Quantcast

Sveti Dimitrije Solunski

Poruka
4.286
Sveti Dimitrije Solunski, hrišćanski svetitelj koji se, u našoj crkvi, praznuje 8og Novembra.
Zaštitnik grada Soluna, zaštitnik Sibira i Srema.

Prema onome do čega sam ja došao, On je bio solunski Vojvoda (Strateg solunske teme), titulu je, opet, po predanju, nasledio od svog oca.
Hrišćansko verovanje primio je od majke.
Trebalo bi da je živeo u vreme Cara Maksimilijana, tačnije, da je za vreme njegove vladavine i po njegovom nalogu ubijen, a zbog toga što je bio Hrišćanin.

Da li neko ima bliže podatke o istorijskoj ličnosti ovog svetitelja?
Ovde pre svega računam na @Slaven777 i @Konstantin Veliki , ali, naravno, i na druge poznavaoce.
 

Mita Komita

Elita
Moderator
Poruka
24.614
У Википедији на енглеском има мало више података него на србском. На пример:

"Већина историјских научника следи хипотезу коју је изнео Болландиста Хиполит Делехаје , (1859 - 1941) да је његова слава пренета из Сирмијума [5] када га је Солун заменио за главно војно упориште на том подручју 441/442. Његова веома велика црква у Солуну, Хагиос Деметриос , датира из средине 5. века. [6] Солун је остао у средишту његове славе и заштитник је града.

После пораста његове славе као град света, Солунје претрпео вишеструке нападе и опсаде славенских народа који су се доселили на Балкан , а Деметриосу су приписане бројне чудесне интервенције за одбрану града. Отуда га касније традиције о Деметрију сматрају војником у римској војсци , па су га сматрали важним војним мучеником . Не изненађује да је био изузетно популаран у средњем веку . Спорови између Бохемонда И из Антиохије и Алексиоса И Комненоса су, изгледа, резултирали да је Деметрије присвојен као заштитник крстарења. "

Значи, Срби су хтели да га убију.
 
Poruka
7.163
Док не стигне Константин ...
Sveti Dimitrije Solunski, hrišćanski svetitelj koji se, u našoj crkvi, praznuje 8og Novembra.
Zaštitnik grada Soluna, zaštitnik Sibira i Srema.
Ако је 8.новембар у питању и празник Митровдан онда би наш назив био правилнији као Св Дмитар односно Св.Митар.
Ја сам имала срећу да ме пријатељ са Солунског универзитета уведе у подрум солунске цркве, где су скривене праве мошти Св.Дмитра.
За обичне туристе, без пријатеља, у главном делу цркве је лажни саркофаг, сав у стаклу и светлећим украсима.

Што се имена тиче, у старијим етнографским списима празник се звао Дмитровдан, а и данас има Срба родом са Косова и Метохије да носе крштено име Дмитар.
Митровдан је код нас увек везан са Ђурђевданом, још у старој вери, па је и у хришћанству остала веза Св.Дмитар-Св.Ђорђе.

Његова веома велика црква у Солуну, Хагиос Деметриос , датира из средине 5. века.

Преко линка који је дао (Св.) Мита Комитски..
видим да је било забуне у Солуну око имена одн.заштитника: изгледа да су раније идентификовали Св.Ђорђа као Деметра одн.Дмитра.
Пише:
67px-thumbnail.jpg

Свети Ђорђе (претходно идентификован као свети Димитриј) са децом: један од ретких мозаика који су избегли уништење из иконокласта.
 
Poslednja izmena:

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.