Sveti Platon : Svetac koji je izdržao 18 dana bez hrane i vode zbog vere u Hrista

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
262.447
Sveti-mucenik-Platon-774x1112.jpg


Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetog mučenika Platona. Rođen je u Ankiri Galatijskoj i bio je hrišćanin po rođenju i vaspitanju.
Platon nije skrivao svoju veru u Hrista nego je javno propovedao. Zbog toga je bio izveden na sud pred načelnika Agripina, gde je izložen mučenju.

Kada ga je načelnik počeo savetovati, da izbegne smrt i sačuva život poklonjenjem idolima, Platon je odgovorio da postoje dve smrti, jedna malovremena,
a druga beskonačna. Tada ga je Agripin izložio najstrašnijim mukama. Stavljao mu je vrelu gvozdenu đulad na obnaženo telo, potom mu je od kože pravio kaiše.

Na sve te muke, Platon je odgovarao: "Muči me još ljuće, da se vidi jasno tvoja beščovečnost i moje trpljenje." Kada je mučitelj Platonu spomenuo neznabožačkog filozofa Platona, on je odgovorio "Niti sam ja sličan Platonu, ni Platon meni, osim jedino po imenu. Ja se učim mudrosti, koja je Hristova, a on je učitelj one mudrosti, koja je ludost pred Bogom."

Potom su ga bacili u tamnicu, gde je proveo 18 dana bez hrane i vode. Kada su se uverili da Platon može živeti gladujući tako dugo, on im reče: "Vi se hranite mesom, a ja ću svetim molitvama, vas veseli vino, a mene Hristos, loza istinita." Posle toga Agripin, videvši da Platona ne može odvratiti od Hrista, osudio ga je na posečenje mačem.

Posečen je oko 266. godine i primio je venac večne slave.

https://www.magazin.novosti.rs/sr/z...a-bez-hrane-i-vode-zbog-vere-u-hrista/1439867
 

manem78

Primećen član
Poruka
631
" Kada je mučitelj Platonu spomenuo neznabožačkog filozofa Platona, on je odgovorio "Niti sam ja sličan Platonu, ni Platon meni, osim jedino po imenu. Ja se učim mudrosti, koja je Hristova, a on je učitelj one mudrosti, koja je ludost pred Bogom."
Dobro, posto vidim da su administratori jako osetljivi, izrazicu se drugacije. Ovo izjava mi ne deluje ni malo "svetački". Meni licno. :)
 

RIA77

Domaćin
Poruka
3.997
Kaко ти се чини ова изјава
Него је Бог изабрао оно што је пред светом лудо - да тиме посрами мудре, и што је слабо пред светом, то је Бог изабрао - да посрами јако,
и што се у свету сматра неплеменитим и презреним Бог је изабрао, и оно што се сматра за ништа - да уништи оно што важи као нешто,
да се нико не похвали пред Богом.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.