Svekrve...neicrpna tema

Evo ja cu da ti objasnim, na svom primeru.
Kada dodje dete, svekrve se osecaju vazne i bitne, a sa druge strane i majke se osecaju tako. Svekrva je puna saveta kako bi bebu trebalo kupati, prepovijati, hraniti. Mozda je to sa dobrom namerom, ali to novopecenu majku nervira, jer joj treba mir i vreme da se poveze sa svojom bebom.. A kada ti sa svezom ranom hoces da presvuces dete, treba ti vremena, pa ce svekrva da ti ponudi pomoc da ona to uradi, i naravno ona to uradi brze i bolje od tebe. Kako su majke jako osetljive posle porodjaja to ih nervira, jer one zele da se dokazu kao spretne mame, ali to im je onemoguceno od strane svekrve koja ce uvek brze od tebe da uzme dte kada place... kod nekih ( onih mladjih 0 se javi i materinski instinkt, pa misle da imaju puno pravo da organizuju bebino, a samim tim i tvoje vreme... Onda , tu nastaju brojna neslaganja oko nege deteta, pa svekrve misle kako im je snaja drska i bezobrazna jer nije prihvatila savet.
Iskreno, mislim da njih pomalo boli to sto njihov sin sada ima svoju porodicu. I one zarko zele da ostanu deo te porodice, ali sada se njenom sinu menjaju prioriteti i ona ne moze da shvati da vise nije na 1. mestu...

Hehehehe kako cu ja to sve da raskrinkaaaam... jaooo jedva cekam!!! :hahaha: :hahaha: :hahaha: znaciii od 1 dana ima da se zna da ja gajim svoje dete, ja ga presvlacim hranim i uzimam kad place... nema tu sta ko da se mesa, da ne bi osetio kako moj tako i bes mog muza... niko se nije rodio sa celokupnim znanjem kako se ponasati kao majka, cenim da se to uci i ima vala da me puste to i da radim! Ako zamolim za pomoc to je drugo... ali gurati se izmedju mene i mog deteta ce rezultirati batinama! :evil: pa cik nek proba! Ionako smatram da je prvu unuku moja svekrva razmazila, a vala moje nece moci! :whistling:

Ti bi onda volila moju. Ona me je non stop smarala da idem sa njom u shopping i da mi kupuje razne gluposti. Samo sto sam ipak imala problem sa njom jer je uvjek pokusavala da utice na moj izbor odjece, narukvice...sta god to bilo. Mada doduse ja nikad nisam ni htjela da mi ona bilo sta kupi, prosto mi je bilo neugodno da svaki put kada odemo nesto da kupimo ona mene forsira da sebi nesto uzmem. Ja naravno to nisam htjela. Nisam ni ja ratno siroce (dobro jesam, ali ipak). lol.:rotf:

Tesko, jer nit volim da me iko smara da idem u shopping jer se njoj ide niti da mi neko natura svoj ukus niti da trosi novac na mene. Zena je kupila dve stvari koje sam ja izabrala da ja kupim, dok sam se presvlacila u garderobi, sve ostalo kasnije sto je ona predlozila da uzme (a meni se svidelo) sam ljubazno odbila, jer bih se stvarno osecala bzvz da neko trosi novac na mene kad ja imam svoj. Ja sam to shvatila kao poklon i nameravam da uzvratim istom merom kupivsi njoj nesto simpa sto znam da joj se dopada. Ja postujem nju i njen ukus ona postuje mene. Ne petljamo se jedna drugoj u zivot iskreno receno. Njen sin je bio nezavistan od roditelja jos odavno tako da oni nekako nisu doziveli nas brak kao neku 'kradju' njihovog sina. Valjda je to ipak malo drugacije ovde u Sloveniji (iako su mu roditelji srbi doduse).
Sa sveki stvarno nemam problema, super je zena...svekar je malo drugacija prica bio na pocetku, (on sve zna najbolje :D) i imao je isti taj odnos i prema sinu cak, sada je malo bolji, ali kako ne zivimo sa njima nije frka ;)

U svakom slucaju, rekla bih da postoji prilicna razlika izmedju moje i tvoje po tome sto si napisala :)

