Sve što vas zanima u vezi s vizama!

• Začetnik teme Začetnik teme Kalamity Jane
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Malo me zbunjuju ove informacije. Ako ja sa Madjarskom Shengen vizom odem u Madjarsku, pa Austriju, pa Italiju i istim putem se vratim, kako ce Madjari znati da ja nisam bila samo u Madjarskoj i odmah se vratila. U ovom slucaj cu ja imati max 4 pecata:
1. Izlaz iz SER
2. Ulaz u HUN
3. Izlaz iz HUN
4. Ulaz u SER.
Na ostalim "granicama" ne lupaju pecate. Tj u pasosu nije oznaceno da sam ja presla granicu sa Austrijom i zatim i Italijom.

Ima li neko iskustva sa ovim.

Dalje, sta je sve potrebno za Madjarsku Shengen vizu od papira?
Ono što ti je potrebno za mađarsku Šengen vizu je ovde: http://www.mfa.gov.hu/NR/rdonlyres/96B61384-B708-40B9-9764-5F54D738A714/0/080104_schengen_taj_szerb_ap_szerb.pdf
To je sa njihovog sajta, pročitaj pažljivo i nedaj se zbuniti :)

Sa mađarskom Šengen vizom ti možeš ući u Mađarsku i zatim otići u Austriju, ili bilo gde u šengeski prostor i možeš tamo legalno boraviti u okviru termina koji su ti vizom dati. Između šengenskih zemalja ne postoje granice i granični prelazi, nema pasoške kontrole, niko ne evidentira tvoje kretanje. Sa tom istom vizom možeš, na primer, preko Hrvatske otići do Slovenije i tu ući u šengenski prostor, kretati se po njemu i preko Mađarske izaći iz njega. Na kraju, možeš sa tom vizom u šengenski prostor ući preko Slovenije (ili avionom do neke druge šengenske zemlje) i istim putem se vratiti, da uopšte ne boraviš u Mađarskoj - ali će te onda kod sledećeg apliciranja za vizu možda pitati zašto tražiš mađarski šengen a ne ulaziš i boraviš ili ne prolaziš kroz Mađarsku (kao što si u zahtevu napisala!), a onda to moraš da obrazlažeš, a postoji mogućnost da te odbiju za vizu ako im se ne svidi tvoje obrazloženje.

Za razliku od šengenske vize, Mađarska može na zahtev da ti izda i svoju nacionalnu vizu. Sa tom vizom možeš ući u Mađarsku i legalno boraviti samo na teritoriji Mađarske. Ako odeš do Austrije tvoj boravak tamo sa tom vizom je ilegalan i u slučaju da imaš iz bilo kog razloga kontakt sa njihovim vlastima bićeš tretirana kao lice koje je ilegalno na njihovoj teritoriji.

Ono što ti je potrebno za mađarsku Šengen vizu je ovde: http://www.mfa.gov.hu/NR/rdonlyres/96B61384-B708-40B9-9764-5F54D738A714/0/080104_schengen_taj_szerb_ap_szerb.pdf

Sa mađarskom Šengen vizom ti možeš ući u Mađarsku i zatim otići u Austriju, ili bilo gde u šengeski prostor i možeš tamo legalno boraviti u okviru termina koji su ti vizom dati. Između šengenskih zemalja ne postoje granice i granični prelazi, nema pasoške kontrole, niko ne evidentira tvoje kretanje. Sa tom istom vizom možeš, na primer, preko Hrvatske otići do Slovenije i tu ući u šengenski prostor, kretati se po njemu i preko Mađarske izaći iz njega. Na kraju, možeš sa tom vizom u šengenski prostor ući preko Slovenije (ili avionom do neke druge šengenske zemlje) i istim putem se vratiti, da uopšte ne boraviš u Mađarskoj - ali će te onda kod sledećeg apliciranja za vizu možda pitati zašto tražiš mađarski šengen a ne ulaziš i boraviš ili ne prolaziš kroz Mađarsku (kao što si u zahtevu napisala!), a onda to moraš da obrazlažeš, a postoji mogućnost da te odbiju za vizu ako im se ne svidi tvoje obrazloženje.

Za razliku od šengenske vize, Mađarska može na zahtev da ti izda i svoju nacionalnu vizu. Sa tom vizom možeš ući u Mađarsku i legalno boraviti samo na teritoriji Mađarske. Ako odeš do Austrije tvoj boravak tamo sa tom vizom je ilegalan i u slučaju da imaš iz bilo kog razloga kontakt sa njihovim vlastima bićeš tretirana kao lice koje je ilegalno na njihovoj teritoriji.

