svecenik/pop/hodza...hobista...ima i anketa : )))

religija kao iskljucivo neprofitabilna djelatnost/aktivnost

• da,odlicna ideja; pravi "evolutivni skok" u razvoju religije...

• ne,grozna ideja; mlogo bi ljudi ostalo bez posla...

• ne znam...ne interesuje me religija u zivotu...pogrijesio sam pdf

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
zapravo..i otisli smo dalje...
npr. komunizam...tj. socijalizam u istocnom bloku je pokusao
"ukinuti" svecenstvo...crkve...
ne fercera to niti treba fercerati
medjutim, transformacija u potpuno neprofitabilnu djelatnost tj. svojevrstan hobi bi itekako funkcionirala...samim tim sto je u duhu svih tih ucenja
ako nije onda su ona...lazna...tj. licemjerna do srzi
i problem je...evidentan :)
Nije problem u učenjima. Problem je u čoveku i njegovim lošim osobinama (egoizam, pohlepa...). Da svako od nas želi i uzima samo ono što mu je neophodno za život i stvarno potrebno onda u ovom svetu ne bi bilo problema.
Ali...

E onda, kada pohlepni i ljudi puni egoizma krenu da propovedaju veru, to onda postaje licemerje. I skoro da je pravilo, oni koji najagresivnije propovedaju neku ideju, najgori su licemeri.

Poslednja izmena:
Meni se strasno svidja sistem pojedinih protestantskih zajednica u USA.

Kod njih ne postoji svestenstvo u klasicnom smislu,vec vikendom pastoru vrse sluzbu a preko nedelje se bave svojim poslom pekara,mlekara,apotekara itd.:lol:

upravo to...vidis, kod njih sasvim lijepo funkcionira
imaju ljudi normalne profesije...od kojih zive
a duhovne potrebe realiziraju tako...putem druzenja sa istomisljenicima....vikendom...
fenomenalno i potpuno u skladu sa vrijednostima kojima ih...nas npr. kriscanstvo uci :)

Meni se strasno svidja sistem pojedinih protestantskih zajednica u USA.

Kod njih ne postoji svestenstvo u klasicnom smislu,vec vikendom pastori vrse sluzbu a preko nedelje se bave svojim poslom pekara,mlekara,apotekara itd.:lol:
I kod nas postoje slične protestantske zajednice gde pastori vrše službu, a preko nedelje se bave svojim poslom...
Ali je zanimljivo da, po pravilu, dolaze na propovedi mercedesima gde onda propovedaju skromnost i to kako se ne treba truditi da se stekne bogatstvo na ovom svetu...

I kod nas postoje slične protestantske zajednice gde pastori vrše službu, a preko nedelje se bave svojim poslom...
Ali je zanimljivo da, po pravilu, dolaze na propovedi mercedesima gde onda propovedaju skromnost i to kako se ne treba truditi da se stekne bogatstvo na ovom svetu...

Pa sad,to ide na njihovu savest ili dusu jelte :lol:

Ono sto je vazno jeste da ne kupuju mercedese tako sto ce da zaradjuju na duhovnim potrebama svojih vernika,a ako je postenim radom zaradio nek se vozi i boingom:lol:

kako su zaradili te...mercedese?
skupljajuci priloge od sirotinje raje ili baveci se svojim primarnim profesijama?

kako su zaradili te...mercedese?
skupljajuci priloge od sirotinje raje ili baveci se svojim primarnim profesijama?
To je manje bitno. Bitno je da, sasvim očigledno, imaju više nego što im je potrebno, a onda drže propovedi o tome kako ne treba sticati bogatstvo na ovome svetu.

A na stranu pitanje ko u Srbiji danas može sebi od svoje primarne profesije da priušti mercedes...

To je manje bitno. Bitno je da, sasvim očigledno, imaju više nego što im je potrebno, a onda drže propovedi o tome kako ne treba sticati bogatstvo na ovome svetu.

A na stranu pitanje ko u Srbiji danas može sebi od svoje primarne profesije da priušti mercedes...

ne, to je vrlo bitno...kao sto je bitno npr. da svojim primjerom uticu na ostale
uspjesne ljude iz vlastite zajednice da budu....empaticniji tj. milosrdniji...
sve ostalo je L A Z...pa i prica o asketizmu...doborovoljnom...

Back