Poslednja izmena:
Tesko, jer nit volim da me iko smara da idem u shopping jer se njoj ide niti da mi neko natura svoj ukus niti da trosi novac na mene. Zena je kupila dve stvari koje sam ja izabrala da ja kupim, dok sam se presvlacila u garderobi, sve ostalo kasnije sto je ona predlozila da uzme (a meni se svidelo) sam ljubazno odbila, jer bih se stvarno osecala bzvz da neko trosi novac na mene kad ja imam svoj. Ja sam to shvatila kao poklon i nameravam da uzvratim istom merom kupivsi njoj nesto simpa sto znam da joj se dopada. Ja postujem nju i njen ukus ona postuje mene. Ne petljamo se jedna drugoj u zivot iskreno receno. Njen sin je bio nezavistan od roditelja jos odavno tako da oni nekako nisu doziveli nas brak kao neku 'kradju' njihovog sina. Valjda je to ipak malo drugacije ovde u Sloveniji (iako su mu roditelji srbi doduse).
Sa sveki stvarno nemam problema, super je zena...svekar je malo drugacija prica bio na pocetku, (on sve zna najbolje :D) i imao je isti taj odnos i prema sinu cak, sada je malo bolji, ali kako ne zivimo sa njima nije frka ;)

U svakom slucaju, rekla bih da postoji prilicna razlika izmedju moje i tvoje po tome sto si napisala :)

U pravu si, jasno mi je sada da je razlika velika izmedju njih dve. E pa ovaj moj "svekar" je skroz ok tip, i uopste nemam nekih problema sa njim, osim kada mu ona puni glavu...onda se on malko povuce. A ona stvarno pokusava sviju da natjera da misle kao ONA sto je sasvim glupo, ali dobro. Mada mislim da je zajednica naj veci problem u svim sukobima koji postoje izmedju nas. Na svu srecu necemo zivjeti sa njima jos dugo. :klap::klap:

Svekrve smaraju isto koliko i nase mame (nekad cak i manje), samo sto sa svojom mamom mozes da se posvadjas kao covek i da je otkacis ako te gusi, a svekrvu ne mozes nego moras da gutas, cime se nervoza akumulira tokom vremena da bi na kraju eksplodirala. Generalno muskarci to ne kapiraju bas najbolje posto drugacije funkcionisu od zena, nego pokusavaju da insistiranjem izgrade neki blizak odnos izmedju svoje mame i svoje zene. Bliskost se ne stvara na silu, ona se gradi postepeno ako moze uopste da se izgradi, ne ide to na dugme. Povremenim citanjem postova, primetila sam da problem eskalira sa radjanjem deteta...sto nikako ne valja. U svakom slucaju 128 strana posvecenih problemu zvanom "svekrva" je za ful respekt:D Predlazem formiranje Kluba Mrziteljki Svekrva - KMS. Uclanjenje da bude besplatno, a da Statut kluba predvidja obavezu svake clanice da prilozi projekat na temu "kako upropastiti svekrvu u 10 koraka":lol::D

alo, bre zene pa kud nestade ono srpsko: Da ti svoju dusu predam, da ti staru majku gledam, Mito Mito bekrijo!

Evo da vam ja sada obrazlozim moju sadasnju situaciju sa svekrvom....ovako znaci mm tj njen sin sa njom i ocuhom ne govori uopste evo imo vise od 6 meseci razloge necu sada da pise ali je jako ljut na njih i ja ga sa jeden strane razumem,ona je unuka vide eto malo pre te svadje (nije bila bas klasicna svadja) a to je bilo ja mislim u aprilu e onda ja odlazim j a odlazim sa sinom u srbiju i ona za to ne znam naravno a u medjuvremenu je zvala sina on joj se nije javio na mob ali kao slucajno ostavila porukuku u kojoj kaze kako joj unuk nedostaje i kako zeli da ga vidi a meni je to muz preneo smejuci se posto kaze uopste ga ne znaimaju cak i ljudima prica da nema majku (ja to neodobravam uopste),a onda kada sam se ja vratila kuci dosta sam bas o njoj razmisljala i pokusala da je shvatim (zasto je to nesto uradila sto je dovelo do toga da oni prekinu odnose skroz) i odlucim da odvedem dete kod nje na posao da ga vidi ali nista ne kazem muzu posto mislim da to ne bi dozvolio (a ja opet smatram da dete ima pravo na babu i da baba ima prava da vidja unuka bez obizra na njihove medjusobne nesuglasice),ona se tu osudevi kao i njen muz i maltene zaplace a mene je to dirnulo i posle jedno nedelju dana kada mi je muz radio za vikend ja je pozovem i pitam da li hoce da dodje da vidi unuka kod nas kuci posto joj sin radi i ona kaze ne znam videce nazvace me sutra,pozvala je i rekla da ne moze ima mnogo posala,posle jedno mesec dana nakon toga eto pre par dana ja sam sa drugricom prolazila pored njihove firme i odlucim opet da odvedem malog i opet ista prica odusevljenje bla bla bla ali nije imala bas vremena da bude sa njim posto su im tu bili kupci i evo danas meni duslo da je pozovem (posto mi je muz radio do 21) i pitam je da li hoce da dodje i ona kaze DA dolazim,posle jedno 20 ak min zove i kaze ne moze (e sada tacan razlog nisam ukapirala posto ne znam bas najbolje grcki ali neke prijatelje je spominjala) i kaze cucemo se i ja evo ljudi ne znam kako to da ukapiram evo mota mi se po glavi da ona mozda uopste nije zainterosevana za unuka,krivo mi ako samispala budala i vodila ga da ga vidi mom muzu iza ledja a da je nju mozda bas btiga, ne znam vise sta da mislim!

