Svekrve...neicrpna tema

Ako je tvoja svekrva (ovo se obracam "Nerviram se za druge") jedino "zivi za svoju decu i unuke" (veruj da sam taj izraz cesto cula, a da uopste ne shvatam sta zene koje to izgovaraju zaista misle time reci, ali kanda sada tek kontam).... znaci, ako tvoja svekrva prosto nema nikakvog drugog zivota sem zivota svoje dece (i unuka.... uzgred, ja svoga unuka vidim 1-2x godisnje, sta se moze kada je tako, glavno je da su oni OK, sta je bitno kol`ko se cesto vidimo, pa ni ja svoje babe i dede nisam vidjala cesce nego 1X godisnje kada sam bila dete) - e, pa onda ti zaista imas jedan ogroman problem!

Meni delujes kao jedna fina i iskrena dusha, zato te to i pogadja.

Ali, moras da u sebi pronadjes neko lukavstvo (koje sve mi zene imamo) - mora se ta zena necim drugim okupirati (samo cime, e, to nije lako osmisliti, bar da nadje nekog prijatelja jer ljubav ne zna za godine, ma kako se ti sada sigurno smejuljis ;)... ali ja sam primetila da posesivne majke muske dece prosto ne smeju da se upustaju u nekakve partnerske donose u zrelim godinama).. ali mozda postoji jos nesto sto bi je zanimalo... ima valjda i dugih clanova sire porodice u okolini ili sl.

Druga stvar (koja je, po meni, najbitnija) je da ti sama izmenis sebe - jer stvarno bi bilo tuzno da ti tako lepe godine prodju u sekiraciji oko tako trivijalnih stvari.

Kada bi uspela da uopste ne obracas paznju na to sta tvoja svekrva govori, i kada bi se ti uvek njoj lepo nasmesila, ali uradila po svome(!), to bi mozda bilo najbolje (ali da se pri svemu tome ne sekiras, a jos manje da se prepires sa svojim dragim).
Sta god da ti kaze, nasmesis se bez komentarisanja, a uradis po svome - pa valjda bi posle 10 ili 100-tog puta shvatila!
Probaj.:super:
puno pozdrava

Poslednja izmena:
Uopšte nisi mušičava, samo hoćeš da imaš svoj život.Slažem se u potpunosti sa tobom. Ni ja ne volim da mi neko pomaže ako mi pomoć nije potrebna. Ustvari, ne volim one prigovore poslije. Ja nemam svekrvu, ali zaova mi često dođe u "inspekciju". Prvo što uradi je da zaviri u sudoper i ako ima nešto od suđa, obavezno kritikuje i mene i djecu. Ako je oprano a nije složeno na mjesto, opet nije zadovoljna. Poslije toga odlazi u špajzu, ne znam kog vraga traži tamo. Znam da zaviruje i po ormarima kad nisam kod kuće, ali ne sjeti se svom ocu koji živi sa mnom ponuditi ručak. Ako je sve u redu i ako nema šta prigovoriti, obrušava se na djecu. Smeta joj ako su za kompjuterom, opominje ih da uče, uglavnom uvijek im ima nešto prigovoriti. Ne znam kako takve osobe nije sramota.

I ti to trpis bez pogovora ??? Posle prvog mozda i bi , ali posle drugog puta, ne bi vise krocila u kucu , a ako imas problem s muzem oko toga onda kad bi ona usla ja bi izasla .:per:

Ako je tvoja svekrva (ovo se obracam "Nerviram se za druge") jedino "zivi za svoju decu i unuke" (veruj da sam taj izraz cesto cula, a da uopste ne shvatam sta zene koje to izgovaraju zaista misle time reci, ali kanda sada tek kontam).... znaci, ako tvoja svekrva prosto nema nikakvog drugog zivota sem zivota svoje dece (i unuka.... uzgred, ja svoga unuka vidim 1-2x godisnje, sta se moze kada je tako, glavno je da su oni OK, sta je bitno kol`ko se cesto vidimo, pa ni ja svoje babe i dede nisam vidjala cesce nego 1X godisnje kada sam bila dete) - e, pa onda ti zaista imas jedan ogroman problem!

Ali, moras da u sebi pronadjes neko lukavstvo (koje sve mi zene imamo) - mora se ta zena necim drugim okupirati (samo cime, e, to nije lako osmisliti, bar da nadje nekog prijatelja jer ljubav ne zna za godine, ma kako se ti sada sigurno smejuljis ;)... ali ja sam primetila da posesivne majke muske dece prosto ne smeju da se upustaju u nekakve partnerske donose u zrelim godinama).. ali mozda postoji jos nesto sto bi je zanimalo... ima valjda i dugih clanova sire porodice u okolini ili sl.

