Quantcast

Svet u ovom veku

Duh Sekire

Iskusan
Poruka
6.688
Сви су цветови будућости у семену садашњости.
Кинеска мудрост

"Cold-eyed, I contemplate the world"
~ Mao Tse-tung


У својој анализи догађаја који би могли уследити у овом веку, Steven LaTulippe започиње општом причом о томе како је предвиђање будућности неизвестан подухват. Згодно је позивање на The Foundation Trilogy Исака Асимова. Не бих се ту задржавао, уосталом имате линк. Но пре него пређем на посао, истакао бих нешто друго.
Пре разматрања конкретне предикције, потребно је рећи да су оваква дела једнодимензионална чак и кад нису једнострана. Желим рећи да се неки аспекти детаљно сагледавају, а неки занемарују. Тако овде није ништа речено о екологији и одржљивости развоја. А ако планета оде у мајчину, чему онда све? На то ћу се вратити у даљем сагледавању.
А сада прелазим на ову анализу догађаја у овом веку, који ће по њеном аутору довести у питање опстанак западне цивилизације. Ја ћу унети и неке своје закључке до којих сам дошао из других анализа, а оригиналан текс анализе имате:
http://www.lewrockwell.com/latulippe/latulippe64.html
Америка: Другар, позајмиш ми...
Судбина Американаца је да упознају своју изреку која гласи: Нема бесплатног ручка.
Како њихова економија не производи више довољну количину добара да покрије животни стил популације, осмишљени су начини да се то премости. Главни начин је био задуживање.
Влада полако тоне под теретом више стотина милијарди долара годишњег буџетског дефицита, док се економија гуши под 750 милиона трговинског дефицита годишње. Док је дуг по себи довољно лош прати га још једна ствар: инфлација (за сада је то видљиво кроз девалвацију долара). Плаћање дугова са обезвређеним доларом чува новац и чини да у књигама изгледа солвентније него што стварно јесте.
Аутор наглашава да и поред халуциногених економских теорија Федералне владе, економија не може заувек живети позајмљујући новац. Пре или касније, вук ће закуцати на врата – и одувати кућу. Америка више неће бити „једина светска суперсила“.
Оно што није наведено је ко кредитира Америку, докле, и који би му били разлози. Америка се финансира на јапанским и кинеским обвезницама од којих многе 2020 доспевају на наплату. Осим тога, источноазијске централне банке држе око 2000 милијарди долара својих девизних резерви у Америци. То може покривати све дефиците неко време, али питање је када ће и овај капитал почети да се сели.
Намеће се питање зашто би то радили? Одговор је прост – зато што им се исплати. Но можемо ићи у даље рашчлањивање. Разлози могу бити економски и неекономски (политички). Економски интерес и Кине и Јапана је јасан – Американци су велико тржиште њихових производа. Јапанци су осим тога и власници доброг дела америчких предузећа. Јапан има и политички разлог – његово зазирање од јачања НР Кине. Јапанци сматрају да ће их амерички савезник штитити. Међутим, виећемо, и њихове опције су ограничене.
Кина има економски интерес јер још нема довољну унутрашњу тражњу. Само 300 до 400 милиона Кинеза може да у већој мери користи производе које израђује њихова све јача привреда. Али овај број сигурно расте, основица се шири можда за 5% годишње, што је опет мање од привредног раста који износи 9%. Када унутрашња потрошња довољно порасте, питање је колико ће Кинези хтети да финансирају Американце.
Кина има и политичке разлоге да (веома дискретно) подржи америчко изигравање светског полицајца. Кина такође има проблема са милитантним исламом (што је плеоназам – ислам је милитантна религија). Њима одговара амерички “рат против тероризма” и уопште сукоб на релацији Запад – Ислам. Западњаци тако бивају све више заглибљени у овај сукоб и не могу да спрече јачање Кине. Наравно, оваква “подршка” је веома цинична, али то неће спасити Америку.
 

