SVE VIŠE SRBA SE ŽENI ALBANKAMA: One su spasle sela od izumiranja

drdoktor

Elita
Banovan
Poruka
23.062

SVE VIŠE SRBA SE ŽENI ALBANKAMA: One su spasle sela od izumiranja

Žena
10:24, 01.08.2016.
29

Nekoliko momaka iz okoline Osečine, poslednjih nekoliko godina, pronašlo je svoju sreću oženivši se devojkama iz Albanije. Primer su Lindita i Dragan iz sela Gunajci kod Osečine koji već dve godine žive u srećnom braku.

Jedan susret je Linditi i Draganu bio dovoljan da požele zajedno da provedu ostatak života. Dragan je preko druga saznao za Linditu, dok je bila kod sestre u Požegi. Odmah se uputio da je upozna.

„On je došao tu i otišli smo u sobu. Tamo smo pričali. Tada smo razmenili brojeve telefona. Posle toga ja sam otišla u Albaniju. Čuli smo se više puta i onda je on pitao da dođe kod nas. Ja sam pitala brata i majku, i oni su pristali da dođe“, priča Lindita.

„Ja sam otišao tamo i zaprosio sam je. Onda smo sačekali 15 dana, jer je to njihova procedura, a onda smo otac i ja otišli po mladu“, priseća se Dragan.

Udaljenost od 900 kilometra nije bila prepreka, kao ni jezik, niti vera. Umešala se ljubav i izgradilo poštovanje, koje je i danas, dve godine posle, stub ove porodice.

„Ja sam prezadovoljan. Čini mi se da u regionu nije mogao pronaći takvu osobu. Moj Dragan je mnogo srećan. Srećniji je nego što je teži kada je nju našao“, priča Draganov otac Mića.

Po dolasku u voćarski kraj, Lindita je prvi put brala maline, kupine i šljive. Na poljoprivredne radove u porodici Mićić, koji obrađuju osam hektara zemlje, brzo se navikla. Razlika u običajima, tradiciji i hrani, kao da nije postojala.

„Navikla je se na našu hranu. Sve sprema. Ona mesi hleb. Kada je došla, imala je 20 godina i odmah je počela da mesi hleb i sprema hranu“, priča Slavica, Draganova majka.

Iako je bilo skoro izvesno da će ovaj kraj opusteti, zahvaljujući mladim Albankama, usrećili su se mnogi momci u Podgorini.

„Nekoliko ih ima, u Gunajcima, Dragodolu, u Skadru i u Stavama, dole. Kako ih nađu?! Nađu ih kako im trebaju“, kaže Marija Aleksić.

I pored toga što su venčani po građanskim i crkvenim običajima, srpska administracija Linditu prepoznaje kao strankinju koja boravi u Srbiji. Ona plaća boravišnu taksu, a zabog vize koja se izdaje na određen rok, svakih šest meseci mora da izađe iz zemlje i ponovo se vrati. Sreća, pa granica sa Bosnom nije tako daleko, ali ni ona druga koja spaja devojke i momke.

..........................................................

A ...... su sela unistile. Novi talas albanki.

Boldovano je sustina. Ove ............... odmah sire noge, a lakiraju nokte po ceo dan.

Neko ce reci da su one zatucane, po meni one su odgajane da budu dobre zene i majke. Da li je buducnost sprskih muskaraca u ovakvim brakovima?! Imamo i ruskinje, moldavke, ukrajinke...

Poslednja izmena:
Prosto je i jednostavno,Albanija ima dosta veci natalitet od nas,koliko god se mrzeli,njehove majke svoje cerke odgajaju da budu dobre majke i domacice,i kod njih se jos uvek nije desio mas prelazak iz sela u gradove.Kod nas,sve vise perspektivnih devojaka bezi iz sela,dolazi u grad,prvo kao stduent,a kasnije i tu ostaje.Kada se spoznaju blagodati grada,u ocima odmah pada vrednost sela.Nijedna se vise ne vraca teskim seoskim poslovima,dok momci ostaju u svojim ognjistima.Momci pokusaju i sa njma da stupe u nekakvu vezu,ali najcesce dolazi do odbijanja kada se sazna da su sa sela,i ne kazem da sve,ali vecina postaju nafurane princezice a upravo sa tog sela poticu.Tu provodadzije stupaju na scenu,nalaze nasim momcima Albanke,i svi dobri.Provodadzije profitiraju,momci se ozenili,devojke udale.Ovo nije nista novo i desava se vec godinama,samo je neko sad nasao da otkriva toplu vodu

..reče neko..idealna žena za labilne muškarce je pokorna žena..dakle, podrška postavljaču i sličnima, ženite se Albankama, naše curice ostavite na miru..:)
Mada i medju Albankama ima emancipovanih ihahaj, nije baš svaka mutava, ne radujte se pre vremena...:lol:

Ма све је боље од оних што мисле да су се удале за директора ковнице..

Има тема већ..

Da, nije ovo ista tema iako se cini , ono je mnogo jadnija tema...

U ovoj temi Doktor odmah daje i odgovor sta treba da se promeni na srpskom selu da bi zene eventualno otisle u njega...
Da ima asfalt, kafice , da ima negde mesto gde se lako moze ugovoriti svaleraj, frizeraj i lakiranje, dobri putevi da bi seljaci imali dobra kola i da se ne vidi blato nigde kuda bi hodale...

Back