Druga stvar (koja je, po meni, najbitnija) je da ti sama izmenis sebe - jer stvarno bi bilo tuzno da ti tako lepe godine prodju u sekiraciji oko tako trivijalnih stvari.

Kada bi uspela da uopste ne obracas paznju na to sta tvoja svekrva govori, i kada bi se ti uvek njoj lepo nasmesila, ali uradila po svome(!), to bi mozda bilo najbolje (ali da se pri svemu tome ne sekiras, a jos manje da se prepires sa svojim dragim).
Sta god da ti kaze, nasmesis se bez komentarisanja, a uradis po svome - pa valjda bi posle 10 ili 100-tog puta shvatila!
puno pozdrava

Ne teraj je da izmeni sebe kao sto nemoze da izmeni i druge posebno ne svekrvu. Juce sam se taman pohvalila kako ne sme da zucne , danas me je izvadila iz takta pa sam je napusila PROPISNO kako ja umem i znam najtihim tonom koji umem i najzavodljivijim osmehom. Ona proba da mi vaspitava dete na neki samo njoj razumljiv nacin . Kad nesto nije po njegovom posebno u njenom prisustvu on ume da povuce taj njeni carsava za astal ( jer visi sa svih cetiri strana) ali mu danas nije uspelo da vuceci prosipe i casu sa vodom na istom pa mu je ona pomogla ( ona je prosipala ) recima pa prolij je sine pa sta :eek: i sutra ce za inat opet isto uraditi ako ne i nesto gore ( na nju mislim ) , i sve sto ja izgradim ona srushi. Kao sto da se dete nervira oko sitnice neka prolije casu procice mu ( on mozda zeli da razbije televizor recimo )

[/B]

I ti to trpis bez pogovora ??? Posle prvog mozda i bi , ali posle drugog puta, ne bi vise krocila u kucu , a ako imas problem s muzem oko toga onda kad bi ona usla ja bi izasla .:per:

Imam konjske živce. Naravno da mi to smeta, ali čemu dizati tenzije. Nije ona kod mene svaki dan, ali doćiće i taj dan kad ću joj to sasutu u lice, više zbog djece nego sebe. Starija kćerka joj uvijek odbrusi i zasad mi je to dovoljno. Treba mi,iskreno, i malo hrabrosti.
A čula sam i za to da svekrve kažu da žive za djecu i unučad. Ja mislim da se to samo tako kaže. Moja svekrva je znala reći da voli moju djecu više nego ja, da nije imala vremena da voli svog sina zbog posla. Apsurd nad apsurdima.

puno pozdrava

Hvala ti na lepim recima...:zag:

Da, sve je lako reci, ali preci sa reci na dela...e to je tesko...to da menjam sebe...pa, hm, pokusala sam...ali sam jako tvrdoglava pa mi to palo jos teze...ma ja ne trazim ni od koga da se menja, samo da postuje mene i moje zelje u MOJOJ kuci, kao sto ja postujem druge...druga stvar, jako tesko krijem osecanja i ono sto mislim (to mi je mana: preiskrena sam :aha:), pa mi to sa osmehom tesko ide, jer moja svekrva je postala osoba koju ja ne mogu da gledam ocima (nazalost) zbog tog ponasanja...razmisljala sam: pa covece ja kao da zivim u zajednici, ona samo ne prespava kod nas...uzas...jedna drugarica imala slicne probleme sa svojom svekrvom, a isto je emotivna kao i ja...i jednog dana joj pukne film i kaze im otvoreno: hteli ste vesticu, e sad cete je dobiti (posle toga otisla u sobu i isplakala se :) )..i tako sad ujutro ide na posao i kaze svekrvi kao da joj je kucna pomocnica: skinite ves sa strika. a ima u masini drugi, opeglajte, operite i slicno...eto ona je sebe promenila, ali zato pati na drugi nacin...:roll:

A čula sam i za to da svekrve kažu da žive za djecu i unučad. Ja mislim da se to samo tako kaže. Moja svekrva je znala reći da voli moju djecu više nego ja, da nije imala vremena da voli svog sina zbog posla. Apsurd nad apsurdima.

