Quantcast

SVE ŠTO MORATE DA ZNATE O PRENOŠENJU KORONAVIRUSA

proka

Buduća legenda
Moderator
Poruka
49.630
SVE ŠTO MORATE DA ZNATE O PRENOŠENJU KORONAVIRUSA

Da li treba nositi maske? Da li je bezbedno voziti se GSP-om? Da li je opasna hrana iz Kine?


Koronavirus je uveliko prešao granice Kine. Sa porastom broja obolelih raste i broj pitanja – koje ponašanje je rizično, da li je bezbedno otvarati pošiljku iz Kine, itd. Odgovore na pitanja dali su epidemiolozi Zavoda za javno zdravlje Beograda.


* Kada treba bolesna osoba da se izoluje?

Svaka obolela osoba sa simptomima respiratornih infekcija treba da ostane kod kuće sve do prestanka povišene telesne temperature. Ukoliko temperatura ne opada posle tri dana ili se pojavi otežano i oslabljeno disanje neophodno je da obolela osoba konsultuje lekara.


* Treba li da nosimo hirurške maske?

Hiruške maske treba da koriste osobe sa respiratornom infekcijom da ne bi širili dalje infekciju i moraju maske da menjaju na dva sata.

* Da li je bezbedno voziti se GSP-om?

Prevozom ne treba da se voze obolele osobe. Nakon korišćenja prevoza obavezno prati ruke toplom tekućom vodom i sapunom.

* Treba li na neki poseban način da tretiramo hranu iz Kine?

Za sada nema podataka koji bi ukazivali da postoji povećan rizik. Iz predostrožnosti namirnice životinjskog porekla treba termički obraditi.

* Šta da radimo ako nam stigne pošta iz Kine?

Nema potrebe tretirati je posebno.

- Prenošenje preko materijala i tkanina je na granici nemogućeg, možemo to isključiti - rekla je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

* Kako da zaštitimo svoj organizam?

Dovoljan unos tečnosti, vitamina (sveže voće i povrće), umerena fizička aktivnost, izbegavanje kontakata sa obolelim osobama, obavezna higijena ruku, provetravanje prostorija.
 

proka

Buduća legenda
Moderator
Poruka
49.630
Hrana koja spasava od korona virusa
V. B. 17. marta 2020. 14:46
Hrana koja spasava od korona virusa


Podeli
Mediteranska dijeta pomoći će telu da se izbori sa infekcijom koronavirusa, smatra španski lekar Hose Manuel Fernandes Garsija.
Prema rečima španskog lekara, u ishranu je potrebno dodati više voća, povrća i zeleniša. Osim toga, specijalista savetuje da se jedu žitarice od celog zrna i nerafinisani proizvodi.
Garsija ističe značaj konzumiranja mesa i ribe barem jednom nedeljno. Pri tome, riblja jela smatraju se poželjnijim, a od mesa je najbolje konzumirati živinsko.
On takođe preporučuje konzumiranje mahunarki i mlečnih proizvoda dva do tri puta nedeljno. Za prženje i prelive za salate najbolje je koristiti maslinovo ulje, a za desert suvo voće.
Osim toga, kvalitetan san i fizička aktivnost pomoći će održavanju tela u dobroj formi.
 

Slične teme


Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.