Evo da vam ja sada obrazlozim moju sadasnju situaciju sa svekrvom....ovako znaci mm tj njen sin sa njom i ocuhom ne govori uopste evo imo vise od 6 meseci razloge necu sada da pise ali je jako ljut na njih i ja ga sa jeden strane razumem,ona je unuka vide eto malo pre te svadje (nije bila bas klasicna svadja) a to je bilo ja mislim u aprilu e onda ja odlazim j a odlazim sa sinom u srbiju i ona za to ne znam naravno a u medjuvremenu je zvala sina on joj se nije javio na mob ali kao slucajno ostavila porukuku u kojoj kaze kako joj unuk nedostaje i kako zeli da ga vidi a meni je to muz preneo smejuci se posto kaze uopste ga ne znaimaju cak i ljudima prica da nema majku (ja to neodobravam uopste),a onda kada sam se ja vratila kuci dosta sam bas o njoj razmisljala i pokusala da je shvatim (zasto je to nesto uradila sto je dovelo do toga da oni prekinu odnose skroz) i odlucim da odvedem dete kod nje na posao da ga vidi ali nista ne kazem muzu posto mislim da to ne bi dozvolio (a ja opet smatram da dete ima pravo na babu i da baba ima prava da vidja unuka bez obizra na njihove medjusobne nesuglasice),ona se tu osudevi kao i njen muz i maltene zaplace a mene je to dirnulo i posle jedno nedelju dana kada mi je muz radio za vikend ja je pozovem i pitam da li hoce da dodje da vidi unuka kod nas kuci posto joj sin radi i ona kaze ne znam videce nazvace me sutra,pozvala je i rekla da ne moze ima mnogo posala,posle jedno mesec dana nakon toga eto pre par dana ja sam sa drugricom prolazila pored njihove firme i odlucim opet da odvedem malog i opet ista prica odusevljenje bla bla bla ali nije imala bas vremena da bude sa njim posto su im tu bili kupci i evo danas meni duslo da je pozovem (posto mi je muz radio do 21) i pitam je da li hoce da dodje i ona kaze DA dolazim,posle jedno 20 ak min zove i kaze ne moze (e sada tacan razlog nisam ukapirala posto ne znam bas najbolje grcki ali neke prijatelje je spominjala) i kaze cucemo se i ja evo ljudi ne znam kako to da ukapiram evo mota mi se po glavi da ona mozda uopste nije zainterosevana za unuka,krivo mi ako samispala budala i vodila ga da ga vidi mom muzu iza ledja a da je nju mozda bas btiga, ne znam vise sta da mislim!

pa ne znam mozda bi bilo dobro da pustis da ona tebe kontaktira i kaze da zeli da vas vidi.

Pa tu mozda (a mozda i ne ) postoji jedan mali problem a to je sto ja nemam mob da da moguce je hahahha znaci mora da zove na kucni a to ne znam bas da li bi uradila s obzirom na njene odnose sa sinom i na to da ona zna da on ne zna ( o boze ovo kao u spanosj seriji) da sam ja sin odvela kod nje i da bi mi to bas napravilo probleme.

Pa tu mozda (a mozda i ne ) postoji jedan mali problem a to je sto ja nemam mob da da moguce je hahahha znaci mora da zove na kucni a to ne znam bas da li bi uradila s obzirom na njene odnose sa sinom i na to da ona zna da on ne zna ( o boze ovo kao u spanosj seriji) da sam ja sin odvela kod nje i da bi mi to bas napravilo probleme.