I moja svekrva tvrdi isto... :think: prema svojim sinovima je bila ostra, lepo ih je vaspitala, prema meni je blaga, ali prema unucicima... :dash: ja isto mislim da je to apsurdno i ne shvatam to... jos ajde tvoja je znala reci da je to zbog posla, ali moja sveki i dalje radi, pa opet sve podredjuje unucima... ne znam nisam pametna sto se ovoga tice... :aha:

I moja svekrva tvrdi isto... :think: prema svojim sinovima je bila ostra, lepo ih je vaspitala, prema meni je blaga, ali prema unucicima... :dash: ja isto mislim da je to apsurdno i ne shvatam to... jos ajde tvoja je znala reci da je to zbog posla, ali moja sveki i dalje radi, pa opet sve podredjuje unucima... ne znam nisam pametna sto se ovoga tice... :aha:

To je glupost. Ti voliš svoje dijete pa makar da živiš 1000 km od njega. Kako neko može reći da nema vremena da voli. Znaš šta ja mislim? Mislim da one pokušavaju ispraviti neke svoje greške na unucima. Kao što kažeš, nisam pametna .

To je glupost. Ti voliš svoje dijete pa makar da živiš 1000 km od njega. Kako neko može reći da nema vremena da voli. Znaš šta ja mislim? Mislim da one pokušavaju ispraviti neke svoje greške na unucima. Kao što kažeš, nisam pametna .

:eek: mislis?! :think: ali... hmm zar nije malo i licemerno biti los roditelj a dobra baba :think: mozda je licemerno malo jaka rec, ali ipak... veoma je moguce to sto kazes! Ali opet se ne slaze delimicno jer ako si bio ostar roditelj i odgajao si jaku i vaspitanu decu, a sad si prema unucima popustljiv itd. pa valjda ce onda unuci biti obrnuto odgajani zar ne?! :eek: eh samu sebe sam zbunila.... :hahaha:

:eek: mislis?! :think: ali... hmm zar nije malo i licemerno biti los roditelj a dobra baba :think: mozda je licemerno malo jaka rec, ali ipak... veoma je moguce to sto kazes! Ali opet se ne slaze delimicno jer ako si bio ostar roditelj i odgajao si jaku i vaspitanu decu, a sad si prema unucima popustljiv itd. pa valjda ce onda unuci biti obrnuto odgajani zar ne?! :eek: eh samu sebe sam zbunila.... :hahaha:

Teško je biti roditelj. To je najveća obaveza u životu. Napraviti čovjeka od djeteta je velika odgovornost. Tako su i one sigurno mislile. A sad kad imaju unuke, možda misle da nije potrebna onolika strogoća kakvu su one primjenjivale. Ne znam više ni ja šta je to. Ja neću biti svekrva,imam žensku djecu. pa sigurno to neću nikad ni shvatiti.
Meni su moji roditelji bili strogi, znali su me i istući. Kad ja vičem na svoju djecu, moja majka se ljuti na mene. I što je najgore, ona sad neće da prizna da je nas tukla. To sam mislila kad kažem da babe ispravljaju svoje greške na unucima. Nas je trebalo tući, a unuke ne treba. Ja naravno, ne tučem djecu.

Teško je biti roditelj. To je najveća obaveza u životu. Napraviti čovjeka od djeteta je velika odgovornost. Tako su i one sigurno mislile. A sad kad imaju unuke, možda misle da nije potrebna onolika strogoća kakvu su one primjenjivale. Ne znam više ni ja šta je to. Ja neću biti svekrva,imam žensku djecu. pa sigurno to neću nikad ni shvatiti.
Meni su moji roditelji bili strogi, znali su me i istući. Kad ja vičem na svoju djecu, moja majka se ljuti na mene. I što je najgore, ona sad neće da prizna da je nas tukla. To sam mislila kad kažem da babe ispravljaju svoje greške na unucima. Nas je trebalo tući, a unuke ne treba. Ja naravno, ne tučem djecu.

Da razumem u potpunosti o cemu pricas i slazem se!!! :aha:

A na ovo boldovano imam samo 1 komentar: i ja cekam devojcicu! :D :hahaha:
Ma ja sve mislim (citaj nadam se) da bismo i cemo biti bolje svekrve... :think:

Moram da se pohvalim , mami mi je za rodjus kupila plisane pidzame ( ona mi sve plisano kupuje i trenerke pa sam jos deblja u njih ko mecana ) sad mi jos fali da odspavam do proleca :mrgreen:

:hahaha:

Htjela bi da pitam ako ovde iko ima problema sa snajkama tj vi ste zaove? Znam da je ovo tema za svekrve, ali ipak mislim da je to slican problem. Ja imam 2, i nikako ne mogu da ih shvatim. Ne zivimo zajedno, vec odavno, ali mi ipak zagorcavaju zivot kad god to one stignu. :(

