danas, pogotovo među protestantima koji drže subotu.
Vecina drze nedelju...

Ja ti ne trazim da meni verujes vec Bogu...

Odlicno pitanje pa cu ti evo ukratko opisati jedan moj uobicajeni subotnji dan.
Dakle nakon svrsetka svih radnih obaveza u petak popodne ili jos preciznije kada sunce zadje onda pocinje sveti subotnji dan.
Tada je generalno moja porodica na okupu i imamo zajednicke trenutke kada ukratko delimo nasa iskustva u toku dana ili mozda i neka iz proteklih radnih dana a koja je po necemu specificna i vredna za pominjanje.
Zajednicka lagana vecera uz uobicajenu zajednicku molitvu s kojom se zahvaljujemo Bogu za sve sto nam je dao do tog trenutka ukljucujuci i jelo kojeg imamo na sto.
Nakon toga "mozda malo optegnemo noge" ili decaci idu malo napolje sa drugarima da se malo rastrcaju levo-desno a to isto radimo i zena i ja obavezno pre spavanja...i onda se ide u krevet.
Subotom ujutru mi dan pocinje doruckom i fizickom aktivnoscu ( ja sam licno fan mountbike voznje koju praktikujem brzim tempom nege oko 23 km ( ukupno) a ponekad to radim u drustvu sa suprugom pa onda dolazi tusiranje, pa onda idemo malo u prirodu da se tamo opustimo i malo prosetamo ( i obavezno nesto prezalogajimo i to obavezno voce).
Ukoliko bude prilika lepo je videti sa prijateljima s kojima delite istu veru a jos bolje bi bilo ako imate zajednicko bogosluzenje...
A nakon toga rucek,pa malo optezanje nogu ,pa nesto mozda pogledamo na netu levo desno,eto i ja se desava da otvaram forum i da nesto napisem i t.d.
Popodne nakon uzine obavezno druga tura fizicke aktivnosti i to vazi za citavu porodicu - nekad to ide zajeno nekad kako se ko snadje i organizuje...
..i polako,subotom kasno popodne,sunce pocinje da zalazi...polako ali sigurno dan prolazi...
...i kad se "ugasi"i zadnji suncev zran za horizonta subota je vec zavrsena i pocinje prvi radni dan.

A sto bih se vadio,mislis da cu tako biti "verniji"pred Bogom ili cu si nekako olaksati neki moj status...

Tako je,briljijantan zakljucak i realnost koju nikada ne smemo zaboravljati.
Sin covecji je gospodar i od suboted i ujedno lepo je primetiti da je subota stvorena za coveka stoga treba uraditi sve sto stoji do svakog pojedinca da iskoristi maksimum od blagosleve tog dana...onako kako to Bog zaista trazi !!!
Dakle, nedeljom radis? A sta da radis u nekoj firmi koja ima radnu subotu, kao sto su recimo trgovine?

interesantno zaista 🤔.
po 10 božjih zapovjedi subota je glavna.
po hrisčanstvu je nedjela (svet dan).
ima i drugih kontradiktornosti star nov zavjet.
Нема контрадикторности, као што је било обрезање тела па дошло обрезање духа, тако када је васкрсао Христос, дошао је Дан Господњи - а то је недеља. И онда нема потребе да се понашамо као да Христос никада није живео и васкрсао.

Нема контрадикторности, као што је било обрезање тела па дошло обрезање духа, тако када је васкрсао Христос, дошао је Дан Господњи - а то је недеља. И онда нема потребе да се понашамо као да Христос никада није живео и васкрсао.
A ko se je to ovog setio ???
Apostoli definitivcno nisu a obracenici hriscani jos manje jer toga nema u Svetom Pismu...
Nekom je definitivno dosla na pamet ta promena Bozjeg zakona ali vernicima ( danas hriscanima) definitivno nije.
Dakle ?

Back