Duh Sekire

Iskusan
Poruka
6.688
Европа гледа у амбис (литералније: Götterdämmerung)
Аутор укратко описује вредности Викторијанске ере које су владале Европом почетком прошлог века. Но, свему томе је дошао крај у вероватно најбесмисленијој кланици у историји света – у Првом светском рату. Брутални бесмислени рат изродио је зле духове нацизма, бољшевизма и геноцида. Уследио је још један рат и до половине века Европа је била исцрпљена – демографски економски и духовно.
Европски одговор био је у напуштању старих вредности, уместо којих је усвојен пост-модерни секуларизам и морални релативизам (истичем ово због неких). Енергије су усмерене на оно што су назвали La Dolce Vita
У суштини две главне ствари су резултирале из тога:
1) социјализам
2) секуларизам.
Европски социјализам, који се појављује под разним именима: wellfare state, Sozialsicherungsistemm... је практично подигао животни стандард људи и релаксирао их доброг дела борбе за преживљавање. Радно време је почело да пада, што технологија оправдава, чак и испод осам сати. Пензиони систем је дао сигурност под старе дана. Оно што сада видимо као последицу је све слабија конкурентност привреде у поређењу са азијским такмацима.
Још гора последица био је пад фертилитета на 1,4 детета по жени (2,1 се сматра неопходним за репродукцију). Истраживања показују да људи гаје велике фамилије из две групе разлога – религиозних разлога и бриге за властиту егзистенцију у старости. Европски систем је уклонио оба разлога. Европске владе су суочене са колапсом популације учиниле фаталан корак – отворили су врата муслиманској имиграцији.
Иако аутор не гаји неки анимозитет према исламу, он наводи горку реалност да европска и муслиманска култура једноставно нису компатибилне. Муслимански свет захтева женску чедност, презире атеизам и спроводи строге казне и за лакше облике криминала.
У наредних 40 година муслимани ће се приближити већини у многим западноевроспким земљама. Чак није неопходан наставак континуиране миграције. Рецимо да Данска тренутно заустави сваку имиграцију, свеједно ће 2039 имигрантско становништво чинити већину. У Француској је 2005, први пут у историји већина беба имала муслиманске родитеље.
Према знањима аутора, ниједна група у историји није допустила да буде мирно замењена у земљи свога порекла. Бомбашки напади у Мадриду и Лондону, убиство Теа ван Гога, француска интифада и наравно последњи догађаји око карикатура Пророка су весници тешких времена. У много чему Европа већ подсећа на Југославију после Тита. Последично, цео европски континент иде према будућности етничких ратова какви су виђени у Босни и на Косову.
Предвиђања иду у једном од три правца. Могуће је да десничарске партије освоје власт у Европи и крену у отворени сукоб са исламом и насилне депортације, што би резултирало насиљем. Други сценарио је фрагментација континента на муслиманске и европејске кантоне. У трећем сценарију ислам је победник и намеће социјалне норме европском становништву.
Таква Европа би подсећала на Мусолинијеву Италију, Либан или Зимбабве, респективно.
Овде морам унети свој коментар. Вредности познате као La Dolce Vita у принципу сматрам својим, осим неких скретања, која нажелост већ постају доминантна у систему. Сматрам себе присталицом ствари као што су пост-модерни секуларизам и морални релативизам. Међутим, изгледа да се показује да такве вредности не могу бити победничке. Еволуцијом опстају боље прилагођени. Ни лепши, ни паметнији, често не ни јачи – мада све то може бити део тога. Изгледа да је сада неко други боље прилагођен.
 

serb_pagan

Domaćin
Banovan
Poruka
4.442
slazem se u vezi islama...najveca opasnost koja preti civilizaciji jos od invazije turaka osmanlija...mada,u danasnjem svetu ko kontrolise finansije,kontrolise sve...mali uvezbani timovi super-vojnika (mozda i "genetski modifikovanih") bice sasvim dovoljni da razbiju svaku eventualnu pobunu nekakvog novog dzihada u buducnosti...opet,to je samo moje misljenje
a propo evolucione pobede,ne moze se reci da su islamisti vec pobedili...u evropskoj uniji svetlosnom brzinom raste netrpeljivost prema muslimanima,koja ce naravno rezultirati necim krupnim u narednim godinama,a sta ce biti od toga videcemo...sto se tice srbije,ja sam za varijantu "kud svi turci,tu i mali mujica"...dosta je bilo pishanja uz vetar,vec uz EU,ili tek necemo imati nikakve sanse protiv islama,ovako ekonomski slabi i moralno razoreni...
 