Moja svekrva i moj muz su se puno puta posvadjali, ali ona nekako uvek popusti i oprosti sve svom sinu i kad je u pravu i kad nije. Stvarno ne razumem tvoju svekrvu.:dontunderstand:

Radi se o tome da je on ljut na nju,a i oni su se mali milion puta svadjali pa je sveposle bilo ok ali ovo sada je druga prica jednostavno nece se pomiriti i ja to znam jedni ako se neko cudo desi on jednostvano kaze da nema majkui ne zeli ca cuje za nju!

po mom skromnom misljenju nisi ispala budala...i ja bih to isto uradila...pre bih rekla da si ispala covek...;)
A to sto ona nije "zainteresovana", pa ne znam, moze postojati milion razloga koji se ne odnose na vase dete i stvarno se moze potrefiti da ne moze da ga vidi bas tad kad si ti mogla (tj. kad ti muz nije tu)...zato strpljivo, i nemoj detetu uskracivati baku i dedu...:super:

Jesi naco, stavrno si faca, baš je lepo to što si uradila ;) Samo bi trebalo sad već da kažeš mužu, čuće od deteta ako ne od nekog drugog... Ubrzo VEROVATNO

A jeyxte to mali problem što mi mislimo da im bar babe (ako ne i ostali) treba da budu uvek raspoloženi i slobodni za unuke; ali pogotovo u tvom slučaju - žena morada ima svoj život, nema joj druge... Što ne verujem da znači da je nezainteresovana

Htela bih da vam se zahvalim jer ste mi zaista pomogle da razumem neke stvari koje mi nisu bile jasne i da u vasim odgovorima prepoznam koliko me voli moja snaja kao zaovu koliko voli moju mamu kao svekrvu, gde gresimo i sta ona misli o nama. Mozda je neka od vas moja snaja:think:. Kada sam bila kod nje otisla sam da vidim bebu( 6 meseci). U sobi je radila klima i bilo je 30C u jednom delu sobe je stajala susilaca za ves koja je bila puna vesa koji se susio, bilo je zagusljivo da nisi mogao disati a ona mi je pricala kako je dete dobilo neki osip po telu i da ne znaju sta je to. Cutala sam vodjena time da se vise ne mesam i pravim pametna jer ona ima identicni stav prema mojoj mami kao i vi jer da nisam procitala sve ovo "stara ja" rekla bih joj kolika temperatura treba da se odrzava u sobi u kojoj boravi beba, da soba mora da se provetra i da se ves ne susi u sobi narocito ne po ovom vremenu ali odsad cutim i ne mesam se ni u sta jer nemam prava na to. Uostalom ovakve stvari bi ona sama morala da zna a da joj niko ne kaze i da sam joj skrenula paznju iz inata bi me kulirala. Valjda ce i nasi odnosi postati bolji a pocela sam da citam ove odgovore i mojoj mami tako da planiram od nje da napravim pravu sveki koju ce nasa snaja da obozava pa mozda uskoro napise ovde i nesto lepo za nju.:bye:

Poslednja izmena:
Ma mene nervira sto one sve onako suptilno primete,ne mora nista da kaze,vidi se po faci.
To je dovoljno.
Nemam svekrvu,imam svekra,koji kad god se neko dete prehladi analizira kada sam ga ja to pustila "golog",a on se prehladio.:dash:
Dobila sam drugo dete kada je prvo imalo 3god. i bio je opaki mali djavolak,ali bolje se sam pomuciti,nego slusati tudje "primedbe"
Ima i dobronamernih saveta,ali oni izgube smisao,ako ih slusate dovoljno cesto...postaju nemetljivi.
Samo dobra organizacija,nije lako,ali sve se moze postici.

