Sveštenici oficiri u Vojsci Srbije

Poruka
17.593
U Vojsci Srbije, prema najavama nadležnih, od polovine godine trebali bi da budu angažovani vojni sveštenici, koji će imati činove, ali neće nositi oružje.

Predviđeno je da versku službu vrše "verski službenici" koji su ovlašćeni od tradicionalnih verskih zajednica za obavljanje bogoslužbenih delatnosti.

Oni će biti primani u vojnu službu u statusu oficira, a biće raspoređeni u Generalštabu Vojske Srbije, komandama operativnog nivoa, komandama brigada i bataljona, Vojnoj akademiji i vojnozdravstvenim ustanovama.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general potpukovnik Miloje Miletić, tokom prošle godine, više puta su saopštili da je uvođenje vojnih sveštenika u skladu sa tradicijom srpske vojske, ali i praksom savremenih armija u svetu.

Ideja o uvođenju verske službe u vojsci nije nova i datira iz 2000. godine na osnovu analiziranih iskustava stranih armija i srpske tradicije.

To je podrazumevalo i prisustvo sveštenika u kasarnama i obezbeđivanje posebnog prostora za upražnjavanje verskih potreba vojnika svih nacionalnosti.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=01&dd=02&nav_category=12&nav_id=483312

Član 11.

Republika Srbija je svetovna država.
Crkve i verske zajednice su odvojene od države.
Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna.

Zar vojska nije jedna od drzavnih institucija ?
 
18bc646522.jpg
 
Ljudima koji su vernici treba omoguciti i u vojsci svestenika i ne vidim sta to tebe kao siptara zabole z:hm:

ove nase sve spec. jednice imaju svoju slavu kada se okupi cela jedinica i dodje svestenik da osvesta kolac i svi se pomole...

Ovo se ne odnosi samo za pravoslavne vernike vec ce i pripadnici drugih religija isto imati tu mogucnost !
Primera u nekoj kasarni ce biti omoguceno i muslimanima da se mole pet puta na dan...Za vreme Ramazanskog posta poseban ritam obaveza, ishrane itd,itd,,,
 
Warrior monks , kao Shaolin :)

Сличност са крижарима је намерна.

Наравно да је добро да војска има свештеника, али не кад је тај свештеник папски унијата - ЕКУМЕНИСТА, коме вири петокрака из џипа. Има војску да нахушка на нас истински Православне, јер им једино ми у целој Србији сметамо, да озаконе шуровање са папским крвницима.

Ово је само још један начин да се армија дипломираних паписта - богословски експерата - ухлеби на терет буџета, јер екуменистички (поповски) сталеж као канцер расте из дана у дан, а гладна уста и алаве џепове треба некако нахранити.

Најбољи начин је да те пијавице и преваранте прикаче на грбачу народа, кога ионако пљачкају богохулним ценовницима за ''обредне услуге''. (најстроже анатемисано светим канонима)
 
Ma vera je vera, kad imas veru , mozes da budes koje god religije, a mozes i da budes koje god religije dzabe, kad nemas veru , tako da je to sve napravljeno da zavadi narod i izdvoji grupe .... Ti kad si u ljubavi, svetlosti prosvecenju itd religija ti ne igra toliku ulogu koja i sta ... I nek se ujedini sve ko nekad jos bolje ... Sta ima 543 fakcije i svi kao pravi :)
 
Hoce li biti hodza, rabina i katolickih svestenika :mrgreen:

Pa treba da bude ja nemam nista protiv...samo je nezgodno sa vama ako se pet puta dnevno molite a poznato je da u vojsci se ne sedi i da su stalno neke aktivnosti... zamisli mars od 30 km i vase je vreme za molitvu z:shock: z:D

btw. vidi ovi sto kmece protiv odluke hoce da se ugledaju na zapad i njihove zakone a kada uvedemo nesto kao ovo(sto oni vec) praktikuju onda pisu na b92 sajtu da postajemo klerofasisticka drzava,da ce popovi da ubijaju itd. degeni maloumni :zroll:
 
Hoce li biti hodza, rabina i katolickih svestenika :mrgreen:

70 -тих година ми је пријатељ (муслиман рођен у Љубљани,мајка Словенка),служио војску у Турској (пошто се породица иселила тамо),није било никакве верске обавезе,исто као што је било и
код нас,мада смо ми били смарани са МПВ (морално-политичко васпитање),али сматрам да се то сада променило, и код њих а вероватно и код нас. Колико се сећам код нас тада није ни режим
исхране био примерен по вероисповестима,већ су сви добијали исту храну. Сетим се једног војника Адема,који је први пут пробао сланину и одушевио се,али је напоменуо да би га бабо том
истом "чакијом" заклао кад би сазнао да је њом секао сланину.
За мој појам,за тих 40-так година смо се само цивилизацијски још више уназадили,али свако има право на своје мишљење,зар не !?
 
koliko u srbiji ima registrovano crkava i veroispovesti...?? zamislite da u jednom bataljonu imate prisutne sve veroispovesti...koliko ce brojati komanda bataljona predstavnika svih veroispovesti..??
bice zanimljivo i videti kako ce se hrana prilagodjavati svim verama i verskim obicajima....znam kako je to bilo dok sam bio u vojnoj skoli...bilo je tamo raznih...libijci,iracani,palestinci.zairci...i imali su posebnu kuhinju...imali su u svojim paviljonima dzamije/preuredjena prostorija koja je sluzila za molitve kao dzamija/ secam se koji su problemi bili kad se zameni posudje u kuhinji i uzme se od nas ostalih pitomaca...mislili su da je zamasceno...
bice zanimljivo i kad se planira obuka...kako ce musliman izdrzati ceo dan bez vode u vreme ramazana u sred leta pri maksimalnom fizickom naprezanju..??
kako ce vernik da bude profesionalac..?? zar se zadaci moraju odlagati dok ne zavrsi verski obred..??
SAD MI JE JASNO STO SE VOJSKA SRBIJE ZOVE TAKO A NE SRPSKA VOJSKA...
 

Back
Top