Duh Sekire

Iskusan
Poruka
6.688
Како год да се заврши сукоб на релацији Европа - Ислам "србенде" профитирају, нажалост само "морално".
1) Европа губи - значи да су методе Ратка Младића биле једино делотворне (Хантигтон је писао о томе).
2) Европа добија користећи методе сличне онима које су радили Срби. Значи, они нису ништа бољи од нас. Ти тимови супер-војника су само шминка. Мада, шминка често пролази у данашњем свету, а ко је крив нашим "јуначинама" што су се млого 'урчили.
 

serb_pagan

Domaćin
Banovan
Poruka
4.442
da,a sto se razmnozavanja evropskog stanovnistva tice,vidno je da si zapostavio razvoj genetike,sto u bliskoj buducnosti moze dati ogroman podstrek demografskoj revoluciji,poznato je da u svakoj zemlji ima veliki broj bracnih parova koji ne mogu imati decu....ciji bi problem genetika mozda uspesno resila...ziv bio alexandar stojkovic
 

serb_pagan

Domaćin
Banovan
Poruka
4.442
Duh Sekire:
Како год да се заврши сукоб на релацији Европа - Ислам "србенде" профитирају, нажалост само "морално".
1) Европа губи - значи да су методе Ратка Младића биле једино делотворне (Хантигтон је писао о томе).
2) Европа добија користећи методе сличне онима које су радили Срби. Значи, они нису ништа бољи од нас. Ти тимови супер-војника су само шминка. Мада, шминка често пролази у данашњем свету, а ко је крив нашим "јуначинама" што су се млого 'урчили.
1) tesko da ce evropa izgubiti...prosto ne mogu i ne zelim u to da verujem...jesu oni tolerantni i sve to..al kad dogori do nokata,pokazace se krv predaka u njima...nemacka,francuska,engleska,ruska pa i srpska..poenta je u tome da ceo evropski kontinent mora zaboraviti medjusobne razmirice,zarad borbe protiv zajednicke pretnje

2) ne znam koliko si upoznat sa novim tendencijama u razvoju naoruzanja,ali prema onom sto sam ja video,brrrrrr...da se smrznes kakve stvari se projektuju...neprobojni oklopi,veoma lagano oruzje ogromne vatrene moci i slicno...
 

Duh Sekire

Iskusan
Poruka
6.688
Било супер на скијању, вреди мало скокнути до Аспена. Можда чак ублажим свој антиамериканизам.
А аватар - па обећао сам.
Него да пишемо петицију шерифу да нам мало откључа Крлета. Није фер, како овај нешто започне, кочи га...

serb_pagan:
da,a sto se razmnozavanja evropskog stanovnistva tice,vidno je da si zapostavio razvoj genetike,sto u bliskoj buducnosti moze dati ogroman podstrek demografskoj revoluciji,poznato je da u svakoj zemlji ima veliki broj bracnih parova koji ne mogu imati decu....ciji bi problem genetika mozda uspesno resila...ziv bio alexandar stojkovic
Фертилитетом ћу се посебно бавити (посебна тема). Нисам сигуран да је тај број парова толико велики да би то значајно променило ствари. Истина, у случају вештачке оплодње рађају се бар двојке...
Можда у случају неких дубљих захвата, нешто се стратешки промени, рецимо да се рађају 90% женска деца, али то ће тешко проћи у демократском друштву... Могуће је и продужење животног века, све је могуће...
 

Duh Sekire

Iskusan
Poruka
6.688
serb_pagan:
1) tesko da ce evropa izgubiti...prosto ne mogu i ne zelim u to da verujem...jesu oni tolerantni i sve to..al kad dogori do nokata,pokazace se krv predaka u njima...nemacka,francuska,engleska,ruska pa i srpska..poenta je u tome da ceo evropski kontinent mora zaboraviti medjusobne razmirice,zarad borbe protiv zajednicke pretnje

2) ne znam koliko si upoznat sa novim tendencijama u razvoju naoruzanja,ali prema onom sto sam ja video,brrrrrr...da se smrznes kakve stvari se projektuju...neprobojni oklopi,veoma lagano oruzje ogromne vatrene moci i slicno...
Проблем са новим оружјем је тај што тешко остаје монопол. Лако га се дочепају и "негативци".
Што се тиче евентуалне европске солидарности... можда кад нам дају Републику Српску и јавно нам се извине.
 

