Sve više stranaka za promenu Ustava

Poruka
17.437
13. decembar 2010. | 12:27 -> 16:44 | Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug Beograd -- Naprednjaci počeli da skupljaju potpise za promenu Ustava. Većina stranaka načelno za promenu, samo DSS i SRS protiv.

Ustav Srbije tek što je navršio četiri godine postojanja, a sve su glasnije najave da ga treba promeniti.

Većina stranka podržava ideju o promeni Ustava, a svaka ima svoje razloge - od smanjenja broja poslanika do regionalizacije. Jedino DSS i radikali navode da se Ustav ne sme menjati ni po koji cenu.

Srpska napredna stranka počela je da prikuplja potpise za promenu najvišeg pravnog akta države. Uprkos hladoći, veliki broj članova i simpatizera naprednjaka okupio se kako bi svojim potpisom podržao inicijativu za promenu Ustava.

Iz starta se znalo da mu je rok trajanja kratak....
 
Свака промена Устава иде на руку странке која га пише.И то увек она која је на власти и ни по коју цену неће дозволити да у Предлогу учествује неко други. Тако учвшћује власт а народу и другим странкама, ограничава многа стечена права чак до увођења диктатуре. По правилу сваки нови Устав је мање демократичан од предходног.
Ако ми не верујете, стрпите се до следеће измене Устава, па ће Вам се само казаати.
 
Вук Драшковић: Избацити преамбулу о Косову из Устава

понедељак, 13. децембар 2010.
vuk-draskovic.jpg


Председник СПО изјавио је да трајног решења косовског проблема не може бити док год је на снази преамбула Устава Србије, којом се, "ствара лажни утисак да Србија има некакав суверенитет над Косовом"

Београд - Председник Српског покрета обнове Вук Драшковић изјавио је данас да трајног, обострано прихватљивог решења косовског проблема не може бити док год је на снази преамбула Устава Србије, којом се, према његовим речима, негира реалност и ствара лажни утисак да Србија има некакав суверенитет над Косовом.

"Шта ће нам та преамбула. Да ли нам је потребна преамбула да би Срби знали где је Косово и шта је њима Косово. Косово је за српски народ био његов Јерусалим и онда када је било кратко у саставу државе Србије, и свих оних векова када није било у саставу државе Србије, и када, чак, није било ни државе Србије", рекао је Драшковић у интервјуу Тањугу.

"Требало би том питању посветити много емисија на нашим најгледанијим телевизијама. То дугујемо народу, јер је народ необавештен. Ми не можемо кажњавати народ због тога што му се не саопштава истина. Нека те патриоте које говоре, после свега, да Србија има суверенитет над Косовом и да мора да га чува, објасне народу у чему се огледа тај суверенитет", истакао је Драшковић.

Драшковић је истакао да се грађанима Србије најзад мора саопштити истина да је Слободан Милошевић изгубио суверенитет над Косовом, и да је у последњој деценији због економских проблема, којима у великој мери доприноси и нерешено косовско питање, јужно од Београда депопулацијом нестало 1.200 села.

Он је оценио да држава Србија у предстојећим преговорима са косовским Албанцима мора да наступи искрено и да инсистира на брзом дијалогу, а да полазиште треба да буде нестатусни део Ахтисаријевог плана, који би требало да буде оснажен неким решењима из плана З4 за бившу Републику Српку Крајину.

Лидер СПО је објаснио да Срби на Косову морају тим преговорима да добију гаранције Европске уније да ће бити држављани Србије и имати сва статусна права држављана, укључујући и право да учествују на парламентарним изборима које распише Скупштина Србије и председничким изборима.

"Нека се ова држава сконцентрише да брани оно што је сада њено на Косову - свој народ, цркве, манастире, споменике, национална, породична, имовинска и сва друга права Срба на Косову. Да се избори за њихов европски статус, за европске гаранције тога статуса, и за њихову економску, духовну и културну директну повезаност са државом Србијом. Зар то није заштита српског народа и наших интереса на Косову", објаснио је Драшковић.

Према његовим речима, лажни патриотизам, када је реч о Косову, распирују исте оне организације и странке којима је заједничко зазирање од Европе и запада и мржња према западној цивилизацији и систему вредности.

