Švedska policija je na konferenciji za medije rekla da je 10 ljudi ubijeno u napadu u školi Risbergska

Sensei

Master
Moderator
Poruka
84.731
Počinilac napada nije odranije poznat policiji. Policija veruje da je delovao sam.

"Opasnosti više nema," rekla je policija koja nije otkrila informacije o uzrastu ubijenih.

Prema pisanju švedskih medija, među ranjenima je i napadač, što je kasnije potvrdila i policija. Reč je o 35-godišnjaku, a o njemu još nisu objavljeni dodatni podaci.

Obzirom da se veruje da je napadač među ranjenima koji su prevezeni u Univerzitetsku bolnicu, policija je otpočela akciju evakuacije osoba koje su ostale zatvorene u školi.

https://www.b92.net/info/svet/100585/potvrdjeno-je-10-mrtvih-fotovideo/vest
1738689695179.png

Da li je migrant, to mi prvo palo na pamet.

Prema informacijama koje je preneo Aftonbladet, tokom akcije pucano je i na policiju.

Policija je proglasila crveni alarm za uzbunu jer situacija nije pod kontrolom.

"Sumnja se na pokušaj ubistva, podmetanje požara i teško krivično delo u vezi sa upotrebom oružja", navela je policija.

Na društvenim mrežama počele su da kruže navodne fotografije s mesta nesreće na kojoj se vidi kako osobe leže na podu učionice.

"Ne možemo da izađemo, opasno je za nas. Čuli smo nekoliko pucnjeva napolju", rekla je jedna osoba za švedski list "Aftonbladet".

Neki đaci su zadržani u obližnjim školama u blizini pogođenog područja, kao i u samoj školi Risbergska "iz bezbednosnih razloga", potvrdila je policija.

Centar za obrazovanje odraslih se nalazi oko 200 kilometara zapadno od Stokholma. Nastavnica koja radi u ovom obrazovnom centru izjavila je da je danas bilo neobično malo ljudi zbog državnog praznika i potvrdila da je čula oko deset pucnjeva.

U centru za obrazovanje odraslih u Erebrou odrasli mogu da pohadjaju osnovno i srednje obrazovanje, a stranci kurseve švedskog jezika i profesionalne obuke.

Izvor: Tanjug, Kurir, Telegraf

Počinilac napada nije odranije poznat policiji. Policija veruje da je delovao sam.

"Opasnosti više nema," rekla je policija koja nije otkrila informacije o uzrastu ubijenih.

Prema pisanju švedskih medija, među ranjenima je i napadač, što je kasnije potvrdila i policija. Reč je o 35-godišnjaku, a o njemu još nisu objavljeni dodatni podaci.

Obzirom da se veruje da je napadač među ranjenima koji su prevezeni u Univerzitetsku bolnicu, policija je otpočela akciju evakuacije osoba koje su ostale zatvorene u školi.

https://www.b92.net/info/svet/100585/potvrdjeno-je-10-mrtvih-fotovideo/vest
Pogledajte prilog 1680931

Da li je migrant, to mi prvo palo na pamet.
Hoće li biti kakvih blokada šta kažu..?

Najgora masovna pucnjava u historiji Švedske​

Imao je 35 godina i bio je bez prihoda. U školu je ušao naoružan lovačkom puškom, saznaje SVT.

Muškarac je navodno imao dozvolu za oružje, a prema informacijama dostavljenim SVT-u oružje i dozvola bili su tragovi koji su policiju doveli do identiteta počinioca.

Nije bio poznat policiji i nije ranije osuđivan za bilo koje krivično djelo. Također, nema poznatih veza s kriminalnim bandama.

Policija pretpostavlja da je djelovao sam, iako ne isključuju mogućnost da ima još umiješanih.

Kako je saopštila policija, na društvenim mrežama trenutno se šire netačne informacije o pucnjavi i motivu.

Objavljen identitet ubice iz Švedske: Izvršio najgore masovno ubistvo u istoriji zemlje​

1738768154-rickard-andersson-969403563.webp
Foto: Police Handout
Rikard Anderson je imenovan kao osumnjičeni za masovnu pucnjavu u Švedskoj. Ovaj 35-godišnjak je optužen za izvršenje najgoreg masovnog ubistva u istoriji zemlje u utorak popodne u obrazovnom centru Risbergska za odrasle.

Prema policiji, najmanje 11 ljudi je ubijeno nakon što je usamljen naoružani napadač juče otvorio vatru u školi Campus Risbergska u Erebru, pre nego što je pucao u sebe . Lokalni izvori tvrde da je Anderson patio od mentalnih problema i živeo sam. Dokumenti švedske Nacionalne službe pokazuju da mu je više puta odbijena vojna služba. Uprkos tome, dobio je dozvolu za četiri lovačke puške.