serb_pagan

Domaćin
Banovan
Poruka
4.442
Duh Sekire:
Фертилитетом ћу се посебно бавити (посебна тема). Нисам сигуран да је тај број парова толико велики да би то значајно променило ствари. Истина, у случају вештачке оплодње рађају се бар двојке...
...
Ne bih se slozio...prema najnovijim podacima,preko sto hiljada bracnih parova samo u srbiji u ovom trenutku suocava se sa sterilnoscu...ukoliko bi genetskim istrazivanjima bilo izleceno barem njih polovina,svaki par po dvoje dece....pa sad ti racunaj...a u evropi je situacija slicna...opet kazem,ziv bio alexandar stojkovic,nase gore list,covek genijalac,nikola tesla medicinske nauke...
 

Adalv

Aktivan član
Poruka
1.367
Сукоб цивилизација је неминован. Мислим да ће се остварити трећа варијанта, односно, победа муслимана... чак и у другој варијанти муслимани побеђују - природним прираштајем ће све више потискивати остале.
 

Duh Sekire

Iskusan
Poruka
6.688
serb_pagan:
Ne bih se slozio...prema najnovijim podacima,preko sto hiljada bracnih parova samo u srbiji u ovom trenutku suocava se sa sterilnoscu...ukoliko bi genetskim istrazivanjima bilo izleceno barem njih polovina,svaki par po dvoje dece....pa sad ti racunaj...a u evropi je situacija slicna...opet kazem,ziv bio alexandar stojkovic,nase gore list,covek genijalac,nikola tesla medicinske nauke...
Рачунам баш како си рекао.
То је сто хиљада деце у дужем временском периоду. Недовољно.
Александар Стојковић је великан из других разлога. Све и да се стратешки ништа не измени лепо је омогућити људима да имају децу, а генетика може допринети излечењу многих болести. Матичне ћелије и тако то...

Adalv:
Сукоб цивилизација је неминован. Мислим да ће се остварити трећа варијанта, односно, победа муслимана... чак и у другој варијанти муслимани побеђују - природним прираштајем ће све више потискивати остале.
Срећом те нису муслимани једина сила. Има ова прича / предикција свој наставак...
 

Duh Sekire

Iskusan
Poruka
6.688
Азија: хладно или вруће
Више није никакво откровење да се центар светске економије креће према источној Азији. Већина тих нација има вредне популације, економије које се шире и високи трговински суфицит. Градови као Сингапур, Хонг Конг и Куала Лумпур расту експоненцијално и постају културни и финансијски центри будућности.
Историја показује да кад год једна нација смењује другу на врху светског система, следи период нестабилности. Оба светска рата су уследила као последица покушаја растуће Немачке да замени Британију као светски хегемон.
Све предикције говоре о Кини гао главној сили веке – економски и геополитички. Сједињене Државе, из наведених разлога, неће моћи да представљају изазов кинеској доминацији. Међутим, неке нације, као Јапан, могу бити узнемирени и покушати да спрече даљи кинески напредак. Међусобна економска размена ту не мора бити пресудна. Британија и Немачка су били највећи међусобни партнери 1913 и поново 1938. Осим тога, делили су исту религију и њихови монарси су били блиски рођаци.
У таквом сценариу, цели регион се дели на непријатељске блокове. Један такав блок био би Јапан са Вијетнамом, можда и Индијом и Тајваном. Са друге стране Средње Краљевство би имало на својој страни уједињену Кореју и неке мање земље АСЕАН-а, могуће и Индонезију.
Међутим, источњачки поглед на свет је другачији од европског. Оно што се догодило у Европи не мора се десити поново тамо. Има још један разлог који чини овакав сценарио мање вероватним – Јапан је демографски исцрпљен, са мањим фертилитетом чак и од Европе.
Чуо сам у ранијим расправама аргумент да ће Кина имати проблема са старењем становништва. Овај аргумент се вероватно изводи из “политике једног детета”. Међутим, у футуролошким анализама нисам видео да Кина има такве проблеме. Фертилитет је у Кини око 1,7 што је више него у Европи или Јапану. Предвиђа се и благ пораст до 1,8.
Нешто је друго проблем у Кини. Екологија. Такви проблеми су већ уочљиви. Структурални проблем је сам “кинески сан”: да се стигне и престигне Америка. Ако је то планирано на агрегатном нивоу, како се често иначе рачуна на Истоку, то не би био толики проблем. Свет би могао преживети потрошњу ресурса још једне Америке. Међутим, шта ако се крене ка остварењу циља да сваки Кинез живи као Американац? Може ли свет издрати пет Америка?!? Примера ради: Кина је друга на свету по броју нових аутомобила, али њихов број износи тек 14 на хиљаду становника. У Америци је 780 на хиљаду. Можете ли замислити још милијарду аутомобила на већ напаћеној планети?!?
Остаје нада да се таква катастрофа ипак неће догодити јер источњаци су навикли да живе у складу са природом. Чак и међу богатијим земљама арчење ресурса је далеко мење него у Америци, а народи су научени да живе на веома малом простору у Хонг Конгу, Сингапуру или Јапану.
Ако Азија избегне грешке Европе из прошлог века, аутор види да ће период процвата технологије и културе иницирати један од најкреативнијих периода у људској историји.
 