Највећа лаж, када је реч о евроатлантским интеграцијама, како је оценио Драшковић, јесте тврдња да би уласком Србије у НАТО били трајно уназађени односи са Русијом.

"Мислим да та позиција није позиција Русије, то је позиција оних који себе овде у Србији називају малим Русима, и који, заправо, говоре да ми нисмо Срби, него смо неки мали балкански Руси који су у души већи Руси и од Руса", рекао је Драшковић.

"Мислим да су пред нама одлучујући догађаји, када ће пући једно неподношљиво стање брака свих са свима и једна неподношљива жабокречина једне идеолошки и стратешки безобалне Србије. Веома је добро што улазимо у године у којима ће јасно Србија разделити на две Србије - на једну која је одлучно и безусловно за евроатлантске интеграције, што значи чланство и у НАТО и у ЕУ, и другу која се томе противи", рекао је Драшковић.

НАПРЕДЊАЦИ

На питање зашто СНС доживљава као неаутентичну десницу, Драшковић је одговорио: "Приче да смо за ЕУ, али смо против НАТО-а, да смо за ЕУ, али само под условом ако у ЕУ уђемо заједно са Косовом, јесу приче за необразовани народ. Оне значе: ми смо против ЕУ, али мало варамо на картама, јер знамо да је већина бирача необразовано и да не зна нијансе

(Вечерње новости)
------------------------------------------------------------------------------------
Коментари :

Висарион
Николић скупља потисе (опет и докле ће) а Вук тражи да се промњени устав.Зна он .Само што није стигао доручак а за доручак мора да се нешто српско као дар приложи великом босу и господару и покровитљу.Сила бога на моли.Избаците ту премабулу па да дамо људима кад толико желе.Можда ће у православну веру да пређу па да се у Богородици Љевишкој помоле, или на Љуботену осунчају он и његова Дана.Шта је то једно Косово за нас.Да дамо људима, видите какаву су лепу базу направили има да пуца кад дође време да умремо од весеља.Да им дамо какаву су демократију за народе нешиптаре аи за Шиптаре направили.Видесте их незахвалне .Толика су им добра учинили а само 47 посто на изборе изаашли.Чекају изборе за Велику Албанију па ће 1оо посто.А Срби ће дотле ваљда тамо већ једном, (током толиких векова их требе)да нестану,И време им је.Шта ће да се гомбају са Арнаутинма који их и овако не могу да виде.Терај кера до краја.Кад си се обогатио "лажући и мажући"(Вукове речи, господо модератори)витлајући микрофоном као певачицва по Србији зашто сада богатсво не би увећао једним чланом устава.Шта ће нама то Косово. Видите да нам је толика зла , (по Јакшићу), нанело

Сремица
Тај лик, који је у Београд дошао с најлон кесом, а данас је пун ко брод, одавно је амерички човек, вероватно још од вакта Мике Шпиљка!
Да ли је сад свима јасно зашто су се десили и 9. март и остале "игре по трговима"?

Дарко Станојевић
Велеиздаја у најави!

Један пажљиви читалац
Не заборавите, њогов рођени брат, Родољуб, рекао је да је Вук петао који први кукуриче! Он је кукурикнуо и овај пут, али кукурикање није сам измислио!
Он само пропева и најављује оно што ће они са већом моћи урадити. Тадић и Николић имају моћ коју овај политички петао нема! Он кукуриче у њихово име! Ови међутим, испотиха раде за неке још веће моћнике!
Кукурикање само скреће пажњу!
Што је кикирез мањи, то се више упиње и чешће ће се јављати!
 
Нек распишу референдум ако хоће политичари да мењају устав пошто је њихова кратковидост позната целом свету.

Какви су нам политичари и референдум би народу изиграли.
Малопре гледам ТВ и коментар како виде српскеполитичаре у ЕУ, па кажу: Једно мисле (ако уопште мисле,моја прим.), друго касжу нама у ЕУ а треће српској јавности.
Стварно су разарачи!
 
Какви су нам политичари и референдум би народу изиграли.
Малопре гледам ТВ и коментар како виде српскеполитичаре у ЕУ, па кажу: Једно мисле (ако уопште мисле,моја прим.), друго касжу нама у ЕУ а треће српској јавности.
Стварно су разарачи!

Само нас брукају пред светом и ништа више.
 

Back
Top