zokiNBGD
Zainteresovan član
- Poruka
- 224
Ono što ti je potrebno za mađarsku Šengen vizu je ovde: http://www.mfa.gov.hu/NR/rdonlyres/96B61384-B708-40B9-9764-5F54D738A714/0/080104_schengen_taj_szerb_ap_szerb.pdfMalo me zbunjuju ove informacije. Ako ja sa Madjarskom Shengen vizom odem u Madjarsku, pa Austriju, pa Italiju i istim putem se vratim, kako ce Madjari znati da ja nisam bila samo u Madjarskoj i odmah se vratila. U ovom slucaj cu ja imati max 4 pecata:
1. Izlaz iz SER
2. Ulaz u HUN
3. Izlaz iz HUN
4. Ulaz u SER.
Na ostalim "granicama" ne lupaju pecate. Tj u pasosu nije oznaceno da sam ja presla granicu sa Austrijom i zatim i Italijom.
Ima li neko iskustva sa ovim.
Dalje, sta je sve potrebno za Madjarsku Shengen vizu od papira?
To je sa njihovog sajta, pročitaj pažljivo i nedaj se zbuniti

Sa mađarskom Šengen vizom ti možeš ući u Mađarsku i zatim otići u Austriju, ili bilo gde u šengeski prostor i možeš tamo legalno boraviti u okviru termina koji su ti vizom dati. Između šengenskih zemalja ne postoje granice i granični prelazi, nema pasoške kontrole, niko ne evidentira tvoje kretanje. Sa tom istom vizom možeš, na primer, preko Hrvatske otići do Slovenije i tu ući u šengenski prostor, kretati se po njemu i preko Mađarske izaći iz njega. Na kraju, možeš sa tom vizom u šengenski prostor ući preko Slovenije (ili avionom do neke druge šengenske zemlje) i istim putem se vratiti, da uopšte ne boraviš u Mađarskoj - ali će te onda kod sledećeg apliciranja za vizu možda pitati zašto tražiš mađarski šengen a ne ulaziš i boraviš ili ne prolaziš kroz Mađarsku (kao što si u zahtevu napisala!), a onda to moraš da obrazlažeš, a postoji mogućnost da te odbiju za vizu ako im se ne svidi tvoje obrazloženje.
Za razliku od šengenske vize, Mađarska može na zahtev da ti izda i svoju nacionalnu vizu. Sa tom vizom možeš ući u Mađarsku i legalno boraviti samo na teritoriji Mađarske. Ako odeš do Austrije tvoj boravak tamo sa tom vizom je ilegalan i u slučaju da imaš iz bilo kog razloga kontakt sa njihovim vlastima bićeš tretirana kao lice koje je ilegalno na njihovoj teritoriji.