serb_pagan

Domaćin
Banovan
Poruka
4.442
Adalv:
Сукоб цивилизација је неминован. Мислим да ће се остварити трећа варијанта, односно, победа муслимана... чак и у другој варијанти муслимани побеђују - природним прираштајем ће све више потискивати остале.
glavu gore srbine...postoji i druga varijanta,a to je da belim evropejcima uskoro dodje "iz dupeta u glavu",a odredjeni pomak se moze primetiti samim donosenjem antiteroristickih zakona i pojacanih policijskih mera,najavama deportacije islamskog stanovnistva iz velikog broja zemalja EU...Ne treba ni zaboraviti da islamisti imaju sasvim malu finansijsku moc,nikakve poluge vlasti,sam porast broja stanovnistva ne mora mnogo da znaci...opet,i dalje ih nema vise od 5%ukupnog stanovnistva evrope...ima nade
 

Duh Sekire

Iskusan
Poruka
6.688
Је ли пагане, а шта мислиш кад им дође из дупета у главу, да нам бар признају:
"Драги наши Срби, оно што сте радили на Косову и Босни није уопште било тако лоше. извињавамо се што смо вас издали и бомбардовали."
Шта мислиш о томе?

А ја мислим да ће пре да тргују преко наших леђа како би муслијама показали како могу да их награде ако су "секуларни", "проевропски", посебно против "злих", осим тога и православних Срба...
Мале су шансе да ће се Европа опаметити. Они су позвали непријатеља у своју кућу. Неки се опамећују, али онда иду дебате, расправе, оптуживања на линији "либерали"-"фашисти", а ови други за то време РАДЕ...

Него да питам ја БГ5 и још неке тако хуманисте, где ли су бре Анри Леви, Гликсман и остали велики "интелектуалци" откад започе интифада?!? Онда, 90-их сам се питао кад ће почети да се клањају, колико су титрали "јадним малим муслиманима". А сада - маца појела језик.


Ма ко их шљиви...
 

Duh Sekire

Iskusan
Poruka
6.688
Резиме
Губитници
Сједињене Државе: Стање банкротства
Европа: Секташко насиље
Израел: Сви демографски трендови иду у погрешно смеру. А кад Америка изгуби надмоћ, ствари ће изгледати још горе.
Јапан: Судбина је Земље излазећег сунца да постане вазал и кинеској „Великој источноазијској сфери међусобног просперитета“ (иронично?)

Добитници
Кина: Ако избегне конфронтације са суседима постаће доминантна нација у овом столећу.
Ислам: Демографија је судбина.
Аустралија и Нови Зеланд: Обе нације су стабилне, зреле демократије. Такође су довољно изоловане да избегну сукобе, али довољно близу за трговинску размену са нарастајућом источном Азијом.
Србија: Биће да нас аутор доста добро познаје. Цитирам:
I’m not expecting anything particularly great for Serbia in the realm of politics or economics, but they may well appreciate the irony of watching their Western European tormenters become embroiled in a vicious conflict with Islam. And America’s impending bankruptcy might be good for a few laughs too.

Wild Card: Русија
Са Русијом се никад не зна. Ова земља располаже огромним ресурсима, од којих ће неки бити веома драгоцени. Друго, преживевши бољшевичку диктатуру, Русија ће можда прва повратити вредности које су изгубљене 1914. У осталим европским оваква обнова није ни на видику. Међутим, проблеми са корупцијом, гангстерима и етничким насиљем и даље постоје. Популација се и смањује, чак више него у остатку Европе. Тако да Русија заслужује статус миленијумског џокера.

