Sve više mladih oseća se izolovano

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
361.300
Usamljenost je štetna po fizičko i mentralno zdravlje

Sve veći broj mladih, iako okruženi velikim brojem drugih ljudi, danas se suočava sa doživljajem izolovanosti i usamljenosti
koji može biti štetan po fizičko i mentalno zdravlje, rečeno je na tribini „Na kafi sa psihologom”, koja je održana na temu „Pandemija usamljenosti:

Šta vi mislite ? Da li nas samoća ubija? I šta bi trebalo da se uradi protiv samoće ?

Usamljenosti je verovatno doprinela i odigrala veliku ulogu pandemija kada su ljudi izolovani i zatvarani u svoja četiri zida
Pa im je osnovni kontak sa ljudima i stvarnošcu bio kompjuter i društvene mreže.To je ostalo do danas
Osnovno je da se takvi samomotivišu da izadju iz svoja četiri zida, ako ne mogu to sami onda neko drugi bi trebao da ih motiviše

Sve veći broj mladih, iako okruženi velikim brojem drugih ljudi, danas se suočava sa doživljajem izolovanosti i usamljenosti
koji može biti štetan po fizičko i mentalno zdravlje, rečeno je na tribini „Na kafi sa psihologom”, koja je održana na temu „Pandemija usamljenosti:

Šta vi mislite ? Da li nas samoća ubija? I šta bi trebalo da se uradi protiv samoće ?
Polako,ali sigurno.Drustvena aktivnost.

Usamljenosti je verovatno doprinela i odigrala veliku ulogu pandemija kada su ljudi izolovani i zatvarani u svoja četiri zida
Pa im je osnovni kontak sa ljudima i stvarnošcu bio kompjuter i društvene mreže.To je ostalo do danas
Osnovno je da se takvi samomotivišu da izadju iz svoja četiri zida, ako ne mogu to sami onda neko drugi bi trebao da ih motiviše

Nije pandemija korone doprinela tome da dodje do usamljenosti vec da se ona vidi.
Medjuljudski odnosi su katastrofalni, osnovna komunikacija i drustveni zivot kao da ne postoje, uvek je neko drugi kriv za sve a ne sme da se pogleda istini u oci.

Nisam više mlada, ali oko sebe imam dosta mladih. Nikada nisu spomenuli usamljenost i samoću..samo jedan dečak provodi dosta vremena na računaru-igra igrice...nadam se da je to kod njega samo pubertetska faza.

Samoća može da bude nečiji izbor a može da bude nametnuta, tačnije neko je sam zbog raznih životnih okolnosti.

Ja ne volim samoću i nisam je birala. Samoća ubija. Jedini lek protiv samoće su socijalni kontakti, druženje. Dobijam taj "lek" sledeće nedelje.

Da se Baci Telefon I ide druziti dal kafana Ili neka bila koja aktivnost sto manje mreze I forumi ilizionisam se stvara druzenja a zapravo samujes

Nema sanse pojavim prvih foruma ja Sam zakucao online Evo vec 23 godine traje ta ovisnost

Sto je najjace to smo prenelo I na djecu cega I'm reci Koju poruku poslati kad se ne skidamo sa mreze naravno da ce I oni isto

Da se Baci Telefon I ide druziti dal kafana Ili neka bila koja aktivnost sto manje mreze I forumi ilizionisam se stvara druzenja a zapravo samujes

Ja ću početi druženje oflajn tokom sledeće nedelje.

Da li će svi baciti telefone..mislim da neće. Mnogi su postali zavisni od mobilnog telefona.

Ali, ako pogledamo širu sliku, pandemija covid 19 uticala je na sve nas. Ja sam plakala te jedne korona godine..nismo imali goste ni za krsnu slavu, ni za Vaskrs, ni proslave rođendana.

Tada su mnogi ljudi razvili socijalnu fobiju, neki su se izlečili, ali mnogi nisu..

Nisu samo mladi koji se sve vise osecaju usamljeno, to je generalna pojava koja poprilicno pogadja sve generacije, neke vise neke manje.
Jedan od problema je sve manja interakcija izmedju ljudi, sve vise stvari radimo "onlajn" itd. Takodje je sve teze uspostaviti kontakt s nepoznatim ljudima, ako pokusas razgovor s nepoznatom osobom cesto se osecas kao budala (iz raznih razloga).