A koje vrste problema?! :think: mislim sta rade njih 2?! :eek: :cao:

I moja snajka i ja nemamo baš ništa zajedničko; ali ni nemamo ništa jedna protiv druge.
Od kad se ona porodila malo smo više u kontaktu i jako mi je drago što me pita nekad za savet ili uslugu oko mog malog bratića. Ali, to je sve.
I imam samo najlepše reči za nju; jer je ona najbolja žena mom bratu i majka mom bratiću :)

jao i moja je divna,snajka
iako jos nisu u braku(vereni su) meni je ona nekad vise rod rodjeni od ovih mojih
super se slazemo iako smo drugacijih senzibiliteta,s njom 10 puta vise caskam nego s mamom i bratom i stvarno je volim :heart: i mislim ona nas,jako je pazljiva i mislim u svemu tome iskrena

Svaka je odvratna na svoj nacin. Od starijeg brata zena je samo par godina starija od mene i uvjek se pretvarala kao da mi je prijatelj a ustvari me ogovarala iza ledja kad je god to stigla. Ja sam naravno naivno uvjek sve naj bolje zelila i njoj a i njihovoj djeci. I iskreno obozavam bratice, i sve cinim za njih. Ne mijesam im se u zivot uopste, pomazem im kad god to mogu jer i nisu bas u naj boljem financijskom stanju. Ranije dok su zivjeli blizu mene, sam im cuvala djecu cak su takoreci zivjeli sa mnom prvih 3-4 godine (djeca), znaci bukvalno sam im odgajala djecicu dok su oni radili, sto mi ni malo nije smetalo jer ipak obozavam tu djecicu kao da su moja. Znaci, nikad ne zaboravim rodjendan, uvjek saljem poklone (korisne poklone), novac i sve sto mislim da im je potrebno...ne samo djeci nego i njima. Jer iskreno zelim da im pomognem sto vise mogu. Sad prosli vikend sam odlucila da ih malko iznenadim i posjetim preko vikenda za prvi rodjendan od njihovog naj mladjeg djetata. Smatrala sam to kao lijep postupak sa moje strane, a kada sam ih nazvala i rekla da dolazim za nekih pola sata (nisam htjela da zaspu)...docekao me je takav bezobrazluk da sam se sokirala. Znaci bukvalno mi je sasula u facu kako je sada pogresno vrijeme da dodjem i da takoreci nisam dobrodosla. Ta reakcija me je toliko zbunila da nisam ni znala sta da kazem. Nije mi to toliko ni smetalo od nje, dok me nije brat nazvao i rekao slicne stvari...ali kao u fazonu, drago nam je da si dosla. Toliko mi je bila muka da sam htjela da uzmem prvi avion nazad kuci. Steta sto nije bilo tog izbora. Ni u jednom trenutku nisam ih upitala da me pokupe sa aerodroma niti da bilo sta urade sto bi poremetilo njihove planove, sve sto sam upitala je da mi otvore vrata kada pokucam na njih. Citav vikend su se ponasali kao da sam ja dosla jer imam neki problem kod kuce pa se boje da nebi slucajno ostala kod njih. To me je naravno strasno uvrijedilo, nisam mogla da zamislim da su pored svih lijepih razloga (zbog kojih sam mogla doci kao RODJENDAN djetetov!!) pomislili na naj gore. U to su upetljali i mamu a i drugog brata, znaci ispala ja kreten jer sam dosla u posjetu da vidim djecu koju jedva i vidjam u poslednje vrijeme. Znaci putovala sam 2 sata avionom, potrosila novac koji sam mogla potrositi i na drugi nacin, samo da bi njih vidjela na 1.5 dan i od svega toga nisam bila dobrodosla. To me stvarno zbunjuje. Znam da ce neki od vas reci da sam se trebala najaviti, ali iskreno nisam mogla da zamislim da nebi bila dobrodosla kod rodjenog brata. Kada bi mene tako iznenadio bilo koji od moje brace, bila bi toliko srecna da se to ne moze opisati. I valjda mi to nikako ne ide u glavu. Djeca su se naravno vise nego obradovala i nisu se odvajali od mene citav vikend. Jedino mi je to pomoglo da se izborim sa bezobrazlukom sa strane njihovih roditelja.