Све ово и не мора бити тако, али проблеми у Америци са дуговима и у Европи са демографијом, као и динамика развоја Азије су ствари које се већ одигравају. И тешко да ће бити заустављене.
 

Duh Sekire

Iskusan
Poruka
6.688
Е сад и ти...
А како је било Римљанима пред Атилом, Византицима кад је пао Константинопољ, Арапима пред хордама Џингиса и Тамерлана...

Свако време носи своје бреме.
А што рече Стева Тулипан, није лоше уживати у иронији да они који су нас мучили бранећи "јадне мале муслимане" сада постају њихове жртве.
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
116.930
Оно што ви, нажалост, не знате, па и Србију гурате у некакву будућност, то је да ВЕЋ ПОСТОЈИ ДОГОВОР ИЗМЕЂУ САД И ТУРСКЕ ДА СЕ ОНА ВРАТИ НА ТЕРИТОРИЈЕ ОТОМАНСКОГ ЦАРСТВА - тиме ће Јевропа нас заје*ати и уједно се ослободити се муџоса.
 

Duh Sekire

Iskusan
Poruka
6.688
Ствари нису тако једноставне и сви "договори" никад не стоје као једина варијанта.
Тако мисле разни торетичари завера и то је оно што их чини смешним.

Верујем да постоји у Америци струја која гуру Турску као регионалну силу, али смешно је веровати да је то једина опција на коју су се Американци обавезали и да Србија обавезно обухвата део те интересне сфере. Оно што је по мени много опасније је то што Американци већ имају као клијенте своје локалне муслиманске сателите - шиптаре и балије. Оба народа веома прагматично варирају између муслиманског тероризма и НАТО пакта. Американци су помагали "белу Ал каиду" и сада не желе ни да чују када им се спомене деловање ове организације на Балкану (пример: амбасадор САД на Б92 када га је то питао Југослав Коцкалоне). Како рекох горе, они убеђују себе у "секуларизам" овдашњих муслимана.

Уосталом, ја не видим улоге Турске као нешто априори лоше.
Такође не сматрам да је Америка свемоћна.
 

veKsla

Domaćin
Banovan
Poruka
3.042
PROTESTI STUDENATA, ŠIRAK PODRŽAVA PREMIJERA
SVET - LJUDI I DOGAĐAJI - Četvrtak, Mart 16, 2006 09:09  RTS
Pet policajaca je povredjeno noćas u Parizu u sukobima policije i stotine studenata koji ispred Sorbone protestuju zbog novih mera politike zapošljavanja, saopštila je francuska policija.

Kako javlja agencija Frans pres, policija je privela sedam osoba. Demonstranti su vadili kamene kocke sa trga Sorbone, simbola pobune studenata iz maja 1968, i bacali ih na policiju koja je uzvratila suzavcem.

Sedamnaest univerziteta širom Francuske je noćas blokirano, dok je rad na 28 univerziteta poremećen, javlja Rojters pozivajući se na francusko ministarstvo prosvete, dok unija studenata Unef tvrdi da je taj broj mnogo veći.

Štrajk francuskih studenata usledio je nakon što je parlament prošle sedmice glasao za ugovor o prvom zaposlenju prema kome poslodavac može da zaposli mladje od 26 godina na dve godine probnog rada, ali bez obaveze da ih zatim primi u stalni radni odnos.

Poslodavac takodje može da raskine ugovor bez obaveze da opravda svoju odluku. Francuski predsednik Žak Širak koji se nalazi u Berlinu, pružio 'punu i bezrezervnu podršku' premijeru Dominiku de Vilpenu koji se nalazi pred, kako ocenjuje Rojters, najvećoj probi što je podstaklo i spekulacije o njegovoj budućnosti.
 

Duh Sekire

Iskusan
Poruka
6.688
То је логична последица неконкурентности Европе (а богами Америке) азијским такмацима. И Европљани и Американци имају превисоке наднице. Нико још није добровољно пристао на пад стандарда.
Зато су Азијати боље прилагођени глобализацији и зато ће победити. Просто к'о пасуљ!
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.