Premijer Švedske Ulf Kristerson, opisao je napad u utorak kao „najgoru masovnu pucnjavu u švedskoj istoriji“.

Rekao je: „Danas smo svedočili brutalnom, smrtonosnom nasilju nad potpuno nevinim ljudima. Ovo je najgora masovna pucnjava u švedskoj istoriji. Mnoga pitanja ostaju bez odgovora, i ne mogu da pružim te odgovore.“

Cure prvi detalji o masovnom ubici iz Švedske:

Šokantan snimak prikazuje nekoliko ljudi kako izlaze iz centra za obrazovanje odraslih uz zvuke pucnjave.

Čuli su se glasni vriskovi dok su trčali pored dečijeg igrališta.

U drugom snimku, preplašeni studenti su se zabarikadirali u učionicama dok su se u pozadini čule sirene.

Policija je na mesto događaja stigla oko 12:30 u utorak nakon izveštaja o napadaču koji puca iz automatskog oružja, i pokrenuta je velika hitna reakcija.

Poslednja izmena:

Detalji stravičnog masakra u Švedskoj: Ubica tokom pucnjave vikao „trebalo bi da odeš iz Evrope“​

Svet Autor: Mila Marinović 06. feb 202511:38
1738683770-12798088-750x500.jpg
Pucnjava u školi u Švedskoj Foto: EPA-EFE/Kicki Nilsson
Novi zastrašujući video koji je analizirala švedska televizija TV4 prikazuje trenutak pucnjave u Švedskoj, a na snimku se čuje nepoznata osoba koja između ispaljenih hitaca viče: "Trebalo bi da odeš iz Evrope".

Jedan od preživelih, student koji nije želeo da otkrije svoje ime, ispričao je za Skaj njuz: „Bio sam u učionici, a onda je neko iznenada ušao. Video sam napadača. Čim je ušao, počeo je da puca. Šest, možda pet puta. Počeo sam da bežim, posrnuo sam, a on je počeo da puca na mene. Ispustio sam telefon dok sam trčao i uspeo da pobegnem“.

Ovaj mladić nije mogao da spava nakon što je izgubio prijatelje u masakru. „Bio je to veoma zastrašujući trenutak. Video sam ga kako puca u druge. Sada prolazim kroz zaista težak period, nisam uspeo da spavam“, rekao je on.

Napad se dogodio u centru za obrazovanje odraslih u Orebru, koji se nalazi između dve škole. Mnogi ljudi su se okupili ispred policijskog kordona dan nakon napada. Markus Ahltun, direktor jedne od škola, ispričao je da je bio u svojoj kancelariji kada je čuo pucnje, pa je brzo odlučio da zaključa školu. „Čuo sam krikove, a zatim i pucnje. Odmah sam odlučio da moramo da se sklonimo u školu“, rekao je za Skaj njuz.

Prema britanskom Telegrafu, naoružani napadač je između pucanja vikao „treba da odete iz Evrope“, kako pokazuje analiza video zapisa. Snimak, koji je postao dostupan u sredu uveče, verovatno prikazuje trenutak kada je Rikard Anderson (35) izveo svoj krvavi pohod u kojem je ubio desetine osoba koje su pohađale nastavu. Policija istražuje ovaj snimak jer bi mogao da otkrije motiv napada. Škola u kojoj se napad dogodio nudi časove švedskog jezika za imigrante i obrazovne programe za osobe sa smetnjama u učenju.

Svedoci tvrde da je napadač namerno poštedeo neke ljude, dok je druge pucao, ali razlozi za ovo ostaju nejasni. Policija je izjavila da nema dokaza koji ukazuju da je napad, koji je postao najveća masovna pucnjava u istoriji Švedske, imao ideološke motive. Novi video, koji je dobila i analizirala TV4, prikazuje glas osobe koja tokom pucanja viče: „Trebalo bi da odeš iz Evrope“.

Anderson je preminuo na licu mesta, najverovatnije od rane zadobijene iz vatrenog oružja. Policija je u sredu izvršila pretres njegove jednosobne kuće u Orebru nakon pucnjave u kampusu Risbergska, na periferiji grada. Telegraf je video kako policajci iznose predmete iz zgrade. Takođe, šef policije Orebra, Roberto Eid Forest, potvrdio je u sredu da dokazi sugerišu da je napadač bio mrtav kad su policajci stigli na lice mesta, jer je okrenuo svoju lovačku pušku na sebe.

Back