Ma mene nervira sto one sve onako suptilno primete,ne mora nista da kaze,vidi se po faci.
To je dovoljno.
Nemam svekrvu,imam svekra,koji kad god se neko dete prehladi analizira kada sam ga ja to pustila "golog",a on se prehladio.:dash:
Dobila sam drugo dete kada je prvo imalo 3god. i bio je opaki mali djavolak,ali bolje se sam pomuciti,nego slusati tudje "primedbe"
Ima i dobronamernih saveta,ali oni izgube smisao,ako ih slusate dovoljno cesto...postaju nemetljivi.
Samo dobra organizacija,nije lako,ali sve se moze postici.
Za ovo dobijaš bombonicu od mene... Samo da ti kažem da je ovo mislim druga kojui dajem, ono ne pada mi često na pamet :ok:

Htela bih da vam se zahvalim jer ste mi zaista pomogle da razumem neke stvari koje mi nisu bile jasne i da u vasim odgovorima prepoznam koliko me voli moja snaja kao zaovu koliko voli moju mamu kao svekrvu, gde gresimo i sta ona misli o nama. Mozda je neka od vas moja snaja:think:. Kada sam bila kod nje otisla sam da vidim bebu( 6 meseci). U sobi je radila klima i bilo je 30C u jednom delu sobe je stajala susilaca za ves koja je bila puna vesa koji se susio, bilo je zagusljivo da nisi mogao disati a ona mi je pricala kako je dete dobilo neki osip po telu i da ne znaju sta je to. Cutala sam vodjena time da se vise ne mesam i pravim pametna jer ona ima identicni stav prema mojoj mami kao i vi jer da nisam procitala sve ovo "stara ja" rekla bih joj kolika temperatura treba da se odrzava u sobi u kojoj boravi beba, da soba mora da se provetra i da se ves ne susi u sobi narocito ne po ovom vremenu ali odsad cutim i ne mesam se ni u sta jer nemam prava na to. Uostalom ovakve stvari bi ona sama morala da zna a da joj niko ne kaze i da sam joj skrenula paznju iz inata bi me kulirala. Valjda ce i nasi odnosi postati bolji a pocela sam da citam ove odgovore i mojoj mami tako da planiram od nje da napravim pravu sveki koju ce nasa snaja da obozava pa mozda uskoro napise ovde i nesto lepo za nju.:bye:

Jaaaao, kako bih ja volela da moja svekrva zna i zeli da koristi internet, te da primenjuje iskustva stecena na istom....ali, avaj, nisam te srece, nego ja sebe sad prevaspitavam, da cutim radim i da ne dozvoljavam da kidam svoje zivce...

Inace pre neki dan nam je bio haos u kuci jer smo slavili slavu...i dvosed je bio na terasi...dolazim ja s posla, a ona kaze mm: Ajde sine, ja sam te cekala da dodjes, usisala sam ovaj dvosed na terasi, pa da ga unesemo u stan!!!! (kao da ja ne postojim)...Mislim ajd neka ga je usisala, olaksala je meni, ali alooo...ona ima 60 i kusur godina a ja 20 i kusur...pa zar ona treba da tegli....svasta Boze...ja sam je iskulirala i sa muzem unela dvosed...ali mislim da preteruje u trpanju u sve i svasta...cak je prestalo da me vredja, nego mi je samo smesno...:roll:

A da ne govorim o tome da sta god dete uradi, odmah ga je baka to naucila...kao da mm i ja nista ne radimo sa njim...ja sam realna ima STVARNO stvari koje ga je ona naucila, ali...ne znam da li me razumete... ;)

A da ne govorim o tome da sta god dete uradi, odmah ga je baka to naucila...kao da mm i ja nista ne radimo sa njim...ja sam realna ima STVARNO stvari koje ga je ona naucila, ali...ne znam da li me razumete... ;)

Ista stvar... Jos kad pocne ona meni da objasnjva kako je on uradio ili rekao nesto kao da ja nisam bila tu bar nedelju dana pa sam propustila neke stvari...
A kad cujem recenicu - Nema, sto stariji, to razumniji...dodje mi da ih zadavim... Pa normalno, ljudi, dete se razvija!!!!!

Devojke hvala vam sto ste uopste iprocitale ovoja moj post :) evo i da vam kazem da ja jesam pokusla da mu kazem jos prosli put kada sam ga vodila ali ne bas direktno nego onako da cujem njegovo misljenje i predlozila sam mu da vodimo dete kod nje i rekla sam mu da mislim da dete ima pravo na babu bez obzira na njihove nesuglasice da su to 2 razlicite stvari ali on kaze ne ima samo babu i dedu u beogradu tj moje a za ove kaze recice mu da nisu zivi !!!!! to se meni uopste ne svidja i necu mu to dozvoliti definitivno! jao ljudi postade spansa serija od ovog :)i tako ja i dalje razmisljam da li da cekam da pozove ili da se opet ja mrdem :hm samo se nadam da nisam ispala budala
A da mali je jos mali ima godinu i mesec dana pa ni ne moze nista da kaze .

Back