Svet bez teizma.

ne znam mnogo u budizmu...kako ja shvatam, ispravite me ako gresim, "bog" itekako postoji u budizmu stavise budizam poducava poklonike kako da dostignu to stanje, kako da izadju iz kruga radjanja i umiranja i dostignu nirvanu. jedino sto se bog ne upotrebljava pod tim imenom, nema imena jer je rec o stanju. a rec bog se uglavnom vezuje za licnost, osobu, za nesto sto ima formu, sto je to nakazno shvatanje o kojem sam pricala.
elem zaista mislis da asketizam nije oblik fanatizma?

Ne mislim tako,za mene je bog svako ko je po predanju stvorio Zemlju.
Mislim da je asketizam oblik fanatizma,jer je uzaludan.Inace,govorim o fanaticima(ekstremistima) koji smatraju da treba da se pobiju svi koji nisu njihove vere.Isto mi se ne svidja sto je abortus danas,na Zemlji koja ima 7 milijardi ljudi zlocin,a nije.NE mozemo da nahranimo ni ovoliko ljudi,a oni hoce da se mnoze kao ludi.Covek je stvarno glupo bice.

Problem je sto na na milijare ljudi verujuju vekovima u nesto sto ne postoji.TO bi bilo kao kada bi sada svi verovali u Deda Mraza,a nema ga,kao nijednog boga,jer se nista magicno ne desava na Zemlji,zato sto se bog ne pojavljuje vec dugo na Zemlji.

Ne mislim tako,za mene je bog svako ko je po predanju stvorio Zemlju.
Mislim da je asketizam oblik fanatizma,jer je uzaludan.Inace,govorim o fanaticima(ekstremistima) koji smatraju da treba da se pobiju svi koji nisu njihove vere.Isto mi se ne svidja sto je abortus danas,na Zemlji koja ima 7 milijardi ljudi zlocin,a nije.NE mozemo da nahranimo ni ovoliko ljudi,a oni hoce da se mnoze kao ludi.Covek je stvarno glupo bice.

mislim da bi i tebe trebali da abortiramo..jedna usta manje i svima bolje..:mrgreen:

razume se. :lol:.
glej ovako ti verujes u svemoguceg boga, ciku koji moze da mraci i oblaci, kaznjava i nagradjuje, da pokaze magiju ako neko zatrazi. magija je u tebi. covek mora sam da radi na sebi kako bi dostigao to stanje, kako bi se sjedinio sa bogom.
pokusaj da razmislis o pojmu boga za pocetak i mani se verovanja u bajke. bog ne drzi magicni stapic u jednoj ruci a bic u drugoj.
btw ako radis na sebi videces da se to magicno desava vrlo cesto.

ne. zato izbegavam da dajem odgovor na pitanje sta je bog, jer blo koja rec koju bi upotrebio da ga opises mogla bi da se dovede u vezi sa licnoscu, jer su to sve osobine koje poseduju ljudska bica. svaka reckojim bi pokusala da opisem to stanje bi mogla da aludira na antropomorfizam, a to ne zelim.

ne. zato izbegavam da dajem odgovor na pitanje sta je bog, jer blo koja rec koju bi upotrebio da ga opises mogla bi da se dovede u vezi sa licnoscu, jer su to sve osobine koje poseduju ljudska bica. svaka reckojim bi pokusala da opisem to stanje bi mogla da aludira na antropomorfizam, a to ne zelim.

ti onda verujes u neku bezlicnu silu a ne u um...na neki nacin ti moras da antropomorfizujes Boga jer drugacije i ne mozes da ga shvatis..vec u granicama svojih mogucnosti...sa pojmovima koji tvoj um poznaje...
ljudska bica su stvorena po duhovnom oblicju Boga,ne fizickom...

boga i netreb dashavtis vec da osetis. a to sto se oseti ne moze da se verodostojno opise kako bi i drugi shvatili. pricali smo vec o tome.
sila je proistekla iz boga.

Boga je nemoguce shvatiti niti opisati u potpunosti,on je iznad naseg razuma...kao tajna a tajna nije protivrazumna nego nadrazumna....
Cilj opstenja sa Bogom je obozenje,sticanje bozanske licnosti...harmonija sa centrom,osovinom oko koje se svi vrtimo...
Onda dolazi taj osecaj o kome ti pricas,osecaj bogoprisutnosti u tvom zivotu...

Back