Sve veći broj muslimanki nosi hidžab

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.542
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/227363/Sve-veci-broj-muslimanki-nosi-hidzab
POSLE TRIBINE U NOVOM PAZARU NEKOLIKO ŽENA OBUKLO „ŠTIT ČEDNOSTI”
Sve veći broj muslimanki nosi hidžab

NOVI PAZAR - Sve veći broj muslimanki u Srbiji, posebno mlađih od 18 godina, odlučuje se da nosi hidžab, odeću koja u islamu predstavlja štit čednosti. Hidžab podrazumeva širu, komotnu dugu odeću i maramu koja pokriva kosu i uši, dok lice ostaje otkriveno. Na nedavnoj tribini čija je tema bila „Oblačenje žena u islamu“, koju je organizovao Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru, sedam devojaka i jedna žena su se javno opredelile za nošenje hidžaba.
- Hidžab ne treba mešati sa burkom. To je muslimanska odeća u kojoj je dominantna marama koja pokriva kosu i uši, a lice ostaje otkriveno. To je deo uobičajene tradicionalne nošnje muslimanki. Posle Drugog svetskog rata donet je zakon o zabrani nošenja zara i feredže, vela koji je skoro potpuno prekrivao lice, i crnog ogrtača. Bile su predviđene i stroge kazne za njegovo kršenje. Taj zakon nikad nije stavljen van snage, ali je vremenom izgubio svrhu i ne odnosi se na hidžab. Ženu potpuno prekrivenog lica ćete veoma retko videti u Srbiji - kaže Dragan Novaković, pomoćnik ministra vera.

Novaković kaže da islam zabranjuje i nošenje odeće koja ističe liniju tela, ali se ovog pravila mlade muslimanke i ne pridržavaju toliko, ni one koje pohađaju medresu, versku školu. Nema prepreka ni da žene u hidžabu prave lična dokumenta, jer, kako saznajemo u MUP-u, dozvoljeno je slikanje u marami koja ne pokriva lice.
- Muškarac i žena imaju jednaka prava i obaveze u islamu. Štit čednosti hidžab, kao što je obavezan ženi, obavezan je i muškarcu. Treba pokrivati i glavu i telo. Ne otkrivati ga svakome. U tome je balans društvenog ponašanja. Bog ne traži da žene pokriju lice. Kad se treba pomoliti u džamiji, ili pred Kabom, pred hramom nad hramovima, ona mora skinuti veo. Međutim, sloboda je ljudska da se žena negde razgoliti, a da se neka druga žena, na drugom prostoru, gde su vrednosti još uvek bliske mojsijevskim, isusovskim i muhamedovskim pokrije, pri čemu joj to neće smetati da bude aktivna i društveno korisna, pa samim tim ispunjena u celosti - kaže muftija Muhamed Jusufspahić, zamenik srbijanskog reis-ul-uleme.

Po mišljenju Aide Ćorović, borca za ljudska prava i predsednice NVO „Urban“ iz Novog Pazara, nošenje hidžaba više je stvar mode, ali i presije sredine i porodice. Najveći broj mladih žena ispod 18 godina nosi hidžab, a većina njih nije ni svesna njegovog značenja.
- Pravo svake muslimanke je da sama odluči da li će da nosi hidžab ili ne. I ako je to lična odluka, onda je to u redu. Nošenje hidžaba, međutim, podrazumeva i poštovanje veoma rigidnih pravila ponašanja. Neka od njih su nošenje veoma duge i komotne odeće, nemogućnost da se otkrije telo na plaži, pokrivanje kose i još mnogo zabrana. I sva ta pravila postoje u dobu kada su žene osvojile mnoge slobode i prava - upozorava Ćorović.

Poruka koju šalju devojke u hidžabu je „mi smo sada poštene žene, uzmite nas za žene“ veoma je loša, kaže Ćorović, to je deo retrogradne tradicije.

S druge strane, muftija Jusufspahić kaže da nije presudno koliko ima žena u hidžabu.

- U najvećoj meri, osoba koja želi da se pokrije se sama obavesti o svojim obavezama i o tome šta hidžab podrazumeva. Srpsko društvo jeste slobodno društvo koje nama muslimanima pruža mogućnost da i na ovaj način pripadamo svome islamu - kaže Jusufspahić.
104900_06grafika_ff.jpg


Какве су неке наше политичарке.....
ја би им увео обавезно ношење...не ХИЏАБА....него ВЕЛА....
:zskace: :zskace: :zskace:
 
Важно да су чедне у главу. :rotf:
Код нашијех слиманки је чадор био у моди, барем судећи по песмама и осталом предању.
Бурка има комарник? Ко ће ту моду попамтити... А што их не пусте мало испред куће, да их и ми видимо.
 

Back
Top