Samoca je jedan od najcescih, verovatno i najcesci uzrok depresije.
Samoca definitivno ubija- najduze istrazivanje ikad uradjeno, a koje sam vise puta spominjao na forumu jeste utvrdilo da je usamljenost najbolji faktor kojim mozemo predviditi dugovecnost (iz vise razloga), usamljeni ljudi (ili koji se osecaju usamljeno- osoba moze biti usamljena i u braku) zive mnogo, mnogo krace.
Zene u proseku zive duze upravo iz razloga sto imaju vise drustva i bolji su u odrzavanju drustva, ako zena umre prva muskarac ostaje izolovan (drustvo je uglavnom zenino) i uglavnom depresivan i vise ni malo ne pazi na sebe

Takodje, pre nekoliko godina osoba kaoja je radila s ljudima na samrti je izdala knjigu gde jasno kaze da je svim osobama na samrti najvise zao sto nisu proveli vise vremena s ljudima koji su im bili bliski.

U potpunosti se slažem sa tobom. Samoća je jedan od najvećih uzroka depresije.
Postoji samoća koju ljudi svesno biraju i samoća koja je nametnuta, zbog raznoraznih razloga.
Upravo tako, dodao bih da "online" druzenje pomaze i ublazava usamljenost i samocu, ali ne moze u potpunosti da zameni ljudsku interakciju s prijateljima, jer nema kontakta ocima, rukovanja itd... Takodje u razgovoru u "realnosti" osoba je prihvacena, tj osecamo se prihvacenim od strane s kim razgovaramo,
dok na forumu kod dosta clanova uvek postoji pitanje u glavi da li bi bila prihvacena da je osoba zaista vidi takvu kakva jeste.
Tako da treba vise komunicirati s ljudima, ukljucujuci i kolege s posla, ne treba ocekivati savrsenost ni od sebe ni od drugih.

Jedino sto mogu jeste da rizikuju i druzze se.
Ekran telefona ili racunara ne donosi nissta.
O nestretnom TV prijemniku da ne govorim.
Danas se mladi plasse da budu povredjeni.
Zalim slucaj ali zivot ce nas drmnuti sedeli mi u 4 zida ili ne.
Mora da se zivi kao covek.

Zato jer su moźda razoćarani u ljude?

Ili su prećesto u lośim druśtvima?

A i bolje da su i usamljeni, nego da su u druśtvu, pa nasilni

I kad je ćovjek sam se moźe puno toga raditi, ćitati knjige, sluśati mjuza, filmovi, pisati pjesme, svirati instrumente, śetati svojim tempom ili voziti biciklin....

Ja sam sad jos vise usamljeniji nego za vreme pandemije cak mi je tad bilo i ok...

Kad zivis u malom gradu gde nema mogucnosti, poso se tesko nalazi gdesvake godine sve je gore i gore i zbog toga svi odlaze.Od 2014 95% srednjoskolaca kad zavrse skolu odlaze u Bg Novi sad i inostranstvo.Grad nema vise mladih jer svi odlaze posle srednje skole to sto je ostalo to su vec druge neke generacije.Samo oebzioneri i poridicni ljudi zive tu gde sam i deca, srednjoskolci.Ja nisam imao srecu da nadjem sebi mesto u drugim gradovima i inostranstvi sve me nekako zivot vrati opet tu.Dodju oni i vrate se svi malo leti i za oraznike i naizgled grad izgleda zivo sve dok ne dodje septembar i samo jedna praznina.

Ti koji su tu i nisu neko drustvo a ti sto ponekad dodju dok sedite samo d.rkaju telefon i nesto podebavaju i dele neke ne trazene savete...Ljude sa istim interesovanjima nemam a sad vidim socijalizaciju bas samo iskljucivo kroz te moje hobije i aktivnostima...

Ma sve je bezveze, gledam stare filmove iz 80 i tacno se vidi kod njih zdrav socijalni zivot jer nije bilo neta i tih medija razornih uz drustvene mreze da im ubacuje u sliku realnosti i nacina zivota.Svi su tad nekako ziveli u momentu tu gde jesu u tom prostoru i vremenu.Samim tim postovanje se cenilo i karakter tj osobine vise nego sve dok sad svako tera po svom jer ga briga i ako ima love i mogucnosti na netu ce naci istu skupinu ljudi kao njega da skupa svi rasipaju svoja toksicna uverenja i ponasanja na druge i na same sebe.

Poslednja izmena od moderatora:

Back