Hvala. Sutra predajem zahtev. Nadam se, da mi nece praviti problema.

@ZokiNBG -> Hvala.

Danas idem po pasos, nadam se da je sve u redu :)

@Milice imas gore link. Malo je konfuzno objasnjeno, ali je u principu OK. Ako trazis vizu kao zaposlen, mogu ti ja reci sta sam sve predao.

Edit: Dobio. Zanimljivo samo do sredine januara... izgleda da oni stvarno veruju da cemo biti na beloj listi :D

Poslednja izmena:
Mozda i ne zelim da cujem odgovor, posto su karte kupljenje a viza dobijena... i nema nazad :))

drug i ja imamo italijanske turisticke vize.
avionom planiramo da idemo do spanije i nazad preko temisvarskog aerodroma.
da li je ovo pametno. ne zbog temisvara, nego zbog viza :))

je li neko zaista poznaje nekog kome su u slicnoj situaciji zabranili da udje u neku zemlju.

@ZokiNBG -> Hvala.

Danas idem po pasos, nadam se da je sve u redu :)

@Milice imas gore link. Malo je konfuzno objasnjeno, ali je u principu OK. Ako trazis vizu kao zaposlen, mogu ti ja reci sta sam sve predao.

Edit: Dobio. Zanimljivo samo do sredine januara... izgleda da oni stvarno veruju da cemo biti na beloj listi :D

haha pa zbunih se :zcepanje:
daj malo lakse, sta mi treba ispisi ovde :D

Hvala.

Dobila sam HUN multi vizu na 20 dana . Otisla preko Madjarske u AUT, ITA i SLO bez ikakvih problema. Po povratku, na granici SLO-HR su me pitali u koju Sengensku zemlju sam prvo usla, odgovorila sam Madjarsku i to je to.

Ovog vikenda sam iskoristila jos 3 dana u Madjarskoj. Na granici me niko nista pitao nije.

Nadam se da od januara mogu preskociti sve te kerefeke sa vizama i putovati slobodno.

(kada bih samo dobila onu "veliku" AUS vizu, pa da ne razmisljam vise o putovanjima po Evropi)

jedno pitanje za forumase (:
interesuju me vasa iskustva - da li je moguce predati zahtev za novu Sengen vizu dok stara jos nije istekla? naravno, viza za koju bih aplicirala bi pocela da vazi tek nakon isteka one jos uvek aktuelne (slovenacki Sengen je u pitanju, sestomesecni, ako je to bitno).

takodje, interesuje me cena osiguranja za nekih 12 dana?

hvala unapred svima (:

jedno pitanje za forumase (:
1. interesuju me vasa iskustva - da li je moguce predati zahtev za novu Sengen vizu dok stara jos nije istekla? naravno, viza za koju bih aplicirala bi pocela da vazi tek nakon isteka one jos uvek aktuelne (slovenacki Sengen je u pitanju, sestomesecni, ako je to bitno).

2. takodje, interesuje me cena osiguranja za nekih 12 dana?

1. Moguće je.
2. Kako koja kuća prodaje, cena je oko 1€ po danu

Mogu li da tražim šengen vizu od Mađara (7-10 dana, jedan ulaz) ako sam student i priložim potvrdu o rezervaciji hotelskog smeštaja i voznu kartu do Budimpešte? (pošto bih putovala u sopstvenom aranžmanu i ne bih se zadržala samo u Mađarskoj)

Da li je neko predavao dokumenta u Subotici? Čula sam da u NSu postoji neko srpsko-mađarsko udruženje gde se mogu odneti dokumenta i oni to nose u Suboticu.

Mogu li da tražim šengen vizu od Mađara (7-10 dana, jedan ulaz) ako sam student i priložim potvrdu o rezervaciji hotelskog smeštaja i voznu kartu do Budimpešte? (pošto bih putovala u sopstvenom aranžmanu i ne bih se zadržala samo u Mađarskoj)

Da li je neko predavao dokumenta u Subotici? Čula sam da u NSu postoji neko srpsko-mađarsko udruženje gde se mogu odneti dokumenta i oni to nose u Suboticu.

da, samo vodi racuna da ti rezervacija hotela pokriva sve dane za koje bi trazila vizu (pa posle otkazuj/menjaj rezervaciju, sa tim nemam iskustva, ali ovde sigurno ima ljudi koji znaju po nesto i o tome) i, naravno, prilozi sva dokumenta koja traze (potvrdu sa fakulteta, papire od roditelja, sta vec traze u njihovom konzulatu, to se malo razlikuje od jedne do druge zemlje) (: eto, neko ce verovatno da se javi i da vise iskustva za Madjarima pa da te uputi (:

Back