A druga snajka, ehhh ona je vec posebna prica. Ona je veoma direktna sto se tice njenih uvreda i njene mrznje prema meni. Ne razumijem bas naj bolje zasto, jer nikad joj nista nisam uradila da bi me mrzila. Znaci uvjek sam davala sve od sebe da bi im samo POMOGLA a nikako odmogla. I njihovo dijete obozavam onoliko koliko se moze obozavati. Sto ne kazem da je dovoljan razlog da bi me bilo koja od njih trebala voliti, ali ne razumijem kako mogu da me mrze. Ne mogu da shvatim kako bi ja ikada mogla mrziti nekoga ko toliko voli moje dijete, i ko bi sve uradio za to moje dijete. Znaci to mi je totalno idiotski. Ne govorim im kako da ih odgajaju niti sta da rade sa njima, nacisto ih samo volim. To je sav moj grijeh. A i ova snajka je samo nekoliko godina starija od mene. Tako da razmisljam da je to neka zenska ljubomora. Mozda je problem jer sam ja naj mladje dijete u mojoj porodici i jer sam ta "mala sestra" moje brace i zbog toga gresna jer mi poklanjaju paznju braca. Uglavnom, ova snajka me non stop ponizava pred bratom i pred ostatkom moje familije, tretira me kao da mi je 2 godine i kao da sam svjetski idiot. Stvarno ne znam zasto je toliko odvratna prema meni, ja je vecinom puta samo ignorisem jer ne zelim da se svadjam...glupo mi je to. Tu istu snajku niko u familiji ne voli, a familija je velika, znaci nebi rekla da je bas problem sav u meni. Cak je i moj brat priznao da me ne voli.

Eto to vam je perfektan primjer bezobrazluka sa snajkinih strana. Nisu samo svekrve i zaove te koje su odvratne. Moja mama je cak izuzetno dobra prema njima, i uopste im se ne mjesa u zivot. Mada one se dobro slazu sa mojom mamom, ja sam im zrtva. Samo sto je sada sve to lakse tolerisati kada sam odvojena na hiljade milja od obe. Mozemo cak i da porazgovaramo na vise od 5 minuta, ali eto tih par puta kada se posjetimo, uvjek ispastam. Mada priznajem da su i moja braca zesce pi*ke. Ja takvo ponasanje nikada nebi dopustila mom momku, niti bi mogla da budem sa nekim u vezi ko ne voli, tj mrzi, moju porodicu.

Draga Uzalud_Pozitivna...prosto ne znam sta da ti kazem...malo mi je sve to cudno i verovatno ne znam masu stvari koje bih trebala da znam da bih te mogla posavetovati...jedino sto ti mogu reci je da budes tu za svoje bratice i da budes prava tetka...a ovo ostalo...***, nije lako, ali prezivi se... ;)

Draga Uzalud_Pozitivna...prosto ne znam sta da ti kazem...malo mi je sve to cudno i verovatno ne znam masu stvari koje bih trebala da znam da bih te mogla posavetovati...jedino sto ti mogu reci je da budes tu za svoje bratice i da budes prava tetka...a ovo ostalo...***, nije lako, ali prezivi se... ;)

Hvala ti na tako brzom odgovoru. Pa da znas da su ta djecica jedini razlog zasto uopste i radim sve to sto radim i zasto se trudim da se slazem sa njihovim majkama. Ne da se hvalim ali djeca me stvarno obozavaju, i to sve zato sto im pruzam neodredjen broj paznje. Uvjek se poigram sa njima i nije mi tesko da provedem po citav dan igrajuci se i pricajuci sa njima, radeci domaci i tako slicne stvari. Mozda sam kriva jer me djeca toliko vole? Stvarno ne znam. Ne radim nista namjerno, nego samo iz ljubavi. Cak i bebica koju sam vidjela samo 3 puta (mala od 1 god), mi je rado shirila ruke i igrala se sa mnom. Ali ***, ne znam kako da postupim, ako treba da ih iskuliram malo ili da nastavim po starom. Jer ne zelim da prestanem da pruzam paznju djeci. Mami sam se ipslakala na telefon jucer kao naj jadnije siroce (a skoro nikad ne placem). :sad2:

Mada priznajem da su i moja braca zesce pi*ke. Ja takvo ponasanje nikada nebi dopustila mom momku, niti bi mogla da budem sa nekim u vezi ko ne voli, tj mrzi, moju porodicu.

Sa ovim se slazem... i sa njihove strane je to velikiii propust... :rtfm: zao mi je bas sto je situacija kod tebe takva, nadam se da ces naci nacin kako da se izboris sa njima i sama sa sobom... drzim ti palceve i sve najbolje!!! :heart:

Back